Steven Kruijswijk is er bijna na lang herstel: “Heel blij als ik waardevol kan zijn voor Vingegaard”

Steven Kruijswijk is er bijna na lang herstel: “Heel blij als ik waardevol kan zijn voor Vingegaard”

Steven Kruijswijk in O Gran Camiño - foto: Cor Vos

dinsdag 28 februari 2023 om 19:55
Interview

Steven Kruijswijk maakte afgelopen week zijn rentree in het peloton na een absentie van 222 dagen. In de vijftiende etappe van de meest recente Tour de France, die uiteindelijk gewonnen werd door Jonas Vingegaard, viel hij uit met meerdere botbreuken. In O Gran Camiño speldde hij weer een rugnummer op. “Het is prettig om weer in koers te zitten”, vertelt hij in een interview met WielerFlits.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Een sleutelbeenbreuk, ontwrichte schouder en een gebroken schouderblad. Dat was de schade na zijn crash in de Tour, op een moment dat Jumbo-Visma met Vingegaard in de gele trui stond. Kruijswijk miste daardoor de slotweek, maar heeft dat inmiddels verwerkt. “Daar heb ik tijd genoeg voor gehad natuurlijk”, zegt hij.

“Ik heb veel tijd thuis gezeten en moeten revalideren. Dan kun je veel dingen verwerken. Dat is gewoon een heel vervelende periode, alleen je moet wel vooruitkijken. Dus dat heb ik ook gedaan”, aldus Kruijswijk, voor wie het herstel moeizaam verliep. “Ik heb toch wel lange tijd moeten herstellen van die breuken en ik heb best wel veel revalidatie moeten doen, voordat mijn schouder weer 100% was. Het is nog steeds niet op en top, maar ik kan er in ieder geval mee koersen.”

Kruijswijk miste de slotweek van de Tour 2022, maar was erbij in Parijs – foto: Cor Vos

‘Jonas is een leider met behoorlijk meer zelfvertrouwen’
“De voorbereiding is verlopen zoals elke andere winter. Ik heb een goede basis neergelegd en de planning met de ploeg gemaakt richting voornamelijk deze zomer”, zegt hij. Die planning begon dus in O Gran Camiño, waar hij aan het einde van de voorlaatste rit afstapte. Vingegaard won uiteindelijk alle etappes en het eindklassement, en zal vaker steun krijgen van Kruijswijk dit jaar.

“Normaal ga ik Parijs-Nice rijden, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné en de Tour. Veel etappekoersen, maar een beetje het programma dat ik gewend ben”, kondigt de Nederlander aan.

Toen Kruijswijk uitviel in de Tour, was Vingegaard nog een niet-Tourwinnaar. Nu is de 26-jarige Deen dat wel. Volgens de Brabander, die al sinds 2010 voor de ploeg uitkomt, is Vingegaard wel iets veranderd. “Hij is een leider van de ploeg en hij heeft die rol heel snel opgepakt het afgelopen jaar. Hij gaat met vertrouwen naar dit soort koersen en hij weet dat hij koersen kan winnen.”

“Hij stuurt de ploeg goed aan, maar voor de rest is hij dezelfde Jonas als hij was. Maar wel met behoorlijk wat meer zelfvertrouwen. Dat is alleen maar goed”, vindt hij.

Voldoening
Uit het programma van Kruijswijk is op te maken dat hij vooral in dienst zal rijden. Eind vorig jaar sprak hij nog ook zelf ambities te hebben in bijvoorbeeld de Giro of de Tour. “De ambities van de ploeg staan voorop, dat weet ik ook. Maar als zich een keer kans voordoet waar ik wel iets van mezelf kan laten zien, zal ik het doen”, aldus Kruijswijk.

“Maar als ik een Tour kan rijden zoals ik aan het doen was vorig jaar, ik had toen een heel goed niveau in de aanloop, dan haal ik daar heel veel voldoening uit. Als ik van waarde kan zijn voor Jonas. Dat is het streven ook dit jaar, dat ik van belangrijke waarde kan zijn in het verdedigen van zijn titel in de Tour.”

Wedstrijdprogramma

Dit artikel delen:

13 Reacties

Wim Kruithof 27 februari 2023 om 12:56

Kruijswijk, hij won uiteindelijk alleen de Arctic Race of Norway (als meerdaags klassement). Een klassementsrenner pur sang die zoveel langzamer verslechterde in een drieweekse rittenkoers dan de concurrentie.

Zijn koppeltjeduikelen in de Giro herinner ik me als meest treurige wielermoment sinds ik wielrennen volg.

(Uiteraard staan ernstige valpartijen in een andere categorie).

Ik gun hem nog zo een waardige rittenkoers maar zie dat al een poos niet meer gebeuren. Mooi dat ook hij de knop heeft omgezet, om van waarde te zijn voor renderende kopmannen.

12
Posterix 28 februari 2023 om 08:03

Beter laat dan nooit inderdaad. Altijd wel aan blijven schurken tegen het kopmanschap en terecht, want zonder buiteling in de sneeuw de giro gewonnen en podium in de tour gereden. Je zou voor minder hoor ik de zuiderburen dan zeggen.

1
jv88 28 februari 2023 om 11:08

Idd voor mij ook DE deceptie sinds ik wielrennen volg. Wat baalde ik daarvan.! Kun je nagaan hoezeer hij zelf gebaald zal hebben. Maar als ik iemand nog een mooie overwinning gun!!!

1
Jean Dumas 28 februari 2023 om 12:13

Ik heb hem altijd vergeleken met Peter Winnen. Hij had minstens 1 bergetappe in de Tour moeten winnen.

0
xistnc 27 februari 2023 om 19:27

Het weer was dan niet geweldig, maar het was een productief weekendje. Leuke serie interviews die een prima inkijkje geven in zo’n rondje ter voorbereiding op wat nog komt. Dat er gewonnen wordt komt dan de toegankelijkheid wel ten goede, lijkt me.

2
Nick Doup 27 februari 2023 om 20:06

Zeker, al was ook voor de rittenkoers (toen er nog niet gewonnen was) alle tijd voor interviews. Voor een relatief kleine wedstrijd zijn er veel mogelijkheden als journalist, dat maakte het fijn werken. En er komt nog meer aan de komende tijd!

4
Wim Kruithof 27 februari 2023 om 21:40

ik zie er naar uit Nick…

1
Dr. Freakowitz 27 februari 2023 om 13:15

Ho ho, je vergeet een etappezege in de Ronde van Zwitserland

0
Wim Kruithof 27 februari 2023 om 13:31

die vergat ik niet, maar daarom staat er (als meerdaags klassement).

2
japio 27 februari 2023 om 13:32

Ja, qua overwinningen is zijn lijst beperkt. Ik zeg wel eens dat ik zijn erelijst uit mijn hoofd ken…maar dat is in zijn geval niet zo’n kunst :)

0
Tpinotfan 27 februari 2023 om 15:37

Ik zie Kruijswijk zeker nog van waarde zijn in een soort Gesink-rol, maar dan net iets sterker bergop, en wat minder beulen op het vlakke.

0
Blackcanyon 28 februari 2023 om 07:41

Hij moest het afgelopen jaar zijn eigen kruis dragen, maar kan van een gebroken man veranderen in iemand die op een glorieuze toekomst afstevent.
Mijn advies: Als knecht zorgen dat je altijd voor Vingegaard rijdt, in de finale, tpv de finishlijn. Iets meer pannenkoeken eten en wat meer pompoensoep, maar vooral rode bietensap.

0
In de waaier 1 maart 2023 om 11:54

Ga nu eens een keer voor je zelf rijden in je nadagen van je cariere.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone