Stefan Küng grijpt Europese titel tijdrijden voor Cavagna en Campenaerts

maandag 24 augustus 2020 om 17:10
Stefan Küng grijpt Europese titel tijdrijden voor Cavagna en Campenaerts

foto: Cor Vos

Stefan Küng heeft in Plouay de Europese titel tijdrijden veroverd. De Zwitser wist Rémi Cavagna (zilver) en Victor Campenaerts (brons) te verslaan in een driestrijd. Op de erelijst is Küng de opvolger van Remco Evenepoel, die vanwege een blessure zijn titel niet kon verdedigen.

De eerste serieuze tijd aan de finish werd op de borden gezet door de Duitser Justin Wolf, maar hij was geen concurrentie in de strijd om het goud. Stefan Küng zette namelijk bij het enige tussenpunt na 13 kilometer de snelste tijd neer. Rémi Cavagna volgde halverwege op zes seconden, kort gevolgd door Victor Campenaerts die tien tellen achterstand had op Küng.

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Cavagna was de eerste van de favorieten om een eindtijd op de borden te zetten. De Fransman kwam na 30:35 minuut over de meet. Campenaerts en Küng wisten onderweg allebei eerder gestartte renners in te halen, wat zeker mentaal een voordeel was voor de Belg en de Zwitser.

Campenaerts kwam echter tekort om Cavagna nog in te halen, de Belgische tijdritspecialist gaf aan de meet ruim vier seconden toe. Küng bleek te snel voor allebei zijn concurrenten. De Zwitser zette Cavagna op zeventien seconden en wist zich zo te verzekeren van het goud.

Stefan Küng: “Mijn plan pakte goed uit”
“Ik had heel goede benen. De laatste wedstrijd die ik reed was de Dauphiné, daar was het elke dag klimmen. Vorige week pakte ik mijn tijdritfiets en had ik geen goed gevoel, maar het ging elke dag steeds beter”, vertelde Küng na afloop. “En vandaag had ik het beste gevoel van de week.”

“Het is een typische koers voor Bretagne, met een grof wegdek, constant op en af en power blijven zetten”, legt hij uit. “Daar hou ik van. Normaal is een tijdrit vol gas van start tot finish, maar nu had ik een plan en dat pakte goed uit.”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

65 Reacties

VerstandOpNul 24 augustus 2020 om 18:33

Aii, ik zie t al: vergeten magnesiumpoeder op te doen..

Frank V 24 augustus 2020 om 23:09

haha

Panache 24 augustus 2020 om 18:37

Misschien moeten de Evenepoel fans wat anders leren formuleren. Schrijven dat Evenepoel in vorm hier de topfavoriet zou zijn, daar valt niet veel tegen in te brengen. Of schrijven dat Evenepoel het wattage kan draaien dat nodig is om Küng te kunnen verslaan, daar zou ook redelijk genuanceerd op gereageerd worden. Maar het respectloze 'hij zou hier wel even gewonnen hebben' levert (logisch!) een hoop kritiek op. Wielrennen is bij uitstek een sport waar het niet enkel draait om het hardste trappen, maar ook om aerodynamica, indelen, stuurvaardigheid en mentale kracht. De beste wint niet altijd, zelfs niet in het tijdrijden.

Edit: ik zie dat Michelangelo dezelfde wijsheid in pacht heeft >> “ik zou ‘m vandaag gewonnen hebben” of “ik had de benen om te kunnen winnen vandaag”. Bijna hetzelfde, maar toch heel anders.

Klaas Foppen 24 augustus 2020 om 18:48

Gefrustreerd jochie?

Fast Freddy 24 augustus 2020 om 18:53

Er wint een Zwitser. Hoe da fuck gaat het nu weer over evenep?? Elke keer dezelfde zeik discussie. Kap er eens mee.

blix 24 augustus 2020 om 18:55

Mocht Roger De Vlaeminck weer 22 zijn, had hij Küng op 5 minuten gereden, nadat hij halverwege nog even was gestopt voor een degelijke crosstraining in de velden van Plouay. Eat your heart out, Remco!

Ward 24 augustus 2020 om 18:58

De FDJ-rijders lijken een stapje te hebben gezet. Ik vraag me oprecht af of ze de stap naar ketonen hebben gezet. Iemand die daar op kan antwoorden?

Jacco van Stierop 24 augustus 2020 om 19:16

Madiot heeft zich er nadrukkelijk tegen uitgesproken, dus je zou verwachten van niet.

Lancearmstronghero 24 augustus 2020 om 19:53

Campenaerts en erg overschatte renner. Maakt het zelden waar.

