‘Mogelijk einde carrière voor Sonny Colbrelli’

dinsdag 5 april 2022 om 18:10
‘Mogelijk einde carrière voor Sonny Colbrelli’

foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli mag in de toekomst – mocht hij nog terugkeren als wielrenner – niet meer koersen in zijn thuisland Italië, zo meldt onder meer de Franse sportkrant L’Équipe. Een Italiaanse wet verbiedt namelijk dat topsporters met een defibrillator – zoals Colbrelli – nog mogen meedoen aan sportwedstrijden.

Volgens deze wet, ingevoerd in 2017, mogen sporters met een defibrillator niet meer deelnemen aan competities in Italië. De vraag is überhaupt of we Colbrelli nog terugzien in het peloton, binnen sportmedische kringen is er geen geloof in een terugkeer, nadat de Italiaan vorige maand na de eerste rit in de Ronde van Catalonië in elkaar zakte. Hulpverleners zijn toen in actie geschoten en wisten de 31-jarige Italiaan, met behulp van een hartmassage en een defibrillator, weer bij bewustzijn te krijgen.

Colbrelli werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis in Girona en daar werden al verschillende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van zijn hartritmestoornis te achterhalen. De Europese kampioen heeft inmiddels een succesvolle ingreep ondergaan in zijn thuisland Italië waarbij een onderhuidse defibrillator werd geïmplanteerd. Deze defibrillator moet zijn ritmestoornissen verhelpen.

In Italië is het echter niet toegestaan om met een dergelijk kastje deel te nemen aan sportwedstrijden op Italiaans grondgebied. Het verhaal van Colbrelli doet denken aan dat van Christian Eriksen. De Deense voetballer werd op het voorbije EK getroffen door een hartaanval en moest, na het onderhuids implanteren van een defibrillator, vertrekken bij zijn Italiaanse club Internazionale. Eriksen keerde zodoende terug naar Groot-Brittannië, waar hij inmiddels weer voetbalt voor Premier League-club Brentford.

Is de carrière van Colbrelli zes maanden na zijn winst in Roubaix voorbij? – foto: Cor Vos

Als Colbrelli in de toekomst weer wil terugkeren in het wielerpeloton, zal hij de Italiaanse koersen (zoals Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Giro d’Italia) van zijn kalender moeten schrappen, waaronder ook eventuele EK’s of WK’s op Italiaanse bodem. De internationale wielerunie UCI kan normaal gesproken niet ingaan tegen de nationale wetgeving van een land.

‘Niet alleen brengt hij zichzelf in gevaar, maar ook collega-renners’
Kris Van der Mieren, sportarts en verbonden aan de Belgische wielerbond, vraagt zich in gesprek met Het Nieuwsblad af of Colbrelli wel de kans krijgt om voortaan enkel nog buiten Italië te rijden. “Colbrelli gaat opnieuw medisch gekeurd moeten worden”, zegt de sportarts. “Alleen als er een duidelijke go komt vanuit de sportcardiologie zal hij een licentie kunnen krijgen. Mijn gevoel zegt dat dat een groot probleem gaat worden. Niet alleen brengt Colbrelli hiermee zichzelf in gevaar, maar ook zijn collega-renners.”

Een voetballer die op het veld een hartstilstand krijgt en bij wie de defibrillator wordt geactiveerd, brengt normaal gesproken zijn medespelers geen schade toe. Een wielrenner die in volle koers aan hoge snelheid ten val komt, kan echter een grote valpartij veroorzaken en niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook andere renners. Geen enkele arts wil zoiets ooit op zijn geweten hebben. Bovendien kan een defibrillator worden geactiveerd bij een zware klap, zoals een valpartij in een wielerkoers.

Van der Mieren wijst tot slot op de leidraad van de European Society of Cardiologie, een Europese beroepsvereniging in de cardiologie. Deze raadt patiënten met een geïmplanteerde defibrillator af om sporten beoefenen waarbij risico’s op botsingen zijn. Als de UCI deze richtlijnen opvolgt, is de carrière van Colbrelli voorbij.

Dit artikel delen:

53 Reacties

FDJ 5 april 2022 om 13:37

De vraag is of je met een defibrillator (ICD) überhaupt nog moet willen wielrennen op topniveau. In veel gevallen wordt je hartslag begrenst bijvoorbeeld. In volle inspanning wordt je dan ernstig belemmerd. Als je valt en de bedrading raakt beschadigd of erger nog het kastje zelf…

Die regels in Italië zijn er niet voor niets en ik vind ze volledig te rechtvaardigen.

Ab Normaal 5 april 2022 om 13:56

Dat is net te makkelijk gezegd. Als de Italianen het bij het rechte eind hebben, waarom doen ze het in andere landen dan niet hetzelfde?
Ik heb er geen verstand van en dus ook geen mening over. Het lijkt me dat de medici moeten bepalen of het raadzaam is of niet. Met daarbij de eventuele risico’s. Misschien dat dit ook per geval verschillend is.

En dan is het aan de sporter om te bepalen of hij of zij die risico’s wil lopen lijkt me.

Steven_E 5 april 2022 om 13:59

In Italië mag je niet professioneel sporten met een defibrilator. Een voetballer die een hartstilstand krijgt valt neer in het gras, en staat 2sec later weer recht. Een wielrenner die een hartstilstand krijgt, valt op het asfalt/knalt in de berm en krijgt mogelijk een heel peloton over zich heen.

Viktrodriguez 5 april 2022 om 14:07

Daarnaast is Colbrelli een sprinter, wat helemaal een extra gevaar oplevert met een krachtsexplosie aan de meet. Aan die snelheden komen zelfs niet eens de rapste 100 meter-sprinters, laat staan een profvoetballer met de bal in zijn voet.

Panache 5 april 2022 om 14:25

“wat helemaal een extra gevaar oplevert met een krachtsexplosie aan de meet.”

Na welke inspanning kreeg hij ook alweer die hartstilstand?

Magician 5 april 2022 om 14:32

Andere landen zouden het ook moeten doen, er is intussen al bewezen dat deze maatregel effect heeft en in het geval van hartproblemen kan je maar beter alles doen om de risico’s in te perken.

dazzler2120 5 april 2022 om 16:01

@Panache
Na zijn sprint in de eerste etappe van de Volta Ciclista a Catalunya, waar hij 2de was geworden achter Matthews.
Volgens mij loopt dat prima in lijn dat je extra risico loopt met de krachtexplosies welke in de sprints gevraagd worden.

seba 5 april 2022 om 16:58

@magician

Hoe kan je weten dat de maatregel effect heeft? Is er een onderzoek van? (graag de bron) Afgezien van een verbod, bijv. als er geen bowlingballen zijn, zijn er geen verstikkingen door bowlingballen. Wat natuurlijk niet bewijst dat er als bowlingballen zijn er mensen door stikken.
Maar is er onderzoek gedaan met topsporters met defibrillators tijdens wedstrijden?

vroege vlucht 5 april 2022 om 22:14

@FDJ: Als je geen verstand hebt van de techniek van een ICD zeg dan gewoon niets. Want wat je schrijft klopt niet.

FDJ 5 april 2022 om 23:28

@vroege vlucht toontje lager mag wel. Helaas in de eigen omgeving iemand met een ICD gehad. Draadje een keer kapot (vermoedelijk door een aanrijding) en hij werd dusdanig afgesteld dat er een limiet aan de hartslag per minuut zat. Dus hoezo geen verstand ervan?

11 na 11 6 april 2022 om 07:12

Met alle respect maar dat betekent nog niet dat je er verstand van hebt, FDJ. Geen erg, ik heb er ook geen verstand van, maar ik zou ook kunnen opperen dat mijn schoonmoeder er eentje heeft die al enkele keren een nieuwe batterij moest krijgen, en die is afgesteld omdat telkens wanneer ze een inspanning deed, hij afging. Dat zuig ik overigens niet uit mijn duim. Maar dat wil daarom niet zeggen dat jij (of ik) echt verstand van zaken hebben. Het is niet omdat mijn garagist eens een verhaal heeft verteld over een motor waar hij problemen mee had, dat ik verstand heb van automechaniek.

