Steven Kruijswijk pakt zijn podiumplek: “Dit is waar ik voor kwam!”

Steven Kruijswijk pakt zijn podiumplek: “Dit is waar ik voor kwam!”

foto: Cor Vos

zaterdag 27 juli 2019 om 16:53

Steven Kruijswijk mag zich morgen melden op het eindpodium van de Tour de France. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma (ze wonnen al vier etappes) maakt het feest voor zijn team compleet, door in de laatste bergetappe te stijgen van plek vier naar plaats drie. “We hebben er alles aan gedaan, dit kon niet beter”, stelt hij tevreden vast bij de NOS.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De 32-jarige Noord-Brabander zette aan de voet van Val Thorens meteen zijn ploeg op kop om tempo te maken. Dat zorgde ervoor dat Julian Alaphilippe op tien kilometer van de meet brak. “Dit moest van heel diep komen”, vertelt De Kleerhanger. “We hebben er alles aan gedaan, dit kon niet beter. Ik zat er zo dichtbij (het podium, red.). Ik ben wel altijd hoop blijven houden en blijven vechten. Dan is het gewoon super als het lukt!”

Kruijswijk steekt ook de loftrompet op voor zijn ploeggenoten. “De jongens hebben super werk geleverd. We moesten aan de bak. Op het laatst was het nog heel zwaar. Iedereen zat op de limiet, dat was goed voor mij. Ik wist dat ik Emanuel Buchmann nog in de gaten moest houden. Het was afwachten of ik hem kon afhouden, hij was een schaduw in mijn wiel. We hebben het initiatief genomen en ik moest het gewoon afmaken vandaag. Ik ben heel blij als we morgen Parijs binnen rijden, dit is waarvoor ik kwam.”

Dit artikel delen:

122 Reacties

JosebaBeloki 27 juli 2019 om 16:55

Geen renner waarvoor je naar de koers kijkt, maar ontzettend knap en verdiend. Goed gedaan jongen!

0
Apemantus 27 juli 2019 om 17:58

Hoe je het ook draait of keert, het blijft een absolute topprestatie. Denk wel dat dit het maximaal haalbare is voor hem. Het enige wat ik teleurstellend vond is dat hij in de rit naar de top van de Tourmalet zijn mannen tot kalmte maande. Die dag leken ze als collectief toch echt het sterkste. Wie weet wat er mogelijk was met een beetje meer lef, maar Kruijswijk trapte op de rem.

0
Ab Normaal 27 juli 2019 om 18:20

@apemantus
Dat zullen we idd nooit weten.
Kruijswijk is geen winnaar. Heeft puur gekoerst om niet te verliezen en nooit om te winnen.
En dat mag hoor want podium Tour is een topprestatie. Maar het lijkt me dat je toch de droom hebt om ooit de Tour te winnen.
Als er één jaar was dat dit mogelijk was, dan was het dit jaar wel.

0
Geit in mijn Kelderman 27 juli 2019 om 18:29

Dit dus. Knappe prestatie van Kruijswijk maar laten we eerlijk zijn, Pinot en Alaphilippe hebben deze tour vooral aantrekkelijk gemaakt en zullen veel meer herrinerd worden dan Kruijswijk (en ook Thomas en Buchmann overigens).

0
honderdprocent 27 juli 2019 om 18:34

Ik ben juist de Giro helemaal gaan volgen door Kruijswijk. Ik vind het fantastisch om hem zo in de tour te zien fietsen en ik kan dit soort opmerkingen dan ook nauwelijks bevatten.

0
Jooop 27 juli 2019 om 18:49

Heb aan de buis gekluisterd gezeten om te kijken of hij dit keer dan echt die welverdiende podiumplek ging halen. Een top TTT, goede ITT, een ploeg die naar vermogen de koers mede gemaakt heeft, en een topklimmer die ontzettend stabiel en sterk gekoerst heeft. Echt genoten.

Kijk voor de grap ook even welke klassement renners er mee deden die ook voor een podium gingen en die achter hem geëindigd zijn.

Het is hem ontzettend gegund, ook gezien de eerdere prestaties en teleurstellingen.

0
Fuubs 27 juli 2019 om 20:14

Ik kijk zowiezo koers, en misschien ook wel naar koers omdat “anti helden” als Steven zulke prestaties neer zetten. Ik geniet meer van Steven dan van Tom. Ieder zijn ding.

0
Geit in mijn Kelderman 27 juli 2019 om 20:48

Dat jij vooral van oersaaie koers kan genieten weten we ook sinds donderdag fuubs.

0
roeleur 27 juli 2019 om 21:50

Top resultaat door beheerst en berekenend te werk te gaan. Moest ook wel omdat Kruijswijk niet de extra macht had om weg te rijden. 3 weken op de bagagedrager van ploegmaats en concurrenten brengen je dan op het podium. Fijn voor hem en z’n familie. Toch hoop ik volgend jaar weer echte duels te zien tussen matadoren met het mes tussen de tanden.

0
peter_g 28 juli 2019 om 03:31

Wat een onzin is dit zeg, schandalig dat de redactie dit soort laster niet verwijderd. Kruijswijk is een aanvaller. In zijn vroege jaren in de giro zat hij meteen in het wiel van Contador toen die op de 1ste berg ging. De giro die hij had moeten winnen ging hij ik weet niet hoeveel km’ s met Chaves (en eerst nog nibalo) in zijn wiel ten aanval toen iedereen dacht dat dat gekkenwerk was. Vorig jaar zijn aanval met hulp van Gesink gemist op weg naar de alp??? Dit jaar zijn er weinig aanvallen geweest van de toppers, maar vanaf het begin tot het einde heeft kruijswijk mede door middel van zijn sterke ploeg verantwoording gedragen van de koers. Hij is daardoor de meest aanvallende coureur geweest, misschien samen met pinot deze tour. Dat je niet probeert weg te rijden terwijl je weet dat het onbezonnen werk is is des te meer te prijzen en wie weet wat er was gebeurd als moeder natuur zich niet met de koers zou bemoeien.!

0
tvm 27 juli 2019 om 16:56

Het schijnt dat Kruijswijk vooral in de vierde tourweek goed is.

Toch chapeau voor zijn podium! Ik zie het als een oeuvreprijs, of is het daar nog te vroeg voor?

0
Grobbel 27 juli 2019 om 16:57

Flauwe opmerking; er zijn nu wel een paar slopende cols uit het parcours gehaald die de springveertjes wat meer hadden kunnen afmatten.

0
ghostwriter 27 juli 2019 om 16:58

Hoezo, hij was deze derde week toch ook al erg goed? Hij hoorde duidelijk bij de drie/vier beste klimmers in de Tour.

0
tvm 27 juli 2019 om 17:01

@ ghost, hij was een van de meest constante renners. Of hij bij de 3 of 4 beste klimmers hoorde durf ik te betwijfelen: Bernal, Pinot, S. Yates en Landa heb ik betere dingen bergop zien doen. En Buchmann en Thomas waren gelijkwaardig.

0
Ben Geerts 27 juli 2019 om 17:43

Azijnpissers als jij proberen het negatieve Gen wat ze ergens gevonden hebben over te brengen op echte sportliefhebbers….jammer

0
Sebas 27 juli 2019 om 17:45

Poehpoe! Van de 160 weet je er vier op te noemen die “beter” waren in de laatste week? Goed punt, echt.

0
tvm 27 juli 2019 om 18:13

@ Grobbel, eens. Aan de andere kant: de renners die rond hem staan zijn geen springveren te noemen.

@ Sebas, ik ga alleen maar inhoudelijk in op de stelling van ghostwriter :-)

0
Wielert 27 juli 2019 om 18:15

Beter lezen, Sebas. Hij ging in op een opmerking.

0
SteadyEddy 27 juli 2019 om 16:56

Ik kijk wel voor hem. Anders had ik vandaag wel wat anders gedaan. Topprestatie en maximaal haalbare.

0
pirazzi 27 juli 2019 om 16:58

Niet alles of niets.

0
ghostwriter 27 juli 2019 om 16:59

Het is voor Kruijswijk te vaak niets geweest ik ik begrijp goed dat hij ervoor koos om zijn derde plaats veilig te stellen. Dit is vooralsnog een kroon op zijn loopbaan als wielrenner en nu kan hij proberen om de Giro te winnen.

0
pedalengebruiken 27 juli 2019 om 16:58

Tja. Kleurloos gereden maar toch lekker podium gehaald. Had naast zichzelf moe maken ook vrij weinig bereikt met als een dolle demarreren op de slotklim; Bernal en, in mindere mate, Thomas leken mij gewoon de sterkste renners in koers. Gefeliciteerd TJV, dat in ieder geval. Ongelofelijk sterke Tour op alle vlakken.

0
Geit in mijn Kelderman 27 juli 2019 om 18:31

Thomas de sterkste in koers? Ja omdat Pinot uitviel ja. Is in geen enkele bergetappe beter geweest dan Pinot.

0
katerkop 27 juli 2019 om 20:56

Ik vond Thomas ook niet sterker in de Tour maar dat was hij wel op Planche de Belle filles

0
Jasper van Grieken 27 juli 2019 om 17:02

Steven je mag trots zijn! Eenmaal in jou positie en met de gedachten in het achterhoofd wat je soms in het verleden hebt laten zien is het soms lastig te accepteren dat je gewoon een geweldige prestatie hebt neergezet in de Tour de France! Wie voor Tom was de laatste Nederlander op het podium? Nu met je podium op zak hoop ik je nog eens in een grote ronde te zien zoals in de Giro een paar jaar terug. Die druk om een podium te kunnen/moeten rijden zou, in mijn gedachten, nu ook wel weg zijn.

Ook alle lof voor Bernal. Samen met Pinot de enige 2 die naast het beulen tempo ook nog verschil konden maken bergop en daarom ook in mijn ogen de verdiende winnaar.

Alla heeft de tour gekleurd 14 dagen lang en ook alle lof voor hem. Deze jongen heeft ontdekt dat hij meer kan dan alleen maar monumenten winnen en ik ben benieuwd of hij ook de volwassenheid en rust kan krijgen om een echte ronde renner te worden.

Tot slot is Jumbo voor mij de ploeg van de Tour. Wat zij de eerste week presteren en wat ook meer had kunnen zijn ((Sprint Groenewegen, krijgt nog een kans morgen) en Wout die goed op weg was in de Tijdrit en de overgangsettape naar Gap zou hij denk ik wel mee zijn geweest) geeft mij heel veel vertrouwen in dit team voor komende jaren. Diepe buiging voor TJV

0
Wildebert 27 juli 2019 om 17:49

Goed gezegd!

0
RIH 27 juli 2019 om 18:23

Ook hier helemaal eens. Prachtig en probeer maar eens alle verwachtingen waar te maken. Chapeau Stevie, en de ploeg! Een heerlijke dag gehad vandaag dankzij deze ‘rooie’. Goed volk ;-)

0
Reus 27 juli 2019 om 23:10

Perfecte samenvatting van drie weken koers..

0
AJBS 27 juli 2019 om 17:03

Zijn grote woorden van gisteren – alsof hij het wel even zou geflikt hebben tijdens die geannuleerde klim naar Tignes… – heeft hij niet kunnen omzetten in daden vandaag. Maar dat had ik ook niet verwacht :D

0
Jasper van Grieken 27 juli 2019 om 17:05

Gister leek er meer op te zitten dan vandaag. Toen zag ik hem namelijk nog dansen op de pedalen. Dat merkt hij zelf namelijk ook wel. Etappe van gister is niet de etappe van vandaag natuurlijk.

Ik geef wel toe dat ik ook op vuurwerk zat te wachten vanwege zijn uitspraken en uitrstraling van gister.

0
Emergo 27 juli 2019 om 17:41

AJBS Deze reactie van jou was wel te verwachten.

0
horsm 27 juli 2019 om 18:13

Psychologische oorlogsvoering hoort bij het spel.

0
Evan Evans 27 juli 2019 om 18:51

Eerder zei Kruijswijk: ik denk wel dat ik de tour kan winnen.
Het is gewoon een vervelende praatjesmaker.

0
Jooop 27 juli 2019 om 20:34

Kruijswijk een praatjesmaker noemen. Op basis van één kop.

Volgens mij zei jij heel stellig dat Kruijswijk maximaal vijfde zou worden. Wat maakt dat jou?

0
TijmenCamps 27 juli 2019 om 21:47

Lol, rare gozer ben je.

0
maklukzat 27 juli 2019 om 17:05

Geweldig gereden vandaag van Jumbo-Visma. Ze hebben verantwoordelijk genomen en de derde plaats binnen gehengeld. Was nog even spannend aan het eind, want Kruijswijk had al veel in de wind gereden. Maar hij kon het net houden en had geluk dat Buchmann ook niet veel over had.

0
Tuubke 27 juli 2019 om 20:38

Gek hè, als Sky/Ineos zo rijdt, met een treintje op kop om te tegenstanders af te knijpen en een klassement veilig te stellen, vinden we dat doodsaai en het vermoorden van de koers. Maar als een Nederlandse ploeg het doet voor een Nederlandse kopman, is het briljant.

0
Covadonga 27 juli 2019 om 20:51

+1

Het is natuurlijk wel knap dat hij 3e wordt in de Tour.

0
the student 27 juli 2019 om 17:05

Gefeliciteerd Kruissie. Dit was je laatste kans op podium. Gelukkig heb je hem gepakt.

0
xistnc 27 juli 2019 om 17:06

Wielrenner om gekluisterd aan de buis te zitten. Wetend wat hij allemaal al gemist heeft, hoe we genoten hebben van zijn magistrale nederlagen. Wie dat niet ziet, moet onmiddellijk stoppen met wielrennen kijken.

Steven, gefeliciteerd en ook bedankt! Laat nu die Vuelta nu lekker schieten joh. Volgend jaar pak je de hoofdprijs in de Giro.

0
Kelder is de Man 27 juli 2019 om 17:34

Precies dit.

0
Jacco van Stierop 27 juli 2019 om 18:20

“Wielrenner om gekluisterd aan de buis te zitten.”
Dacht even dat je het over Nibali had. Maar als wielerliefhebber zal je ongetwijfeld voor hem dezelfde bewoordingen bezigen.

0
Reynaerde 27 juli 2019 om 18:20

Niets aan toe te voegen.

0
RIH 27 juli 2019 om 18:48

Ja, alle credits voor deze kanjer en hij heeft het echt niet cadeau gekregen deze tour. Superrrrr!

0
skylimit 27 juli 2019 om 21:04

@xistnc Kruijswijk gaat nooit een grote ronde winnen, maar ja dat weet jezelf ook wel;)
In deze Tour de France heeft hij zijn podiumplaats iet wat gelukkig en met behulp/dankzij of ondanks de weergoden behaald.

0
Silent Hill 27 juli 2019 om 17:07

Ik zou zeggen: knap gereden, Kruijsie. Maar ik hou het toch op: mooi resultaat, Kruijsie.

Hoe hij die 3de plaats pakte weet over een paar jaar toch niemand meer. Goed gedaan dus.

0
Jasper van Grieken 27 juli 2019 om 17:11

Werd dat ook niet gedacht over Erik Breukink toen hij podium reed? Is van voor mijn generatie, maar als de prestaties van andere nederlanders uit blijven, blijft dit podium nog lang in het achterhoofd zitten. Iets minder neerbuigend mag wel.

0
horsm 27 juli 2019 om 18:16

Knap & slim gereden. Een goed klassement rij je door je hoofd te gebruiken. Ik vond de concentratie van Kruijswijk indrukwekkend.

0
Kingstown 27 juli 2019 om 21:18

@Jasper van Grieken:

Breukink is van mijn generatie en daarvan werd op dat moment gedacht dat hij de Tour zou kunnen winnen. Daarnaast heeft Breukink daadwerkelijk etappes gewonnen in grote rondes en zal altijd herinnerd worden om die heroïsche tocht over de Gavia.

Kruijswijk wint nooit en zal waarschijnlijk vooral herinnert worden vanwege die sneeuwmuur. Met zijn kwaliteiten erg knap om op het podium te eindigen, maar op geen enkele manier te vergelijken met de stylist Breukink.

0
Cap 27 juli 2019 om 21:28

Die tijdrit(stijl) van Breukink, hoe hij dan op zijn fiets zat, dat was ook genieten. Breukink was natuurlijk een echte klasbak, Kruijswijk is meer een bewonderenswaardige doorzetter.

0
Kirsipuu 27 juli 2019 om 17:12

Mooi man!

0
bartp25 27 juli 2019 om 17:13

Fantastisch, gun het hem van harte. Maar ik zie hem toch het liefste in de Giro. Denk volgend jaar ook dat de switch wordt gemaakt: Roglic naar de tour (eventueel met Dumoulin) en Kruijswijk naar de Giro.

0
bartp25 27 juli 2019 om 17:18

Wat ik trouwens net even zie, Kruijswijk wint het podium in de TTT. Daar pakken ze 46 seconden op Bora.

0
xistnc 27 juli 2019 om 17:20

Het was ook absoluut een teamprestatie.

0
Grobbel 27 juli 2019 om 17:50

Tegelijkertijd kun je ook stellen dat ie plek 2 heeft verspeeld in de rit naar La Planche des Belles Filles.

0
Lord Melchett 27 juli 2019 om 20:24

Eigenlijks kun je concluderen dat Kruijswijk op basis van elke etappe de derde plaats heeft behaald………….

0
Piet 27 juli 2019 om 20:25

Ja en door slim mee te zitten in een waaier etappe. Vorig jaar verloor hij door de TTT. En zo blijft het ergens win je wat en ergens laat je wat.

0
josemanuelfuente 27 juli 2019 om 17:19

Doel gehaald, proficiat Kruissie

0
Fast Freddy 27 juli 2019 om 17:20

Grote klasse van Stevie en een top-tour van JV. Morgen de slagroom op de taart!!

0
fietsvriend 27 juli 2019 om 17:23

Traantje gelaten. Zeer constant gereden in alle disciplines: waaiers, bergen, ITT, TTT. Kruijswijk, met twee sterke adjudanten, op het podium voelt als een beloning voor drie keer net ernaast.

Hele sterke zeer uitgebalanceerde TJV ploeg gezien – voor AK gaan en sprintetappes meedoenen dan nog een paar heerlijke motoren voor het vlakke en de TTT. Echt genoten van dit team. Grote klasse van TVJ om met 8 renners twee troeven te spelen maar er komt wellicht toch een dag om te kiezen voor alles op een AK man.

Ook benieuwd hoe Dumoulin de puzzel wil gaan leggen om Bernal te verslaan.
De toekomst van het NL wielrennen ziet er waanzinnig uit. Zin in de Vuelta!

0
Lord Melchett 27 juli 2019 om 18:01

Hier ook. Heel blij voor Kruijswijk.

0
assen 27 juli 2019 om 18:47

Mooi Fietsvriend, duim omhoog. :-)

0
Wildebert 27 juli 2019 om 18:49

Mooi hè, sport is emotie.

0
koos1 27 juli 2019 om 17:27

Mooi en zeker verdiend dat hij op het podium staat. Vandaag was geen klim voor Kruiswijk, maar de ploeg heeft er alles aangedaan om Alaphilippe te lossen met vooral een enorm sterke De Plus.
Voor Jumbo een 100% geslaagde tour met podium en 4x ritzege, zou mooi zijn als Groenewegen morgen de kers op de taart zet met een klasse spint in Parijs.

0
skylimit 27 juli 2019 om 21:11

Wat is dan wel een klim voor Kruijswijk ? Op de Tourmalet durfde hij niet vol door te laten trekken. Op de Planche de Beille kon hij niet volgen, op de Iseran trekt hij ook niet lang genoeg door, had hij dat wel gedaan zou hij het geluk aan zijn zijde hebben, nu overkwam Bernal dat.

0
wielrenner 27 juli 2019 om 17:29

Buchman was een schaduw in zijn wiel en hijzelf in het wiel van DePlus.

0
RIH 27 juli 2019 om 18:28

pffff, gaat ie verder wel? Het was natuurlijk wel warm voor de bankzitters…

0
Willeke 27 juli 2019 om 17:34

Fantastisch gedaan Steven. Echt met die wind op kop zat een aanval er niet is. Dan was er kans dat Buchman er van profiteerde en podium verloren was. Knappe prestatie. Goed de kop erbij gehouden.

0
hammet1337 27 juli 2019 om 17:35

Gefeliciteerd Steven!

0
Emergo 27 juli 2019 om 17:43

Tot slot: sterkte voor degenen die Kruiswijk overduidelijk liever niet op het podium zagen.

0
peervaneynthoven 27 juli 2019 om 18:27

Die staat toch ook niet op het podium!

0
rennerske 27 juli 2019 om 17:46

Schitterend Kruijswijk, fantastisch ploeggenoten TJV, geweldig ploegleiding! Sorry, even overdreven enthousiast doen. Heb ook de magere jaren meegemaakt dat we blij waren met iemand in de top 20.

0
Piet 27 juli 2019 om 18:47

+1 Waren toen al blij als er een NL in het peloton bleef hangen.

0
Vlinder 27 juli 2019 om 17:52

Een fantastische Tour gezien. Ik heb enorm genoten en ik vind het een geweldige prestatie van zowel Kruijswijk als de Plus en Bennet. Iedereen piepedood aan de finish. En volgens mij door het verschroeiende tempo (vooral door Jumbo Visma) was niemand meer in staat nog te demarreren in het laatste stuk van de klim. Ik heb geen ‘aanvallende’ Kruijswijk gemist. Voor mij was de overname van Jumbo Visma als een ‘aanval’. Zo poeierde Alaphillipe eraf. Al deed dat naast vreugde toch ook wel een beetje pijn in mijn hart. Schitterende Tour!!!

0
Andreotti 27 juli 2019 om 18:01

Helemaal mee eens, HULDE !!!!

0
rennerske 27 juli 2019 om 18:07

Mooie woorden vlinder!

0
Lord Melchett 27 juli 2019 om 18:11

Mee eens. Ik heb ook genoten van deze Tour.

0
Maenhout 27 juli 2019 om 20:52

Precies. En van de echte wielerliefhebbers had niemand verwacht dat Steven vandaag eventjes én Bernal én Thomas op achterstand zou kunnen rijden, al was hij 100x gedemarreerd. Het hoogst haalbare was Alaphilippe van het podium af te duwen, en dat heeft de hele ploeg goed gedaan!

0
gesinkmollema 27 juli 2019 om 17:54

Zo mooi na 1990 breukink nu 2 jaar achter elkaar een Nederlander op het podium tour de France wat een weelde geniet er allemaal van wordt een keer minder wat een generatie wielrenners hebben we toch

0

Headlines

Populair

Materiaalzone