Steven Kruijswijk stelt klassement boven bergtrui

zaterdag 30 mei 2015 om 09:10

Foto: Sirotti

Steven Kruijswijk wil graag in de top tien van de Ronde van Italië eindigen. Dat is voor hem het belangrijkst. “Ik kan daarom ook niet aanvallen op de Cima Coppi”, zegt hij op de website van LottoNL-Jumbo. “Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop.”


De Nederlander werd vrijdag vijfde in de etappe naar het Cervinia ski resort. Hij moest zijn blauwe bergtrui afstaan aan Giovanni Visconti (Movistar). “Het was heel erg zwaar”, aldus Kruijswijk. “Het was een lange dag met heel veel hoogtemeters. Ik probeerde opnieuw met de besten omhoog te rijden en hoopte onderweg nog wat puntjes te sprokkelen voor het bergklassement. Dat lukte helaas niet zoals ik wilde, maar uiteindelijk word ik wel weer vijfde. Dat is voor mij ook het belangrijkst.”

Frans Maassen
Ploegleider Frans Maassen ziet nog steeds kansen voor de bergtrui. Kruijswijk staat zestien punten achter Visconti. “Het is een beetje hinken op twee gedachten op dit moment. Aan de ene kant wil je graag de bergtrui winnen en daarnaast probeer je natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement. De bergtrui is hij nu helaas kwijt. Het lukt niet meer om aan te vallen, omdat ze hem geen ruimte meer geven. Maar die bergtrui kan hij nog winnen.”

“Hij kan ook nog opschuiven in het algemeen klassement”, vervolgt Maassen. “We zijn heel trots op Steven. Hij gaat de top tien nu toch halen en dat heeft hij helemaal zelf afgedwongen. Eerst met aanvallend rijden en daarna blijkt dat hij ook kan wachten en bergop bij de besten hoort.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

SolitaryShell 30 mei 2015 om 09:11
Quote:
Het lukt niet meer om aan te vallen, omdat ze hem geen ruimte meer geven.

Oh? Wie niet dan?

Turtlehead 30 mei 2015 om 09:14

Paniek om niks. Bergtrui kan nog wel, al blijft t moeilijk. Landa en Betancur zijn gisteren uitgeschakeld, dus valt nog mee.
Hopen op gesloten koers en een gelukkie bovenop Chima Coppi.

BrammetjeTankink 30 mei 2015 om 09:15

Die top 10 lijkt me zo goed als zeker zelfs al verliest ie wat tijd. Ik zou er toch nog maar een alles of niets poging uitgooien. Als alles de goede kant op valt staat ie top 10, bergtrui en ritzege

alsjewint 30 mei 2015 om 09:29

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De ritzege lijkt me een lastige opgave met een Contador die zijn Giro zege nog wel wil oppoetsen met een ritzege. Behoudens pech of een zware inzinking moet hij top tien toch kunnen vasthouden. De bergtrui zal vooral betwist worden op de Finestre. Als Benat en Giovanni daar niet bij de besten meer zitten en Kruijswijk zit nog bij de eersten, waarom zou hij er dan geen spurtje aan wagen. Ik denk niet dat andere renners die zelf geen kans meer hebben op de bergtrui hem dat misgunnen, of het zou Amador in dienst van moeten zijn. Kan niet wachten tot de uitzending begint!

Wheely 30 mei 2015 om 09:33

@Turtlehead
Landa maakt in theorie nog kans op de bergtrui maar dan moet hij wel overal max punten pakken.

tendam 30 mei 2015 om 09:36

Goede keuze. Gisteren hinkte hij op twee gedachten waardoor hij zowel in het bergklassement als in het AK een plek verloor. Gewoon voor het AK gaan, die bergtrui is een leuke bijvangst (waar hij alsnog veel kans op maakt).

Turtlehead 30 mei 2015 om 09:46

@Wheely, klopt, maar dan moet Kruijswijk wel erg tegenvallen en Landa erg goed zijn én veel ruimte krijgen.
@tendam: gisteren deed hij niks verkeerd, hij is prima in beeld gebleven in het bergklassement, alleen sprinten anderen een stuk beter, dat is geen schande. Daarnaast was Hesjedahl nog steeds goed, ook niet veel aan te doen.
Nog zo'n dag als t kan, en ik ben vol goede moed!

Lombarda 30 mei 2015 om 09:51

Voor het klassement natuurlijk. En dan nog twee (of drie) plaatsen proberen te stijgen. Is nog steeds mogelijk. Bergtrui is leuk, maar niet meer dan een bonus.

Spruch 30 mei 2015 om 09:55

Lijkt me gewoon een tactisch spelletje.

krypton 30 mei 2015 om 09:57

@tendam
Apart, ik geef hem met deze instelling namelijk geen enkele kans. Movistar gaat heus de punten van de Cima Coppi wel pakken en dan is Kruijswijk kansloos.

Orakel 30 mei 2015 om 09:59

Ze proberen de concurrentie te misleiden. Als Hesjedal ruimte krijgt, dan geldt dat ook voor Kruijswijk. Ik verwacht een vluchtpoging.

irriducibili 30 mei 2015 om 10:00

Als op de cima coppi geen kopgroep als eerste boven komt, maar de groep der favorieten dan geef ik hem een goede kans op beide.

Hij behoort zeker tot de 5 beste klimmers uit het peloton. Er zal hopelijk een groepje ontstaan met bertje, ws landa en hopelijk kruijswijk. Daar zullen intxausti en visconti ws niet bij horen. Dan hoeft ie alleen maar als een van de eerste over de top te rijden. Gewoon hopen op een harde koers zonder ruimte voor vluchters en een vroege bom die barst op de berg waarbij kruijswijk aan de goede kant zit

xistnc 30 mei 2015 om 10:01

Als Kangert en Aru hun wonderbenen van gisteren weer onderschroeven, wordt het op de Finestre aanklampen en overleven. Gezien de verhoudingen en de trend van afgelopen week zullen Caruso, Trofimov, Amador en de andere 2 MOVven op de top afgehaakt zijn. De Astana's, Contador, Hesjedal en eventueel König hebben geen belangstelling voor de bergtrui.

Met andere woorden, een echte keuze is het niet: aanhaken is tijdwinst + bergtrui + kans op ritzege. Afhaken is hooguit tijdwinst, als anderen eerder afhaken.

noordhollander 30 mei 2015 om 10:06

tja ik zou toch echt voor de bergtrui gaan hoor,dat blijft in ieder geval bij en mooi om mee te nemen naar huis
top 10 zal ieder geval wel lukken toch?
eerlijk gezegd begrijp ik bepaalde keuzes niet van dit team

jacques 30 mei 2015 om 10:06

hij moet hier gewoon zijn ploeg gaan gebruiken, zorgen dat heel het team zich leeg rijdt tot de voet van de klim. het enigste wat er dan nog moet gebeuren is dat het tempo voldoende hoog is om alle movistar renners te lossen, en misschien ook al caruso en trofimov. dan doet hij goede zaken voor het klassement en de bergtrui

west 30 mei 2015 om 10:09

De twee bijten elkaar absoluut niet.

albertooo 30 mei 2015 om 10:13

Wie gaat Kruijswijk tegenhouden om punten te pakken voor het bergklassement? Visconti en Intxausti worden normaal vóór de top al gelost, dus is het alleen zaak om geen vluchters vooruit te hebben rijden.

albertooo 30 mei 2015 om 10:15

@Orakel
Hesjedal krijgt niet alleen ruimte, maar is ook monsterlijk sterk op dit moment.

LyndaLid 30 mei 2015 om 10:15
Quote:
Als Kangert en Aru hun wonderbenen van gisteren weer onderschroeven, wordt het op de Finestre aanklampen en overleven. Gezien de verhoudingen en de trend van afgelopen week zullen Caruso, Trofimov, Amador en de andere 2 MOVven op de top afgehaakt zijn. De Astana's, Contador, Hesjedal en eventueel König hebben geen belangstelling voor de bergtrui.

Met andere woorden, een echte keuze is het niet: aanhaken is tijdwinst + bergtrui + kans op ritzege. Afhaken is hooguit tijdwinst, als anderen eerder afhaken.

Precies zo zit het. Ik betrap mezelf erop dat ik het de laatste tijd best weleens eens ben met Xistnc, tijden veranderen!

bartje 30 mei 2015 om 10:15

De finestre is een vreselijke berg. Dat zou die al zijn als de hele route verhard zou zijn. Met die sterrata is het bovendien een loterij ivm materiaal pech, wat betekent dat zelfs als je de sterkste in koers bent minuten kan verliezen als je moet wachten op een wieltje…..

Harm 30 mei 2015 om 10:20

Zie ook totaal het probleem niet. Zorgen dat de kopgroep max 3 min voorsprong heeft aan de voet en ritwinst, ak en bergtrui zijn allemaal mogelijk.

Romāns Vainšteins 30 mei 2015 om 10:24

Vraag me toch af of Astana hier gaat blazen. Die hebben al hun gewenste (maximaal haalbare) podiumplekken in de juiste volgorde en 4 ritten binnen. Waarom zouden zij opnieuw de koers gaan maken? In ieder geval dient Kruijswijk, wanneer deze turquoise duivelstocht achterwege blijft, voor alle doelen er zelf een klap op te geven van het type beetje bij beetje versnellen zoals hij dat veel beter kan dan accelereren. Wanneer de Movimen eraf zijn kan er rust ingebouwd worden om te kijken naar wie er dan nog over zijn maar initiatief vrij vroeg op de klim moet hij nemen wanneer niemand anders het doet en de groep te groot blijft.

mollemarijden 30 mei 2015 om 10:45

@xistnc en LL

Volledig mee eens. Maar, hopelijk durft Lotto Jumbo ook te rijden op het vlakken. Want, zie echt niet dat Inxt of Visconti bij de top-10 eindigen op de beklimming. Terwijl ik Kruijswijk wel bij de eerste zie passeren.
Een beklimming die hem goed lag in 2011 toen die instaat was de grote 3 te volgen
( Scarponi, Mechov en Contador). Dus ik verwacht hem morgen gewoon weer goed van voren en in de begin van het etappe hopelijk veel geel op het kop van het peloton.

castelinni 30 mei 2015 om 10:45

Ik denk dat Contador lees Steven de Jongh het op een akkoord gooit met Kruiswijk en co ,zij houden de boel bij elkaar met lotto tot de Finestre en Kruiswijk pakt de punten op de top en doet dan flink doortrekken voor Alberto ,lijkt me logisch toch ?

tendam 30 mei 2015 om 10:47

@krypton
Hoe gaat Movistar die punten pakken dan? De Finestre is een soort Mortirolo, veel succes aan Visconti en Intxausti om die te overleven bij de besten.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.