Speciaal voedingsplan moet nieuw ‘poepincident’ voorkomen

dinsdag 15 mei 2018 om 10:42

Tom Dumoulin volgt een speciaal voedingsprogramma om zijn darmen in toom te houden. Daarmee moet worden voorkomen dat dat de kopman van Sunweb van de fiets moet voor een sanitaire stop, zoals vorig jaar gebeurde in de koninginnenrit van de Giro d’Italia. Dat meldt de NOS.


Darmproblemen waren de oorzaak van het beruchte ‘poepincident’. Dumoulin moest vorig jaar in de zestiende etappe van de fiets stappen voor een sanitaire noodstop. Hij verloor die dag ruim twee minuten op zijn concurrenten, maar behield de roze leiderstrui. Dumoulin wist uiteindelijk de Giro te winnen.

“De grootste verandering is in de koers exact de voeding af te stemmen op de etappe”, zegt Titia van der Stelt, die als voedingsexpert verbonden is aan Sunweb. “We proberen zo goed mogelijk te kijken naar wat voor soort etappe het is. Wat is mogelijk het verbruik en hoe kunnen we het beste berekenen wat iemand nodig heeft op die dag?”

Belangrijke etappes gemarkeerd
Medisch onderzoek wees uit dat Dumoulin vooral op hoogte sneller last krijgt van zijn darmen. Van der Stelt: “We hebben de belangrijke etappes, de ritten waar het spannend wordt qua resultaat maar ook wat betreft de hoogte, al gemarkeerd. We hebben extra ingezoomd op die ritten om te zien wat we eraan kunnen doen.”

Volgens de voedingsexpert zijn de darmkrampen echter niet helemaal te voorkomen. “Het blijft een menselijk lichaam. En het is een kwaal waar veel sporters last van hebben. Want je vergt gewoon heel veel van je lichaam.”

4 Reacties

ikbenprocycling 15 mei 2018 om 11:45

Sunweb had de specifieke media-aandacht hiervoor vroegtijdig, bondig en ad rem moeten smoren, en details van interne aanpak discreet achter de schermen moeten houden. Tom had dat dus zelf ook beter kunnen doen ipv serieuze interviews erover. Veel kijkvolk gaat straks zitten focussen op dit laatste aspect van Tom’s metabolisme, veelal binnen een straal van 10m van een gerieflijke ple. En ik zie de vele malloten al met Tom meerennen straks in het hooggebergte, met allerlei creatieve uitingen op dit thema.

goalgettert 15 mei 2018 om 12:25

Je kan nog zoveel wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, maar bij sommige mensen raken de darmen van slag als ze stres hebben en daar kun je bar weinig aan doen

Jean Dumas 15 mei 2018 om 12:55

Dit was toch al afgevinkt bij Sunweb?

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 13:50

WF probeert nog even de laatste poep uit dit incident te persen, 4 reacties waarvan 50% het boring vindt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.