Spekenbrink: “Het klinkt raar, maar ik heb hier een kampioen zien rijden”

dinsdag 23 mei 2017 om 20:09
Spekenbrink: “Het klinkt raar, maar ik heb hier een kampioen zien rijden”

foto: Luca Bettini/BettiniPhoto

Iwan Spekenbrink, ploegbaas van Sunweb, was na afloop van de zestiende etappe in de Giro d’Italia trots op de manier waarop Tom Dumoulin zijn sanitaire stop heeft verwerkt. “Het klinkt heel raar, maar eigenlijk heb ik hier een kampioen zien rijden”, aldus Spekenbrink tegen de NOS.

“Je zult begin twintiger zijn en voor het oog van de wereld overkomt je dit”, vervolgt hij. “Voor de beslissende klim moet je van de fiets af. En dan moet je je gaan herpakken, gaan achtervolgen, terwijl je in het roze rijdt en met superbenen zit. Ieder mens zou boos worden. De moed zakt je in de schoenen. Maar hij herpakt zich. Ik denk dat hij de wereld kleiner heeft gemaakt. Hij is een hele lange tijdrit gaan rijden, volledig in zijn eentje. En kijk eens naar wat ie verloren heeft.”

“En hoe enorm sterk hij gereden heeft”, gaat Spekenbrink verder. “Ik bedoel: fysiek is dat een superprestatie, maar in je hoofd moet je ook heel sterk zijn als je dit kunt doen. Hoewel het gaat om een nederlaag, zie ik hier ook dingen van een kampioen.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

ah-ja 23 mei 2017 om 20:10

Nog een topic over kakken…

Javier 23 mei 2017 om 20:11

Geweldige reactie van een echte leider. Ik weet zeker dat dit zijn ploeg en Tom motiveert.

Wielrennertje 23 mei 2017 om 20:14

Mooie reactie van een goede ploegleider. Het gaat ook niet zozeer dat Dumoulin moest kakken maar de manier hoe hij gewoon hartstikke sterk nog heeft gereden. Heb niet minder vertrouwen gekregen in een overwinning iig!

Gilberto 23 mei 2017 om 20:16

Hele lange tijdrit gereden, heeft hem toch wel energie gekost natuurlijk

Liefhebbertje 23 mei 2017 om 20:17

Niet boos worden allemaal maar ik denk dat Tom moet overstappen naar Sky….. een mooi team voor zich met mega ervaring en dan de knechten op vermogen het peloton uitdunnen. Veel beter voor ons Tommeke…. hoeft hij het alleen maar af te maken. Dan zal hij (denk ik) veel gaan winnen. Het zal wel velen malen minder spectaculair worden maar het gaat ten slotte om het winnen.

Wheely 23 mei 2017 om 20:18

Achteraf is het mooi wonen maar was dit niet te voorzien. Dumoulin gaf aan dat dit geen onbekend probleem voor hem is en het lijkt me dat je hier op hoogtestage ook mee te maken krijgt. In het vorige Sunweb topic prees ik de ploeg nog om haar professionele aanpak, de derde week zou goed voorbereid zijn. Dat vraag ik me nu af.

Johnny7 23 mei 2017 om 20:21

Eens met deze uitspraak. Tijd voor (sportieve) wraak deze week!

Bobby Solo 23 mei 2017 om 20:27

Zonder deze ellende zou hij vandaag geen seconde verloren hebben. Frustrerend maar aan de andere kant, indien geen virus, geeft dit ook weer hoop voor de komende dagen.

Koel 23 mei 2017 om 20:29

Liefhebbertje – 23 mei 2017 om 20:17
Tom heeft al eens zijn mening over SKY gegeven, daar zullen ze niet blij mee geweest zijn, maar daar kan hij geen rekening mee houden…..
Laat meneer SUNWEB maar een extra duit in het zakje doen…!

Pédaleur de charme 23 mei 2017 om 20:32

Spekenbrink heeft groot gelijk: Tom reed fenomenaal. Maar je kunt je idd afvragen of de ploegleiding hier geen steken heeft laten vallen als het een ‘bekend verhaal’ was. Helaas was er ook geen ploeg over om hem terug te brengen. Wat dat bertreft helaas gelijkenissen met verloren Vuelta 2015 en Giro 2016.

klootje kriekeljon 23 mei 2017 om 20:34

Allerlei redenen om die stelling te onderstrepen, maar dat kan iedereen wel zien toch? Tom is een groot kampioen in wording, als hij het al niet is.

schipperaar 23 mei 2017 om 20:39

Ploegleiding treft geen blaam, Tom kent het probleem als geen ander natuurlijk, zit niet meer aan de olvarit. Kampioenen huilen niet om verlies maar om onrecht en staan vaak alleen op de wereld bleek vandaag weer.

[email protected] 23 mei 2017 om 20:50

Kvroeg me nog af of je zoiets niet gewoon kan laten lopen…? Zoals je bij het marathon lopen weleens ziet.

Alexander 23 mei 2017 om 21:03

Spekenbrink zegt precies wat ik dacht. Ontzettend krachtig dat hij zich zo kon herpakken. Dan wordt je echt een grote. Hij reed helemaal alleen maar verloor nauwelijks terrein. Vooral die afdaling echt top gereden. Ik zie hem nu pas voor het eerst als echt grote meneer. Hiervoor kon het paar goede dagen zijn maar dit is karakter, mentale weerbaarheid dat zal blijven.

lathumnees 23 mei 2017 om 21:03

Wat me vandaag ook verbaasd heeft zijn de daalcapaciteiten van Dumoulin. Hij heeft in de afdaling veel tijd teruggepakt op de groep pinot/mollema en volgens mij net zo snel gedaald als Nibali.. Erg knap en een belangrijke capaciteit om te hebben voor een ronderenner. Kijk wat de slechte daalkunsten van Zakarin en Kruiswijk vandaag en met name vorig jaar heeft gekost.

ikbenprocycling 23 mei 2017 om 21:06

@Liefhebbertje: Ik zou het graag anders zien, maar dacht het zelf ook.

Maar voorlopig heeft Froome nog geen pensioenplannen.

Spinergy 23 mei 2017 om 21:14

Als een ploeg als Sunweb of tlj een ronde wil winnen dan moeten ze met hun 9 beste renners komen en niet elke keer weer met een gelegenheidsteam… dus met barguil, Matthews, gesink, Bennett, roglic, oomen en noem maar op… dit werkt niet zo…

rkfiets 23 mei 2017 om 21:17

Dumoulin naar Sky is een uitstekend idee. Hij heeft het talent om een grote ronde te winnen, maar het gaat alleen maar echt lukken met een topploeg om je heen. Winnaars van grote rondes zijn (zo goed als) altijd in een topploeg. Met zijn talent, de beste begeleiding en de beste knechten om zich heen, gaat hij nog wel eens een grote ronde winnen. Maar bij Sunweb is die kans een stuk kleiner dan bijvoorbeeld bij Sky.

schipperaar 23 mei 2017 om 21:30

Zit heel goed op zijn plek bij Giant en had echt geen knecht nodig vandaag, Quintana volgen was meer dan genoeg en had in de afdaling nog een minuut gepakt als genadeklap, nog even uitstel. Daalde efficienter/vloeiender dan Nibali overigens.

sooike 23 mei 2017 om 21:50

Met alle respect voor Dumoulin en voor de reactie van Spekenbrink vraag ik me toch af hoe de medische begeleiding van de ploeg met de ‘kwaal” van Dumoulin om gaat, temmeer omdat het al eerder is gebeurd en het niet denkbeeldig is dat het een van de komende dagen zich gaat herhalen. Doktoren moeten hier toch een adequaat middel tegen hebben of een beter voedingsadvies. Ik begrijp niet dat een professionele wielerploeg hier geen oplossing voor heeft. Bijna een blamage !

Random wielerliefhebber 23 mei 2017 om 22:04

Dumoulin wil zelf niet naar Sky en als je het niet naar je zin hebt heeft dat heel veel effect op je prestaties. Tom rijdt niet op computertjes, z’n tijdrit rijd hij op gevoel.

arviidd 23 mei 2017 om 22:44

Jongens Hij heeft nog niet verloren hoor, jullie doen alsof hij al verloren heeft en dat omdat hij in het verkeerde team zit?

Liefhebbertje 23 mei 2017 om 22:52

Hij heeft zeker niet verloren maar Quintana en Nibali hebben het verekte makkelijker met de knechten. Tom zat overal.. voor, achter, voor, achter en daarna alleen

wielersmurf 23 mei 2017 om 23:15

Helemaal eens met Spekenbrink! Mijn conclusie ook. Zuur voor Tom dat het gebeurde, maar vervolgens indrukwekkend gereden en schade uiteindelijk beperkt.
Ben vandaag vooral niet onder de indruk van Quintana. Die is veel minder sterk dan gedacht. Komende dagen gaat het tussen Dumoulin en Nibali (en dat is een stuk lastiger want onvoorspelbaarder dan Quintana).

Jean Dumas 24 mei 2017 om 08:29

Davide Cassani had het op de RAI ook over de goede klim en afdaling van Tom, en zei dat het groots was.

Headlines

Materiaalzone

Populair