Steven Kruijswijk mist Tour de France door schouderbreuk, focus op Giro d’Italia
donderdag 20 augustus 2020 om 09:01

Steven Kruijswijk mist Tour de France door schouderbreuk, focus op Giro d’Italia

Steven Kruijswijk kan dit jaar niet meedoen aan de Tour de France. De beoogde kopman van Jumbo-Visma is te ernstig geblesseerd nadat hij bij een valpartij in de Dauphiné een ontwrichte schouder opliep. Kruijswijk gaat zich nu focussen op zijn herstel en hoopt later dit jaar de Giro d’Italia te rijden.

“Helaas blijken de gevolgen van mijn val ernstiger dan gehoopt”, zegt Kruijswijk. “Tot mijn grote teleurstelling kan ik door een breukje in de schouder en de vele schaafwonden niet deelnemen aan de Tour de France. Ik ga nu eerst aan mijn herstel werken en dan richt ik mij op de Giro d’Italia als nieuwe doel. Ik wens het team veel succes in de Tour en baal ontzettend dat ik er geen deel van kan uitmaken.”

De crash van Kruijswijk in de vierde etappe leverde de nodige kritiek op, beter gezegd de afdaling waarin hij viel. Die zou heel steil en bezaaid met grind zijn. Ook zaten er veel gaten in de weg. Het gevolg is dus dat Jumbo-Visma het moet doen met een kopman minder. Primoz Roglic, die ook met de nodige schaafwonden uit de Dauphiné kwam, en Tom Dumoulin zullen het kopmanschap nu delen.

Amund Grøndahl Jansen vervangt Kruijswijk in de Tourselectie van Jumbo-Visma.

Giro d’Italia
Jumbo-Visma had in eerste instantie geen klassementsrenner aangewezen voor de Giro d’Italia. Laurens De Plus, die na dit seizoen vertrekt naar Team Ineos, kreeg wel een vrije rol toebedeeld in die ronde, maar de ogen waren vooral gericht op sprintkopman Dylan Groenewegen. Die staat na de veelbesproken valpartij in de Ronde van Polen voorlopig aan de kant. Met Kruijswijk heeft Jumbo-Visma een nieuwe kopman in de Italië.

RIDE Magazine
103 Reacties
Sorteer op:
20 augustus 2020 09:41
Jammer, zeg! Nu maar hopen dat de Giro doorgaat.
20 augustus 2020 09:44
In de Giro is hij wel gelijk topfavoriet... wie rijden daar nog meer? Nibali, Thomas, Fuglsang? Geen mannen waar hij nou bij voorbaat kansloos tegen is.
    20 augustus 2020 09:52
    Sean Yates rijdt er ook, in topvorm is hij natuurlijk een gevaarlijke klant. Veel zal afhangen van de ploeg die Kruiswijk meekrijgt, maar als hij snel herstelt en een goede voorbereiding heeft dan behoort hij zeker tot de favorieten.
    20 augustus 2020 09:56
    Haha... Sean niet, lijkt me.
    20 augustus 2020 11:04
    Dat is wel een blunder.
    20 augustus 2020 16:28
    geen namen waar hij kansloos tegen is, maar ook geen namen die ervoor zorgen dat hij de topfavoriet is
20 augustus 2020 09:45
Waarom sommigen Van Aert blijven naar voren schuiven als vervanger van Kruijswijk in de bergen, mag Joost weten. De voorbije weken is Van Aert, na goed trainen en een hoogtestage, top. Hij slaagt er dan ook in langer zijn zware karkas naar boven te hijsen dan in het verleden. Maar enkel op vermogen en conditie. En zolang er niet versneld wordt bergop. Dan moet hij afhaken en is hij van geen waarde meer voor de klimtrein. Zijn vroege vorm en het zware werk, op het vlakke en deels in de bergen, zullen ook hun tol eisen. Langer dan een paar weken, nog zo t.e.m de eerste Tourweek, zie ik hem zijn topvorm niet meer te behouden.
Feit blijft dat Jumbo een belangrijke pion verliest in de klimtrein. Grondahl zal daar niets aan veranderen. Gelukkig laat INEOS ook Froome en Thomas thuis, zodat de verhoudingen ongeveer gelijk blijven. Ten minste toch als Bennet zijn vorm nog enkele weken kan aanhouden.
    20 augustus 2020 10:09
    Niemand ziet Van Aert als vervanger van Kruijswijk. Hoe kom je daar nou weer bij? Wel is het zo dat hij met Jansen erbij waarschijnlijk wat later wordt ingezet en dus meer een soort halve klimknecht wordt.

    Volgens zijn trainer was het plan om nu de vorm een beetje af te bouwen en dan tegen de derde week weer top te zijn. Of het lukt, geen idee, maar dan zou hij dus weer heel behoorlijk tegen de bergen op moeten kunnen.
20 augustus 2020 09:47
Een geluk bij een ongeluk? TJV is als team sterk genoeg om eventueel geel naar Parijs te brengen en of dat lukt ligt in de huidige verhoudingen niet aan de kracht van de knechten, maar aan de kracht van de kopman (die moet[en] beter zijn dat Bernal, Pinot, etc.). Voor ons Nederlandse wielerliefhebbers wordt de Giro nu ook een veel interessantere koers met een Kruijswijk die daar podiumambities mag hebben. Als hem dat lukt dan is zijn seizoen geslaagd. Dan is het uiteindelijk een win-win situatie voor de Nederlandse volger en Kruijswijk zelf.
    20 augustus 2020 10:47
    Gisteren hoor ik je over een renner die 4 rondes heeft gewonnen, zeggen dat zijn seizoen niet (echt) geslaagd is. Nu beweer je dat bij een andere kopman één podiumplaats genoeg is voor zijn seizoen te doen slagen. Vreemde (kronkel)redenering toch?
    20 augustus 2020 11:06
    Je leest slecht Klaver. Ik schreef "voor een 20-jarige wielrenner die alles nog moet ontdekken heeft Evenepoel een geweldig seizoen gedraaid" en "voor mij heeft Evenepoel bevestigd als toptalent" en dat bericht heb je gelezen want je hebt er gisteren op gereageerd. Maar net als je vrienden heb je een neiging om mij proberen te peilen en in een hokje te plaatsen. Ik krijg zelfs pm's met de vraag of ik nu duidelijk uit wil spreken of ik voor of tegen Evenepoel zou zijn... Dus ook voor jou de boodschap: ik geef meningen, duid wat ik zie, leg prestaties naast mijn verwachtingen, ben behoudend over groeimarges. Fans en nationalisten denken zwartwit, ik ben onafhankelijk en zal de ene keer voor een renner opkomen en de keer daarna met kritiek kunnen komen naar gelang de omstandigheden. Maar immer met respect naar de renner en zo'n groot mogelijk afstand van de waan van de dag.
    Voor mij (mening) is Evenepoels grootse prestatie tot nu toe zijn P2 op het WK tijdrijden. Roglic ziet zijn P3 in de Giro als een grotere prestatie dan P1 in de Vuelta. Mollema zag zijn ritoverwinning in de Tour als een grotere prestatie dan San Sebastian (dat zal nu Lombardije zijn). Dus ja, ik hanteer een subjectieve ranking binnen alle koersen uit de world tour. Podium Giro lijkt mij voor Kruijswijk zeer goed, en op dat podium zijn drie plekjes waarbij de hoogste trede absoluut een realistisch doel mag zijn (mits fit).
    20 augustus 2020 11:10
    @Klaver,
    Denk jij niet dat Evenepoel zijn gewonnen rondjes van dit jaar zou willen inruilen voor een podiumplek in de Giro?

    Podium in een grote ronde is voor Kruijswijk een overwinning. Dat is waar hij wielrenner voor is. En podium rijden in een grote ronde is geen vanzelfsprekendheid; de concurrentie is groot, en er mag 3 weken lang niks mis gaan. Wanneer stond de laatste Belg op het podium van een grote ronde? Dat zegt genoeg over hoe lastig dat is.

    Als dat lukt, dan is je seizoen geslaagd. Zeker als dat je hoofddoel is.
    En bij Evenepoel waren zijn (hoofd)doelen niet de Algarve of Polen. Maar Lombardije, Giro, WK.
    20 augustus 2020 11:13
    @Panache,
    Ik heb onlangs ook een "mooi" prive bericht ontvangen. Ik heb dit gerapporteerd richting de moderators van deze site. Mocht het gaan om dezelfde mailer, zou ik je aanraden om dit ook te doen. Dat is m.i. de enige manier om dit soort trieste praktijken te stoppen.
    20 augustus 2020 11:53
    Wel, dat is een mooie uitleg Panache. Enkel met de gedachte dat een podiumplek even mooi is als een overwinning ben ik niet akkoord. In het wielrennen telt er maar 1 plaats en dat is de eerste. Als Kruiswijck daar als dikbetaalde kopman tevreden mee is, tja...Dus neen, ik zou die overwinningen niet opofferen voor een podiumplek. En ah ja, mijn vrienden kies ik liever zelf, als dat ok is voor jou?
    20 augustus 2020 12:17
    Ik denk daar anders over Klaver. Voor een toprenner is het redelijk eenvoudig door 'slim' naar de kalender te kijken alternatief te pieken. Porte doet dat door te pieken naar Down Under. Klassiekerspecialisten kunnen tussen Roubaix en Luik pieken. Een topsprinter kan met gemak het voorseizoen (februari) en de leemte na de Tour pieken (Binckbank), een toprenner voor het klassement kan pieken in Down Under, Valencia, Oman, daarna gas terug voor San Sebastian, Burgos, Vuelta. Dat is kwantiteit versus kwaliteit.
    20 augustus 2020 14:05
    Wat wil je nu eigenlijk zeggen, want ik vind het nogal verwarrend wat je allemaal neerschrijft.
    20 augustus 2020 14:50
    Ik denk dat vrijwel iedereen het wel begrijpt Klaver, heb ook bewust geen moeilijke woorden gebruikt. Indien je graag meer duidelijkheid ergens over wenst dan mag je dat vragen. Niet in zijn algemeenheid 'ik snap het niet' maar puntig en gericht verwoord. Wat snap je niet beste Klaver?
    20 augustus 2020 16:44
    Over dat pieken beste Panache. Is dat een alibi waarom Kruiswijck geen wedstrijd wint of wat wil je nu beweren. Moeilijke woorden mag je best gebruiken, maar graag ook een conclusie gekoppeld met wat signaalwoorden en als het ook even kan graag wat meer to the point want zo schiet het duidelijk niet op!
    20 augustus 2020 18:36
    Het gaat niet om pieken of winnen, het gaat over de subjectieve waardering die (bijvoorbeeld) een podium in een grote ronde heeft ten opzichte van het winnen van een kleine wedstrijd. Uit de discussie is toch al lang gebleken wat jouw en mijn standpunt daar in is? Jij gaf aan dat alleen winst telt, ik gaf aan dat bijv. bij Evenepoel dat ik zijn P2 in de wk tijdrit hoger inschaal dan P1 in de ronde van Polen (qua waardering en prestige). Ik dacht dat iedereen er wel vrede mee zou hebben dat ieder zo’n prestaties anders waardeert, maar je vraagt verschillende keren naar een herhaling van zetten. Wat zit je nu dwars (type het gewoon zonder er steeds omheen te draaien)?
20 augustus 2020 09:52
@Michelangelo

Wat je zegt over het groen voor Van Aert, geldt net zo goed voor het geel voor Roglic. Maar dat laatste zie jij zo maar als verworven. Op welke basis dan ? Waarschijnlijk heeft hij wel al gewonnen op Playstation, maar in Parijs ? Heeft Roglic de Tour in het verleden al gewonnen ? De Dauphiné ? En hij wordt er binnenkort ook al 31.
Maar inderdaad, als Bernal al snel uitgeschakeld wordt in een massale valpartij, heeft Roglic een goede kans....
    20 augustus 2020 09:58
    @User,
    Voor mij is ook de gele trui voor Roglic of Dumoulin geen zekerheid. Ik weet niet op welke basis je denkt dat ik dat denk. Want dit soort dingen spreek ik nooit uit, aangezien iedere koers gereden moet worden.

    Maar met deze twee toppers en de ambitie van de ploeg is het in ieder geval de moeite waard om hiervoor "all-in" te gaan deze tour. En dat betekent keuzes maken, en alles wat deze ambitie in de weg gaat zitten moet daarvoor wijken. En in dit geval zal dat betekenen dat ze niet gaan "boren" in een massasprint, met de reele kans op valpartij en een sterke renner minder.
    20 augustus 2020 11:13
    User zegt: geel is onzeker, groen is bijna een intikker, dus voor groen gaan is logisch.
    Er volgt kritiek: groen is ook geen zekerheid en bovendien geen doel van de ploeg.
    User countert: maar geel is toch ook geen zekerheid.
    Wat een vreemde en irrationele wijze van discussie voeren. Zeg gewoon wat je écht vindt, dat je het klote vindt dat je favoriete renner zijn hoogvorm niet kan verzilveren in de grootste koers ter wereld, dat je er van baalt dat je 2-3x juichen ontnomen wordt deze nazomer. Maar stop aub met steeds die drogredenaties.
    20 augustus 2020 11:24
    Niemand zegt hier dat Roglic wel even de Tour gaat winnen. Wat wij weten is dat de ploegleiding en de renners gaan voor de eindzege in de Tour. Om dat doel te realiseren heb je zo wijst de geschiedenis uit geen belang bij de nevenklassementen. Je kunt inderdaad ook maar zo dit doel missen door een valpartij, ziekte of een concurrent die simpelweg beter is. Maar ik ben blij dat de ploeg deze strijd aan wil gaan en niet laf wegduikt door te gaan voor groen en ritzeges terwijl je nu een ploeg lijkt te hebben die de Tour kan winnen. Dat sommigen hier supporter zijn van Wout en niet van de ploeg is ook duidelijk, maar spreek dat dan ook uit ipv met allerlei drogredenen te komen waarom Wout tegen zijn eigen ambitie en die van de ploeg in moet gaan.
20 augustus 2020 09:57
Ik was heel erg benieuwd of Kruijswijk kort kon blijven staan in het AK richting die derde week en net als bijvoorbeeld in etappe 2 van Tour de l'Ain een zeer aanvallende en attractieve rol kon gaan spelen in deze Tour. Ik had in dit scenario eerlijk gezegd best wel veel vertrouwen. Helaas komen we daar nu nooit achter.

Gelukkig past de Giro ook erg goed bij Kruijswijk ben benieuwd wat voor Team hij daar meekrijgt. Met het vertrouwen wat hij van de Tour van vorig jaar moet hebben gekregen en de afwezigheid van Remco zie ik hem het trauma van 2016 goedmaken dit jaar. Go Steven!
20 augustus 2020 10:03
Jammer voor Steven. Ik vind het wel zeer teleurstellend dat een buitenlandse renner hem vervangt. Een voluit Nederlandse ploeg met 2 Nederlanders aan de start in ' s werelds belangrijkste koers... Dat kan toch niet?
    20 augustus 2020 10:10
    Dus wel. 't is niet anders. In giro meer Nederlanders gepland/verwacht.

    Ineos start met 1 Brit in de tour.

    Jansen was gezien overige programma's (hij rijdt natuurlijk Vlaamse klassiekers ) makkelijkst in te passen. Ging in msr lang mee.
    20 augustus 2020 10:15
    Ze kiezen gewoon de beste renners. Je weet wel, om de belangrijkste koers van het jaar te winnen.

    Barcelona heeft Messi, Juventus heeft Ronaldo, PSG heeft Neymar, Bayern München heeft Lewandowski. Je weet wel, om doelpunten te scoren.
    20 augustus 2020 13:59
    Ik word -als nederlander- blijer van een top 10 van kruiswijk in de giro, dan van geel voor roglic in de tour.
    Echter, van geel voor dumoulin in de tour kan ik ook genieten.
20 augustus 2020 10:20
Het is jammer voor Kruijswijk dat hij de tour moet missen. Mocht jumbo visma de tour winnen en je maakt zelf geen onderdeel uit van het team door een blessure dan zal dat vast wel pijn doen.
In de giro heeft hij wel een grote kans om een grote ronde te winnen. Als hij in topvorm aan de start verschijnt kan hij die zeker winnen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de vorm van Yates, Nibali en Thomas, maar die maken voorlopig nog geen fantastische indruk. De tijdritkilometers zullen met dit deelnemersveld eerder een voordeel dan een nadeel zijn, en winst zou natuurlijk de ultieme revanche zijn.
20 augustus 2020 10:28
De Vlaeminck : renners moet het hele jaar crossen. Crosst De Vlaeminck zelf heden?

rvb : Renners moeten achter Van Aert blijven , de grootste crosser heden.
20 augustus 2020 10:35
Ik gun Steven vooral de winst in rit 20 van de Giro. Om nog even die verrotte Giro van 2016 een klap terug te geven.
20 augustus 2020 10:38
Het niet meegaan van Kruiswijk geeft mijns inziens alleen maar voordelen. Drie (kopmannen) vond ik helemaal geen voordeel. Nu komt Jansen erbij, dus eigenlijk een knecht meer. Dat geeft denk ik meer evenwicht in het team.
Kruiswijk zal toch altijd met reserves gespeeld hebben ook als hij niet geblesseerd geweest zou zijn. Dat is nu weggenomen met de deelname van Jansen. Die zal alles geven als knecht zijnde.
Nu alles gericht op Roglic en Tom als schaduw in zijn kielzog lekker mee laten gaan.
Mooier kan niet volgens mij.
Bij Movistar werkte het ook niet met drie kopmannen.
    20 augustus 2020 11:29
    Als je puur kijkt naar de prestaties van Team Jumbo-Visma in de Tour de L'Ain en in de Dauphiné dan zie ik geen enkele aanwijzing dat het hebben van deze drie kopmannen een nadeel voor de ploeg oplevert mij lijkt juist het tegendeel veel aannemelijker. Er even vanuitgaande dat alle 3 kopmannen blessurevrij de Tour in zouden gaan.
20 augustus 2020 10:46
So sneu voor Steven. Beterschap en ik hoop dat het een prachtige Giro wordt.

Ik vind het nog steeds prachtig van Jumbo - Visma en Steven, Primoz en Tom dat ze vol voor de Tour gingen met hun allersterkste team. Helaas heeft Steven af moeten haken. Nu snel schakelen en dan hoop ik dat er nu in Tour, Giro en Vuelta grote successen gehaald worden door Jumbo -Visma.
20 augustus 2020 11:30
Dat hij in deze korte etappewedstrijden al zo goed van voren reed in relatief korte etappes was voor mij echt een teken dat hij HEEL goed in vorm was. Normaal heeft hij het erg moeilijk in dergelijke etappes. Zijn vorm wordt dan relatief beter dan andere kopmannen. Ik zag hem zeker in 2de of 3de week echt mooie dingen gaan laten zien. Helaas zullen wij het nooit weten. Ik gun hem zo weer die dominerende modus terug te vinden zoals in de Giro van 2016. Dan maar in de Giro van 2020, maar kan mij als ik hem was goed voorstellen dat hij echt hoge verwachtingen had van deze TdF.
20 augustus 2020 11:38
Kruijswijk
Tolhoek
Bouwman
Harper
Foss
Martin
Pfingsten
van Emden

Goede ondersteuning voor Steven alleen het enige wat echt ontbreekt is een topknecht voor in de bergen maar die is simpelweg niet beschikbaar (De Plus niet fit en de rest komt uit een zware Tour).

Bijkomend voordeel is dat er veel goede tijdrijders bij zijn, wat ook nog extra kansen oplevert.
    20 augustus 2020 11:53
    Ik zie Roglic en Dumoulin nog wel Giro en Vuelta verdelen.
20 augustus 2020 12:16
Er wordt door velen gepraat over het gemis van een klimmer door het uitvallen van Kruijswijk. Klopt ook zeker, maar vergeet niet dat de Tour zeker ook verloren kan worden tijdens de overgangs(waaier)etappes. Ik kan me de beelden nog heugen van Valverde die ondanks hulp van bijna voltallig team Movistar zijn klassement het putje in zag gaan tijdens de Tour. Tijdens dit soort etappes kan Jansen zeker een meesterknecht zijn, niet onbelangrijk..
20 augustus 2020 13:12
Jammer dat hij een kruijs moet maken door de Tour.
20 augustus 2020 13:48
Heel jammer dat hij niet naar de Tour kan.
Als hij op tijd hersteld is voor de Giro, heeft hij daar wel grote kans op podium of misschien meer. Is wel te hopen dat voor de Giro ook De Plus weer is opgelapt, anders word het in de finale (met waarschijnlijk alleen Tolhoek en Bouwman) wel mager qua ondersteuning. Of zouden ze het Bennett of Kuss kunnen aandoen om vlak na een zware tour ook nog een Giro te rijden?
20 augustus 2020 13:50
Uiteindelijk vind ik het toch wel echt heel erg jammer. Ik had gehoopt dat Kruijswijk nog een keer, zoals eerder op de Alpe, een ultieme gooi naar de tourzege zou doen door vroeg in de aanval te gaan. Als hij het goed had getimed (i.e. een moment waarop Ineos het krap begon te krijgen en bleef loeren naar Dumoulin & Roglic) had het zomaar kunnen lukken.
20 augustus 2020 14:08
Wout Van Aert alles op de groentrui, ook al is dat tegen de ploegorders in. Hij kan terecht waar hij wil en contractbreuk is voor hem geen probleem.
    20 augustus 2020 14:47
    Vreemde benadering.. van Aert is een prof, wordt (goed!) betaald door Jumbo-Visma om te doen wat hem opgedragen wordt en dat zal hij ook gaan doen.
20 augustus 2020 16:33
als je de cauwer mag geloven, zijn er geen fysieke problemen bij de plus, traint die goed en veel, maar wordt hij gewoon nergens opgesteld
    20 augustus 2020 18:28
    Dat vind ik moeilijk te geloven.
    20 augustus 2020 21:14
    Dat gebeurt bijna altijd met renners die het seizoen erop elders naar toe gaan.
    20 augustus 2020 23:29
    Dat gebeurt niet bijna altijd, het is meer de uitzondering van de regel.

    Waarmee ik niet beweer dat dit hier het geval is, mogelijk is De Plus uit vorm of geblesseerd. Maar als het enkel en alleen door Ineos komt, dan is 't gewoon zielig van Jumbo.

Reacties zijn gesloten.