Spekenbrink over Dumoulin: “Er was geen ruzie, hoe graag mensen dat zouden zien”

zondag 15 december 2019 om 14:24
Spekenbrink over Dumoulin: “Er was geen ruzie, hoe graag mensen dat zouden zien”

foto: Cor Vos (archief)

Iwan Spekenbrink ontkent dat er sprake was van een vechtscheiding tussen kopman Tom Dumoulin en Team Sunweb. De ploegmanager blikt terug op de onrustige transferzomer. “We waren er niet blij mee, maar er is niets kapot. Er was ook geen ruzie, hoe graag mensen dat ook zouden zien”, zegt hij tegen de NOS.

In de zomermaanden stapte de toen geblesseerde Dumoulin naar de ploegleiding van Team Sunweb. Hij wilde weg en later kwam Jumbo-Visma om de hoek kijken. “Je pakt de dialoog op met Tom en dan kom je er gewoon achter dat we elkaar wel uitdagen, dat we heel veel met elkaar hebben bereikt, maar dat het ook zijn sporen heeft nagelaten”, erkent Spekenbrink.

‘Klasse dat Tom het uit durft te spreken’
“Het elastiekje werd steeds verder opgerekt. Zo ging het ook met de knie: eigenlijk accepteren we niet dat we de Tour niet moeten rijden. Maar we gingen het toch proberen”, beschrijft de manager.

“We hebben er alles aan gedaan om maar beter te worden, om maximaal te presteren. En daar heb je ook tegenvallers in. Als je zó intensief leeft en je concludeert op een gegeven moment dat je net even wat minder energie krijgt of niet meer op en top gemotiveerd bent, dan vind ik het eigenlijk klasse dat je dat durft uit te spreken.”

Volgens de NOS zou het contract van Dumoulin voor meer dan een miljoen euro afgekocht zijn. Spekenbrink (“We hebben het meest verstandige gedaan voor iedereen”) en de Limburgse kopman wilden daar geen uitspraken over doen.

‘Minder behoefte aan gezamenlijk succes’
De filosofie van Team Sunweb is alom bekend. Meerdere renners konden hun draai niet vinden binnen de Duits-Nederlandse ploeg, waar het team belangrijker is dan het individu. Ook wordt vaak gesproken over de vele protocollen. “Dat vergt wel ontzettend veel van mensen”, zegt Spekenbrink. “Dat presteren iets van elkaar is. Dat vergt ook een bepaalde ontwikkeling, je moet in staat zijn om succes iets gezamenlijks te laten zijn. Maar er kan een moment komen dat iemand daar wat minder behoefte aan heeft.”

Kopmannen als Marcel Kittel, Warren Barguil en John Degenkolb gingen Dumoulin voor. Ook zij vertrokken. Team Sunweb is niet van plan om de werkwijze te veranderen. “Als mensen heel veel Tourritten winnen, gele truien pakken of zelfs grote rondes winnen, juist door die manier van werken, dan is het heel gek als je die aanpak verandert”, reageert Spekenbrink.

“We beseffen dat onze sport veeleisend is. Je moet lang gemotiveerd blijven om dat te kunnen volhouden. Om succes iets van iedereen te laten zijn. Om open te staan voor nieuwe ideeën. Maar zolang het gaat, zullen wij natuurlijk aan die succesformule vasthouden.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

SnellePelle 15 december 2019 om 14:33

Nog geen reacties mensen?

kelderfan 15 december 2019 om 14:42

Ja, het is een goed verhaal. Enerzijds staat de malheur van dit jaar op de voorgrond, maar het seizoen ervoor heeft ’t team Tom niet gegeven, wat hij heeft gevraagd in de ondersteuning. Je wilt toch altijd voor ’t allerhoogste gaan.

Thijs E 15 december 2019 om 14:46

Hij klinkt een beetje als zo’n interimmanager die uitlegt dat concrete doelstellingen wel voor jou gelden maar niet voor hem. Veel “we/wij” met een flinke dosis vaagheid.

Wel een puntje wat betreft de vier kopmannen die ze (mee) grootgemaakt hebben.

Fieldbird 15 december 2019 om 15:23

Ik vind het heel professioneel en zakelijk opgelost, kunnen veel sportteams nog wat van leren.

DonQuijote 15 december 2019 om 17:07

Nou inderdaad.
Sportteams én renners.

VerstandOpNul 15 december 2019 om 17:23

Net alsof ze alleen bij Sunweb aandacht hebben voor teamwork.. Enige verschil is dat zij erin doorgeslagen lijken..

Pietspeed 15 december 2019 om 18:02

Hier geeft Spekenbrink slechts zijn mening, verpakt in een plausibel verhaal. Uiteindelijk komt men elkaar steeds tegen, want het wereldje is klein. Ruzie is dan niet slim. De veronderstelde succesformule, kan op den duur renners in een te eng keurslijf duwen waarin protocollen en wetenschap de overhand krijgen tov gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid en vrijheid van renner. Dumoulin heeft dat wellicht ook zo ervaren, naast uitgekeken zijn op elkaar. Wielrennen is btw meer individuele dan teamsport.

Scibby 15 december 2019 om 18:19

“Kopmannen als Marcel Kittel, Warren Barguil en John Degenkolb gingen Dumoulin voor. Ook zij vertrokken.” Dit gebeurd toch bij alle ploegen, kopmannen komen en gaan.

Martino87 15 december 2019 om 18:28

Ik denk dat alleen Kittel enigszins vergelijkbaar is. Warguil kreeg het te hoog in zijn bol, en Degenkolb is na zijn val nooit meer echt top geweest.

Lapjestrui 15 december 2019 om 20:12

Geen ruzie kan even verstikkend zijn als stug vasthouden aan principes, aanpak of tradities.

jan jansen 16 december 2019 om 09:08

Of bevrijdend, inzicht verruimend en loslaten van principes, aanpak of tradities

Kevin Lowagie 16 december 2019 om 11:21

Ik zou me als renner ook niet helemaal verzoenen met die aanpak. Een sterk team dat goed aan elkaar hangt is uiteraard erg belangrijk, maar uiteindelijk wil je ook als renner presteren en je palmares uitbreiden. Persoonlijk primeert het individuele nog steeds boven het team in de koers.

rvb 17 december 2019 om 13:24

Ik zie helemaal niet graag ruzie.

Verder is dit een nietszeggend artikel.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair