Sophie de Boer vol goede moed naar 2020: “Ik wil terugkeren op topniveau”
woensdag 19 februari 2020 om 12:24

Sophie de Boer vol goede moed naar 2020: “Ik wil terugkeren op topniveau”

Voor Sophie de Boer was 2019 een jaar om snel te vergeten. Vanwege overtraindheid en een burn-out geraakte ze nimmer op niveau. Op Instagram blikt ze – samen met haar fans – terug op 2019 en kijkt ze vooruit naar het nieuwe weg- én cross-seizoen. “Ik ga dit jaar een kleiner programma rijden zonder lange etappekoersen zodat ik helemaal fris en opgeladen aan het cross-seizoen begin. Daar wil ik terugkeren op topniveau.”

Op trainingskamp in Spanje laat Sophie de Boer na enkele maanden van radiostilte weer van zich horen. In de buurt van Altea, nabij het befaamde wieleroord Calpe, doorbreekt ze de stilte op haar sociale media: “Back on the bike 🥰 – and back on Instagram. Last months were hard but the build up has begun and I’m looking forward to this summer and upcoming winter!

In de berichtenstroom die volgt in haar stories blikt ze terug op de tegenslag die ze verleden jaar kende. “Heel het jaar heb ik hard gewerkt om terug te keren op topniveau, maar sinds juli keerden de klachten terug. Ik heb geprobeerd mijn seizoen te redden maar sinds augustus heb ik nauwelijks kunnen trainen en was ik daarnaast niet belastbaar. Door de vermoeidheid kon ik eigenlijk niet eens een cross uitrijden.”

De Boer geeft aan dat haar povere seizoen een combinatie van factoren is. “Alle symptomen zijn stress-gerelateerd: een burn-out, overtraindheid. Symptomen vergelijkbaar met een zware hersenschudding. Veel hoofdpijn, weinig mensen om me heen kunnen verdragen. Nauwelijks helder kunnen denken, het is een soort ‘mist in m’n hoofd’, zoals ik het zelf noem. Ook herstel ik niet, zelfs al trainde ik slechts vijf uur per week. Het voelde heel vermoeiend en ik voelde me neerslachtig. Daar komt bij dat ik rugproblemen had, waardoor ik niet kon rennen én ’s nachts veel pijn had.”

Dit soort klachten doken voor het eerst op bij De Boer toen ze rond haar twintigste een topsportcarrière combineerde met een universitaire studie. Na het afronden van haar bachelor ging het een aantal jaren erg goed met haar. Eind 2018, begin 2019 trapte ze naar eigen zeggen het gaspedaal veel te hard in, waardoor ze in augustus 2019 weer terug bij af was.

Sophie de Boer wil er in 2020 weer staan (foto: Cor Vos)

Hoopvol begin
Met haar ploeg Parkhotel Valkenburg was Sophie de Boer recent op trainingskamp in Spanje. Dit deed haar goed. “Ik heb daar ruim veertien uur kunnen trainen. Dat bestond uit fietsen, rennen en core-training. Ik ben er goed van hersteld. Nu ben ik gelukkig klachtenvrij en belastbaar.” Toch houdt ze een slag om de arm. “Ik ga het weer heel rustig opbouwen nu.” Daarin wordt ze gesteund door haar team. “Deze ploeg kijk naar het grotere plaatje. Ze weten dat ik 100% met mijn sport bezig ben en ik er alles voor over heb om weer aan de top te komen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Het was een zware periode, de terugslag van 2019. De Boer heeft het veldrijden gemist, zegt ze: “Wedstrijden rijden mis ik. De parcoursen, de ambiance, het afzien tijdens de wedstrijden, crosstrainingen in Alphen op woensdagmiddag…” Het is voor haar dan ook geen gemakkelijk jaar geweest. Toch telt ze haar zegeningen. “Na een tijdje realiseerde ik me dat ik gewoon wat tegenwind heb op sport- en werkgebied. Ik heb wel kunnen genieten van alle fijne, mooie mensen om me heen. Zo heb ik onder meer geïnvesteerd in mijn eerste huis en mijn familie is gezond.”

Doelen voor 2020
Om te voorkomen dat ze in het volgende cross-seizoen wederom geparkeerd staat, heeft De Boer in 2020 een rustiger wegprogramma. “Vorig jaar heb ik een vrij druk wegprogramma gereden met als doel weer een stap te zetten richting de cross. Dat is dus niet helemaal gelukt”, zegt ze met een kwinkslag. Ze wil terugkeren in de top 10 van crossen, om door te groeien naar de top 5. Zodoende denkt ze weer te kunnen strijden voor het podium. “Ik hoop weer UCI-punten te pakken voor een betere startplek. Ik wil weer dubbele weekenden kunnen rijden. Vanwege de korte hersteltijd is dit de laatste tijd een probleem geweest. Dit wegseizoen wil ik er alles aan doen om komend cross-seizoen weer echt mee te kunnen doen”, zo stelt ze op Instagram. “Ik wil in het seizoen 2020/2021 zo’n dertig tot vijfendertig crossen rijden.”

Haar wegprogramma ziet er wezenlijk anders uit dan in 2019. Dat jaar reed ze enkel etappekoersen, van de tweedaagse Tour de Yorkshire Women’s Race tot en met de langste koers in het professionele vrouwenwielrennen: de Giro Rosa. Die laatste wedstrijd slaat ze dit jaar over. “Ik ga dit jaar een kleiner programma rijden zonder lange etappekoersen zodat ik helemaal fris en opgeladen aan het cross-seizoen begin. Daar wil ik terugkeren op topniveau.” Op 22 april start De Boer haar wegcampagne in de Waalse Pijl. Daarna rijdt ze onder meer het NK, de BeNe Ladies Tour en de 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne.

Lek lijkt boven
Sophie de Boer lijkt het lek boven te hebben om de mentale problemen, die voortkomen uit haar perfectionisme, onder controle te houden. Ze weet wat ze moet doen. “Mijn gevoel volgen, mijn lichaam gezond houden, relativeren, mijn vriendinnen zijn belangrijk. Mijn ademhalingsoefeningen zijn heilig, die doe ik vaak zo’n twee of drie keer per dag, wat ongeveer een half uur per sessie duurt.” Ook sportief gezien kan ze beter met haar klachten omgaan. “Ik krijg energie van nieuwe routes fietsen, van hardlopen door de duinen, van fietsen in de bergen. Als ik klachtenvrij ben vind ik bezig zijn met mijn sport het allerleukste wat er is en het geeft me dan heel veel energie.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
8 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2020 12:46
Hopelijk staat ze er volgend jaar weer. Eigenlijk was het afgelopen seizoen ideaal voor haar met relatief veel zwarte omlopen. Zonde dat wij haar in die crossen nooit op niveau hebben gezien.
19 februari 2020 12:55
Sophie, ik wens je toe dat je vooral plezier aan het koersen mag beleven en dat je goed je grenzen blijft bewaken. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is dat je leert om signalen te herkennen wanneer het elastiekje op spanning komt.
19 februari 2020 13:00
Begint toch wel een langslepend verhaal te worden. Net als bij Thalita de Jong. Hoop uiteraard het beste voor beide, maar het zal verdomd moeilijk worden
    19 februari 2020 13:56
    Wat is de gelijkenis tussen Thalita de Jong en Sophie de Boer? Volgens mij kun je dat niet met elkaar vergelijken.
    19 februari 2020 14:48
    Dat ze beiden al (te) lang niet meer op niveau presteren. Wat de oorzaken ook moge zijn
19 februari 2020 13:43
Sophie is echt een toffe meid maar ze heeft zichzelf de afgelopen twee jaar veels te veel druk opgelegd, niet alleen op de fiets maar ook qua TV en sociale media. Goed dat ze dat lijkt in te zien, ze was gelukkig ook even gestopt met Instagram enzo wat naar mijn idee in haar geval geen bijzaakje meer was. Anyway wens haar het allerbeste!
19 februari 2020 22:59
Sophie en Thalita zijn voorbeelden waar het sportkader in NL veel uit moet leren.

Beide hebben op een punt in hun fietsloopbaan te veel van zichzelf gevraagd.

Wat de oorzaak ook mag zijn.

Ook als ik nu Thalita volg via social heb ik twijfels of dat nog goed komt. Ze gelooft heilig in haar begeleider en maakt de indruk deze blindelings te volgen. Dan vraag ik mij af of bij vrouwen niet een tikkie te veel onderdanigheid en onzekerheid speelt.

Zoja, hoop ik dat het kader leert vrouwen meer in hun kracht te zetten en onzekerheid afneemt.

Beide hebben zichzelf nu 2 keer voorbij gelopen, op een gegeven moment is de rek uit het lijf. Zou doodzonde zijn. 2 prachtige strijders.

Reacties zijn gesloten.