Een meer relevant voorbeeld lijkt me dan weer Niels Albert, die op ongeveer dezelfde leeftijd als Colbrelli zijn fiets aan de haak moest hangen omdat hij ook hartritmestoornissen had en een defibrillator ingeplant kreeg. Die heeft overigens nadien tijdens een gewoon fietstochtje nog eens een hartstilstand gehad waardoor hij tegen het asfalt sloeg wanneer de defibrillator zijn werk deed.
https://www.wielerflits.be/nieuws/ingeplante-defibrillator-redt-leven-van-niels-albert-tijdens-fietstochtje/

vroege vlucht 6 april 2022 om 07:47

Excuus, ik had wat minder direct kunnen reageren. Een moderne ICD kan het verschil zien tussen een hoge hartslag die op een normale manier tot stand komt en een abnormale manier (ventriculaire ritmestoornis). Het is wel de vraag of het verstandig is om te blijven sporten (los van het gevaar om weer out te gaan) omdat sommige hartziektes kunnen verergeren door intensief sporten.

TheBFG 5 april 2022 om 13:48

Hoe kan de UCI nou een uitzondering maken op de Italiaanse wetgeving?

Viktrodriguez 5 april 2022 om 13:57

Niet. Uiteindelijk gaat de nationale wetgeving van een land boven die van een sportbond, hoe hard een sportbond ook denkt dat dat niet zo is.

Panache 5 april 2022 om 13:58

Dat is inderdaad een fout in het artikel.

Viktrodriguez 5 april 2022 om 13:57

Onnodig gewicht?

Panache 5 april 2022 om 13:59

We vinden gezondheid en veiligheid allemaal belangrijk, maar zelfs in dit artikel vermoed ik lieden te zien die het allemaal maar onzin vinden en een favoriete renner zien rijden belangrijker vinden dan het welzijn van de man in kwestie en zijn naasten.

Pelsluis 5 april 2022 om 17:47

En mensen die vinden dat ze zelf ook nog wat te zeggen hebben? Mag niet?
Benieuwd of ze in Italië ook controleren of een renner dan toch niet hard gaat fietsen. Met een club. Of alleen. Er hoeft geen apparatuur mee, die is immers al ingebouwd.
Lekker laten doen!
Overigens is Sonny wel v ene op andere dag erg hard gaan fietsen….. Toch niet nog iets dat niet mag gedaan?

AdZ 5 april 2022 om 20:39

Toen ie een jaar of 15 was bedoel je? Hij was al in zn junioren tijd een toptalent. Jammer van de goedkope insinuatie, nogal off topic ook

Romāns Vainšteins 6 april 2022 om 08:59

Dat is toch een beetje inherent aan het wielercircus? Bij die trapeze gasten van du soleil zit je toch ook niet de hele tijd bibberend af te vragen wat de gevolgen zijn wanneer er net een maas in zit.

Dikke Vrouw 5 april 2022 om 14:17

Lijkt me het einde . Sneu.

michel van der staak 5 april 2022 om 14:24

Einde carrière ja, maar wel doorgaan met zijn leven. Lijkt me ook belangrijk voor zijn gezin en familie. Soms is sport maar bijzaak.

Rondje 25 5 april 2022 om 14:27

@Dikke vrouw. Je kunt het ook anders bekijken. Als hij niet snel was geholpen had het misschien wel helemaal einde verhaal geweest. Nu is hij er nog en waarschijnlijk kan hij gewoon een normaal leven lijden. Alleen geen topsport. Maar ja, wat is belangrijker. Topsport of een gezond leven doorbrengen. Ik zou het wel weten. Precies wat Michel zegt: Sport is dan bijzaak.

Turtlehead 5 april 2022 om 14:39

Lijkt me een incompleet verhaal zelfs, want Erikaen mocht ook niet revalideren en trainen bij de club, omdat dat als ‘werk’ gold.
Ik weet niet of trainen op de openbare weg ook ‘werken als profsporter’ is, maar dan kan ie in Italië nooit meer de weg op.

Dikke Vrouw 5 april 2022 om 14:56

De Italiaanse bond zal m geeneens nog een licentie geven hij zal dus zelfs van nationaliteit moeten wisselen als hij nog wil profracen

Pietspeed 5 april 2022 om 15:04

Colbrelli zou een rechtszaak tegen de Italiaanse rechtsstaat kunnen aanspannen met als grond recht op arbeid – hij is tenslotte beroepswielrenner – en of bijvoorbeeld schending van het discriminatieverbod. Het eea gebaseerd op het Verdrag voor de rechten van de mens. Dan heeft hij een goede kans van slagen. Of hij moet een andere nationaliteit aannemen.

YogiBear 5 april 2022 om 19:47

Die kans van slagen is nihil als hij tegen een op medische gronden, en heel goed onderbouwd, verbod op uitoefenen van zijn vak ingaat. Zoals altijd is ook hier het recht niet absoluut en kun je daar geen beroep op doen als jou recht op arbeid een gevaar voor anderen oplevert.

Ward 5 april 2022 om 19:51

Bij discriminatie wordt gekeken of bepaalde categorieën nadelig behandeld worden ten opzichte van andere zonder dat daarbij sprake is van motiveerbare en deugdelijke gronden (al dan niet wettelijk). Daarom is er sprake van discriminatie in het geval van onderscheid wegens geslacht, geaardheid, religie of afkomst o.a. Deze gronden zijn ook wettelijk bepaald in vele landen. Een verbod wegens gevaar voor de integriteit van anderen lijkt me dan weer perfect motiveerbaar en zeker niet in strijd met EVRM. Waar bepaalde grondwaarden met elkaar botsen is een afweging niet altijd eenvoudig. Denk maar aan het recht op staken versus recht op arbeid voor zij die gehinderd worden wegens staking. Vaak wordt dan verwezen naar het algemene belang. Het welzijn van medesporters en toeschouwers of andere weggebruikers die in gevaar komen als sporten met defibrillator toegelaten is, is ook een vorm van algemeen belang.

Pietspeed 5 april 2022 om 23:19

@yogibear en ward
Welnee. Om grondrechten in te perken moeten er wel zeer zwaar wegende omstandigheden een rol spelen. Het dienen van het algemeen belang kan een situatie betreffen. Maar in een dergelijk concreet geval is daar mi geen reden toe. Het is overigens vreemd dat Christian Eriksen wel in Engeland weer mag ballen, en zelfs zeer verdienstelijk voor het Deense elftal mag uitkomen. Bovendien zijn er heel veel mensen die met zo'n apparaat werken en leven. Ook Danny Blind bijvoorbeeld. Het is uiteraard volstrekt niet te verdedigen dat het in het ene land wel mag en Italië ic niet, terwijl alle landen aan hetzelfde Verdrag zijn gebonden. Daar bestaat geen speelruimte. Dat wetten in formele zin niet aan de Grondwet van een land getoetst mogen worden, zal het aanspannen van zo'n zaak niet beletten. Kan me niet voorstellen dat per formele wet zo'n verbod is toegestaan. Zal eerder een regeling van materiële aard zijn, een uitvoeringsregeling bijvoorbeeld.
Dat er hier evt sprake kan zijn van horizontale botsing van grondrechten is mi evenmin het geval.

De Italiaanse wetgeving betreft een ministerieel decreet, ter verkrijging van een medisch certificaat.

https://www.deltamedica.net/en/medicina-sport/competitivenot-competitive

https://www.altalex.com/documents/news/2016/04/29/certificato-medico-sportivo-quadro-normativo

Ward 6 april 2022 om 06:58

Akkoord voor wat een verbod op defibrillator in combinatie met sport in het algemeen betreft. Maar dus niet in het geval van Colbrelli, waar het afgaan van de defibrillator tijdens het uitoefenen van de sport een grote impact heeft voor de onmiddellijke omgeving.

the.roel 5 april 2022 om 15:25

Is er bij Robert Gesink geen defribilator ingebouwd toen hij is geopereerd aan hartritmestoornissen? Hij heeft nadien nog gewoon in Italië gekoerst.

Panache 5 april 2022 om 16:30

Scherpe opmerking.

de nieuweMerckx 5 april 2022 om 16:43

Zeker niet.

Pizzi 5 april 2022 om 16:45

Ik meen een ablatie voor Gesink destijds. Geen defibrillator dus.

Maillot à Pois 5 april 2022 om 18:37

Een ablatie inderdaad.
Zoals ook Ulissi en Viviani er eentje gehad hebben. Dus da’s in Italië helemaal geen probleem.
Er zal wel een reden zijn waarom een ablatie bij Colbrelli niet voldoende is.

Michelangelo 5 april 2022 om 15:55

De vraag is of je het zelf moet willen om op die manier je sport te bedrijven. Danny Blind heeft al vaker tijdens een wedstrijd zijn defibrilator nodig gehad. Hij is echter maar simpele voetballer, in het ergste geval ploft hij neer in een sprintje op een heel mooi, net gesproeid grasmatje, met de EHBO heel dicht bij om te helpen.

