Solozege Nairo Quintana op Arosa, Richie Porte behoudt de leiding

Door , vrijdag 15 juni 2018 om 16:07
Solozege Nairo Quintana op Arosa, Richie Porte behoudt de leiding

foto: Sirotti

De zevende etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan van Movistar was na 170 kilometer de beste op de slotklim naar Arosa, waar de klassementsrenners elkaar onder vuur namen. Richie Porte kwam 22 seconden na Quintana over de meet, maar behoudt wel het geel.

Een kopgroep van liefst 31 renners maakte zich los in de openingsfase. Onder hen Enrico Battaglin, Koen Bouwman, Greg Van Avermaet, Michael Albasini, Simon Geschke en Michael Matthews. Aan de voet van de lange slotklim naar Arosa spatte de kopgroep uit elkaar. Joe Dombrowski bleef het langst vooruit van de vroege vluchters.

Quintana begint er vroeg aan
Vanuit de achtergrond opende Nairo Quintana de debatten op Arosa. De Colombiaan trok meerdere keren ten aanval en zette Richie Porte onder druk met nog 25 kilometer te gaan. Hij pakte een halve minuut en vond in zijn achtervolging de hulp van ploegmaat Victor De la Parte, die vanuit de voorste gelederen zijn kopman opwachtte. Porte volgde op een halve minuut in een favorietengroep met ook Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Sam Oomen en Bauke Mollema.

Zestien kilometer voor de meet werd Dombrowski ingerekend door de groep-Quintana, met daarin ook nog de nodige vroege vluchters. De favorietengroep had een achterstand van 35 seconden, maar die werd op het vals platte tussenstuk van Arosa verkleind door toedoen van Van Avermaet.

Quintana houdt gretige Porte achter zich
Met een voorgift van een halve minuut begon Quintana aan de laatste steile kilometers richting de top. Hier waren stroken van 8% te vinden. Van Avermaet lanceerde Porte uit de favorietengroep, waarmee de BMC-kopman de rest verraste. De geletruidrager leek richting het wiel van Quintana te kletsen, maar bleef hangen op een seconde of achttien. Uiteindelijk kwam Porte 22 seconden na de Colombiaanse ritwinnaar over de finish, in het gezelschap van Jakob Fuglsang.

Vanuit de achtergrond hadden de Nederlanders geen reactie op de demarrage van Porte. Op hun eigen tempo zetten zij de achtervolging in. Kelderman (vijfde) kwam op 38 seconden over de eindstreep. Kruijswijk (achtste) passeerde de finish met 50 seconden achterstand op Quintana. Sam Oomen werd tiende op 59 tellen.

Quintana nadert Porte, Kelderman derde
In het klassement klimt Nairo Quintana naar de tweede plek, op 17 seconden van Porte. Kelderman is derde met 52 seconden achterstand, kort gevolgd door Enric Mas op 53 seconden. Oomen zakt naar de vijfde plaats op 1.13. Kruijswijk is nu achtste op 1.37, terwijl Mollema de top-10 afsluit met een achterstand van 2.26 op de gele trui.

Dit artikel delen:

80 Reacties

Robert Chasinque 15 juni 2018 om 16:08

Genoten van het commentaar. De Colombiaanse klimgeit lijkt klaar voor de tour. Hoop dat Tom hem pakt. Kruijswijk matig.

boehoe 15 juni 2018 om 16:08

Mollema toch matig. De andere nederlanders net achter de besten.

Tuubke 15 juni 2018 om 16:09

Daar had Porte wel een mazzeltje zeg, met Fuglsang als motor. Jammer dat Kelderman Mas in z’n wiel had, dat kost Oomen z’n groene trui.

boehoe 15 juni 2018 om 16:09

Commentaar was inderdaad heerlijk. Ik heb geen enkele onnozele opmerking gehoord van jose. Het was bijzonder.

Bertvd 15 juni 2018 om 16:10

Whoop whoop. Die is op tijd in vorm!

Kelderman en Kruijswijk ook aardig op de afspraak. Vooral gezien de tijdrit van zondag

hartstikkebedankt 15 juni 2018 om 16:10

Mollema het zwakst van de Nederlanders die hier om de knikkers meerijden, die gaat geen top-10 rijden in de Tour met deze vorm. De verschillen zijn toch op zich best aanzienlijk hier al op zo'n klim, Kruijswijk weer zo'n typische uitslag voor hem op de 8e plek maar verliest toch al zo 50 seconden op Quintana en een halve minuut op Porte en Fuglsang.

Arry1337 15 juni 2018 om 16:10

Heerlijk zo’n etappe waarbij je wel de omgevingsgeluiden hoort

TykkeThor 15 juni 2018 om 16:11

Indrukwekkende zege van Quintana. Kan wel eens mooie tour gaan worden met Quintana en Porte in topvorm aan de start. Kelderman ook prima. Ik hoop dat ze hem bij Sunweb achter de hand houden voor het ak want ritten kapen lijkt me echt niks voor hem.

Jandepandaman 15 juni 2018 om 16:11

@Robert
Kijk eerst die etappe eens terug. Kruijswijk heeft aangevallen, gegokt en verloren. Als hij was wezen volgen had je exact hetzelfde geschreven inclusief de opmerking dat je met aanklampen er niet geraakt. Gewoon goed geprobeerd en mooi getest. En door.

Grobbel 15 juni 2018 om 16:11

Dat halve minuutje achterstand op Quintana moet nog wel goed te maken zijn door Kelderman in de tijdrit, maar Porte lijkt me buiten schot.

HoofdIsVrij 15 juni 2018 om 16:11

Mooie etappe gezien en goed om weer wat van de oude elain in Quintana terug te vinden.

Wildebert 15 juni 2018 om 16:12

De aanval loont. Zeer verdiende en knap bevochten overwinning. Wilco goeie come back na zijn blessure, maar zat naar mijn idee weer te ver naar achteren toen BMC/Greg in en na de bocht de boel liet exploderen. Mollema en Kruijswijk nog niet in hoogvorm. Best leuk zo zonder commentaar en alleen wat achtergrond geluid. Genoten!

Rhohan 15 juni 2018 om 16:12

Ik vreesde al eventjes dat Kruijswijk Quintana en Porte ging volgen, maar gelukkig heeft ie die vorm nóg niet. Prima op schema om een sterk 2e deel van de Tour te rijden dus, samen met Roglic. Porte gaat de derde week tijd verliezen… nu al veel te scherp

TeamNL 15 juni 2018 om 16:13

@hartstikkebedankt
Bauke heeft nog een goede 4 weken, dat komt wel goed.

Oomen is sterker in tijdrijden dan Mas dus dat komt wel goed.

Geflitst 15 juni 2018 om 16:13

Quintana zoals in zijn beginjaren: actief, attractief, maar vooral heel sterk.

nikolaivinovitsj 15 juni 2018 om 16:13

Maar ja Mollema heeft het vaak goed gedaan in Suisse, om dan in de laatste week van de tour erdoor heen te zakken – wellicht een verstandigere opbouw nu om ook in de laatste tourweek goed te zijn? Btw: Izagirre en een aantal anderen zat zeker nog na Mollema.

vlek 15 juni 2018 om 16:14

Quintana verliest uiteindelijk op dat laatste stuk nagenoeg niets op Porte en Fuglsang. Gisteren werd hij door iemand hier nog kansloos verklaart voor de Tour de France, maar de kans lijkt me groter dat we hem eindelijk weer eens in grootse vorm gaan zien.

Kelderman keurig op weg naar het podium, Oomen nog steeds met goede benen en Kruijswijk met een vorm die veelbelovend is richting de komende maand.

wilco zolderman 15 juni 2018 om 16:14

Een net fitte Kelderman die Kruijswijk op achterstand rijdt daar valt voor Kruijswijk toch niets positiefs uit te halen? Behalve dat Kelderman een potentiële toprenner is en Kruijswijk subtop is en zal blijven.

Romāns Vainšteins 15 juni 2018 om 16:15

Quintana is gewoon een vreselijk sterke renner bergop, na Froome de beste indien in de goede vorm. Veel te veel hiero dat je na een wat mindere periode de grond ingeluld wordt, talent vergaat niet zomaar en al helemaal niet bij een serieus mens zoals deze man is.

PedroDelgado 15 juni 2018 om 16:15

@tuubke
Oomen pakt m nog wel!
Mollema valt wel tegen maar Kruissie en Kelderman liggen mooi op koers. Heel straf dit van Quintana, eerst Van Avermaet nauwelijks laten inlopen op zijn terrein die zich helemaal kon leegrijden om vervolgens je niet te laten pakken door Porte. Benieuwd naar zijn tijdrit, anders weet ik wel wie de betwiste kopman van Movistar moet zijn.

Tour 15 juni 2018 om 16:16

Niet nu maar in juli is het te doen, hopelijk pakt Sam het groen nog terug.
Ik vind een beetje commentaar wel leuker!

nikolaivinovitsj 15 juni 2018 om 16:17

En gewoon 4 Nederlanders in de top 10 nu!

Samlambeej 15 juni 2018 om 16:19

Te vroeg in vorm. Haalt het eind van de Tour niet.

Koel 15 juni 2018 om 16:20

Behalve Mollema prima gereden door de NL’ers, Porte gentleman door Fuglsang voor hem over de finish te laten gaan.

TykkeThor 15 juni 2018 om 16:20

Kruijswijk ligt gewoon prima op schema. Is nooit super in rondes van een week geweest. Zeker niet als hij in opbouw is. Dit soort ritten liggen hem ook eigenlijk helemaal niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair