Spaanse ploeg Kometa-Xstra mikt op status van ProTeam

maandag 27 januari 2020 om 15:06
Video

Kometa-Xstra wil in 2021 toetreden tot het profpeloton. De Spaanse ploeg is achter de schermen druk bezig met het vergroten van het budget, om vanaf volgend seizoen als ProTeam (wat tot voor kort ProContinental heette) in de rondte te rijden. In het Spaanse Oliva is de formatie van teammanagers Ivan Basso en Alberto Contador vanmiddag voorgesteld aan pers (waaronder WielerFlits) en publiek, dat in ruime getale aanwezig was.

Het team wil zich graag profileren als een internationaal gezelschap. In 2020 bevat ze vier Spanjaarden, vier Italianen, twee Hongaren (hoofdsponsor Kometa komt uit dat land), een Portugees en een Deen. Een totaal van twaalf renners. Dat waren er aanvankelijk dertien, maar door aanhoudende knieklachten besloot de 24-jarige Juan Camacho eerder deze maand te stoppen. De belangrijkste namen zijn die van jonge klimtalenten Alessandro Fancellu en Alejandro Ropero, alsmede die van tijdritbelofte Antonio Puppio. Kometa-Xstra wilde ook graag een Nederlander toevoegen aan het selectiebestand, maar dat is tot op heden niet gelukt.

De Deense sprinter Mathias Larsen – foto: Atila Madrona

Nederlandse invloeden
Met Xstra Digital Storage is er sinds dit jaar ook een Nederlandse naamgevende sponsor aan boord. Eigenaar is de Deen John Rasmussen, die met zijn bedrijf Memory Card aan de basis stond van CSC en later Tinkoff-Saxo. “Ik stapte in 2006 uit het wielrennen, omdat de financiële structuur binnen het wielrennen niet gezond was. Maar dat is waarom ik nu hier ben. Dit project wil namelijk veranderen en dat wil ik graag steunen. Samen met de mensen achter Kometa-Xstra denken we hetzelfde over waar het met de wielersport naartoe moet. Het is de ambitie van ons en al onze sponsors om te groeien tot het allerhoogste niveau.”

Hoe ze dat gaan aanpakken, wil Rasmussen pas in het voorjaar kwijt. “Dat wijst zich vanzelf. Zodra het moment daarvoor rijp is, zullen we uitleggen hoe we dat gaan doen. We willen niet dat iemand anders dat idee afpakt”, stelt de Deen in vloeiend Nederlands tegenover WielerFlits. Zijn bedrijf Xstra – waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in het Brabantse Oosterhout – bevindt zich in de IT-sector. “Wij verkopen alles wat een digital lifestyle makkelijker en ook leuker maakt. Via deze ploeg hopen we beter zichtbaar te zijn door heel Europa. Samen hebben we de droom om onszelf tot WorldTour-team te ontwikkelen.”

Opvallend feit: Rasmussen zat twee jaar lang in de Deense gevangenis, nadat zijn bedrijf failliet was verklaard. Omgerekend met de wisselkoersen van nu, pleegde hij voor 110 miljoen euro aan fraude. “Ik had een groot bedrijf in Denemarken, in een tijd waarin de IT-sector booming was. In 2001 stortte de beursmarkt voor IT-aandelen helemaal in elkaar, waaruit een grote rechtszaak ontstond. Dat duurde twaalf jaar, waarna ik voor belastingfraude veroordeeld ben. Daar heb ik heel veel van geleerd. Iedereen maakt fouten, ook ik. Maar ik ben erg dankbaar voor het feit dat ik een tweede kans krijg. Die geef ik het wielrennen nu ook.”

Basso (links) bracht Rasmussen in contact met het project; zij kenden elkaar uit hun tijd bij CSC – foto: Atila Madrona

Fundación Alberto Contador
De Continental-ploeg komt voort uit de Fundación Alberto Contador, die de tweevoudig Tour de France-winnaar in het leven riep om het wielrennen in Spanje te stimuleren én zich in te zetten voor onderzoek naar herseninfarcten. De Spanjaard zelf kreeg in het begin van zijn carrière te maken met bloedklonters in zijn hersenen, waarna een riskante operatie volgde. De grote spin in het web voor zowel de foundation als Kometa-Xstra, is Fran Contador. Inderdaad de broer van. Dit seizoen staat in het teken van het tienjarig bestaan van de foundation. Inmiddels is er een jeugdacademie uit de grond gestampt, evenals een junioren-, beloften- en dus een Continental-formatie.

De afgelopen jaren bleek de Continental-tak van Kometa-Xstra bijzonder vruchtbaar. Tijdens de jaarwisseling maakten liefst vijf renners de sprong van dit project naar het profpeloton: Juan Pedro López en Michel Ries tekenden bij Trek-Segafredo, Stefano Oldani komt uit voor Lotto Soudal, Isaac Cantón gaat debuteren bij Burgos-BH en Carlos Rodríguez sprong meteen over van de juniorentak naar Team Ineos. Ook de volgende transfer is al aanstaande, want Fancellu tekende reeds bij Trek-Segafredo voor 2021 en 2022. In 2019 maakte ook Matteo Moschetti die overstap. Een jaar eerder reed Kevin Inkelaar (nu Bahrain McLaren) ook bij de Spaanse formatie.

Kometa-Xstra Continental 2020
flag-hu Márton Dina (23)
flag-it Alessandro Fancellu (19)
flag-hu Erik Fetter (19)
flag-it Giacomo Garavaglia (23)
flag-es José Antonio García (23)
flag-es Sergio García (20)
flag-dk Mathias Larsen (20)
flag-it Antonio Puppio (20)
flag-es Alejandro Ropero (21)
flag-es Diego Pablo Sevilla (23)
flag-it Riccardo Verza (22)
flag-pt Daniel Viegas (22)

foto: Atila Madrona


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!


Verwacht de komende weken de nodige verhalen rondom dit project op WielerFlits.

Dit artikel delen:

9 Reacties

ebl 27 januari 2020 om 15:54

kijk, ik persoonlijk heb meer moeite met mensen van dit soort allooi in de sport dan met Riis

koos verrek 27 januari 2020 om 16:09

waarom? ik zie het verschil niet. allemaal (ex) junkie

ebl 27 januari 2020 om 16:26

ik bedoel Rasmussen, niet de wielrenner, maar de “zakenman”

rahimns 27 januari 2020 om 16:55

En wat is er dan mis met Rasmussen of bedoel je zakenmensen in het algemeen.

reusjen 27 januari 2020 om 17:28

Vanuit dit bericht kan je niet beoordelen of Rasmussen bewust veel geld bij elkaar probeerde te frauderen of dat hij domme fouten heeft gemaakt binnen een bedrijf waar miljoenen in om gaan bijv.

Polleke 27 januari 2020 om 20:16

Mooi voorbeeld voor de jeugd ook…2 veroordeelde dopers en een bajesklant aan het roer…

re-cycle 27 januari 2020 om 20:27

Iets voor pieter weening

SteelHorseCowboy 27 januari 2020 om 23:11

Zo moet je geen teamfoto maken, met grote en kleine renners door elkaar. Dan kan beter.

Krul 27 januari 2020 om 23:51

Wat een jonge ploeg zeg. Geen routinier die enigzins iets wijsheid kan overbrengen? Denk dat iedereen daar wel gebaat bij was

Headlines

Materiaalzone

Populair