Maar in de koers? Stel je voor dat je in volle finale ineens opnieuw een storing krijgt. Of in een afdaling. Met 70 per uur tegen een dranghek of een ravijntje in. Eventueel in je eigen val ook een boel anderen meenemend.

Ik sta gelukkig niet in zijn schoenen, ik weet ook niet wat de kans is op herhaling, maar ik denk dat ik ook gewoon tot de conclusie zou komen dat ik nog prima geschikt ben om recreatief te sporten, maar niet meer om tot het uiterste te gaan in een wielerpeloton. Dan maar een leven zonder topsport, hoe zuur dat ook is.

nickdt 5 april 2022 om 17:25

Daar noem je zowaar iemand. Stel dat Ajax tegen een Italiaanse club speelt, dan kan Blind niet meedoen.

Rondje 25 5 april 2022 om 17:48

Inderdaad. dat klopt dus ook.

Handige Harry 5 april 2022 om 19:10

Die Blind haalt nog geen 20 kilometer per uur,die gast is echt een partij traag niet normaal.

Arie M 5 april 2022 om 20:40

Danny haalt dat niet meer nee. Daley nog wel denk

Medicijnman 5 april 2022 om 23:30

Danny is precies net zo oud als ik en ik red die 20 km per uur met gemak

Guushovd 5 april 2022 om 18:25

Het leven is toch wel een beetje een gek ding. Als je nooit een risico neemt kan je niet leven. Als je teveel risico neemt leef je mogelijk snel niet meer. Als je geen vrijheid hebt is het leven een gevangenis, maar als je geen regels stelt en mensen niet tegen zichzelf en elkaar beschermd is het mogelijk nog erger.

Gelukkig heeft Colbrelli goede zorg en is hij financieel onafhankelijk, hij kan zijn toekomst dus vanuit een positieve situatie bepalen.

Arie M 5 april 2022 om 20:41

En hij heeft zn kei op de schoorsteen staan, dat zal ook wel een bepaalde berusting kunnen geven, uiteindelijk

Barry Batsbak 5 april 2022 om 18:39

Net op tijd het EK en die kassei binnengesleept dan. Sneu als je carrière hierdoor eindigt, fijn dat je er nog over kunt vertellen.

Marcus Floris 5 april 2022 om 18:51

Wat een spijtige mededeling. Ik had hem nog een lange carrière gegeven.

Bobby Solo 5 april 2022 om 19:44

Even advocaat van de duivel spelen, stel dat Colbrelli zou besluiten zonder defribillator te fietsen, dan mag het wel?

FDJ 5 april 2022 om 19:55

Uiteraard niet. Dan kom je niet door de medische keuring heen. Ze brengen niet voor niets zo’n defibrillator in natuurlijk.

Romāns Vainšteins 5 april 2022 om 20:08

Dat was wel duidelijk.

Maar zoals ik al eerder zei : hij neemt afscheid als een icoon. Ik zal de coureur Colbrelli, zijn blije bakkes en vooral de geweldige Roubaix overwinning nooit vergeten.

Baard 6 april 2022 om 01:32

Hij heeft iig zijn favoriete koers gewonnen. Prachtig om te zien! Geslaagde carrière. Gelukkig is hij nog onder ons.

Kopinkas 6 april 2022 om 09:57

@Baard
Zijn favoriete koers? Hij won Roubaix bij zijn allereerste deelname.
Zag zichzelf jarenlang vooral als een kandidaat voor Milaan-San Remo en was al een relatief late bekeerling voor de Ronde van Vlaanderen, maar zijn overigens fantastische zege in Roubaix kwam toch een beetje uit de lucht vallen.

IlPirata 5 april 2022 om 20:12

Zou erg zonde zijn,reed de stenen uit de straat verleden jaar.

Polleke 5 april 2022 om 20:38

Klinkt niet goed…maar hij lééft en dat overruled alles, hij had zeker nog een paar mooie jaren in zich en een dikker contract in zicht maar als hij verstandig is laat hij het hier bij… verplicht of niet…

legrandbornand 6 april 2022 om 08:02

Nou, nou…Flink wat dokters/hartspecialisten onder de wielerflitsers.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair