Straks opnieuw cross zonder publiek en jeugd? “Naar model van vorig seizoen”

Straks opnieuw cross zonder publiek en jeugd? “Naar model van vorig seizoen”

© Cor Vos

donderdag 2 december 2021 om 17:26

Net nu Van Aert, Pidcock en straks ook Van der Poel de competitie hervatten, ziet het er naar uit dat de Belgische veldritten de komende weken achter gesloten deuren gaan plaatsvinden. Tenminste, als het van de experten van de GEMS afhangt. Die eisen strenge maatregelen. Het Overlegcomité komt morgen samen.

Het aantal besmettingen in België blijft stijgen. Vorige week werden de maatregelen al aangescherpt, maar onvoldoende, blijkt nu. Dus komt er morgen een nieuw – vervroegd – Overlegcomité. De adviezen van de GEMS (adviesgroep van medische experten) zijn niet min.

Zo wordt voorgesteld dat de horeca om 20u sluit, zouden de scholen (kleuter- en lager onderwijs) tien dagen gesloten blijven, worden privé-bijeenkomsten beperkt tot vijf personen en … wordt geadviseerd om alle evenementen met meer dan 200 personen, zowel binnen als buiten, af te gelasten.

Alleen profsport
Alleen profsport zou dan wel nog kunnen, zij het zonder publiek. Dat geldt uiteraard voor het profvoetbal, maar ook voor het veldrijden. Of dat gevolgen heeft voor het organiseren ervan, is vooralsnog niet duidelijk. Bovenstaand betreft trouwens een voorstel, geen definitieve beslissing. Eerder besliste Golazo al de Wereldbeker van zondag in Antwerpen te annuleren omdat de regels richting VIP-tenten al verstrengd waren.

Wat hun andere wedstrijden betreft, wordt afgewacht. “Ik kan nu wel al zeggen dat het niet de bedoeling is alles af te gelasten”, zegt Christophe Impens van Golazo, dat onder meer Namen, Loenhout en Baal organiseert. “Maar dan moeten we, eenmaal er beslist is, snel samenzitten met alle partijen en bekijken of we weer naar het model van vorige winter gaan. Dat betekent een model waarin zowel de startgelden van de renners als de kosten van de vergunningen aan de federaties naar beneden gaan en het financieel haalbaar blijft voor alle partijen. We gaan dezelfde solidariteit als vorig seizoen moeten aanwenden.. En wellicht – helaas! – zonder jeugdwedstrijden.”

BK Middelkerke
Als de maatregel komt, zal dat overigens ook consequenties hebben voor het BK in Middelkerke. “We kunnen niet wachten op eventuele versoepelingen”, zegt Impens. “Want de opbouw voor het BK begint op 13 december. Een BK bouw je niet op in een paar dagen.”

De Superpestigemanche van Boom van zaterdag komt niet in gevaar en kan wellicht nog doorgaan met publiek. In Nederland wordt in december sowieso al gecrost achter gesloten. Dat geldt alvast voor de Wereldbeker in Rucphen. Voor Hulst – dat begin januari op de kalender staat – is het nog even wachten.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Arie den Blanken 2 december 2021 om 17:38

Voor mij mogen ze vooral de WB wedstrijden schrappen. En dan de tot de zaterdagen gedwongen SP en X2O trofee crossen naar de vrijkomende zondagen verplaatsen.

0
Lalsacien 2 december 2021 om 17:58

Absoluut niet. De wereldbeker wedstrijd in Besançon was meer dan de moeite waard.

0
Murcia 2 december 2021 om 18:17

Eens met Lalsacien. Als ik niet beter wist zou ik denken dat Arie op de loonlijst bij Golazo staat.

0
Brabander 2 december 2021 om 20:22

Echt klinkklare onzin dit. Een beetje crossen zoals Namen (wat mij betreft de allermooiste) annuleren. Waanzin zelfs

0
Deel Koeper 2 december 2021 om 18:39
Quote:
zouden de scholen (middelbaar – en kleuteronderwijs) tien dagen gesloten blijven

Geweldig, ik lees al weken/maanden dat de grote verspreider het lager onderwijs is, dus…. we sluiten al de rest. We pakken 20 onderdelen aan die voor 50% van de besmettingen zorgen (middelbaar, kleuters, evenementen, horeca, werkvloer, etc…), zodat we het ene onderdeel dat voor de andere 50% verantwoordelijk is niet moeten raken, want dat ligt moeilijk.