Michelangelo 24 augustus 2020 om 20:07

Ik denk dat dit onjuist is.

Campenaerts is geen overschatte renner. Ik denk dat niemand hier op dit forum hem vergelijkt met de grote tijdrijders als Cancellara of Wiggins qua talent. Hij is denk ik vooral een “beter dan gemiddelde tijdrijder”, die vervolgens met zijn hele gerichte training, voorbereiding en werken aan details het geschopt heeft tot pakweg de 5 beste tijdrijders op dit moment.

Het uurrecord is daar een mooi voorbeeld van. Heel gericht voorbereiden, kijken naar ieder detail, volledige focus op die ene dag, met een prachtig resultaat. Maar ook met de wetenschap dat Wiggins misschien nog wel een kilometer verder had gereden als hij dezelfde voorbereiding gedaan had als Campenaerts.

En dat verdient eerder een compliment dan een sneer in mijn ogen.

vocsnor 24 augustus 2020 om 22:48

Eens met Michelangelo. Mijn naamgenoot haalt op het vlak dat hem het meest interesseert het maximale uit zijn carrière.
Maar Campenaerts is geen supertalent. Als je vergelijkt met andere goeie tijdrijders, dan zijn de meesten meer allround. Dumoulin, Roglic, Evenepoel, Cancellara, Wiggins, … zie/zag je ook op andere terreinen. Dat kan vocsnor niet.

Murcia 24 augustus 2020 om 20:19

Campenaerts is inderdaad een uitstekende tijdrijder, die zich steeds verder specialiseert in dit aspect van het wielrennen. Helaas voor hem is tijdrijden een steeds kleinere rol aan het innemen in de koers. Zijn grootste concurrenten zijn renners die naast hun tijdrit veel meer allround zijn met Wout en Remco als grootste voorbeelden.
En voor ploegen is een renner die zich steeds meer richt op het tijdrijden alleen interessant als hij jaarlijks een wereldtitel meebrengt of ook op een andere manier van waarde kan zijn voor de ploeg. Juist bij Victor heb ik het idee dat hij steeds minder deel uitmaakt van de ploeg als geheel door die focus op enkele tijdritten per jaar.

CechRepublic 24 augustus 2020 om 20:22

@Panache, het gaat in dit geval niet o, de gekozen formulering, maar om de volstrekt irrelevante opmerking dat een renner die al 2 weken geblesseerd is en dat nog maanden zal zijn hier zeker zou hebben gewonnen. Hoe zinloos is die toevoeging?

xistnc 24 augustus 2020 om 21:43

Reken er nou maar gewoon op dat elke ‘als/dan Evenepoel’ gevolgd gaat worden door een verwijzing naar een bocht, een muurtje of iets dergelijks. Waarom kan de ene als/dan wel en de andere niet?

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 21:51

Omdat lachen met een valpartij het zieligste is dat je kan doen als supporter. Zou ook gewoon een permaban moeten zijn.

Frank V 24 augustus 2020 om 22:16

En zegge dat dit brandje werd aangestoken door Arnault Hellebaard. Mij hier niet eerder bekend. Je kan hier trouwens op 1IP met verschillende nicknames reageren op dezelfde dag.

vocsnor 24 augustus 2020 om 22:38

@xistnc, er is wel een grens tussen wat wel en niet kan.
Aan BE kant heb je de blinde REV fans zoals holow knight, boenk en Frank v. REV kan niets verkeerd doen en gaat de volgende 15 jaar alle grote rondes en monumenten winnen. (Zelf ben ik NL maar ik zit ook in het REV fan kamp)
Aan NL kant heb je mensen als Michelangelo en panache die de prestaties van REV proberen te minimaliseren door voortdurend te wijzen op wie er niet bij was als REV de boel aan flarden reed. En dat terwijl ze MVDP de hemel inprijzen als hij het NK wint, zonder tegenstand.
Dit is supporterspraat. Daar kun je vanalles van vinden. Maar het is redelijk onschuldig prikken over en weer.
Je reactie wordt terecht verwijderd als je de draak steekt met ongevallen.

Frank V 24 augustus 2020 om 22:57

@vocsnor
Heb vandaag nog geschreven dat ik de kleding die z'n naam draagt niet al te best vind en dat hij internationaal gezien niet die uitstraling heeft als een Boonen of Sagan.

Blinde fan dat ben ik niet en ik zit in niemands kamp. Vandaag zijn het een paar tijdrijders en morgen geniet ik van iemand die alleen binnenkomt.

Maillot à Pois 24 augustus 2020 om 22:59

edit wf: ontopic svp

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Materiaalzone