Sosa zegeviert voor het derde jaar op rij op Lagunas de Neila, Evenepoel eindwinnaar

zaterdag 1 augustus 2020 om 16:27
Sosa zegeviert voor het derde jaar op rij op Lagunas de Neila, Evenepoel eindwinnaar

Ivan Sosa viert zijn zege in de slotrit - foto: Cor Vos

De slotetappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Iván Sosa. De renner van Team Ineos kwam na een 158 kilometer lange etappe met aankomst bovenop Lagunas de Neila als eerste over de finish. Remco Evenepoel finishte als derde en verzekerde zich van de eindoverwinning.

Zes vluchters
De vijfde en laatste rit werd gekleurd door een vlucht van zes renners. Dani Navarro, Ángel Madrazo, Arjen Livyns , Delio Fernández, Gozton Martín en Joel Nicolau reden een maximale voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. De zes zouden het echter niet tot het einde volhouden. Op de slotklim volgde een hergroepering toen op tien kilometer van het einde Madrazo als laatste vluchter werd ingerekend.

Mitchelton-Scott en Bahrain McLaren bepaalden vervolgens het tempo aan kop van het peloton. Op vier kilometer van de finish trok Mikel Landa ten aanval. Hij raakte aanvankelijk niet weg. Staand op de pedalen waagde hij een tweede poging. De Spanjaard pakte een gaatje, maar op 2,5 kilometer van het einde wisten Remco Evenepoel, Iván Sosa en Esteban Chaves (die even later weer afhaakte) aan te sluiten.

Landa animeert, maar Sosa wint
Op anderhalve kilometer van het einde plaatste Evenepoel een versnelling, maar Sosa en Landa wisten terug te komen. De strijd om de dagzege zou tussen de drie koplopers gaan. In de slotkilometer plaatste Sosa een ultieme krachtsinspanning. Landa kwam met Evenepoel in zijn wiel gestaag terug, maar kwam te laat voor de dagzege. De Colombiaan wist voor het derde jaar op rij de zege op Lagunas de Neila veilig te stellen.

Landa moest genoegen nemen met een tweede plek. Evenepoel finishte als derde en mag zich eindwinnaar noemen. Hij heeft daarmee alle drie de rittenkoersen waar hij in 2020 van start ging gewonnen.

Bennett grote verliezer
Ploeggenoot João Almeida werd in de achtergrond knap vierde. Hij schuift daarmee op naar de derde plek in het eindklassement, achter Evenepoel en Landa. George Bennett is het kind van de rekening. Hij zakte in het eindklassement van een tweede naar een vijfde plek.

Dit artikel delen:

55 Reacties

Fredje Raketje 1 augustus 2020 om 16:30

Merckx had deze rit gewoon meegepakt.

Monsieur vdS 1 augustus 2020 om 16:32

Ik snap niet waarom Kuss niet voor zichzelf mag rijden van Jumbo in plaats van kopwerk doen voor Bennett. Daarnaast, leuk dat Evenepoel een aanval doet, alleen niet zo’n handige timing als net je teamgenoot bijna komt aansluiten. Toch weer knap gereden.

Wheely 1 augustus 2020 om 16:35

Dit was duidelijk een klim die Kuss beter lag dan Bennett maar goed als je 2e staat..

Tonydepony 1 augustus 2020 om 16:36

Omdat Bennet 2e stond in het klassement?

S. Morgenstern 1 augustus 2020 om 16:45

Wanneer Kuss straks een keer duidelijk de beste is in de eerste bergrit en tweede staat in het klassement, dan zullen ze ook wel voor hem rijden denk je niet? Denk dat hij dat dan ook wel zou waarderen..

Martino87 1 augustus 2020 om 16:32

Wel interessant om te zien dat Evenepoel blijkbaar de ritzege sowieso niet aan zijn ploegmaat gunde. Op het moment dat Almeida bijna aansloot viel hij aan, de doodsteek voor de Portugees.

Gelei 1 augustus 2020 om 16:35

Ritzege gunnen? Op welke manier dan?
Almeida eindigt gewoon op zijn plaats.

Massimo Bataille 1 augustus 2020 om 16:39

Ik vond dat hij het tactisch prachtig deed. Hij viel aan net op het moment dat zijn teamgenoot probeerde aan te sluiten in de hoop dat hij meekon met Landa en Sosa.

Hij zag dat Almeida kraakte ( want werd direct op grote achterstand gezet ) en hield dan terug de benen stil.

Limal 1 augustus 2020 om 16:40

Almeida was echt wel aan het terugkeren en in principe laat je je ploegmaat uit taktische overwegingen natuurlijk eerst weer aansluiten voor je zelf gaat. Ze waren wel constant in communicatie via de oortjes, je weet nooit wat daar gezegd is. Het groepje erachter zat ook nog niet zo ver.

Borsje 1 augustus 2020 om 16:43

Was ook mijn analyse. Benieuwd of deze versnelling op dat moment tegen de stalorders inging. Als Almeida had kunnen aansluiten was er er meer mogelijk geweest.

Samlambeej 1 augustus 2020 om 16:43

U ziet spoken.

Gelei 1 augustus 2020 om 16:45

@limal

Die taktiek kan ik begrijpen bij een vlakke aankomst. Aan 10% is het gewoon ieder voor zich.

AdZ 1 augustus 2020 om 16:53

Nee zeker niet. Almeida had, eenmaal aangesloten, het tempo maximaal kunnen opvoeren om zo Remco meer kans te geven op de etappe winst met zn punch. Er was nog meer dan 1km te rijden.

En wat doet Remco? Hij plaatst zn punch vlak voor Joao aansluit en dat blijkt dan ook het laatste te zijn wat ie overheeft. Hij kan even later niet mee met Sosa en Landa…

Face it… dit was echt een tactische blunder van Der Remco!!

Dirty Derrick 1 augustus 2020 om 17:03

Wat een blunder! Ritzege, eindzege, bergklassement en Almeida ook op het podium. Steek uwe kop terug in het zand man!

AdZ 1 augustus 2020 om 17:07

Haha dat is nu precies wat jij doet.

Het was niet dankzij Remco dat Almeida podium rijdt. Hij had t podium net zo goed juist kunnen verliezen door deze domme actie als Chavez dichterbij had gezeten.

Bovendien draai je m nu om, door het resultaat achteraf te benoemen om t goed te praten … tja

Samlambeej 1 augustus 2020 om 17:07

@Dirty Derrick
++

Wildebert 1 augustus 2020 om 17:11

Beleefd blijven wordt steeds moeilijker voor sommigen. Wat gaat het er hier soms aan toe!

Marik 1 augustus 2020 om 16:34

Oei is Evenepoel nu wel in vorm? Kan hij wel mee met de favorieten in de Giro? Misschien eerst een knechtenrol?

Etio 1 augustus 2020 om 16:37

Mooie overwinning voor Sosa en echt knap dat Evenepoel deze ronde wint. Het lijkt wel alsof hij (ongeacht het aantal RPM) aanzienlijk minder kracht uitoefent op de pedalen dan andere klimmers zoals Landa en Sosa (bijna alsof hij een motortje in zijn fiets heeft zitten :P). Hopelijk is het allemaal schoon, hij presteert in ieder geval wel echt enorm goed op zijn 20e: dit mag je best wel indrukwekkend noemen.

Joachim 1 augustus 2020 om 16:38

Hoppa, derde eindwinst in een rittenkoers dit jaar voor Evenepoel.

Verder toch wel wat andere waardeverhoudingen dan de vorige bergrit. O.a. Sosa en Gaudu heel wat beter, Hermans en G. Bennett dan weer omgekeerd.

Edit: Borarenners Majka en Kämna ook goed nu.

IlPirata 1 augustus 2020 om 18:46

O.a. Sosa en Gaudu heel wat beter.

Niet zo gek, die gaan we veel vaker zien in de worldtour.

Daan 1 augustus 2020 om 16:38

Ruben evenepoel?

GreenDay 1 augustus 2020 om 16:39

Goed gereden van Evenepoel, Landa was ook zeer sterk. Evenepoel heeft geluk (maar ook het inzicht gehad) dat Michelton-Scott de kastanjes uit de vuur haalde toen Bennett en Landa wegreden. Bleef rustig, maar ik begrijp wel niet goed wat de wisselwerking tussen hem en Almeida was. Almeida was genaderd tot op een tiental meter (na een heel straffe comeback), waarna Evenepoel aanvalt.

AdZ 1 augustus 2020 om 16:56

zie hierboven voor hetzelfde onderwerp:-)

GreenDay 1 augustus 2020 om 16:40

Goed gereden van Evenepoel, Landa was ook zeer sterk. Evenepoel heeft geluk (maar ook het inzicht gehad) dat Michelton-Scott de kastanjes uit de vuur haalde toen Bennett en Landa wegreden. Bleef rustig, maar ik begrijp wel niet goed wat de wisselwerking tussen hem en Almeida was. Almeida was genaderd tot op een tiental meter (na een heel straffe comeback), waarna Evenepoel aanvalt.

Joachim 1 augustus 2020 om 16:44

Mogelijk voor het verrassingseffect? Landa en Sosa zullen geen aanval verwacht hebben van Evenepoel toen ze zagen dat zijn ploegmaat terugkwam. Dat Evenepoel even een flink gat sloeg ondanks dat hij niet sterker was (want ze kwamen terug), ondersteunt die theorie.

AdZ 1 augustus 2020 om 16:59

Dan is er ook nog het morele aspect. Je ploegmaat komt bij, die zich ongetwijfeld al het schompes heeft gefietst in dienst.

Dit doe je niet. En het pakte ook niet goed uit, hij werd laatste vh groepje.

S. Morgenstern 1 augustus 2020 om 16:40

Mannen die er de eerste rit finaal doorheen zakten op 1, 5, 6 en 7 in de uitslag. Wellicht die dag dus toch teveel gegeven in de waaiers, of toen nog wat last van aanpassing na een hoogtestage.

Wildebert 1 augustus 2020 om 16:41

Bennett geen vierde maar vijfde vgs de uitslag. En jammer dat Kuss moest knechten voor Bennett die een off day had ( of wat anders).

Samlambeej 1 augustus 2020 om 16:44

Iemand een idee wie tot nu toe zegekoning is in 2020? Waarschijnlijk niet die zeiden dat Evenepoel nooit een veelwinnaar zou worden (vanwege geen punch).

Kwam Sosa ook nog feliciteren met een vuistje.

harryjohan71 1 augustus 2020 om 16:53

Wat is er zo bijzonder aan dat je de winnaar van de etappe feliciteert?

Marik 1 augustus 2020 om 16:57

Alles wat onze Vlaamse God doet is fantastisch en heroïsch. Deze man maakt geen fouten en is gewoon perfect.

AdZ 1 augustus 2020 om 17:00

Hmmm hier al vaker gezegd :-) ik zag vandaag een stevige blunder van Der Remco

Samlambeej 1 augustus 2020 om 17:01

Dat is sympathiek.

Blunder niet maar klein foutje vandaag was dat hij zijn cartouche kon sparen en dan mss wel mee kon met Sosa. Maar wat maakt het uit. Eindzege was al veiliggesteld.

AdZ 1 augustus 2020 om 17:03

Het zegt dat ie nog geen leider is. Want dan snap je dit en doe je anders.

Hij moet nog maar even naar school voor wat tactische lessen.

boenk 1 augustus 2020 om 17:13

En dit is dus de reden waarom er vaak gereageerd wordt op die hatelijke pedante berichten. Ja, hij heeft een fout gemaakt. Net zoals een dozijn andere renners op die slotklim, maar meteen moet men blijven natrappen alsof hij een peuter van de trap duwde.

Maar ow, “de Belgen kunnen er niet tegen dat er iets negatiefs gezegd wordt over hun god.”

Man man man.

Marik 1 augustus 2020 om 17:16

Ik ben blij dat ik onder je huid zit boenkie ;)
En opnieuw dank voor de bevestiging dat er niets mag worden gezegd over de Godenzoon.

kleomantre 1 augustus 2020 om 18:58

Dit is waarom Evenepoel waarschijnlijk de Giro nog niet zal winnen.

boenk 1 augustus 2020 om 17:09

Hij had inderdaad beter nog wat gewacht en Almeida even meegenomen voor aan te vallen. Maar hoe Almeida in godsnaam die rit zou gewonnen hebben, als je echt denkt dat dat mogelijk was en dat Evenepoel hem dat niet gunde, dan heb je er toch niet veel van begrepen.

AdZ 1 augustus 2020 om 17:12

Inderdaad. Wie zegt dat dan?

Hij had Remco kunnen helpen. Maar Remco zag t niet of wilde t niet zien. Of herkende de kleur van zijn shirt niet of… :-)))

boenk 1 augustus 2020 om 17:14

Martino87, bovenaan.

Martino87 1 augustus 2020 om 17:30

@Boenk, dat heb ik helemaal niet gezegd. Ik heb gezegd dat hij die kans (inderdaad miniem, al wisten we dat op dat moment nog niet) om zeep heeft geholpen.

Cochise 1 augustus 2020 om 18:04

Hij wilde niet dat men achteraf zou zeggen dat hij de zege aan zijn sterke ploeg te danken heeft. Lekker arrogant!

Man met de hamer 1 augustus 2020 om 17:52

Toch handig dat al die Vlamingen aan hun taaltje te herkennen zijn. Beetje zoals de trollen van Poetin op Twitter. Schept duidelijkheid.

Marik 1 augustus 2020 om 18:08

XD

JayJay 1 augustus 2020 om 18:58

Nog 10 jaar genieten voor je! Van Aert wint de Strade en Remco Burgos. De man met de hamer moet mss terug naar de voetbal gaan zien ;-)

Man met de hamer 1 augustus 2020 om 19:33

“Terug naar de voetbal gaan zien. “
I rest my case.

Gelei 1 augustus 2020 om 19:50

Een Nederlander herken je zowat in elke taal ;-p

Man met de hamer 1 augustus 2020 om 20:12

There have you then again a point.

Lalsacien 1 augustus 2020 om 18:01

Bravo, Evenepoel ! En ach foutjes op zijn leeftijd zijn gebruikelijk! Vergeef het hem.
Volgende keer beter

IlPirata 1 augustus 2020 om 18:06

Landa, Evenepoel en Sosa veruit de beste bergop. Daar kan je al altijd al iets van afleiden mbt de aankomende grote rondes. Of er zijn er een aantal die zich sparen, maar in dit aparte seizoen verwacht ik dat niet.

go1707 1 augustus 2020 om 18:12

Kan er dan niemand bedenken dat Remco iedereen wilde verassen door weg te geraken net voor zijn ploegmaat aansloot. Het is deze keer niet gelukt, de volgende keer misschien wel. Het zal niet altijd op kracht gebeuren en dat is het leuke aan Remco hij heeft de jeugdige speelsheid om dingen te proberen. Ik ben fan.

Dikke 1 augustus 2020 om 18:51

Die toeschouwers zonder mondkap maar schreeuwen. Virus kanonnen zijn het. Dit gaat m aanwakkeren..

Scott Sunderland 1 augustus 2020 om 21:21

Jetse Bol toch weer leuk gereden hoor. De smaakmaker van het Burgos ploegje en ook de beste in het klassement van de ploeg. Ik blijf het leuk vinden dat hij als redelijk afgeschreven renner het avontuur opzocht én dat het goed heeft uitgepakt.

user5697 2 augustus 2020 om 13:43

@Man met de hamer

Vlamingen staan mijlenver voor op de Nederlanders qua taal. Taalfouten, stijlfouten zijn gemeengoed bij heel wat Nederlanders (ik heb het hier niet over een toevallige tikfout). Gelukkig zijn er ook Nederlanders die de Nederlandse taal wel goed hanteren, ook op dit forum. En zijn er ook Vlamingen die er met de pet naar gooien. Dus ja, je hebt gelijk op dat vlak. Je haalt er zo de Vlamingen uit.

Headlines

Materiaalzone

Populair