Sportieve revanche López in koninginnenrit Vuelta a San Juan, mindere dag Evenepoel

vrijdag 27 januari 2023 om 23:22
Sportieve revanche López in koninginnenrit Vuelta a San Juan, mindere dag Evenepoel

foto: Cor Vos

De koninginnenrit van de Vuelta a San Juan, met aankomst op de flanken van de Alto del Colorado, is gewonnen door Miguel Ángel López. De Colombiaan van Team Medellín-EPM bleek op de slotklim duidelijk de beste klimmer en reed solo naar de ritzege en de leiderstrui. Wereldkampioen Remco Evenepoel was de eerste topper die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar kwam de man met de hamer tegen en verloor nog veel tijd.

De wielerdag werd afgesloten met de vijfde en zwaarste etappe van de Vuelta a San Juan. De 173,7 kilometer lange rit voerde namelijk over meerdere hellingen naar de Alto del Colorado (18,9 km aan 4,4%). Voor wereldkampioen Remco Evenepoel, de grote favoriet voor de overwinning, is de Alto Colorado geen onbekende klim. In 2019 en 2020 maakte hij ook al eens kennis met deze beklimming. Kon de wereldkampioen zo vroeg in het seizoen al uithalen op ruim 2.600 meter hoogte? Dan moest hij nog wel even zien af te rekenen met enkele gevleugelde klimmers uit Zuid-Amerika, zoals Miguel Ángel López en Egan Bernal.

De renners beginnen aan de koninginnenrit – foto: Cor Vos

Zeven renners vormen vroege vlucht
Evenepoel, López en Bernal hielden zich in de eerste koersuren echter nog gedeisd en dus was het aan enkele avonturiers om voor wat koersvertier te zorgen. Emiliano Contreras en Leandro Messineo (Chimbas Te Quiero), Christofer Jurado (Panamá es Cultura y Valores), Alejandro Quilci en Laureano Rosas (Gremios por el Deporte-Cutral Co), Manuele Tarozzi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) en German Nicolás Tivani (Team Corratec) waren de aanvallers met dienst en wisten een maximale voorsprong te vergaren van om en nabij de vijf minuten.

In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door Movistar, in dienst van Einer Rubio, en INEOS Grenadiers, dat met Bernal en Daniel Felipe Martínez twee grote kanshebbers had voor de ritzege. In de spits van de koers was Tarozzi er inmiddels tuk op om zijn leidende positie in het bergklassement te verstevigen. De 24-jarige Italiaan wist op de eerste twee beklimmingen van de dag – de Alto de Villicum (3e categorie) en Banos de Talascato (2e categorie) – wel wat bergpunten te sprokkelen, maar werd toch telkens gevloerd door de Panamees Jurado. Die laatste had de hoop ook nog niet opgegeven.

Hevig gevecht om de bergpunten  
Tarozzi had echter andere plannen en trok na de bergsprint op de top van de Banos de Talascato nog eens door, en verraste zo zijn vluchtmakker Jurado, die zich – al dan niet bewust – weer liet opslokken door de geloste achtervolgers. Eenzame koploper Tarozzi bleef intussen stevig doorkachelen, in de hoop zo als eerste over de top van de volgende klim, de Alto de la Crucecita (2e categorie), te bereiken. De Italiaan slaagde in zijn missie en dus kon hij nog eens zes bergpunten op zijn conto bijschrijven. En er zat misschien nog wel meer in het vat, aangezien de voorsprong op het peloton weer was opgelopen tot zes minuten.

De mannen van INEOS Grenadiers op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Tarozzi moest echter nog wel meer dan veertig kilometer afleggen, en helaas voor de renner van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè zat het venijn hem in de staart. In aanloop naar de Alto del Colorado ging het tempo omhoog in het peloton, nadat enkele teams hadden besloten om de boel op de kant te zetten. De mindere goden moesten er onherroepelijk af, en ondertussen smolt de voorsprong van de toch wel moegestreden Tarozzi als sneeuw voor de zon. De rust in het peloton keerde echter al gauw weer terug, en dus was het voor het echte spektakel wachten op de Alto del Colorado.

Evenepoel gooit kaarten op tafel, maar blaast zich op
De dappere Tarozzi begon met een voorsprong van drie minuten aan de net geen negentien kilometer lange slotklim, en ook medevluchters Contreras, Jurado, Messineo en Tivani waren nog altijd niet ingerekend. Sterker, de 43-jarige Messineo bleek nog wat in de tank te hebben en wist weer naar Tarozzi te springen, die bezig was aan zijn laatste stuiptrekkingen. Met nog twaalf kilometer te klimmen ging het licht definitief uit bij Tarozzi en dus stond Messineo er alleen voor. De Argentijn verdedigde nog altijd een voorsprong van ruim anderhalve minuut op het uitgedunde peloton, aangevoerd door Team Medellín-EPM.

De continentale formatie uit Colombia had duidelijk vertrouwen in een goede afloop met Miguel Ángel López en/of good old Óscar Sevilla, maar dat was buiten Remco Evenepoel gerekend. De wereldkampioen trok op tien kilometer van de streep ten aanval, sloeg al snel een mooie kloof en leek op weg naar de dubbelslag. INEOS Grenadiers weigerde zich echter zomaar neer te leggen bij de suprematie van Evenepoel en zette zijn beste mannen in om Evenepoel opnieuw bij te halen. Dit lukte verrassend genoeg ook en na een eerste aanval van López moest de renner van Soudal-Quick-Step zelfs passen.

De aanval van Evenepoel bleek een losse flodder – foto: Cor Vos

Ontketende López antwoordt met de pedalen
Evenepoel kwam duidelijk de man met de hamer tegen en bleek niet in staat om de Zuid-Amerikaanse klimmers van repliek te dienen. López, Sergio Higuita, Rubio, Bernal en een sterke Filippo Ganna bleven vooraan over en zouden het gaan uitmaken voor de zege. López voelde zich duidelijk goed op de steilere stroken en trok een tweede keer door. Dit keer bleek alleen Higuita in staat om te volgen, Bernal, Ganna en Rubio hapten duidelijk naar adem. Niet veel later kwam ook Higuita zichzelf tegen en moest hij de ontketende López laten rijden. Die laatste was vertrokken, op weg naar ritwinst?

López reed al snel een twintigtal seconden weg van de eerste achtervolgers Higuita, Bernal, Ganna en Rubio, maar moest in de laatste kilometers nog een keer aanzetten om een ijzersterke Ganna van zich af te houden. De Italiaan probeerde op de grote plaat, in tijdritmodus, nog naar de Colombiaan toe te rijden. Ganna wist al snel zijn achterstand te halveren, maar bleef vervolgens toch weer hangen en moest dus zijn meerdere erkennen in de sterke López. Die laatste kwam met voorsprong als eerste over de finish en wist zich zo ook te verzekeren van de leiderstrui.

Een sterke Ganna neemt Bernal op sleeptouw – foto: Cor Vos

Ganna kwam als tweede over de streep, voor Higuita en een sterke Bernal, die met een vierde plaats liet zien weer bijna terug te zijn op topniveau. Evenepoel wist de schade nog te beperken in de laatste kilometers, kwam zo nog als zevende binnen, maar zal de Vuelta a San Juan dit jaar normaal gesproken niet winnen. In het weekend staan er nog namelijk nog twee relatieve, sprintersvriendelijke etappes op het menu. In het algemeen klassement volgt Evenepoel nu op ruim een minuut van de nieuwe leider López.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Jacco van Stierop 27 januari 2023 om 23:45

Mooie finale, en een prachtige zege van MA Lopez, daar ging wel een bewijsdrang en vastberadenheid van uit. Dapper van Ganna om de jacht in te zetten, maar moest toch passen. Evenepoel lekker aan het freewheelen, maar dit keer was de Ineos-trein toch serieus bij de les.
Enfin, ‘aquí todo florece’ zegt de trui van Lopez, en zo ist.

3
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 28 januari 2023 om 01:21

Vooral de mentale veerkracht van Lopez is indrukwekkend. Niet iedereen zou zo krachtig met de pedalen kunnen reageren na zoveel onrust. En Bernal wordt langzaam weer de oude Bernal en dat is goed voor de wielersport. Hij werd gemist.

3
go Ineos 27 januari 2023 om 23:26

Heel goed gedaan door Superman, liet zijn ploeg goed weken, zodat Remco niemand had. Gebruikte Ineos goed en daar ging hij, prachtig dat we wat zien van hem, zal niet te vaak gebeuren dit jaar.

0
djerkson 27 januari 2023 om 23:32

Hij had duidelijk een groots nummer in gedachten, maar hij heeft zich ferm mispakt. Tikkie richting UAE?

0
Mr. Tornado 27 januari 2023 om 23:35

Het zal vandaag aan de hoogtemeters gelegen hebben, denk ik. Dat is vooral niet positief voor hem richting de Giro.

-2
djerkson 27 januari 2023 om 23:38

Ik vind dat hij niet heel strak staat, in tegenstelling tot Ganna bv. Het gaat alleszins niet lukken op 80%-90%, dat moet toch een les zijn hier.

-1
Mooie Sjors 27 januari 2023 om 23:40

Ik vind eigenlijk niet dat dat een les moet zijn. In San Juan moet je nl. nog niet in topvorm zijn, dit zijn inloopkoersen.

1
Limal 27 januari 2023 om 23:49

Als we even uitzondering-op-de-regel Ganna negeren valt op dat er vijf Colombianen vooraan eindigen (+ eentje net achter REV). Die hebben waarschijnlijk allemaal de hele winter op +2000m geleefd en getraind en hebben nu een voorsprong op de rest. In de loop van het seizoen, wanneer de andere AK-renners specifiek voorbrereiden via hoogtekampen, zal dit verschil wel weggewerkt worden.

De voornaamste reden dat het vandaag zo opvalt is denk ik de vroege aanvalspoging van Evenepoel. Die dwong de anderen vroeg uit hun kot te komen (anders hadden springveren als MAL en Higuita een stuk langer achter het Ineos-treintje blijven zitten) waardoor de ademnood al vroeg een bepalende rol speelde. Wat Remco betreft: gespeeld en verloren, maar wel goed getraind. Wat MAL betreft: zege van de revanche op het onrecht dat hem vanuit zijn standpunt is aangedaan. Hoe die vork ook in de steel zit, ik kan enkel respect hebben voor de vechtersmentaliteit van Superman Lopez. Maar toch de belangrijkste vaststelling van de dag: hoe mooi is het om Bernal terug vooraan mee te zien strijden!!

7
Mooie Sjors 27 januari 2023 om 23:42

Die malle MAL is toch wel hét klimgeitje eigenlijk van het huidige peloton. Jammer van dat dopingverhaal, want toch een kleurrijk renner.

0
Antoin1980 27 januari 2023 om 23:43

Grappig dat wielerflits kiest voor een kop als mindere dag voor evenepoel, naast een nietszeggende mislukte poging hebben we niets gezien van deze jongen vandaag…. Er is nog wel wat werk aan de winkel wil hij meedoen voor een giro zege….

0
kleomantre 28 januari 2023 om 00:18

Daarvoor zegt deze ronde te weinig. Eerder waren dat piekpunten, ik denk dat nu is ingebouwd dat hij er niet direct hoeft te staan.

Vorig jaar stond hij er overigens ook niet in z’n op 1-na-belangrijkste ijkpunt van het seizoen de Ronde van Zwitserland en ging het in de Vuelta prima.