0
Nico Dick 2 december 2021 om 18:43

Excuus. Het moet kleuter- en lager onderwijs zijn. Aangepast nu…

0
Brabander 2 december 2021 om 20:24

Helemaal met je eens Deel. Eerst draaide het om ‘de zorg’, maar nu ineens blijkbaar het onderwijs

0
FDJ 2 december 2021 om 18:57

Triest. Laat de jeugd sporten. Hier in Nederland gisteren ook weer die Rutte. Wat een tenenkrommende onzin komt daar uit over het trainen in de avond. 0 risico. Als ze echt zo begaan zijn met de kinderen (en de superverspreider school openhouden ten koste van een dreigende code zwart) laat ze dan ook sporten. Blijkt maar weer dat de open scholen er alleen zijn zodat de ouders in werk ontlast worden. Ohja en dan Van Dissel nog met de absolute uitsmijter: ze kunnen nog wel hardhollen. En intussen weer onderaan met boosters. Toppers hier…

0
Michiel 2 december 2021 om 19:02

Spot on. Scholen dicht zsm. Rutte is een flapdrol geworden. Het gevaar is mi De Jonge. Zelden zo’n ego meegemaakt

0
Michelangelo 2 december 2021 om 19:13

Zo met FDJ eens.

Maar de huidige kindertjes lopen helaas trauma’s op van een mondmaskertje, drie weekjes thuisonderwijs en af en toe een stokje in de neus. Aldus de ouders die het vooral lastig vinden dat hun kinderen thuis zijn en ze veranwoodelijkheid moeten nemen voor hetgeen ze ooit op de wereld hebben gezet.

Thuisonderwijs, en ’s avonds lekker sporten, en gewoon thuis omkleden. Dan houden we Nederland gezond en hopelijk de zorg weer zo snel mogelijk beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft.

0
Lalsacien 2 december 2021 om 19:22

Scholen open houden heeft mijn voorkeur maar ik ben bevooroordeeld. Gemiddeld twee leerlingen per klas hebben liever online les, de rest gaat liever naar school. Besmettingen hier op school komen via ouders binnen. Ouders besmetten hun kinderen. De meesten houden zich nu aan de quarantaine plicht.
Trouwens het grootste percentage besmettingen is niet te herleiden.

0
Michiel 2 december 2021 om 19:31

Het is ook tactiek hoor. We hebben het al eerder meegemaakt met maatregelen waarvan je huh dacht. 15 december zal blijken dat de besmettingen nog zo hoog zijn dat Hugo óns weer de schuld geeft de maatregelen niet goed genoeg opgevolgd te hebben, en dus naar zwaardere maatregelen moet grijpen. Scholen dicht, het is onze schuld. En dan moet ik straks ook nog Ajax W11 kijken zonder publiek. Wat een klucht. Het kan niet anders dan dat Hugo de gereïncarneerde versie van Ralph Inbar is en ons binnenkort vertelt dat alles is opgenomen met verborgen camera’s.

0
Chippen 2 december 2021 om 19:37

de meeste besmettingen in mijn omgeving komen net via de kinderen, die geven het aan de ouders.

verder vind ik het een moeilijke discussie. naar mijn mening hebben kinderen interactie nodig met andere kinderen om op te groeien tot een stabiele volwassene en zouden langdurige isolementen best voor onvoorspelbare en negatieve gevolgen kunnen zorgen op lange termijn.

uiteraard zijn er een hoop volwassenen die enkel kinderen hebben omdat het nu eenmaal zo hoort en omdat iedereen dat verwacht, waarbij ze de opvoeding graag uitbesteden, want daar hebben ze zelf geen tijd voor of zin in. uiteraard willen die de scholen open houden omdat ze niet willen opgezadeld worden met de “last” van de ontwikkeling van hun nageslacht. maar daar hebben die kinderen zelf natuurlijk geen schuld aan.

0
Michelangelo 2 december 2021 om 19:43

@Chippen,
Kinderen gaan niet in een depressie van 3 weken thuisonderwijs. Als het 3 maanden wordt is het een ander verhaal, want kinderen hebben inderdaad interactie nodg.

Dat is waarom ik persoonlijk voorstander ben van tijdig en krachtig ingrijpen op de plekken waar het echt zoden aan de dijk zet. Waarbij sport en onderwijs de sectoren zou zijn die ik het liefst zou willen ontzien, maar niet als blijkt dat daar de besmettingen vandaan komen.

Vervelende van Nederlanders is helaas dat ze allemaal goed weten wat ze niet willen, maar nooit weten wat ze dan wel zouden willen. Ja, zowel zorg beschikbaar voor iedereen alsook vrijheid voor iedereen, zonder vaccinverplichting of mondmaskers. En vooral gratis…

0
FDJ 2 december 2021 om 19:44

De besmettingen gaan hier ook vooral vanuit de kinderen de samenleving in. Naast een lage vaccinatiegraad is dat behoorlijk problematisch.

Kinderen zijn zelf best flexibel. De ouders praten ze een groot deel aan. Man, vroeger vond je het toch heerlijk als school een dag dicht was. Lekker naar buiten toe. En de vakantie kon me niet lang genoeg duren.

0
Romāns Vainšteins 2 december 2021 om 20:14

Wat jullie even vergeten is dat er best een hoop kinderen stukken beter af op school dan thuis zijn. Met name aan de onderkant van de maatschappij is het uiterst belangrijk dat scholen open blijven. Persoonlijk kan ik best 4 weken indelen mochten ze plotsklaps na Sinterklaas tm einde kerstvakantie dicht gaan. Ik heb daar netwerk, reserves en kennis voor. Jullie ook zo te lezen, maar je eigen leefwereld is niet het belang hier. Dat is even los van de sport, die zie ik om onder meer dezelfde reden liever niet beperkt worden.

0
Brabander 2 december 2021 om 20:29

Moeilijke discussie. Zoals Romans al aanhaalt zijn veel kinderen in moeilijke thuissituaties de dupe. Maar om dan het sporten maar aan te pakken is waanzin natuurlijk. Ze hebben het steeds over een gezondheidscrisis en dan juist iets wat heel goed voor de (geestelijke en lichamelijke) gezondheid is verbieden slaat echt helemaal nergens op

0
Michiel 2 december 2021 om 20:32

Dat is ook wel zo Roman. En de één zn vrijheid gaat weer ten koste van een ander. Je had ook de horeca open kunnen laten op een 2g beleid en de scholen dicht de rest van het jaar. Met zn allen boosteren in december en de feestdagen met elkaar vieren. En de dagen erna de katers weg sporten. Ik vraag me echt af hoe de horeca dit nog te boven kan komen. Al waren er voor Corona natuurlijk al aardig wat die nauwelijks een bestaansrecht hadden.

0
Marik 2 december 2021 om 21:23

Het moet niet gekker worden, ik ga opnieuw mee met RV.

0
Merlinappa 3 december 2021 om 08:13

Volledig eens met RV. Scholen sluiten is niet verantwoord. Daarnaast hebben we vorig jaar al een enorme leerachterstand opgebouwd daardoor, dat moet ook niet erger worden.

0
Rondje 25 2 december 2021 om 19:47

Men vraagt om duidelijkheid. Nou dat is toch niet zo moeilijk.
Gewoon een maand de hele economie inclusief onderwijs en sport in een Lockdown.
Wel met de regels die daarvoor gelden. Dus anderhalve meter, mondkapje, etc, etc..
Niet gezellig, dat weet ik ook wel maar de enigste manier om de zaak snel op orde te hebben. Je hebt duidelijkheid, maar het valt en staat met gedrag bij de burger.
Iedereen loopt te klagen bij een maatregel, omdat er met veel maten gemeten wordt.
Met bovenstaand los je dat in één klap op.

0
Franco Ballerini 2 december 2021 om 20:18

Ja, de economie naar de kloten helpen. Voor een maandje, dan weer drie maanden openen en dan weer dicht etc, etc. En uiteraard wel klagen dat de pensioenen dan niet geïndexeerd worden. Laat de jeugd lekker leven, en bescherm jezelf. Corona is here to stay.

0
Brabander 2 december 2021 om 20:31

Alles maar ‘even’ dicht blijven gooien lijkt me nu ook niet echt de oplossing

0
KoekieDeBoer 2 december 2021 om 20:37

als het de oplossing was, waren we al van C19 af toch, we hebben het immers al eerder geprobeerd middels ‘even dicht gooien’

0
Arie den Blanken 2 december 2021 om 20:46

Deze hele discussie doet me sterk denken aan het volgende wat ik eerder deze week ergens tegenkwam:

Stel je voor dat je geboren wordt in 1900; als je 14 jaar bent de Eerste Wereldoorlog begint
en eindigt als je 18 wordt met 22 miljoen doden.
Vervolgens breekt een wereldwijde pandemie van
de Spaanse griep uit, die vermoordt 50 miljoen mensen.
Je komt er levend uit, je bent 20 jaar oud.
Op je 29e overleef je een wereldwijde economische crisis die begon toen de New York Stock Exchange instortte en inflatie, werkloosheid en honger veroorzaakte.
Op 33-jarige leeftijd kwamen de nazi’s aan de macht, je bent 39 jaar oud als WOII begint, en eindigt als je 45 bent.
6 miljoen Joden werden gedood tijdens de Holocaust (Shoah).
In totaal meer dan 60 miljoen doden.
Als je 52 jaar oud bent, begint de Koreaanse oorlog.
Als je 64 jaar oud bent, begint de Vietnamoorlog die eindigt als je 75 bent.
Een kind geboren in 1985 denkt dat zijn grootouders geen idee hebben hoe zwaar het leven is, al hebben ze verschillende oorlogen en rampen overleefd.
Een jongen geboren in 1995 , die nu 25 is, denkt dat het het einde van de wereld is wanneer zijn Amazon-pakket langer dan drie dagen duurt of wanneer hij niet meer dan 15 ‘Likes’ krijgt voor het plaatsen van foto’s op Facebook of Instagram. .
In 2020 leven velen van ons in comfort, hebben thuis toegang tot verschillende bronnen van vermaak en hebben vaak meer dan we nodig hebben.
Maar mensen klagen over alles.
Nog steeds hebben ze elektriciteit, telefoon, eten, warm water en een dak boven hun hoofd.
Niets van dit alles heeft in het verleden bestaan.
Maar de mensheid heeft veel ernstigere omstandigheden overleefd en nooit de levensvreugde verloren.
Misschien is het tijd om minder egoïstisch te zijn?
Stop met zeuren en huilen..

0
Brabander 2 december 2021 om 20:52

Wat een geneuzel zeg

0
Romāns Vainšteins 2 december 2021 om 21:03

Zo werkt het niet Arie.

Mensen zijn niet iemand anders en leven in hun eigen realiteit, in hun spectrum van (on)mogelijkheden. Corona heeft daar een invasief effect op en iedereen heeft weer een persoonlijk (on)vermogen om daarmee om te gaan.

Het is niet de situatie an sich maar hoe je deze interpreteert. Het verhaal wat jij hier neerplempt getuigt vooral gebrek aan inlevingsvermogen en is niets meer dan een staaltje stoerdoenerij van iemand die het zelf kennelijk niet moeilijk heeft.

0
Brabander 2 december 2021 om 21:15

Ik sluit me volledig bij bovenstaande opmerking aan. Ten eerste is het een gekopieerd stukje (want ik heb het al vaker voorbij zien komen) en ten tweede is dit het toonbeeld van een totaal gebrek aan empathie voor de medemens

0
Marik 2 december 2021 om 21:22

Zowaar volledig eens met RV

0
Michiel 2 december 2021 om 22:11

Dan zoomt er eens iemand uit, en dan krijgt ie direct een dubbel verwijt van gebrek aan empathie en inlevingsvermogen om zijn oren. Wel jammer, want als je ff uitzoomt is het natuurlijk een enorme vrijheid als je tijdens een pandemie met een mond en kondkapje naar het zwembad kan. Natuurlijk hebben we allemaal te dealen en is het lastig te relativeren, maar ergens is het wel jammer dat we niet in staat zijn gebleken het Corona monster met zn allen te bezweren. 2 miljoen mensen die wetenschap ook maar een mening vinden, en de rest van Nederland wil allemaal maatregelen zolang het hen zelf maar niet teveel raakt. Een beetje nederigheid en het besef en de bereidheid dat we allemaal offers moeten brengen om straks weer gezamenlijk afzonderlijk van elkaar ons ding te kunnen doen, is ver te zoeken.

0
Michelangelo 2 december 2021 om 22:22

Ik zit dan wat meer op de michiel-lijn..

Noem mij niet empathisch, maar ik heb het idee dat de wereld wel vol zeikerds zit die ook niks meer gewend zijn. Die geen krantjes willen gooien als bijbaantje omdat het te weinig verdient en je er nat van wordt. Die niet meer in de tuinbouw willen werken omdat je daar vieze vingers van krijgt en je dat dus gewoon aan Roemenen of Bulgaren moet overlaten. En ook menen dat je bijna beter dood kunt zijn dan leven met een mondmasker in de supermarkt.

Ik denk dat een gebrek aan incasseringsvermogen, relativeringsvermogen en het gebrek aan solidariteit de reden is dat we geen steek verder komen. We zijn gewoon te gewend dat de hele maatschappij als een perfecte elektrische deken om ieder individu geplooid kan worden. En als dat even niet meer zo is, dan raken we helemaal van slag.

0
Romāns Vainšteins 2 december 2021 om 22:32

Verder discussiëren over dit onderwerp moeten we maar eens een podcast voor opzetten anders? Online is er zoveel mogelijk!

0
Michiel 2 december 2021 om 23:01

Ik stotter wel heel erg, dus als we de tijd ervoor nemen

0
Fast Freddy 2 december 2021 om 23:25

@arie, als jij nou eens begint met stoppen met huilen en zeuren en wensen dat de wb's worden afgelast, lijkt me een strak plan.
Maar dan ter zake; zou er al een helder licht in Den Haag (of maakt deze contradictie de vraag retorisch?) zo slim zijn geweest om na te denken over hoe we de volgende winter aanvliegen? Weer lockdowns en thuiszitterij? Net zo lang tot het virus gemuteerd is tot een ordinaire verkoudheid. Of een vleesetende zombievariatie natuurlijk. Kappen met pappen tijd voor echte plannen.

0
Merlinappa 3 december 2021 om 08:16

Eens met RV. Natuurlijk kan je uitzoomen, maar je blijft appels met peren vergelijken. De jaren 20, 30 of 40 met de huidige samenleving vergelijken slaat als een tang op een varken.

0
Kaj 3 december 2021 om 10:08

Geweldig beschreven

0
Michiel 3 december 2021 om 12:01

Nou dan halen we de jaren 80 er toch bij. Armoede werkloosheid maar we vermaakten ons met knikkeren en belletje trekken in een trui van je oudere broer. Vandaag de dag groeien heel veel jongeren op met alles wat hun hartje begeert, geen tegenslagen gewend. En dan komt zon klap als deze pandemie hard aan voor hen. 1 op de 4 studenten hadden vorig jaar suïcidale gedachten. Hoe erg dat ook is, het zegt wel iets over hun weerbaarheid.

0
Marik 3 december 2021 om 12:21

Daar heeft de huidige jeugd wat aan Michiel. Foei foei jullie zijn niet weerbaar en nu hups, ga je snel gedragen zoals Michiel in de jaren ’80! Wat een fantastische kijk op de werkelijkheid.

0
Michiel 3 december 2021 om 12:34

Ach daar hebben we Marik eindelijk. Waarom gelijk zo bozig? Wat ik net neerpende en waar je nu op reageert is slechts een feitelijke constatering. Een constatering die leidt tot problemen om de pandemie de kop in te drukken. Want we houden zoveel rekening met de jeugd, waarvan ik denk dat de jongsten tot 12 jaar zeg maar veel weerbaarder zijn dan jan en alleman ons doen geloven, dat de pandemie niet alleen langer duurt dan nodig maar je ook een groep zoals de horeca daar keihard mee treft

Dus naast een campagne voor een gezondere levensstijl lijkt me een campagne voor meer mentale weerbaarheid mij ook geen overbodige luxe

0
Marik 3 december 2021 om 12:51

Wakker worden kerel, we leven niet meer in de jaren 80. We leven nu, met huidige technologie en een huidige generatie. Daar hebben we rekening mee te houden, of je dat nou leuk vindt of niet.
Wat betreft de lockdown sta ik er heel simpel dicht. Niets meer dichtgooien, iedereen vaccineren en ic capaciteit omhoog gooien. Het is van de zotte dat 500 ic patiënten het hele beleid bepalen.

0
Michiel 3 december 2021 om 13:09

Hoe zie je dat voor je, verplicht vaccineren?

0
Merlinappa 3 december 2021 om 13:32

Ook de jaren 80 is appels met peren vergelijken. Verschillende generaties met elkaar vergelijken is bij voorbaat appels en peren, want ze zijn simpelweg niet vergelijkbaar. Net zoals dat de huidige coronageneratie tal van problemen gaat ondervinden door leerachterstanden, verminderde sociale contacten en cohesie, en een samenleving waarin privacy steeds minder belangrijk is en controle steeds meer toeneemt. En daarom dus ook niet te vergelijken is met millenials, generation Z of wat dan ook.

0
Fast Freddy 3 december 2021 om 15:00

@Michiel, verplicht vaccineren hoef je niet te zien als directe verplichting met dwangbuis enzo, maar kan ook indirect; verhoog vanwege de medische kosten de ziektekostenverzekering met €200,- per maand en geef vervolgens korting à €200 na vaccinatie.

0
Michiel 3 december 2021 om 15:29

Maar daarmee los je op korte termijn geen enkel probleem op Fast Eddy

0
Kaj 3 december 2021 om 10:06

Duidelijk als ik dit allemaal lees dan hebben de mensen hier het Covid19 probleem al opgelost. Wist niet dat er zoveel virologen en medicijnmannen/vrouwen onder de wielerflits volgers zitten.

0
Merlinappa 3 december 2021 om 13:36

Heel eerlijk; veel slechter dan ons demissionair kabinet kan ook bijna niet. Helemaal communicatief.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone