Søren Kragh Andersen snelt naar tijdritwinst in Parijs-Nice

woensdag 11 maart 2020 om 16:24
Søren Kragh Andersen snelt naar tijdritwinst in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Søren Kragh Andersen heeft de enige individuele tijdrit in Parijs-Nice op zijn naam gezet. Op het ruim vijftien kilometer lange parcours door en rond Saint-Amand-Montrond zette hij de tijd stil na 18:51 minuten en was daarmee de snelste. Maximilian Schachmann behield de gele trui.

Na drie etappes in lijn stond vandaag de enige individuele tijdrit op het programma in Parijs-Nice. Over 15,1 kilometer reden de renners een ronde door en rond Saint-Amand-Montrond, thuisstad van Julian Alaphilippe. Vrijwel vanuit de start ging de weg omhoog voor een eerste klimmetje. In de afdaling konden de renners even op adem komen voor de tweede klim, de lastigste van de twee op de opdrogende route. In de tweede helft ging het vooral in dalende lijn naar de finish.

Drie renners zouden niet aan de start van de tijdrit verschijnen. Sam Bennett kwam gisteren ten val in de eindsprint. Hoewel de Ier daar geen breuken aan overhield, werd hem rust gegund met het oog op de komende wedstrijden. Ook Max Walscheid was onderuitgegaan en verliet de ronde met een handblessure. Guillaume Boivin tot slot was eveneens betrokken bij een crash en omdat hij vanochtend nog altijd hoofdpijn had, werd besloten hem uit de wedstrijd te halen.

De Gendt legt de lat hoog
Jonathan Hivert was even na half één de eerste renner, die van start ging. De Fransman van Total Direct Energie zette 21:32 op de klok, maar zou daarmee geen rol spelen. Andere vroege starters als Tom Devriendt (20:53) en Ben O’Connor (19:54) gingen namelijk al meteen een klap harder. Ook Alexis Gougeard, Pierre Latour en Jan Tratnik voerden enige tijd de tussenstand aan, maar het was Thomas De Gendt (19:04) die de lat hoog legde voor de mannen na hem.

Gerenommeerde tijdrijders als Lawson Craddock, Richie Porte en Bob Jungels moesten ruim een kwart minuut toegeven en ook Victor Campenaerts kon niet tippen aan de tijd van zijn landgenoot. De houder van het werelduurrecord kwam vier seconden tekort. Op dat moment was Pello Bilbao snel onderweg. Op een grote plaat was de Spanjaard drie seconden sneller dan De Gendt aan het tussenpunt, maar hij kon zijn voorsprong niet vasthouden tot aan de finish.

Kasper Asgreen – foto: Cor Vos

Na Bilbao moesten nog 36 renners binnenkomen en begon het er steeds rooskleuriger uit te zien voor De Gendt. Toch zou hij niet winnen. Kasper Asgreen was bij het tussenpunt iets langzamer dan de Belg, maar de Deen wist zijn achterstand om te buigen naar een voorsprong aan de finish. Hij zette 19:03 op de tabellen en pakte met acht tienden van een seconde de snelste tijd. Maar er waren dan meer snelle mannen op het parcours.

Ook toptijd Asgreen volstaat niet
Julian Alaphilippe reed een vergelijkbare tussentijd als Asgreen, maar moest in het tweede deel bijna een halve minuut toegeven op zijn ploeggenoot bij Deceuninck-Quick Step. Søren Kragh Andersen was onderweg drie seconden snéller en deed daar in het tweede gedeelte nog een flinke schep bovenop. Met liefst twaalf seconden nam de Team Sunweb-renner de snelste tijd over en dook als eerste onder de negentien minuten: 18:51.

Dylan Teuns, vorige maand nog winnaar van de tijdrit in de Ruta Del Sol, leek opnieuw snel tegen de klok te rijden en was aan het tussenpunt een seconde sneller dan Kragh Andersen. Toch zou hij uiteindelijk een hoop tijd verliezen, meer dan dertig seconden in het tweede gedeelte. Toen moesten nog tien renners een tijd neerzetten en was het vooral uitkijken naar klassementsleider Maximilian Schachmann.

Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

De Duitse renner van BORA-hansgrohe, vorig jaar winnaar van de openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland, was even na vier uur de laatste renner op het startpodium en zette onderweg de snelste tussentijd neer. Daar was hij zeven tellen sneller dan Kragh Andersen. Toch moest ook de klassementsleider uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Deen, die daardoor de etappezege binnensleepte. Schachmann kwam iets minder dan zes seconden tekort, maar werd wel tweede.

Royale voorsprong Schachmann in klassement
In het klassement deed Schachmann uitstekende zaken. De Duitser heeft nu een voorsprong van 58 seconden op Kragh Andersen, die dankzij zijn overwinning oprukt naar de tweede positie. Op plek drie treffen we met Felix Großschartner, naast Schachmann, nog een renner aan van BORA-hansgrohe. De Oostenrijker staat op 1:01 van de gele trui. Nils Politt (op 1:05) en Sergio Higuita (op 1:06), die de tijdrit op de 24e positie besloot, vervolledigen de top vijf.

Dit artikel delen:

71 Reacties

lnnrt 11 maart 2020 om 16:25

Wow, die begint dit jaar sterk zeg! En dat na het tegenvallende jaar 2019. Gaat dit voor heel Sunweb gelden?

lander luypaert 11 maart 2020 om 16:26

Zeer sterke tijdrit!
Als je naar de 4 verschillende winnaars kijkt zit je aan een zeer mooi lijstje.
– Schachmann
– Nizzolo
– Garcia Cortina
– S.K. Andersen

tvm 11 maart 2020 om 16:51

@ lander,

Een zeer mooi lijstje; op basis van wat is het mooi?

Romāns Vainšteins 11 maart 2020 om 16:58

Op basis van dat het een mooi lijstje is !

Boasson Hagen
Rosa
Asgreen
Vlaskov

Is bijvoorbeeld ook een mooi lijstje.

lander luypaert 11 maart 2020 om 17:05

Ik vind het een mooi lijstje omdat het eens renners zijn die wel kunnen winnen maar vaak net niet eindigen. Ze halen vaak mooie ereplaatsen buiten Schachmann dan. Wetende dat in die 1e 3 ritten telkens Bennett, Ewan en normaal gezien Viviani hadden kunnen winnen en we nu Schachmann, Nizzolo en Cortina hebben. Vandaag had zomaar Roglic,Van Aert, Dennis kunnen winnen. Met Andersen ook een zeer mooie winnaar. Ik vind het leuk dat er 4 verschillende renners winnen. Waarbij iedereen hun toch wel echt die zege gunt.

Pietspeed 11 maart 2020 om 17:15

Duidelijk dat hier Evenepoel had gewonnen

lander luypaert 11 maart 2020 om 17:21

Ik gaf dan ook maar voorbeelden en aangezien Evenepoel hier nooit zou gereden hebben :)

Wheely 11 maart 2020 om 16:26

Mooi man daar zat wat op, Sunweb rijdt een prachtige Parijs-Nice.

Hollow Knight 11 maart 2020 om 16:29

Campenaerts zou ik thuis laten van de OS. Zelf als alle toppers thuis blijven, kan hij nog niet winnen.

Javier 11 maart 2020 om 16:31

Campenearts is een man die moet pieken. Heeft hier niet op gepiekt. Maar áls hij ergens op piekt (zoals de OS), zijn er maar weinigen die hem kunnen verslaan.

Zeker meenemen dus

Duh 11 maart 2020 om 16:32

OS TT heeft veel te veel hoogtemeters voor Campenaerts.

Attack 11 maart 2020 om 16:33

Zou hem ook thuislaten inderdaad.
Haalt geen eens top5 in koers met amper tijdrijders

leegloper 11 maart 2020 om 16:34

In de Tirreno vorig jaar won Campenaerts. Had hij toen naar die wedstrijd gepiekt?
Hem niet naar de spelen laten gaan is wel erg voorbarig.

kampioenvanhetkarakter 11 maart 2020 om 16:34

Campenaerts wist dat dit een tijdrit was waar de bondscoach naar zou kijken. Niet eens 1e Belg, geen veld met grote tijdrijders (geen Dennis, Dumoulin, Eddy E.) en hij is ook van weinig waarde voor de wegrit. Van Aert de tijdrit laten doen, zodat ze hem ook kunnen uitspelen in de wegwedstrijd als ondersteuning voor Eddy E.

Wheely 11 maart 2020 om 16:35

Evenepoel en De Gendt voor zowel de tijdrit als de weg lijkt me evident.

adelaarvanantwerpen 11 maart 2020 om 16:38

@Wheely
Ik zou echt wel Van Aert meenemen. De manier waarop hij de Dauphiné TT en het bk ( voor Evenepoel ) won was indrukwekkend.

Wheely 11 maart 2020 om 16:42

@adelaar
Is goed, gaan we doen! De Gendt op de reservebank.

Michelangelo 11 maart 2020 om 16:50

En dan, wie zou je wel meenemen?
Lampaert: in mijn ogen de minste tijdrijder van het rijtje V Aert, Campenaerts, De Gendt
De Gendt: heeft volgens mij nog nooit iets laten zien in eendaagse wedstrijden, enkel in etappekoersen. Kan op een goeie dag wel een sterke tijdrit rijden.
Van Aert: heeft die na de tour nog voldoende jus in de benen? Kan kort eindigen in de tijdrit, maar voor het klimwerk lijkt hij me echt te zwaar. Net als Lampaert, al sla ik van Aert net iets hoger aan in het klimwerk
Pluske: lijkt me niet kansrijk voor de tijdrit, maar krijgt wel een passend parcours voor de wegwedstrijd. En ook voor hem de vraag of hij de tour gaat doen en hoe hij daaruit komt.

Ik zou denk ik voor de focus van Campenaerts kiezen. Of voor het klimvermogen van de plus.

Panache 11 maart 2020 om 16:58

Wat mij betreft Evenepoel + Teuns voor de tijdrit.

Romāns Vainšteins 11 maart 2020 om 16:59

Spelonkendiscussie.

LucasR 11 maart 2020 om 17:25

Joh, boeiend die Campenaerts…

dacosta 11 maart 2020 om 19:54

Mee na Tokio Evenepoel, Teuns, de Gendt, de Plus en van Aert. Evenepoel en van Aert tijdrit. Rikske ik hoop dat je dit leest want dit is het gouden kwintet!

harryjohan71 11 maart 2020 om 16:32

Sunweb rijdt opvallend sterk in Paris – Nice. Ze verdienen een overwinning. Jammer van die ene waaierrit, waar ze ineens wegwaaien uit de kopgroep.

leegloper 11 maart 2020 om 16:35

Was dat de tweede?
In de eerste rit hadden ze achteraf ook iets anders kunnen doen. Samen met DQS voor de EF/Bora groep proberen te blijven ipv Benoot en Alaphilippe laten gaan. Maarja, dat is achteraf.

Melkzuur 11 maart 2020 om 16:36

Schachmann ook wel serieuze stappen gezet in het tijdrijden dit jaar. Eindigde ook al op minder dan 40 seconden van Evenepoel in Algarve.

adelaarvanantwerpen 11 maart 2020 om 16:39

Hij heeft echt wel al jaren goede tijdritten.
Zijn tijdrit in de Algarve viel mij zelf een beetje tegen.

tvm 11 maart 2020 om 16:54

@ Melkzuur, vorig seizoen niet gevolgd?

Melkzuur 11 maart 2020 om 16:59

Net even gekeken. Heb ik totaal gemist blijkbaar, hij kan het wel degelijk. :-)

Panache 11 maart 2020 om 17:01

In 2018 al 11e van de wereld en kampioen ploegentijdrit.

jappe666 12 maart 2020 om 11:53

Inderdaad niets nieuws, was in de jongerencategorieën zelfs bij de besten.
Was in 2012 al 3de op het WK bij de Junioren, als eerstejaarsbelofte al 5de in 2014 en in 2015 en 2016 telkens 2de.

Eindigde daar toen bv ruim voor Kragh-Andersen, Ganna, Asgreen, Kämna, Cavagna, M.Pedersen,…

leegloper 11 maart 2020 om 16:36

Staat SKA nu zonder missen voor een paar fotografen op het podium?

koos1 11 maart 2020 om 17:42

Podiumceremonie ziet er inderdaad niet uit zo. Zelf de prijzen van de tafel pakken, buiten beeld trui aantrekken en even op het podium zwaaien naar de TV kijkers.
Maarja de sponsoren willen ook even in beeld, alleen daarom is er nog een ceremonie deze P-N.

xistnc 11 maart 2020 om 16:43

Sterke Denen. Het Riis-effect?

Mochten ze Nice halen, dan ben ik benieuwd of Schachmann het kan redden. Daarachter staat alles op een zakdoek.

Als dit in België een selectiemoment is richting Olympische tijdrit, dan heeft Lampaert een probleem.

Retro Lex 11 maart 2020 om 17:22

Riis zit toch bij NTT ? De Deen van Dienst ( Valgren) blonk nou niet uit vandaag.

En op een zakdoek staan is dat wel veilig in deze corona crisis ?

Polleke 11 maart 2020 om 17:40

Het ‘Riis-effect’ is nu al met voorsprong de belachelijkste term van het jaar….

Romāns Vainšteins 11 maart 2020 om 18:35

Riisseffect luidt het voluit en het is geen term maar een begrip.

SnellePelle 11 maart 2020 om 23:45

Ach, een rijtje jaloerse anti Sunweb reacties..

Ligthning 11 maart 2020 om 16:44

@zotvankoers

Dit is hetgeen je neerschreef als reactie op mijn prognose dat Teuns (en Benoot) tijd zouden verliezen op Schachmann : “Teuns die dit jaar al een tijdrit won noemen als iemand dat best wat tijd gaat verliezen… Faut le faire”
Koerskennis en analyse is niet je sterkste kant.

Uiteindelijk krijgen we een min of meer een normale uitslag. Weliswaar met een wat verrassende winnaar, maar die in het verleden al getoond heeft dat hij kan tijdrijden. Een hardrijder pur sang. Een Asgreen die bevestigt. En een Schachmann die, zoals ik het voorspeld had, sterk uit de hoek zou komen en zeker de beste zou zijn van de favorieten op eindwinst. Ik had mijn reserves over de conditionele paraatheid van Campenaerts. Werd er deze week een paar maal afgereden, altijd een teken aan de wand. De Gendt op zijn normale niveau, een hardrijder en goed tijdrijder.

Zonder inzinking van Schachmann zie ik niet in wie hem van de eindzege kan houden. Vooral omdat de aankomst bergop wel vrij lang, maar niet heel steil is. Ideaal voor Schachmann. Higuita en ploegmaat Grosschachner moeten hem het dichtst kunnen benaderen. Quintana misschien nog voor ritwinst

S. Morgenstern 11 maart 2020 om 16:57

De klassementsrenners gingen op een zakdoek van elkaar eindigen, al zouden Benoot en Teuns wellicht wat meer tijd gaan verliezen… Ze eindigen hier gewoon tussen de mannen, dus een terechte opmerking van zotvankoers en geen aanleiding om tof tegen hem te doen.

thorsen 11 maart 2020 om 16:47

Schachmann staat in Parijs-Nice termen mijlen voor op de rest. Benieuwd of de bergrit doorgat, en zo ja, hoe hij deze gaat verteren.

klootje kriekeljon 11 maart 2020 om 16:55

Nog een keer, deze ploeg gaat het gewoon weer heel goed doen dit seizoen.

Duh 11 maart 2020 om 16:55

Zondag Nice-Nice zal niet doorgaan, burgemeester wil de koers niet hebben. Bergrit zaterdag start ook in Nice, maar daarvan zou de start nog naar buiten Nice verplaatst kunnen worden. Dat zou het meest optimistische scenario zijn, maar ik vrees ervoor.

ChefSpijker 11 maart 2020 om 19:34

Dat was een gerucht. Prudhomme heeft vanavond bevestigd dat hij de garantie heeft dat Parijs-Nice in Nice mag eindigen: https://www.cyclingnews.com/news/prudhomme-insists-paris-nice-will-be-completed-despite-coronavirus-epidemic/

tvm 11 maart 2020 om 16:55

Schachmann wint dit rondje mits zonder pech. Al de rest rijdt voor plek 2.

Munz 11 maart 2020 om 17:02

Nee, Higuita wint.

Limal 11 maart 2020 om 17:27

Hopelijk gaat de zaterdagrit door, dan krijgen we idd misschien een mooi duel tussen een aanvallende Higuita en Schachmann. De slotklim zou beter wat steiler zijn voor pluimgewicht Higuita, maar er moet onderweg toch genoeg geklommen worden om het lastig te maken.

HoofdIsVrij 11 maart 2020 om 17:04

Mooie opsteker voor Sunweb en wat een tweede deel heeft Kragh Andersen gereden!

Hopelijk gaat het duo Benoot en SKA nog voor vuurwerk zorgen de komende dagen.

TeamNL 11 maart 2020 om 17:07

SKA is back! Altijd mooi.

Michelangelo 11 maart 2020 om 17:08

Mooie sterke winnaar, benieuwd wat hij straks kan in de klassiekers. Samen met Benoot en Matthews hebben ze daar best een leuke klassieke kern in mijn ogen.

Grootste tegenvaller is voor mij eigenlijk DQS, met uitzondering van Asgreen. Jungels lijkt geen schim meer van de tijdrijder die hij ooit was. Lampaert viel niet mee; weet niet of hij voluit is gegaan, maar als hij kandidaat wil zijn voor Tokyo bewijst hij zichzelf een hele slechte dienst. Alaphillipe duidelijk alles gegeven, maar nog niet in goede doen.

Voor mijn gevoel rijden ze bijna de hele week al achter de feiten aan; dit is denk ik niemand gewend van deze ploeg.

Pietspeed 11 maart 2020 om 17:19

Matthews ook sterk, en Sagan heeft niet echt laten lopen.

Sauerpraum 11 maart 2020 om 17:31

Het wordt tijd dat we stoppen met Campenaerts een tijdrijder te noemen. Wat een blamage wederom. Zo’n net-nietrijder die het zelf nog niet doorheeft.

Polleke 11 maart 2020 om 17:42

Hopelijk leest hij WF… dan heeft hij nu wat bijgeleerd…

Thoin 11 maart 2020 om 17:46

Als je twee keer Europees kampioen wordt en brons haalt op het WK Tijdrijden en zonder zijn val zelfs twee keer brons haalt en dan hem geen tijdrijder noemen is misschien niet de beste conclusie die je vandaag getrokken hebt.
Dat hij niet de tijdrijder is die hij zou willen zijn is dan weer iets anders.

xistnc 11 maart 2020 om 17:57

Campenaerts staat er toch gewoon tussen? Ik snap je felheid niet zo.

Sauerpraum 11 maart 2020 om 18:02

Hij wordt hier weer eens geklopt door mannen die vanalles zijn behalve tijdrijders. Dan is het toch sneu als je dit niet weet te winnen of minstens top 3 rijdt? Dit is toch het enige dat die vent kan? Als ie nu ook nog eens van waarde zou zijn voor zijn team, maar nee, dat is ie ook niet. Alleen gericht op iets waar ie niet eens in uitblinkt.

Brabander 11 maart 2020 om 18:24

Echt nonsens, Sauerpraum. Al die mannen boven hem hebben zich al (meerdere) keren bewezen in tijdritten

Sauerpraum 11 maart 2020 om 18:51

@brabander, zeker, heb je gelijk in. Echter met dat verschil dat zij in wezen klassiekerrenners of aanvallers zijn en zichzelf niet het predikaat tijdrijder opplakken. Zie je? Campenaerts is een tijdrijder, maar die kan verder helemaal niks en zelfs tijdrijden heel middelmatig.

Kelder is de Man 11 maart 2020 om 18:54

Wat Thoin zegt. Genoeg om zichzelf als tijdrijder te bestempelen. En andere grote namen tegen de klok eindigen ook wel eens in het tweede gedeelte van de top 10. Verschillen zijn ook klein hier.

S. Morgenstern 11 maart 2020 om 18:58

Dat zo’n Campenaerts het lef heeft zich tijdrijder te noemen inderdaad. Het zou verboden moeten worden.

Wheely 11 maart 2020 om 19:01

Tja dan kunnen we Kung ook wel gaan bashen of elke klassiekerspecialist die nog nooit een klassieker heeft gewonnen.

Joachim Agostinho 11 maart 2020 om 18:06

Ik zag Campenaerts onlangs toch behoorlijk bergop rijden, wellicht heeft hij anders getraind?

Sauerpraum 11 maart 2020 om 18:10

Misschien wil ie kijken of hij ook een middelmatige klimmer kan worden

Joachim Agostinho 11 maart 2020 om 20:09

Als ik thuis een zure pruim had zou ik ook constant op een forum zitten zeuren.

Massimo Bataille 11 maart 2020 om 18:57

Man wat een reacties hier allemaal.
Ten eerste: Applaus voor Kragh Andersen (wordt hier nog veel vergeten).
Ten tweede: Wat is iedereen hun probleem met Campenaerts…
Hij is nog steeds een top tijdrijder, rijdt vandaag nog steeds naar een mooie plaats. En is nog altijd 2x Europees kampioen, 3de op WK en heeft het Werelduurrecord.
Reed vorig jaar nog podium op bijna al zijn tijdritten. Rijdt eenmaal ietsje minder en hij wordt hij al afgeschreven…

xistnc 11 maart 2020 om 19:26
Quote:
Wat is iedereen hun probleem met Campenaerts

Je durft die ene zeurpiet niet rechtstreeks aan te spreken? Laf.

Ligthning 11 maart 2020 om 19:04

@smorgenstern

Het licht van de zon ontkennen, dat doe je. Of is het het licht van de morgenster ?

Nogmaals wat zotvankoers beweerde : “Teuns die dit jaar al een tijdrit won noemen als iemand dat best wat tijd gaat verliezen… Faut le faire”
Teuns eindigt 16de op 36″. Dat is best wat tijd. Net als Benoot. Van beiden had ik voorspeld dat ze niet zouden meedoen voor de prijzen en tijd zouden verliezen. Teuns is een heel matig tijdrijder, kijk er maar zijn uitslagen op na. De overwinning in de Ruta heeft vooral te maken met de afwezigheid van (goede) tijdrijders. In combinatie van een goede conditie en een stevige klim in het parcours.

S. Morgenstern 11 maart 2020 om 19:10

Zotvankoers reageerde op een bericht waarin er weinig verschil werd voorspeld tussen de klassementsrenners, maar waarin Benoot en Teuns wel uitgelicht werden als renners die wat tijd zouden kunnen verliezen. Niets mis dus met zijn reactie, aangezien Teuns inderdaad van de klassementsrenners geen verliezer van de dag bleek (eerder één van de winnaars) en vooraf dus ook niet als zodanig uitgelicht had hoeven worden.

Kelder is de Man 11 maart 2020 om 19:57

Lightning..
We hebben je gehoord. Ga gewoon verder met leven.

dikkechaap 11 maart 2020 om 22:47

Beste bliksem,

Niemand is geïnteresseerd in je voorspellingen, en al helemaal niet in reflecties op het al dan niet uitkomen van die voorspellingen. En al helemaaaaal niet in reflecties op de reacties van anderen op je ondeskundige voorspellingen.

assen 11 maart 2020 om 21:35

Blij als een kind met SKA.

Maag draaide om bij de zware verzetten van Bahrain…

BORA vorig jaar 2e in WT, zetten trend door. Hopelijk krijgen we dit jaar nog veel koersen en zien we of ze het hele jaar goed blijven rijden (snik)

jozsef 11 maart 2020 om 23:57

SKA was sterk en een goede keus in mijn team bij Zweeler, jammer dat ik hier geen bericht zag over een subleague van WielerFlits of doet er hier niemand aan mee?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair