Sonny Colbrelli verslaat Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel in heroïsche Parijs-Roubaix

Sonny Colbrelli verslaat Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel in heroïsche Parijs-Roubaix

foto: Cor Vos

zondag 3 oktober 2021 om 17:17

Sonny Colbrelli heeft een loodzware en heroïsche editie van Parijs-Roubaix gewonnen. Na ruim 257 kilometer en veel kletsnatte kasseien kwam hij, na een spannende driestrijd, als eerste over de finish op de wielerbaan van Roubaix. Hij versloeg Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel.

Voor het eerst sinds het voorjaar van 2019 stond Parijs-Roubaix weer op het programma, en wat voor een editie. Regen leek de koers te gaan domineren en die voorspelling kwam uit. In de stromende regen gingen de renners van start. De een met angst en beven, de ander met een glinstering in zijn ogen. Na 50 kilometer koers ontstond een serieuze kopgroep van 27 met daarbij meerdere kleppers.

Grote kopgroep ontsnapt
Onder hen Greg Van Avermaet, Davide Ballerini, Tim Declercq, Edoardo Affini, Timo Roosen, Nathan Van Hooydonck, Florian Vermeersch, Jasper Philipsen, Marco Haller, Gianni Moscon, Luke Rowe, Nils Eekhoff en Max Walscheid. Zij pakten meer dan een minuut voorsprong en begonnen met een voorgift van 1.40 minuut aan de eerste kasseistrook in Troisvilles. Daar was het meteen chaos tot en met vanwege de kletsnatte kasseien. In alle groepen werden renners gelost, door pech, een lekke band of vanwege de bibber in het lijf.

foto: Cor Vos

Na drie stroken was het peloton al gereduceerd tot een vijftigtal renners. Veel toppers zaten goed van voren om uit de problemen te blijven. Mathieu van der Poel moest na mechanisch defect even van de fiets, maar hij keerde snel terug. Aan kop waren het Eekhoff, Vermeersch, Rowe en Walscheid die op de kasseien wisten weg te rijden. Zij hadden op 140 kilometer van de meet bijna drie minuten voorsprong op de favorietengroep. Rowe kon het tempo daarna niet volgen en Walscheid viel letterlijk weg, waardoor Vermeersch en Eekhoff overbleven. Het restant van de kopgroep volgde op ongeveer 45 seconden.

Favorieten al vroeg op hun post
Daarachter spatte met nog 130 kilometer te gaan de elitegroep volledig uit elkaar, met onder meer Wout van Aert, Mathieu van der Poel en ook Michal Kwiatkowski en de troepen van Deceuninck-Quick-Step op de voorposten. Op de kasseistrook van Haveluy werd het tempo weer de hoogte in getrokken; de favorietengroep werd vlak voor het Bos van Wallers gereduceerd tot een vijftiental renners. Op de loodzware vijfsterrenstrook was het chaos troef. Van der Poel nam de kop in het Bos en Van Aert bleef met geluk overeind na een val vlak voor zijn neus, maar de Belgische kampioen moest daardoor wel in de achtervolging. Kwiatkowski en Pedersen gingen onderuit omdat Rowe met pech compleet stilstond en niet meer uit de weg konden gaan.

Aan het einde van het Bos zat Van Aert met onder meer Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar op een twintigtal seconden van het groepje met Van der Poel en Colbrelli, maar de strook daarna sloot Van Aert terug aan. Op dat moment was het nog 87 kilometer tot Roubaix. De vlucht van Vermeersch en Eekhoff strandde vlak voor de strook van Hornaing. Zij werden ingerekend door de overblijfsels van de vroege vlucht (met daarbij Van Avermaet, Philipsen, Roosen en Moscon), terwijl de favorietengroep volgde op een kleine minuut. Daartussen zwom nog een viertal met Colbrelli.

foto: Cor Vos

Moscon, Vermeersch en Van Asbroeck overleven
Vooraan waren het Moscon, Bissegger, Walscheid, Philipsen, Stannard en Van Asbroeck die wegreden. Van der Poel moest 75 kilometer voor de meet van fiets wisselen, maar hij was binnen no time weer terug in de favorietengroep en plaatste vervolgens op de Tilley-strook een demarrage. Lampaert, Stybar en Haussler leken te kunnen volgen, maar een ontketende MVDP schudde ze allemaal af. Hij reed een halve minuut weg en sloot aan in de achtervolgende groep met daarin Colbrelli. Rond Orchies waren het Moscon, de onvermoeibare Vermeersch en Van Asbroeck die hun medevluchters losten.

Met nog ruim 50 kilometer te gaan was het wedstrijdbeeld redelijk overzichtelijk: het koptrio had 45 seconden voorsprong op de groep-Van der Poel en 1.40 minuut op de groep-Van Aert. De lange strook naar Bersée gebruikte Moscon om solo weg te rijden, terwijl Van der Poel er ook versnelde. De Italiaanse koploper draaide met 1.10 minuut voorsprong op Van der Poel de Mons-en-Pévèle op, terwijl van Aert volgde op twee minuten. Met een grotere voorsprong kwam Moscon van de loodzware strook af. Kortom, de coureur van INEOS Grenadiers reed alleen maar verder weg van de concurrentie. Daar sloten Van der Poel, Colbrelli en Boivin aan bij Vermeersch en Van Asbroeck.

foto: Cor Vos

Lekke band en val nekken Moscon
Tussen kilometer 30 en 25 voor de meet kreeg de koers een heel andere wending. Eerst reed Moscon lek en moest hij van fiets wisselen, waarna hij op de natte strook van Cysoing ook nog eens ten val kwam. De groep-Van der Poel kwam daardoor tot op tien seconden. Op Camphin-en-Pévèle van vier sterren was het andermaal glibberen en glijden: Boivin en een cameramotor kwamen ten val.

Vermeersch, Van der Poel en Colbrelli bleven overeind en hadden Moscon in zicht aan het eind van de strook. Daarna was het alle hens aan dek voor Carrefour de l’Arbre. Dat was het moment voor Van der Poel om aan de boom te schudden, waardoor hij 16 kilometer voor de meet Moscon in de kraag vatte. Colbrelli versnelde vervolgens, maar hij kreeg Van der Poel en Vermeersch niet uit zijn wiel. Voor Moscon ging het te snel.

foto: Cor Vos

Van der Poel, Colbrelli en Vermeersch strijden om zege
De drie koplopers, alle drie debutanten in Parijs-Roubaix, hielden elkaar goed in de gaten en hielden het tempo er goed in. Wat nog restte in de laatste tien kilometer waren de stroken van Willems-Hem (1,4 km, drie sterren) en Espace Charles Crupelandt (0,3 km, een ster). Vermeersch probeerde op drie kilometer van het einde weg te springen, maar Colbrelli counterde zijn aanval.

Van der Poel liet vervolgens het tempo niet stilvallen, waarna hij op kop de wielerbaan opdraaide. Vermeersch ging de sprint in de laatste bocht als eerste aan, maar hij werd in een sprint der stervende zwanen geklopt door Colbrelli. De Italiaan was in extase en kon zijn geluk niet op. Achter hem werd Vermeersch knap tweede, voor een moegestreden Van der Poel.

Dit artikel delen:

228 Reacties

Thijs E 3 oktober 2021 om 17:18

Props, de pienterste wint, evengoed gruwelijk sterk drietal

notriple 3 oktober 2021 om 17:30

De winnaar was niet de beste. Maar altijd beter dan die Vermeersch.

zacht 3 oktober 2021 om 17:33

De beste is een combi van de sterkste en de slimste. Ik denk dat hier wel de beste wint. Vermeersch of Moscon de sterkste, en vdP lekker aan het trainen.

wimvl 3 oktober 2021 om 17:57

@notriple. De winnaar was de slimste. Net zoals op het EK. Fantastische koers van Vermeersch, ik vraag me af waarom je Colbrelli verkiest boven Vermeersch.

Chippen 3 oktober 2021 om 18:00

@wimvl omdat notriple een troll is.

Thoin 3 oktober 2021 om 18:10

@notriple, dit is Florian Vermeersch en niet Gianni, waar iedereen altijd boos op is

Barry Batsbak 3 oktober 2021 om 18:16

@Thoin, Florian Vermeersch is Belg. Dat is voor Notriple al voldoende.

djerkson 3 oktober 2021 om 20:39

Notriple en Maartensmits hebben altijd dezelfde leuke opmerkingen als er een Belg prominent in beeld rijdt. Een beetje kleintjes, twee verkleinwoorden op rij waardig.

Magician 3 oktober 2021 om 17:20

Prachtige overwinning van Colbrelli met bijbehorende emoties. Zeer veel gefrustreerde fanboys op WF, bah.

Wildebert 3 oktober 2021 om 17:40

Klopt. Het was jammer hoe sommigen op de live ticker tekeer konden gaan.

Lalsacien 3 oktober 2021 om 17:49

De live-ticker kijk ik niet meer. Dat lijkt op het afvoerputje van de samenleving.

Tuubke 3 oktober 2021 om 20:01

Het commentaar van velen op die ‘chat’ is ronduit genant. De drempel om te reageren is blijkbaar veel te laag: iedereen kan erop gooien wat hem invalt, zonder even na te denken. Wat mij betreft mag hij worden afgeschaft.

klootje kriekeljon 3 oktober 2021 om 17:20

Wielergeschiedenis met een verdiende winnaar die het prachtig viert.

monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 17:23

-1 voor ‘verdiend vieren’

klootje kriekeljon 3 oktober 2021 om 17:25

Ik had Mathieu hier graag zien winnen maar Colbrelli was de sterkste, op Vermeersch na. Maar die had zijn kruid al verschoten. Ik heb ook geen plakkende Colbrelli gezien, behalve de laatste km.

mark vv 3 oktober 2021 om 17:30

Nog genoeg energie over om zijn winst zwaar overdreven te vieren.. maarja niet gek als je alleen maar in het wiel zit. Gefeliciteerd plakker.

Lalsacien 3 oktober 2021 om 17:32

Colbrelli was met een groepje weggereden uit de groep MVDP en WVA. Heeft dus zeker zijn moment goed gekozen om weg te rijden. Mathieu is er daarna alleen naartoe gereden. Die inspanningen waren er aan het einde teveel aan.

Scott Sunderland 3 oktober 2021 om 17:37

Zeker wel verdiend hoor. En we waren thuis voor Van der Poel. Ik kan niks afdingen op de overwinning van Colbrelli. Geweldige overwinning.

Turtlehead 3 oktober 2021 om 17:42

Lijkt me dat Moscon de sterkste was, maar twee keer pech was er teveel aan.

Covadonga 3 oktober 2021 om 17:53

Moscon is de pechvogel vandaag. Echt zonde voor hem.

monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 17:54

Ik heb het vooral over de manier waarop. Nooit een fan geweest van dit genre vieringen. Dit hoort er voor mij niet bij.

klootje kriekeljon 3 oktober 2021 om 17:58

Dus toen VDP de Amstel Gold Race won vond je dat ook?

Sport is emotie. Dit is Parijs-Roubaix. En een editie die je nooit meer vergeten zult.

monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 18:16

Dat klopt. Ik vind het aanstellerij.

Neen, ik vind er niks aan. Juichen, even liggen. Kan allemaal. Dit was teveel.

Het is ook mijn mening. Jij mag de jouwe hebben, ik geef aan dat ik het niks vind. Ik heb het ook altijd iets voor slechte winnaars gevonden. (Vooral als sporter zelf)
Als je na een spurt tweedes wordt en de winnaar bedankt je voor de wedstrijd, dat is een fijn moment, zo ga je de winnaar echt appreciëren.

Lalsacien 3 oktober 2021 om 18:30

Ik heb trouwens ook met Küng te doen. Die had halfkoers al drie valpartijen meegemaakt en zat toen van top tot teen onder de modder.
In zo'n wedstrijd heeft iedereen een prachtig verhaal!!!

Killco 3 oktober 2021 om 17:20

Wat was dit een koers. Uren lang met open mond gekeken

ssj 3 oktober 2021 om 17:21

Had liever een van de andere 2 zien winnen. Maar desalniettemin een goede en sterke winnaar na een fantastische koers

vevie 3 oktober 2021 om 17:21

Mooie koers met een voor velen, uit de chat blijkend, niet geliefde winnaar. We kunnen iig niet zeggen dat deze winst niks voor hem betekent.

Vd Poel en Vermeersch niet slim in de sprint. Hadden bij Colbrelli in het wiel moeten zitten. Had laatstgenoemde alsnog gewonnen, maar het had slimmer geweest.

monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 17:22

Wat een onzin hier. De pienterste wint, daarmee is alles gezegd.

Lalsacien 3 oktober 2021 om 17:50

Dat zegt meer over jou blijkbaar…

monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 17:52

En dat bij z’n eerste deelname.

Woesst 3 oktober 2021 om 17:23

Slimme Italiaan, sterke Nederlander maar een fantastische Belg!

Mechanieker 3 oktober 2021 om 17:33

+1 helemaal mee eens

Quintenri 3 oktober 2021 om 17:23

Onverdiend?? Haha, superkoers gereden toch!

Dion 3 oktober 2021 om 17:24

240 km in het wiel gezeten.

Scott Sunderland 3 oktober 2021 om 17:42

Dion krijgt vandaag de prijs voor meest onsportieve reacties op wielerflits. Hulde aan de slechte verliezer.

Ed De B 3 oktober 2021 om 19:50

Echt bizar, dat slappe gel#l over dat in het wiel zitten. Als het echt zo makkelijk was dan had er nog 100 man bij gezeten.
Van een gestolen overwinning kun je bij pr bijna nooit spreken en bij deze editie al helemaal niet.
Terechte winnaar dus!

Boasson en Hagen 3 oktober 2021 om 21:48

256 kilometer over de keien en door de modder. En dan “alleen maar” in het wiel zitten. Doe het maar even.

Harrogate19 3 oktober 2021 om 21:56

Dion
koers maar eens herbekijken , Colbrelli reed met zijn kompaan Mohoric op kop nog voor Van der Poel zich een eerste keer liet zien.

Vrijhoef 3 oktober 2021 om 17:24

Grandioze editie met gewoon de slimste en sterkste die wint!

Aart van Woud 3 oktober 2021 om 17:41

Slimste wel, sterkste zeker niet. Wieltjesplakker is het.

Mainfield -14 3 oktober 2021 om 17:24

Fantastische middag gehad met helaas net geen winst van vd poel

mark vv 3 oktober 2021 om 17:24

Zeer sneu voor van der Poel.. sterkste man in koers. Bergen werk verzet en dan zo’n plakker de koers winnen.. Vermeersch ook heel sterk.

Elvs 3 oktober 2021 om 17:27

Misschien moet Van der Poel dan eens minder werk verzetten. Zeker de laatste km’s nadat Moscon gepakt was, reed hij veel te veel en veel te hard op kop. Onnodig gewoon.

Mechanieker 3 oktober 2021 om 17:30

Sterkste maar wederom niet de slimste…..

meqadon 3 oktober 2021 om 18:12

Ik denk dat vermeersch en moscon meer werk hebben verzet dan vdp

Lalsacien 3 oktober 2021 om 18:35

@meqadon lastig te zeggen. Moscon heeft in de ontsnapping niet heel veel bijgedragen (in beeld). Pas toen ze met z’n drieën wegreden kwam hij echt naar voren. Vermeersch heeft wel wat langer in beeld gereden dankzij zijn raid met Eekhoff.

de adelaar 3 oktober 2021 om 17:25

Als je daar zit bij de eerste drie verdien je altijd om te winnen, koers is ook slim rijden maar er moet wel nog wat over zijn op het eind Vd dag

fietsvriend 3 oktober 2021 om 17:26

Wat een koers – van begin tot eind. Ik ben blij dat er geen strook geschrapt is.

Vermeersch de revalatie, vdP de sterkste in de achtervolging, Colbrelli de slimste.

TJV en DQS teleurstellend.

Reiger 3 oktober 2021 om 17:29

Geen speld tussen deze analyse te krijgen maar ik ben er wél doodziek van dat Mathieu niet wint.

Lalsacien 3 oktober 2021 om 17:35

Colbrelli was zeker net zo sterk als MVDP….

ssj 3 oktober 2021 om 17:37

Ik mis Moscon – de ongelukkigste – nog in je analyse. Maar verder eens

NiM 3 oktober 2021 om 17:42

Lampaert vond ik ook heel sterk. Zou er niet van verschieten moest de bandendruk op Moscon zijn reservefiets veel te hard geweest zijn. Kon ineens geen kassei meer over

martini151 3 oktober 2021 om 17:27

Zeldzame sneue reactie!

Mechanieker 3 oktober 2021 om 17:27

Domme praat!!!

Mechanieker 3 oktober 2021 om 17:28

Domme praat!!

Panache 3 oktober 2021 om 17:28

Lees veel dat Colbrelli het niet zou verdienen wegens te weinig initiatief en kopwerk. Ja en? MvdP smijt met krachten en dat wordt niet beloond, dat weten we al 100 jaar. Colbrelli heeft het schijnbaar slim gespeeld (en je zit niet vooraan als koekenbakker).

meqadon 3 oktober 2021 om 18:16

Op het ek was colbrelli volgens vele de sterkste en vandaag is hij een profiteur. 2 maten 2 gewichten..

Handige Harry 3 oktober 2021 om 17:28

Je kan toch niet beweren dat hier een plakker wint, als je meezit op zo’n zwaar parcours dan heb je het niet gestolen.

Matthieu wel wat procenten beter dan vorige week.
Misschien volgende week Lombardije maar meepakken want ik heb het idee dat er nog wel iets bij kan qua procenten.

Wielerbier 3 oktober 2021 om 17:29

Colbrelli sterk en slim
Vermeersch de sterkste van de dag maar teveel gedaan en teveel kop genomen
MVDP kwam tekort op het einde wat geen schande is
Moscon had gewonnen als hij niet lek rijdt
(Jammer van de colbrelli haat, is hij de nieuwe Remco voor sommigen?)

Henk van Bouw 3 oktober 2021 om 17:32

Neu gewoon irritant mannetje op de fiets. Knap gewonnen maar daarom mag je hem nog wel een vervelend type vinden.

notriple 3 oktober 2021 om 18:12

Nee is geen nieuwe Remco, dan moet hij veel irritanter zijn dan evp en dat haast niet.

mark vv 3 oktober 2021 om 18:34

Remco is geen plakker. Voor de rest beide mag ik niet. Kan niet van iedereen fan zijn he.

Ed De B 3 oktober 2021 om 20:00

Kunnen we revketje er aub eens buiten houden. Die startte niet en is ongeschikt voor pr. Niets meer, niets minder.

martini151 3 oktober 2021 om 17:29

Dus vrijwel iedereen hier verwacht dat je, wanneer je met de beste renner in koers rondrijdt, je hem lekker in een zetel maar de finish moet brengen?

Xevar 3 oktober 2021 om 17:29

Waar komt eigenlijk dat bizarre idee vandaag dat je per se aanvallend en attractief moet koersen om recht te hebben op een overwinning..?

Tuubke 3 oktober 2021 om 17:31

Precies. De ander net wat harder laten werken zodat je zelf wat meer overhoudt, is ook onderdeel van het spelletje.

cadu 3 oktober 2021 om 17:47

Had je dat ook gezegd als v Aert erbij had gezeten

Alfons Haavers 3 oktober 2021 om 17:30

Mooie koers. Colbrelli, ironisch genoeg nog de held van zo veel Wielerflitsers na het EK, de sterkste man van het najaar?

MvdP ook heel sterk, maar je voelde al aankomen dat hij in de sprint niet de taaiste ging zijn. Misschien wel zijn beste seizoen, maar qua overwinningen uiteindelijk zeker niet beter dan ‘20 of ‘19.

Ijzersterke Vermeersch ook, het had er misschien wel ingezeten. Bij WvA lijkt het beste eraf na een lange zomer en DQS valt collectief tegen. Een uitmuntende Moscon de pechvogel van de dag.

Wielerbier 3 oktober 2021 om 17:36

Colbrelli is vandaag de nieuwe Remco voor veel flitsers

YogiBear 3 oktober 2021 om 18:15

Vond MvdP de nieuwe Remco. Te veel gesmeten met zijn krachten. Niet slim genoeg gereden.

djerkson 3 oktober 2021 om 19:32

Zelfs in koersen waar hij niet start, kan er niet gezwegen worden over Evenepoel.

djerkson 3 oktober 2021 om 17:30

Een debutant die zo een koers wint in die omstandigheden? Chapeau…Vermeersch had het iets meer verdiend misschien, maar alledrie zijn het helden.

Jacco van Stierop 3 oktober 2021 om 17:31

Mooie winnaar, wat een jaar heeft die Colbrelli! Prima gereden over de kasseien en Van der Poel goed in smiezen gehouden. Moscon heeft weer eens zijn klasse laten zien, zeer dapper gekoerst, jammer van die afloper.
Eervolle vermelding uiteraard voor Vermeersch.

Headlines

Materiaalzone

Populair