Steven Kruijswijk gaat voor podium Tour de France, daarna Vuelta a España

maandag 17 december 2018 om 15:19
Steven Kruijswijk gaat voor podium Tour de France, daarna Vuelta a España

foto: Sirotti

Steven Kruijswijk richt zich in 2019 andermaal op de Tour de France. Hij mikt op een podiumplaats. Dat maakt de kopman van Jumbo-Visma bekend via de ploegkanalen. Daarna rijdt Kruijswijk ook de Vuelta a España. “Het podium is het ultieme doel”, aldus de Brabander.

Afgelopen seizoen eindigde de Nederlander als vijfde in de Ronde van Frankrijk, achter zijn ploegmaat Primoz Roglic. De Sloveen wordt niet genoemd in de vooruitblik op de aankomende selectie van de Tour.

Zeeman over beslissing na ‘beste seizoen ooit’ voor Kruijswijk
“Vorig seizoen heeft heel goed uitgepakt”, zegt ploegleider Merijn Zeeman over Kruijswijk. “Hij heeft een heel goed seizoen gereden op een heel hoog niveau. Zijn beste seizoen ooit. Wij geloven heel erg in zijn kwaliteiten en de manier waarop hij de ploeg kan leiden. We gaan het maximale doen om hem weer zo goed mogelijk in de Tour de France te hebben.”

Kruijswijk geeft zelf aan graag nog een keer de Giro d’Italia te willen rijden, een ronde waar de laatste jaren vaak de focus op legde. “Dit jaar was die keuze, om de Giro-Tour te combineren, niet de goede. Ik wil echt top zijn in de Tour en daarvoor moet ik de Giro laten schieten. Zeker als je de jongens ziet die we nog meer hebben, dan moet je de kansen verdelen en kijken waar je met meer mensen goed kunt zijn”, zegt Kruijswijk. “Het parcours van de Tour past mij goed en daarom is die keuze gemaakt.”

“Ik ben op zoek naar het laatste stapje om wel op het podium te komen in een grote ronde”, vervolgt de breedgeschouderde klimmer. “Dat is waar ik volgend jaar voor wil gaan. Misschien is dat stapje niet fysiek, maar wel op een andere manier. Overal waar we winst kunnen behalen, daar zijn we mee bezig.”

Groenewegen mede-kopman
Jumbo-Visma reist met twee kopmannen af naar Frankrijk. Dylan Groenewegen zal uitgespeeld worden in de massasprints, zoals dat ook het geval was in het begin van de voorbije Tour de France. De Amsterdammer, die al drie Touretappes op zijn naam heeft staan, krijgt zijn eigen ondersteuning mee. Onder meer Tony Martin behoort daartoe.

Kruijswijk krijgt in het hooggebergte zeker de ondersteuning van Robert Gesink en George Bennett.

Voorlopige selectie Jumbo-Visma voor de Tour de France 2019
flag-nz George Bennett
flag-nl Robert Gesink
flag-nl Dylan Groenewegen
flag-nl Steven Kruijswijk
flag-de Tony Martin


Dit artikel delen:

35 Reacties

Martin Bergstra 17 december 2018 om 15:25

Groenewegen en kruiswijk
Twee Nederlandse kopmannen in een Nederlandse ploeg
Wat een luxe

hartstikkebedankt 17 december 2018 om 15:25

Roglic dus ook voor het klassement naar de Giro en zal dan het kopmanschap delen in de Vuelta?

Wielerfan1987 17 december 2018 om 15:26

Dan vermoed ik toch dat Primoz de Giro zal betwisten…

vlek 17 december 2018 om 15:27

Prima! Zeker met alle renners die voor de Giro kiezen zullen er zeker podiumkansen liggen in de Tour de France.

jvh93 17 december 2018 om 15:30

Roosen en Grondahl Jansen (of eventueel Teunissen) zullen ook wel meegaan met Groenewegen. Dan zal er eventueel nog plek zijn voor Roglic of Tolhoek

tendam 17 december 2018 om 15:39

Roglic de Giro, Kruijswijk de Tour. Mooie verdeling, al snap ik bij Roglic net als bij Dumoulin niet waarom ze niet op hun klimcapaciteiten vertrouwen. Roglic werd in de tijdrit zelfs van het Tourpodium gereden…

FDJ 17 december 2018 om 16:09

De Tourcols zouden beiden ook nog beter moeten liggen. En vooral Dumoulin kan in een TTT de nodige tijd pakken op aG2R en fdj.

Blijft een vreemde keuze om voor de giro te kiezen. Zeker omdat die tijdrit 1 en 3 van de Giro amper verschillen opleveren.

dikkechaap 17 december 2018 om 16:37

Die tijdrit was natuurlijk allerminst een typisch resultaat voor Roglic. Hij had dat steentje in zijn arm, en het was de laatste echte dag van de eerste grote ronde die hij voor een klassement reed. Normaal pakt hij in de tijdritten winst op iedereen uit landen beneden Maastricht.

Maar over het algemeen ben ik met je eens: zowel Dumoulin als Roglic zijn absoluut wereldtop bergop.

fietsvriend 17 december 2018 om 16:56

Misschien speelt hier toch ook wel heel ordinair: NL ploeg, NL kopman in (qua publiciteit) grootste koers en is Roglic kind van de rekening

KnightBiker 17 december 2018 om 18:38

@fietsvriend – wellicht is dit Het moment voor Roglic om nog wat meer ausdauer te kweken door 2 grote rondes te rijden: goed voor De ontwikkeling. Daarbij komt Het dan mooi uit dat de tour nauwelijks tijdritkilometers Kent en dus iets minder is voor Roglic.
Als zouden zo wel Kruijswijk als Roglic De Tour prima aan moeten kunnen, Roglic blijft toch een slagje beter: podium zou Kruijswijk Het Ultieme zijn, Roglic mag zelfs hopen op winst. (Maar je weet met het komende Tour parcours eigenlijk niet hoe een koe een haas vangt..)

Timothy12 17 december 2018 om 15:42

Programma van Grondahl Jansen is ook al bekend gemaakt op procycling.no en daar staat de Tour de France bij.
Roosen is ook een zekerheidje.
Blijft er nog maar één plek over. Zal wel een extra klimmer worden. Hoop zelf op Bouwman. Goede klimmer, goed voor de ploegentijdrit en kan eventueel ook in de trein zijn werk doen.

mus van de maasstad 17 december 2018 om 15:51

Kruijswijk, Gesink, Bennet, Tolhoek/Bouwman
Groenewegen, Roosen, Jansen, Martin

Deftige ploeg hoor

jessevdalen 17 december 2018 om 16:14

Met de toppers die de giro doen moet dit een goede kans zijn voor kruijswijk! Vooral met dit parcours met veel boven de 2000 meter. Roglic kan met de tt mooi voor de giro gaan, al moet hij dan wel wat rondes van 1 week laten schieten

koos1 17 december 2018 om 16:25

Ze hebben het over twee kopmannen (Kruijswijk en Groenwegen), dan word Roglic dus de Giro kopman. Voor de Giro kunnen ze dan een mooie ploeg rond Roglic bouwen met oa de Lotto Belgen, Van Emden en Kuss

Met Roosen als loods voor Groenewegen en Jansen voor de sprinttrein is de tourploeg dan al vrijwel bekend.
Tolhoek lijkt dan de logische renner voor de laatste plek of die zou met Roglic naar de Giro moeten gaan.

Slurpie Blauw 17 december 2018 om 17:02

Hooggegrepen, maar ambitie hebben is niks mis mee. Zal ie het o.a. beter moeten doen dan Porte, Quintana, Bardet, Pinot en wellicht Roglic.

Wel jammer dat ie niet voor de Giro gaat.

tendam 17 december 2018 om 18:11

Porte, Quintana en Bardet vormden dit jaar niet bepaald een bedreiging voor Kruijswijk…

adelaarvanantwerpen 17 december 2018 om 21:14

@tendam
Het ene jaar is het andere niet en in het algemeen zijn Bardet,Quintana,Porte en Pinot beter dan Kruiswijk

tendam 17 december 2018 om 21:25

@adelaarvanantwerpen
Een goede Kruijswijk hoeft voor geen van die renners onder te doen in een grote ronde. Quintana is beter, als hij top is, maar dat is hij niet zo vaak meer.

adelaarvanantwerpen 17 december 2018 om 21:55

@tendam
Ik vind Kruiswijk ook een zeer sterke renner, maar bv dit jaar Kruiswijk wordt vijfde in de tour maar je voelde ook dat de Max was ook al reed hij zeer aanvallend.

Bij Bardet en Quintana heb je al gezien dat ze beter kunnen dan plek vijf in de tour. Porte is in topvorm toch gewoon beter dan Kruiswijk. De kleine ronde die hij won waren altijd met veel overmacht en dan kan je dat de kleine rondes geen grote rondes zijn , maar Porte werd in tour van 2016 ondanks veel tijdverlies door pech nog vijfde en was na Froome ook gewoon de beste klimmer. In 2017 was hij beter nog maar toen viel hij uit.

Pinot en Kruiswijk zijn ongeveer even goed maar na pinot zijn overwinning in Lombardije geef ik toch nog de voorkeur aan pinot.

kelderfan 17 december 2018 om 17:08

Kruijswijk lijkt met Bennett, Gesink, Tolhoek/Bouwman? en Martin een deftige ondersteuning te krijgen voor de TdF.
Maar Roglic mag in deze ook wel een deftige ploeg meekrijgen.
Roglic gaf in ’t interview aan, dat hij er moeite mee had, dat Dylan ook een trein mee zou krijgen. Dus ik denk, dat er geen sprinttrein meegaat naar de Giro
Dan wordt ’t waarschijnlijk Tolhoek/Bouwman, Kuss, Olivier, De Plus, De Tier, Van Emden en Lindeman/Van Poppel.

castelinni 17 december 2018 om 17:13

Nou voorruit dan zo zou ik het dan doen:
Giro:
Roglic tolhoek kuss de tier de plus wynants eenkhoorn leezer
Tour:
Kruijswijk gesink groenewegen bennet martin roosen bouwman teunissen
Vuelta
Kruijswijk roglic powles van poppel martens van de hoorn tolhoek lindeman

de oudste 18 december 2018 om 20:41

Wat is er met je voorruit?

achterhoeker 17 december 2018 om 17:24

Jammer want Kruiswijk is de klassieke Giro rennner en hij heeft nog wat goed te maken na 2016

Toch begijpelijk want zoveel cols en weinig tijdrit, ondanks dat ie aardig kan tijdrijden…

Pinot en Bardet dan maar op 2 en 3
Sky wordt verpulverd door de Jumbobots doen niet meer mee

Jean Dumas 17 december 2018 om 17:34

Hoop dat Groenewegen goed is in de ploegentijdrit.

tendam 17 december 2018 om 20:03

Dat zijn sprinters doorgaans. Zeker als die ploegentijdrit vlak is.

Willeke 17 december 2018 om 18:36

Super. Dit Tour- parcours ligt Steven volgens mij heel goed met al die cols boven de 2000 meter. Bovendien kan Groenewegen mooi de druk van de ketel halen. Daar profiteerde Steven vorig jaar ook van.

Mwielerfan 17 december 2018 om 20:03

Bizar dat het z’n beste seizoen ooit wordt genoemd. Dat hij vrijwel de giro wint en ondanks val z’n hoogste klassering ooit in grote ronde reed is blijkbaar iedereen vergeten? Oppervlakkig allemaal hoor

tendam 17 december 2018 om 20:08

Niet oppervlakkig, gewoon feitelijk. Z’n niveau was in die Giro en deze Tour waarschijnlijk gelijkwaardig, en nu werd hij ook nog eens 4e in de Vuelta, en top-10 in een paar andere WT-koersen. Overall dus z’n beste seizoen ooit.

assen 17 december 2018 om 22:48

Eens dat Roglic kind van de rekening is. Hij gaf het eerder al aan in een interview – hij voelt zich buitenstaander in een NL ploeg. Zo snel hij kan zal hij – terecht – tekenen voor een andere ploeg, vermoed ik.

xistnc 17 december 2018 om 22:57

Dat kind van de rekening heeft inmiddels toch al meerdere keren – terecht – verlengd bij die NL ploeg, waar hij zich een buitenstaander voelt.

Jungle Man 17 december 2018 om 23:13

Hopelijk leert ie beter af te dalen

Davide_Formolo 17 december 2018 om 23:55

Waarom zegt iedereen dat er zoveel toppers naar de Giro gaan? Froome, Pinot, Bardet, Nibali, Quintana, Kruijswijk gaan naar de Tour. Thomas heeft al gezegd dat hij zijn titel graag zou willen verdedigen. Alleen van López heb ik geen idee.

Houd je over voor de Giro: Dumoulin, 1 of 2 x Yates, Chavito, Roglic, Bernal, Valverde, Landa, Porte (zal wel Tour doen toch?), Zakarin, Bilbao, Majka. Zo'n heel sterk veld vind ik dit niet en wellicht naïef maar ik vind Dumoulin hier wel echt dé favoriet. Kruijswijk maakt sowieso kans op het podium wat ik in de Tour wel erg ambitieus vind.

Taliesin 18 december 2018 om 00:12

Lopez doet de Giro. Nibali doet ook de Giro als hoofddoel, dus met die twee mag je alvast ff rekening houden. Nu wordt vandaag bekend dat ook Simon Yates de Giro wil doen, dat is een hele zware kandidaat in welke ronde dan ook. Dumoulin weten we al, en Roglic ook zo goed als zeker. Denk daarbij ook na over wat Sky gaat doen, zou me niet verbazen als die Bernal gaan inzetten en als die in topvorm is is dat meteen een podium kandidaat zelfs in dit veld. Thomas en Froome gaan namelijk al naar de Tour en kan best zijn dat ze toch ook de Giro willen pakken, waarom niet he, je hebt Bernal. Kortom er zitten waarschijnlijk een paar bijzonder sterke klimmers in deze Giro, Dumoulin zal echt top moeten zijn.

Van Landa weet ik niet of ie naar de Giro komt, denk dat die echt de Tour wil doen. Valverde wel inderdaad.

Taliesin 18 december 2018 om 00:07

Lijkt mij dat de ploeg de juiste keuzes maakt.
Denk dat in zowel Giro als Tour het moeilijk zal zijn voor Kruiswijk om podium te finishen, en in de Giro vind hij een parcours dat teveel in het voordeel van andere kanonnen is, en daar mogen we inmiddels ploegmaat Roglic bij rekenen. Die gaat nu zeker de Giro doen lijkt me.

Tour 18 december 2018 om 15:16

Kruijswijk die in de derde week een mega solo afsluit met podium graag.
Dan liggen de pocketklimmers allang op apegapen. Mooi man.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair