Stefan Küng prolongeert Europese tijdrittitel, brons voor Remco Evenepoel

donderdag 9 september 2021 om 17:05
Stefan Küng prolongeert Europese tijdrittitel, brons voor Remco Evenepoel

foto: Cor Vos

Stefan Küng is voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen tijdrijden geworden. De Zwitserse titelverdediger moest aan het eerste tussenpunt nog enkele tellen toegeven op Filippo Ganna en Remco Evenepoel, maar kende een ijzersterk tweede gedeelte. Ganna moet voor eigen volk genoegen nemen met zilver, Evenepoel pakt het brons.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Vorig jaar was het in Plouay toch wel met een vergrootglas zoeken naar tijdrittoppers, maar dit jaar mochten we ons opmaken voor een fascinerend duel tussen meerdere kleppers. De meeste tijdritkanonnen gaven vandaag acte de présence. Twee renners (Remco Evenepoel en Stefan Küng) op de deelnemerslijst wisten zich al eens tot Europees kampioen in het tijdrijden te kronen en een derde – Filippo Ganna – was erop gebrand om de titel te veroveren voor eigen volk. Dat moest dan gebeuren in een nagenoeg biljartvlakke tijdrit van 22,4 kilometer in en rond industriestad Trento.

Affini met een scherpe tussentijd 
Nederlander Julius van den Berg rolde om klokslag 16.00 uur als eerste van het startpodium, maar het was vooral uitkijken naar de tussentijd van Kasper Asgreen. De Deense stoomlocomotief van Deceuninck-Quick-Step was de eerste favoriet die van het startpodium rolde, wist op de heenweg een gemiddelde snelheid te ontwikkelen van 48,9 km/h en was na 10,5 kilometer goed voor 12m54s. Een eerste serieuze richttijd werd dus neergezet door Asgreen, maar er bleek nog veel meer in het vat te zitten. Edoardo Affini, ook een van de favorieten voor de titel, wist namelijk onder de tijd van Asgreen te duiken.

foto: Cor Vos

Met een tijd van 12m36s, aan een gemiddelde van net geen 50 km/h, was Affini liefst zeventien seconden sneller dan Asgreen aan het eerste tussenpunt. Het was vervolgens wachten op de doorkomst van Stefan Bissegger en ook de Zwitser schoot uit de startblokken. De winnaar van de recente tijdrit in de Benelux Tour kwam door na 12m34s en was nog eens twee seconden sneller dan thuisfavoriet Affini. Bissegger wist zijn Europese ambities dus kracht bij te zetten aan het eerste meetpunt, maar het was nog te vroeg voor definitieve conclusies.

Driestrijd tussen Ganna, Evenepoel en Küng 
Kleppers als Remco Evenepoel, Stefan Küng, Rémi Cavagna en topfavoriet Filippo Ganna moesten namelijk nog passeren aan het tussenpunt. Maar eerst volgde nog de passage van Tourwinnaar Tadej Pogačar, maar de Sloveen (+20 seconden) kwam niet aan de tijd van Bissegger. Pogačar voelde na tien kilometer al de hete adem van Ganna in zijn nek, die wel bezig was aan een uitstekende tijdrit. De regerende wereldkampioen tegen de klok wist met 12m22s een nieuwe richttijd neer te zetten en bleek liefst dertien seconden sneller dan Bissegger.

foto: Cor Vos

Ganna was echter nog niet zeker van de Europese titel, aangezien ook Evenepoel in uitstekende doen was en de Belg volgde halverwege slechts op één seconde van zijn Italiaanse tegenstrever. Een driestrijd om de Europese titel leek aanstaande, aangezien ook titelverdediger Küng een sterke openingsfase kende en slechts vier seconden moest toegeven aan het enige tussenpunt. De grote vraag na het kennen van alle tussentijden: wie had het beste ingedeeld op weg naar de finish in het centrum van Trento? Intussen had Bissegger (met 24m52s) aan de streep de beste eindtijd gerealiseerd.

Küng wint na ijzersterke slotfase 
Zwaargewicht Ganna wist op de terugweg naar Trento de één minuut eerder vertrokken Pogačar in te halen, waardoor hij even kon profiteren van de slipstream van de Sloveen. De Italiaanse hoop wist zijn inspanningen in de laatste kilometers door te trekken en dook uiteindelijk vijftien seconden onder de tijd van Bissegger. Vervolgens was het in spanning uitkijken naar de binnenkomst van Evenepoel. De Belg verloor in het tweede deel van de tijdrit iets van zijn pluimen, moest aan de streep zeven seconden toegeven op Ganna, maar verzekerde zich wel van een medaille. Brons voor Evenepoel.

foto: Cor Vos

Alleen Küng kon het Italiaanse feestje nog verstieren door onder de tijd van Ganna te duiken en de Zwitser deed dat met verve. Küng bleek uitstekend te hebben ingedeeld, wist op de terugweg naar Trento nog te versnellen en was nog eens acht seconden rapper dan Ganna. Küng wist zo zijn titel uit Plouay te prolongeren. Achter Küng, Ganna en Evenepoel moest Bissegger genoegen nemen met de vierde plaats, Max Walscheid werd knap vijfde. Affini, Asgreen, Maciej Bodnar, Cavagna en Almeida vervolledigden de top-10. De Nederlanders speelden vandaag een bijrol.

Dit artikel delen:

112 Reacties

Verweggistan 9 september 2021 om 18:11

Price petersjen zou hier 10e geworden zijn.

WernerFranke 9 september 2021 om 18:18

Hij is ook geen eerstejaars meer, er staan er hier al op het podium bij de profs die jonger zijn.

Cochise 9 september 2021 om 18:45

9e zelfs? Zelfde tijd als Cavagna, toch proper.

En Julius Van Den Berg zou pas 12e geworden zijn bij de beloften en zelfs pas 3e bij de junioren. Bij de vrouwen had hij wel gewonnen.

Dat is het enige leuke aan iedereen zelfde parcours en afstand.

Ivanoviclover 9 september 2021 om 18:12

bizar snel gereden van Remco. geen wind, vlak, kort en vorige week nog met ziekte. Die komt er stilaan terug door. Proficiat aan de winnaar. Benieuwd wat hij kan in Brugge. Maar daar lijkt van Aert de topfavoriet te zijn? Spannend!

xistnc 9 september 2021 om 18:18

Schei uit met die ziekte. Hij zal hooguit wat misselijk zijn geweest van de akkefietjes met de mecanicien en Vermeersch.

Michelangelo 9 september 2021 om 19:43

Ik krijg ook steeds meer het gevoel dat de ziekte wel mee viel, en dat hij liever ging voor eigen succes en een zo goed mogelijke voorbereiding op het EK dan het helpen van Asgreen in de Benelux tour.

Qua resultaat vandaag kun je hem wel gelijk geven: kijk naar Asgreen, die heeft denk ik te veel geleden in de Benelux tour. Maar met een knecht als Evenepoel had Asgreen wel degelijk dat rondje kunnen winnen, hij kwam bij zijn pech juist iemand als Remco tekort als je het mij vraagt.

Ward 9 september 2021 om 19:55

Hij had spijsverteringsproblemen. Daar ben je een paar dagen slap van (pun intended), maar het is ook niet meer dan dat. Dan kan je geen wedstrijden rijden, de week erna wel. Moet wel lastig zijn om overal een complot in te zien.

Beer 9 september 2021 om 20:05

Nu overschat je Evenepoel toch Michel.. Asgreen finisht de Benelux-Tour op 2min 25 van Colbrelli en op 2min van Mohoric. Zelfs in het wiel van Evenepoel had hij het niet gered tegen de Bahrein Boys vrees ik.

Michelangelo 9 september 2021 om 20:08

Ik zie echt niet overal een complot in. Maar ik sluit niks uit. Het is niet voor het eerst dat een renner een ziekte veinst om zich optimaal voor te bereiden op een andere wedstrijd.

Het zou mij verbazen als hij ook was uitgestapt als hij in de Benelux tour na de tijdrit op enkele seconden van Bissegger had gestaan….

Geloof wie en wat je wilt geloven; even goede vrienden.

EDIT:
@Beer, je moet even kijken hoe de achterstand tot stand is gekomen. Eerst door materiaalpech, waar hij met een goede knecht misschien wel gewoon had kunnen terugkeren in de spits van de koers. Nu reed hij zich leeg, zonder resultaat op de dag zelf (en waarschijnlijk afgezaagde poten voor de dag erna).
En in de rondjes rond Geraardsbergen had een goede knecht ook het verschil kunnen maken. Als Evenepoel zo goed is als iedereen beweert, dan had hij Asgreen tot op het laatste moment kunnen bijstaan. Nu heeft hij ontzettend veel in de wind moeten rijden, en dat brak hem op tegen het duo van Bahrein.

Beer 9 september 2021 om 20:15

Dat Bahrein duo was gewoon veel te sterk. Dat heeft iedereen gezien, behalve wie er dagtaak van maakt om Evenepoel af te zeiken. Jij dus.

Cochise 9 september 2021 om 20:22

Ja want Colbrelli reed de voorlaatste dag geen 30km solo en eindigde de dag nadien achter Asgreen. Of nee, wacht… Ganna reed gisteren nog een tijdrit en rijdt vandaag ook opnieuw een minuut sneller dan Asgreen.

Dat je feiten gebruikt om jouw afkeer voor Evenepoel te staven kan ik nog begrijpen, je kan niet elke renner graag hebben. Dat je daarmee dan meer energie steekt in het afbreken van renners dan in wat anders is spijtig. Dat je jouw eigen verhalen begint te verzinnen en die nadien dan ook nog verheft tot vaststaande argumenten om latere gebeurtenissen te verklaren is gewoon lachwekkend.

Chippen 9 september 2021 om 21:30

oei, had bijna een aflevering gemist van de “evenepoel is een notoir slechte ploegmaat en ontzettende egoïst” reeks.

kunnen we ons ergens abonneren of zo? weet nooit waar en wanneer de nieuwste wordt gereleased. straks kan ik niet meer volgen en dat zou jammer zijn, want het is mijn favoriete fictie-reeks.

deffil 9 september 2021 om 20:53

Super van Kung, Ganna lacht groen, Remco top, Pogacar als een nieuweling naar huis gereden

mark peeters 9 september 2021 om 20:55

@deffil: mooi samengevat. De beste commentaar komt op het laatst!

Mohorietsj 9 september 2021 om 20:56

Oprecht blij voor Küng. Met zijn koerswijze op Vlaamse wegen heeft hij al veel harten veroverd. Hij is, soms met wat meeval van de 1ste, vaak op 2de plekken beland. Deze is echt een hele mooie.

Luc La 9 september 2021 om 21:56

#Wat hem ligt: koersen in kleine wedstrijden en rondjes van een week#

Hier gaan we binnenkort nog eens heel hard mee lachen

Pietspeed 9 september 2021 om 22:43

Groots nummer van Kueng en Evenepoel, na de al snelle tussentijden van Affini en Bissegger Ganna voor eigen publiek enigszins teleurstellend.
Benieuwd hoe het gaat uitpakken met Van Aert, Dennis, Dumoulin en Roglic er nog bij.

SteVwonder 9 september 2021 om 23:18

Geen dumoulin volgende week. Breekt zijn pols vandaag

girardengo 10 september 2021 om 00:02

Küng wint voor Ganna, en over wie gaat de discussie? De nummer drie.

Kopinkas 10 september 2021 om 00:05

Stefan Küng prologeert, dat gevoel

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone