woensdag 17 mei 2017 om 21:47

Steven Kruijswijk: “Het gaat niet zoals het hoort te gaan”

Steven Kruijswijk kende vandaag opnieuw een lastige dag. Hij verloor in de overgangsrit naar Bagno di Romagna kostbare seconden op zijn concurrenten. Een verklaring voor zijn tegenvallende prestaties heeft hij niet. Met hulp van Stef Clement bleef de schade beperkt.

“Ik voel mij niet super. Ik verlies tijd op de jongens voor mij en het gaat niet zoals het hoort te gaan”, kijkt hij terug. “Bergop merk ik dat ik nu nog een paar procent tekort kom. Het is gewoon frustrerend dat er niet een direct aanwijsbare reden is. Dat is frustrerend wanneer je hier met ambities naartoe bent gekomen.”

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2017 00:05
@Jan Blokland een paar procent is in het wielrennen enorm. Als Tom Dumoulin een paar procent minder was geweest in bijvoorbeeld de tijdrit (ik neem als voorbeeld even 5%) dan had hij ongeveer 2.5 minuut minder hard gereden. Precies de tijd die hij nu op bijvoorbeeld Quintana pakt. Zelfde zie je nu bij Kruijswijk. Waar hij vorig jaar bergop reed en tot de ijsmuur bergop de beste was, mist hij nu een paar procent wat hem op een tik van 3 minuten op Blockhaus oplevert. Dat zijn die paar grote kleine procentjes.
18 mei 2017 00:19
Ja, klote. Tankink zal nu een etappe moeten pakken, het is niet anders. Dus morgen vooraan melden bij Teklhamedingus.
18 mei 2017 00:25
Denk dat die val van vorig jaar onbewust nog steeds doorwerkt in zijn hoofd. En dan helpt die valpartij in de afdaling deze Giro ook niet echt mee.
18 mei 2017 00:55
@gsmeken
Dat interview met Degendt wil ik graag zien.
Uiteraard twee totaal andere types. Beiden wonnen ze al een rit in de Ronde van Zwitserland, in hetzelfde jaar, 2011. Het verrassende (ontluisterende?) is dat die zege voor Kruijswijk eigenlijk zijn enige spraakmakende overwinning is gebleven (ik zeg dus niet: spraakmakende prestatie).
18 mei 2017 01:45
Hij kan beter.Dat hebben we vorig jaar gezien.Denk dat ie gewoon wat uit vorm is.Mischien kan ie zich nog herpakken.Wie weet.............
18 mei 2017 06:58
Tlj is zo'n pruts ploeg. Dat gedoe met sparen van je Renner voor een waardeloze kopman. Vdb meenemen terwijl hij op een Skippy bal fietst. Zit geen enkele realiteitszin in deze ploegleiding
18 mei 2017 07:12
@lammestakker beetje kort door de bocht jouw reactie...Vdb heeft medische klachten en Clement rijdt mi op een prima niveau. Ploeg moet zich gaan richten op dagsuccessen, top-5 klassement Kruijswijk is niet meer reëel ook gezien het betere rennersveld tov vorig jaar...
18 mei 2017 07:52
Een paar procent is jezelf helemaal uit elkaar kunnen trekken of niet.
18 mei 2017 07:57
@koogje valt wel mee hoeveel sterker dat deelnemersveld is tov vorig jaar. Je hebt er nu staan Dumoilin, Pinot, Mollema, Quintana, waar je vorig jaar Chaves, Valverde en Majka hebt. Een Jungels werd vorig jaar 6e en staat nu ook 6e. Je moet het verschil vooral zoeken in de mindere vorm van Steven zelf.
18 mei 2017 08:04
@Rkromkamp: "Inderdaad in een aanval meegaan volgende week. Wellicht dan wat tijd terug winnen. Zo niet, geef dan ruimte voor andere TLJ renners voor een dagzege"

Misschien een idee om Victor Campenaerts eens gewoon z'n tijdrit te laten fietsen, als TLJ een dagzege wil winnen.. Met Battaglin, Kruijswijk gaat er sws niks gewonnen worden.
18 mei 2017 08:40
Afstappen en naar de tour of rijden als rittenkaper en naar de Vuelta.
18 mei 2017 09:00
Op fora als Wielerflits gaat bij de Nederlandse toppers het hoogst gehaalde niveau altijd vanaf dat moment gelden als basisniveau . Kruijswijk was vorig jaar heel erg goed, zelfs met een sterker deelnemersveld absoluut podiumniveau, dat blijkt ook uit zijn vermogens. Dit jaar bolt het even wat minder lekker.
Hij is geen buitencategorie als Quintana (die wordt zelfs als hij matig is nog 3e in de Tour), maar nog steeds een formidabele ronderenner die volgend jaar maar zo de Giro kan winnen als de boel weer op zijn plaats valt. Ook de absolute toppers, Nibali, Froome, Quintana hebben af en toe rondes waarin het gewoon minder bolt en af en toe zijn ze ongenaakbaar.

Ligt ook niet aan de ploeg, volgens mij heeft Kruijswijk nog geen moment zo weinig ondersteuning gehad dat het hem tijd kostte. Ja tuurlijk, als hij gisteren 5 man bij zich heeft terwijl hij lost dan helpt hem dat, maar hij rijdt voor het de Graafschap van de World Tour...
18 mei 2017 09:04
Ach ja, het zit een Pinot, Bardet, Aru, Contador, Landa, Thomas en zelfs Valverde het ook niet altijd mee in een grote ronde. Nu gewoon iedereen loslaten en zonder druk verder koersen. Wie weet pakt Tlj nog een mooie rit voor het moraal en gloort er stiekem toch nog een top 10 voor Kruijssie. Niet te zwaar aan tillen allemaal. C'est la vie
18 mei 2017 09:25
Kruijswijk is een hele goede coureur, maar als hij er niet in slaagt om nog iets te winnen in de komende jaren, dan moet hij terugblikken met een gevoel van alles "net niet". Dat zou toch echt wel zonde zijn van iemand die zo mooi en hard omhoog kan rijden, hij verdient meer dan anderhalve schamele profoverwinning!
18 mei 2017 09:33
Simpel! Het ene jaar is het andere niet!
18 mei 2017 10:51
Een kans zonder druk en waar alles meezit zoals vorig jaar krijgt hij nooit meer helaas en het basisniveau van Steven is lager dan van Pinot, Nibali etc etc. Als je dan niet op de toppen van je kunnen zit, krijg je dit, vlees noch vis, zoals ook in de Vuelta vorig jaar. Het is super jammer maar wellicht herpakt hij zich nog voor een mooie rit in week 3.
18 mei 2017 11:21
Tja, het loopt gewoon nog niet. Beste wat je kan doen is volgende week proberen mee te springen. Eigenlijk had hij dat gisteren al moeten doen, het was redelijk voorspelbaar dat Amador mee ging springen. Bij Sunweb waren daar vooraf in iedergeval voor 99% zeker van, dit zei Aike Visbeek tegen Eurosport na de etappe. Sunweb had daarom Ten Dam op zijn wiel gezet, waarom zette TLJ niet Steven ook op zijn wiel gisteren tijdens de beginfase?

Ten aanzien van de druk, die is wel degelijk groter dan vorig jaar. Extra sponsor erbij gekomen om hem bij de ploeg te houden, renners specifiek voor zijn ondersteuning aangetrokken, etc. Voor ieder normaal mens levert dat druk op, daarnaast verwachten de media en supporters ook meer van je, zeker vooraf. Nu met Dumoulin in het roze gaat de externe druk wel minder worden, maar intern gaat het niet zoveel verschil geven. Daarbij is het kwaad eigenlijk al geschied als ik het zo zie, de beste man ziet er redelijk gebroken uit. Dat is sneu, want dat verdient deze sympathiek overkomende vent niet wat mij betreft. Ik hoop dat hij er door komt en deze ronde positief weet af te sluiten, op welke manier dan ook.
18 mei 2017 11:33
Op de 2e rustdag ff op bezoek bij Astana. 3e week rij je dan iedereen op een hoop.
18 mei 2017 11:35
Misschien teveel hoogte stages en trainingskampen en te min wedstrijden
die er om doen.
18 mei 2017 11:35
@stonedcamel, goed verhaal, mee eens! Verwachtingen moeten reeel zijn, vooraf verwachten dat hij op zijn sloffen de Giro ging winnen is niet reeel, net zoals het niet reeel is dat je er vooraf van uit gaat dat hij blij moet zijn met een hoge top10/top15.
Het was vooraf een podium kandidaat, net zoals bijvoorbeeld Pinot.
18 mei 2017 11:45
Ik vind het heel sneu voor Steven , hij heeft me vorig jaar boven op de bank laten dansen van geluk en me het huis laten slopen doorzich een weg te willen banen in die ijsberg.
Iemand moet die mooie rossige bol is goed door elkaar schudden en zeggen vorig jaar was toen en dit jaar is nu , wat we van plan waren lukt niet maar we gaan positief de laatste week in en gooi alle spanning en negativiteit uit je lichaam.
Verder lees ik hier vaak dan maar rittenkaper worden , alsof dat makkelijk is , hoeveel ritten in de 3 grote rondes hebben Gesink , Mollema en Kruijswijk samen gewonnen ? Ik geloof eentje , die van Gesink in de Vuelta vorig jaar. Ritten kapers zijn renners van het type Sanchez , dat zit in je bloed , je kunt van een klassements man bijna geen rittenkaper maken , kijk maar naar Roland , gaat hem ook niet makkelijk af.
18 mei 2017 11:57
Het ene jaar is het andere niet (ok, alleen Valverde rijdt ALTIJD goed), maar verder hebben heel veel andere klassementsrenners menselijke trekjes. Landa reed 2 jaar geleden ook de stenen uit de straat in de Giro, wil tot op heden niet lukken. Thomas ook de hele winter getraind voor de Giro, ok, ook gevallen, maar gaf na de tijdrit aan geen last meer te hebben. Moest gisteren gewoon lossen. Tejay van Garderen idem. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik denk dat hij er vooral zelf meer van had verwacht, maar goed, proberen knop om te zetten en er een mooie derde week van maken. Hopelijk kan hij 1 of meerdere dagen uitkiezen. Geloof overigens niet dat hij nu ineens, in een paar dagen, van behoorlijk goed naar super topvorm gaat. Zijn derde week is vooral altijd een goede herstelweek, maar daarvoor moet je ook in topvorm zijn, dus tja. Er komen nog mooie ritten aan, dus kansen genoeg. Hij rijdt nog steeds met de beste renners ter wereld omhoog he, dat moeten we niet vergeten. We zijn alleen stront- strontverwend met Dumoulin en Molllema deze ronde. (tel daarbij Kelderman, een Poels in vorm, een Gesink in vorm en een toekomstige Sam Oomen en Daan Oliver in vorm...). Kijk naar onze zuiderburen, daar hebben ze geen enkele klassementsrenner in de dop, iedere renner daar wil de nieuwe Tom Boonen zijn. Wij hebben dus reteveel geluk met de huidige generatie klasbakken!!
18 mei 2017 11:59
Het zal ook voor een deel afhankelijk zijn van hoe de rit van komende zaterdag gaat (etappe 14).
1) Als hij hierbij zelf geen stijgende lijn in zijn prestaties ziet, zou ik zeggen dat hij vanaf de rustdag gewoon vanaf de eerste col moet proberen in de vlucht te zitten. Uiteraard is winnen als rittenkaper nog wat anders, maar laten we niet vergeten dat hij ondanks zijn tegenvallende vormpeil nog steeds tot de beste 15 klimmers behoort deze Giro, met enige procentjes verbetering misschien de beste 10 klimmers.
2) Als hij zich in etappe 14 beter voelt en weinig tijd verliest, zullen ze nog wel etappe 16 willen afwachten om de definitieve AK-handdoek in de ring te gooien.
18 mei 2017 14:01
Het is niet een paar procent maar veel meer. Hij ziet er belabberd uit omdat Jan hem elke dag 5 borden pasta door zijn strot duwt waarschijnlijk. Niemand maar dan ook niemand die de keuken aanhaalt hier, Ten Dam ziet er herboren, lijkt verlost van een emmer snot en lacht de ganse dag, net als de rest, komen prestaties vanzelf. Tom was vorig jaar nog zijn bondgenoot maar toen stond Steven veel scherper, ook lekker bruin trouwens destijds.
18 mei 2017 17:54
Ik lees hier herhaaldelijk dat de verwachtingen misschien te hoog gespannen waren. Nou, dat klopt inderdaad. Kijk maar eens naar de prognoses die vóór de Giro hier in de Wielerflits-reacties te lezen waren. Het kon niet op. Iemand verwachtte zelfs dat de drie Nederlanders allemaal op het eindpodium zouden staan. Zo absurd hoog waren die verwachtingen.

Reacties zijn gesloten.