Strijdvaardige Mikel Landa mikt op tweede plaats: “De Giro is nog niet voorbij”

zondag 29 mei 2022 om 10:52
Strijdvaardige Mikel Landa mikt op tweede plaats: “De Giro is nog niet voorbij”

foto: Cor Vos

Mikel Landa moest op de Passo Fedeia afhaken toen Jai Hindley doortrok, maar wist uiteindelijk nog op en over Richard Carapaz te gaan. Daardoor staat de Spanjaard nu op slechts 26 seconden van de Ecuadoriaan. “Morgen is de individuele tijdrit, en tot de laatste kilometer, is het nog niet voorbij”, zegt een strijdvaardige Landa op de site van Bahrain Victorious.

“Vandaag (gisteren, red.) was de laatste bergetappe. Ik had niet de beste benen”, geeft Landa toe. “Maar ik denk dat we goed gewerkt hebben. We hadden Domen (Novak, red.) in de ontsnapping, en toen probeerden we hard te rijden in het peloton. We leden allemaal wat door de wind in de rug.”

“Op de laatste klim deed ik mijn best”, zegt Landa, die uiteindelijk 49 seconden verloor op Hindley. Ten opzichte van Carapaz won hij er 39, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. “Ik loste een beetje in het begin, waarna ik mijn eigen tempo pakte en wat tijd pakte op Carapaz. Dat is goed, maar misschien is het niet genoeg om nog op te schuiven naar de tweede plaats. Maar morgen is de individuele tijdrit, en tot de laatste kilometer, is het nog niet voorbij.”

In het het verleden reden Landa en Carapaz acht tijdritten tegen elkaar. Zes keer trok de Ecuadoriaan aan het langste eind. Mocht Landa nog stijgen naar plek twee, dan zou dat zijn beste prestatie in een grote ronde ooit zijn. Zijn hoogste eindklassering tot nog toe was een derde plaats in de Giro van 2015. In de Ronde van Italië van 2019 eindigde hij als vierde; in de Tour de France bezette hij die plaats ook tweemaal (2017 en 2020).

Dit artikel delen:

5 Reacties

Jean Dumas 29 mei 2022 om 11:10

Lijden door de wind in de rug. Apart.

Baukema Tomoulin 29 mei 2022 om 11:55

Net als Porte (3de TdF) 2 jaar geleden is dit Landa’s Magnum Opus. Een ronde waar hij geen noemenswaardige tegenslagen kent en een meerderheid van zijn concurrenten wel. Nu weten alle Landisimo’s ook wat hij waard is als hij niet moet knechten of pech kent. 3de in de Giro. Niet gek

vevie 29 mei 2022 om 13:05

Ik denk dat elke ‘volger’ wel weet dat Landa de potentie heeft om podium te rijden en dan vooral in de Giro en Vuelta. Voor dit type coureur wordt winnen altijd lastig met een matige tijdrit en geen punch. Hij verliest steeds seconden in de spurtjes en kijkt vaak al tegen een ferme achterstand aan door tijdrit kilometers. Dat maken de beste klimmers tegenwoordig niet meer vaak goed.

Johnny7 29 mei 2022 om 13:39

Dit wisten we al over Landa ja. Zonder pech (en dat was nog niet vaak voorgekomen) is hij altijd een podiumkandidaat. Jammer van zijn bizar slechte tijdrit dat wel.

Txirrindularitza 29 mei 2022 om 13:51

Ben zeer blij dat Landa dit keer gevrijwaard gebleven is van malheur, en laat zien dat hij gewoon een podiumrijder in grote rondes is. Magnum Opus gaat me nog net iets te ver, daarvoor ontbrak een beslissende punch, al was het maar op één dag. Maar misschien is dit wel de max, wat Landa betreft. Hoe dan ook, diepe buiging.