2
Wheely 28 januari 2023 om 02:30

Gemiste kans om “Evenepoel weggedeemsterd” in de kop te gebruiken. ;-)

4
Limal 28 januari 2023 om 07:00

"De weg reikte steeds hoger richting sterren, Evenepoel deemsterde immer dieper weg"

2
Maillot à Pois 27 januari 2023 om 23:53

Superman gedreven door de drang naar eerherstel. Als het ook de komende maanden stil blijft vanuit het Spaanse gerecht zie ik hem wel nog opgepikt worden door een Procontinentale ploeg en aan de start van de Giro verschijnen?
Uitermate knap geklommen van Simmons ook, moet met zijn lijf weinig onderdoen voor dat van Ganna. Netjes van die twee andere jonge Amerikanen ook, Vermaerke en Riccitello.

0
Limal 28 januari 2023 om 00:11

Tot er uitsluitsel komt vanuit het Spaanse gerecht dat hij níét vervolgd wordt zie ik eigenlijk geen enkel Europees team dat risico nemen. (Zoals eens in het nieuws kwam zitten alle (?? correct me if I'm wrong!) procontinentale ploegen bij de MPCC, dus zou het al een WT team moeten zijn dat hem oppikt bij stilte vanuit Spanje.) Maar mooi zou het idd zijn als dat gebeurde en hij aan de start verscheen van de Giro, Tour of Vuelta!

Overigens, Simmons komt tov Ganna wel een tientje tekort, zowel qua lengte als qua gewicht…

1
Maillot à Pois 28 januari 2023 om 00:27

EOLO, die zitten niet bij de MPCC volgens die hun 'members' pagina! En dat van Simmons was een hyperbool, ik bedoelde dat ook hij niet bepaald een klimmerslijf heeft.
Of met andere woorden, je hebt eigenlijk twee keer gelijk hoor ;-)

EDIT: nu ik die site van de MPCC eens bekijk is er eigenlijk geen van hun fundamental rules die zou beletten dat een lid Lopez of Quintana een contract aanbiedt. Rond dopinggevallen staat er: "Can’t hire, until two years, a rider tested positive and suspended more than six months (except whereabouts)" – maar bon, imagogewijs en qua druk vanuit de organisatie zal het wellicht wel problematisch zijn

1
Limal 28 januari 2023 om 09:53

De kans is klein, maar wielermirakels bestaan. De moed nog niet opgeven voor je Wielermaster CQ ploegje, Maillot, misschien volgt er rond Pasen een herrijzenis ;-)

0
11 na 11 28 januari 2023 om 03:22

Het is Brenner dan toch niet gelukt hier zijn stempel te drukken zoals hij een beetje gedacht/gehoopt had. Komt hier op meer dan 8 minuten binnen.

Lampaert die samen over de meet bolt met Martinez en Sevilla, dat is al bijna even absurd als Ganna die in het zog van Lopez finisht.

0
Romāns Vainšteins 28 januari 2023 om 07:33

Is ook in opbouw natuurlijk.
Of is ie onderweg zijn elan tegengekomen?

0
Cycling 28 januari 2023 om 10:38

@11 na 11 volgens mij had een renner van Ineos pech op de klim. Het was niet te zien wie het was. Bovendien heeft iemand van Ineos het gat naar Evenepoel gedicht. Ook hier was moeilijk te zien, wie dit in eerste instantie deed. Wat ik wel weet is dat er 3 Ineos renners voor Evenepoel zijn geëindigd. Het kan dus best zijn dat Martinez vandaag de rol van knecht had na Viviani. Zoveel renners blijven namelijk niet over, aangezien Ineos nog 5 renners heeft in deze ronde. Dat Martinez dan gelijk met Lampaert binnenkomt is dan niet zo gek

0
Grote Plateau 28 januari 2023 om 12:04

tja revanche? komt die nog terug op het hoogste toneel?

0
Grote Plateau 28 januari 2023 om 12:04

mooi pakje wel

0
Marcus Aurelius 27 januari 2023 om 23:29

Bizar gedoe. Ganna die bijna alle klimmers er een minuut oplegt … !? Tenzij dat hij plots een berggeit geworden is (hij lijkt wel scherp te staan) denk ik dat het voor de meesten inderdaad nog amusement is hier.

-1
Maillot à Pois 27 januari 2023 om 23:31

Ganna kan best wel een stukje klimmen, zeker op een lange geleidelijke niet al te steile klim als deze – trouwens niet de eerste keer dat hij het hier uitstekend doet.

2
Cycling 27 januari 2023 om 23:33

Deze klim en percentages ligt Ganna gewoon goed. Dat heeft Ganna al eerder aangetoond. Hij was niet voor niets een kanshebber om deze ronde te winnen

2
Mr. Tornado 27 januari 2023 om 23:34

Ganna kan best wel klimmen. En op een klim als vandaag, met lage percentages, is hij volgens mij zeker bij de beteren. Vorig jaar in de UAE Tour eindigde hij gewoon in de eerste groep op Jebel Jais, en die had nog hogere percentages dan deze klim.

2
Pietspeed 27 januari 2023 om 23:44

Groeten uit Argentinië aan Vino. Deed ff een Remcootje. Zo MAL was dat nou niet. Jammer voor Pippo.

-1
Romāns Vainšteins 28 januari 2023 om 07:46

Schitterende revanche van Lopez die net zoals Quintana gewoon nog in het opper peloton rond hoort te zwieren. Erg lang zal dat niet duren ook.

-1
WernerFranke 27 januari 2023 om 23:24

Veel te vroeg op het seizoen voor rede en feiten, dus zonder onderbouwde motivatie denk ik dat Remco deze winter door alle omstandigheden en verplichtingen geen goede basis heeft kunnen leggen voor dit seizoen en zo 10 maanden achter de feiten zal moeten aanhollen.

En oja, MAL, als ie wil, is nog steeds een top 5 klimmer van de wereld.

-5
Gelei 27 januari 2023 om 23:27

Mss eerst eens Evenepoel’s strava checken.

1
Mooie Sjors 27 januari 2023 om 23:34

Evenepoel werkt toe naar de Giro met vooral veel volume in de winter en nu komt de intensiteit erbij. Deze week was er eentje van wedstrijdprikkels met o.m. het werk voor Jakobsen en vandaag een stevige aanvalspoging van vrij ver. Eindigt eigenlijk ook nog niet zo ver weg.

Zegt op zich ook vrij weinig allemaal, positief of negatief, voor het vervolg van het seizoen. Het is januari en Ganna is hier de 2de beste klimmer.

2
koerszichtig 28 januari 2023 om 01:02

Vergeet niet dat Ganna vanaf nu favoriet is voor de Giro

1
FeitenZijnFeiten 28 januari 2023 om 07:33

Maar hij hing het wel allemaal aan flarden rijden…met zijn mond

-2
Limal 28 januari 2023 om 07:51

Okay, toon ons met harde feiten waar Evenepoel zei dat hij op de Alto del Colorado even iedereen aan flarden zou rijden. Wat ik terugvind is dat hij maar 1 kans zag op ritzege en zou kijken wat er mogelijk was (https://www.wielerflits.nl/nieuws/evenepoel-wil-in-san-juan-ook-jakobsen-aan-zeges-helpen-zie-maar-een-kans-voor-mezelf/ ) maar bij iemand met jou naam kàn het niet ingebeeld zijn, toch?

2
Rawolf 27 januari 2023 om 23:52

Soms is je gelijk kunnen halen best wel fijn

“Rawolf 19 JANUARI 2023 OM 19:40
Hebben jullie je zoekwerk wel gedaan? Ganna werd in 2019 op gelijkwaardig parcours 2e achter Evenepoel.

Mits hij zn klimbenen weer onder heeft ook 1 vd kandidaten voor t klassement in deze editie. Veel meer dan een Cras in elk geval.

Al steekt Evenepoel er wel ver bovenuit natuurlijk. En daarachter MAL

BEANTWOORDEN
-2

Dave Dubbeldammer 20 JANUARI 2023 OM 12:56
Rawolf, geen idee waarom je specifiek Cras eruit pikt (of eigenlijk wel, hoor), maar ik volg WF

1

Sjonge Jonge 20 JANUARI 2023 OM 13:36
Zeg dan gewoon niet dat je geen idee hebt

0

Natte spons 20 JANUARI 2023 OM 14:00
Natuurlijk niet echt vergelijkbaar, in 2020, toen hij 2de werd (niet 2019) was er een 15,5 kilometer lange tijdrit, die vrijwel volledig het klassement heeft bepaald. Nu zit er geen tijdrit in en zal het mogelijk gaan om de bonificaties in de lastigere ritten, waarbij de sterkste klimmers niet van elkaar weg kunnen komen, omdat het niet selectief genoeg is, maar de rest wel op achterstand wordt gezet. Natuurlijk zou het goed kunnen dat Ganna meekomt, maar een explosievere klimmer maakt mogelijk meer kans.

2

11 na 11 20 JANUARI 2023 OM 21:01
Heb jij je opzoekwerk wel gedaan? Ten eerste was dat in 2020, en ten tweede waren er specifieke omstandigheden die het klassement bepaalden.

Niet alleen de tijdrit (waar Ganna ook 2de werd achter Evenepoel), maar vooral de rit naar Alto Colorado waar het peloton in 2 brak, en de voorste groep (met Ganna) kilometers lang gegangmaakt werd door een hele Argentijnse auto/moto karavaan. Dat voorste deel van het peloton reed daardoor op 25 minuten een voorsprong van 5 minuten 30s dicht op een groep vluchters.

Evenepoel zat in het tweede peloton, en moest daar met een minimum aan steun het gat op het eerste peloton dichtrijden, waardoor het beste ervan af was op de beklimming zelf.

Ganna, die later een rit in de Giro zou winnen door bergop weg te rijden van De Gendt en Rubio, werd wel meermaals gelost op Alto Colorado maar kon telkens terug aansluiten toen het tempo voorin zakte.

0”

-5
Maillot à Pois 27 januari 2023 om 23:56

Hoezo gelijk? Je zei dat Evenepoel er ver bovenuit ging steken ;-P

2
Rawolf 27 januari 2023 om 23:58

ja true, maar alle reacties gingen over Ganna.

Vind t opzich wel prima dat Evenepoel niet alles wint waar hij start, goed voor de spankracht. Maar had ‘m inderdaad wel weer verwacht

3
Maillot à Pois 28 januari 2023 om 00:01

Grapje hé, Ganna had je uiteraard goed ingeschat.
Zelf had ik hem ook goed verwacht, maar niet zó goed.

0
Eroba 28 januari 2023 om 00:08

Helemaal niet kinderachtig om dit uitgebreid te gaan herposten (verbatim?). Denk je dat López de ronde als winnaar eindigt? Of gaat Ganna of iemand anders nog iets goed maken komende dagen?

-1
Baukema Tomoulin 28 januari 2023 om 00:51

Zoals een wijs man ooit zei: “de zin van het leven zit hem in het discussiëren met vreemden op internet”. Je gelijk halen is dan inderdaad je magnum opus.

Fijne dag nog allemaal!

1
11 na 11 28 januari 2023 om 03:23

Hoezo je gelijk halen? Je begon je betoog dat anderen hun opzoekingswerk niet deden om vervolgens in je eerste zin al over de verkeerde editie te praten. Daarenboven zat je er ook los naast wat Evenepoel betreft.

-6

Net binnen

Populair

Materiaalzone