Stelling van de Week: UCI moet racisme bestraffen met minstens half jaar schorsing

zondag 30 april 2017 om 13:00

Iedere week poneren we in WielerFlits Live de Stelling van de Week. Deze week kwam Gianni Moscon in het nieuws omdat hij zich racistisch heeft uitgelaten richting zijn donkere collega Kévin Reza van FDJ. In de regels van de UCI staat een straf van minstens één maand, tot maximaal zes maanden schorsing op racisme.

Moscon en Sky hebben reeds excuses aangeboden aan Reza en FDJ voor het incident, dat plaatsvond tijdens de derde etappe van de Ronde van Romandië. De Fransman en zijn ploeg hebben die excuses aanvaard, maar wilden verder geen commentaar leveren. Sky zal Moscon intern straffen, maar ook de UCI wil Moscon straffen. Moet de internationale wielerunie met een harde straf van minstens een half jaar komen?

[poll id=”494″]

Stem en laat je reactie op de Stelling van de Week achter onder dit bericht, of op Twitter met #WFLive.


WielerFlits Live, iedere maandag om 20:30 uur live op YouTubeFacebook en WielerFlits.nl. Wil je meepraten? Gebruik dan #WFLive op Twitter.

Dit artikel delen:

61 Reacties

ZwartebroekengeIetrui 30 april 2017 om 13:04

Ik vind een straf terecht. Racisme moet je tegen gaan in het peloton. Een half jaar vind ik best wel zwaar. Zeker aangezien Moscon ook al zijn excuses heeft aangeboden. Een of twee maanden lijkt mij een betere straf.

0
mollemarijden 30 april 2017 om 13:05

En terecht je hebt een voorbeeld functie en iedereen heeft normen en waarden.
Als mensen denken dat ze anno 2017 nog steeds denken dat we mensen racistisch dienen te bejegen of seksistisch (geaardheid) dan hebben ze het mis.
Zware straffen! En gedurende de periode moet de wielrenner maatschappelijk betrokken zijn.

0
Sammysosa 30 april 2017 om 13:08

Laten we dan eens beginnen vast te stellen wat racisme is. Roept u maar!

0
nasibal 30 april 2017 om 13:11

Racisme moet je tegengaan, maar "racisme" is tegelijk ook een zeer subjectief begrip wat tegenwoordig te pas en te onpas aangehaald wordt. Wie gaat namens de uci alle gevallem beoordelen. Met een dergelijke straf mag er namelijk in mijn ogen ook wel een degelijke beoordeling aan vast zitten.

En dan ook: Als ik Reza een vuile aap noem moet ik een half jaar aan de kant. Moet ik dat dan ook als ik Viviani een spagetthivreter noem? En moet ik dat niet als ik Viviani een vuile aap noem en Reza een spaghettivreter? En wat als ik Gesink é n vuile aap noem?

Racisme kan je nu eenmaal niet in het rijtje van plakbidonnen, lijnafwijken en bloedzakken plaatsen. Bewezen racisme ALTIJD bestraffen, maar dan wel als ieder ander strafbaar feit: eerlijk en rechtvaardig.

0
xistnc 30 april 2017 om 13:13

Misschien moet je iemand die een ander racist noemt wel strenger straffen, dan iemand die terloops een opmerking maakt die eventueel als racistisch uitgelegd zou kunnen worden.

0
Viktrodriguez 30 april 2017 om 13:17

Ik zie ze het liefst vooral doen aan symptoombestrijding, oftewel het racisme uit de renner halen.

0
Verweggistan 30 april 2017 om 13:18

De stelling van deze week is een beetje kort door de bocht. Je kunt niet een standaard schorsing voor zoiets instellen. Dat is zelfs met doping al lastig.

0
xistnc 30 april 2017 om 13:20

@SolerEritrean
Als Reza of Reichenbach iemand anders voor racist hebben uitgemaakt: ja.

Een uitspraak die je racistisch zou kunnen noemen maakt degene die het betreft nog geen racist.

0
Wheely 30 april 2017 om 13:22

@Puffin
Daar wordt het dus interessant, de eerste uitspraak die je noemt laat weinig aan de verbeelding over maar de tweede uitspraak kan wel degelijk hetzelfde worden geïnterpreteerd. Jij vindt het misschien geen racisme maar de gene die het te horen krijgt wel. Inmiddels leven we in 2017 en is bekend dat bepaalde woorden niet meer kunnen vanwege hun lading en bijbehorend verleden. Waarom zou je dat woord dan gebruiken als je weet dat het kwetsend, stereotyperend en discriminerend wordt opgevat?

0
SolerEritrean 30 april 2017 om 13:22

Inderdaad, Verweggistan, naar mijn inziens is de strafmaat van een half jaar moeilijk te bepalen en waarschijnlijk ook wel overdreven. Een meer subjectieve titel in de vorm van “dient Moscon zwaar gestraft te worden” zou interessanter geweest zijn.

0
Magikdatzeggen 30 april 2017 om 13:24

Lijkt me ook lastig te bewijzen allemaal.

0
SolerEritrean 30 april 2017 om 13:25

@xistnc
Tweet van Reichenbach:
“Choqué d’entendre encore des imbéciles utiliser des insultes racistes dans le peloton pro. Vous êtes une honte pour notre sport. #TDR2017”

insultes racistes oftewel racistische opmerkingen, dus komende van een racist.
Ben het toch niet zo met je stelling eens.

0
Wheely 30 april 2017 om 13:25

@Verweggistan
+1
Onderwerp is te complex.

0
achtpuntzes 30 april 2017 om 13:25

zo, dit incident wordt lekker uitgemolken, zeg!

toch maar op oneens gestemd. minimaal een half jaar lijkt me veel te veel als er in het heetst van de strijd iets wordt geroepen. maar als een clubje renners besluit om een donkere renner te gaan pesten middels discriminatie en racisme, dan is een veel hogere straf gewenst natuurlijk..

0
Wielrennertje 30 april 2017 om 13:25

'In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras.'
Nou dat houdt racisme dus in, kunnen we nu vrolijk beginnen met discussieren over of het allemaal zo erg is. Toch?
Je weet toch wel in grote lijnen wat racisme betekent?
Overigens vind ik dit niet echt een discussie waard, in een voorbereiding van een sprint heeft Moscon vast geen hele zinnen kunnen zeggen. Dus zoveel meer dan 'neger' zal het ook weer niet zijn.

0
kelderbelg 30 april 2017 om 13:26

Is er binnen racisme bandbreedte, en zo ja, hoe verhoudt dit zich met een vaste straf van 6 maanden?

0
Wim Kruithof 30 april 2017 om 13:26

niet te geloven, op welk knopje heeft Moscon gedrukt?

0
xistnc 30 april 2017 om 13:30
Quote:
insultes racistes oftewel racistische opmerkingen, dus komende van een racist

De ‘oftewel’ lijkt me juist, maar je ‘dus’ is een gevaarlijke gedachte. Zou ik maar mee oppassen, als ik jou was.

0
De Brigadier 30 april 2017 om 13:31

Moscon staat op het punt net een lange pauze in te lassen geloof ik? Wellicht kan hij twee maanden als au-pair voor Grivko aan de slag. Als het echt zo racistisch was als de reacties van menig FDJ-renner doet geloven: minstens een half jaar aan de kant. Geen half werk.

Net zoals men volgend jaar weer over fietspaden zal rijden in Vlaanderen omdat men weigerde in te grijpen. Zullen wel nog drie oudjes en een peuter omver gereden moeten worden voordat een if andere commissie besluit dat het zo echt niet langer kan.

0
kelderbelg 30 april 2017 om 13:31

@wielrennertje
‘Je weet toch wel in grote lijnen wat racisme betekent?’ Ik denk het wel, maar wanneer je er een straf van 6 maanden aan wil hangen, is het misschien wel verstandig even vast te stellen wat racisme precies inhoudt.

0
Mathieu Moller 30 april 2017 om 13:31

In de kwestie Moscon is het sowieso moeilijk oordelen aangezien niet bekend is wat er exact gezegd is. Ik denk eigenlijk dat het wel meevalt aangezien Reza Moscons excuses al heeft aanvaard. Racisme hoort natuurlijk niet in het peloton, maar zolang niet bekend is wat er exact is voorgevallen kan ook moeilijk een strafperiode vastgesteld worden.

0
Wielrennertje 30 april 2017 om 13:33

@kelderbelg Denk dat het het aller belangrijkste is om te kijken wat er is gezegd. En dan zie je vanzelf wel of het erg fout was, zo fout dat het 6 maanden schorsing oplevert.

0
Manuel Beltran 30 april 2017 om 13:36

Stel dat Moscon inderdaad een enorme racist is: verandert zijn denkwijze ineens 180 graden door een half jaar schorsing, of let hij daarna slechts enkel beter op zijn woorden?

0
Skedel 30 april 2017 om 13:42

Tsja, buitenom wat het onderwerp en woord racisme tegenwoordig nog waard is, is er sowieso niemand die dit objectief kan vaststellen.
Maar de aantijgingen van reza zijn niet niks, daar mag ook wel naar gekeken worden of die niet een maandie aan de kant kan om verdere onzin dscussies de kop in te drukken.

Als hij echt zo gekwetst is stapt hij maar naar de rechter en zal hij hoogst waarschijnlijk met een aantal wetsteksten als huiswerk naar huis kunnen.

0
De Brigadier 30 april 2017 om 13:44

Het hele punt met ‘racisme’ is, zoals Sunny Bergman redelijk goed weergaf, dat het maatschappelijk wel redelijk goed is ingekapseld maar onbewust overal nog heerst. Dat is een voorlopig vrij onoplosbaar probleem maar het enige wat men kan doen is in elk geval zorgen dat het maatschappelijk niet weer vrij spel krijgt. Dat doe je dus door lieden als Moscon, aan wiens beschaafde kant nog wat geschaafd kan worden, publiekelijk terecht te wijzen. Menig rechter zou overigens oordelen dat dat met de stroom van verontwaardiging afgelopen dagen grotendeels geschied is.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone