Solozege Nairo Quintana op Arosa, Richie Porte behoudt de leiding
foto: Sirotti
vrijdag 15 juni 2018 om 16:07

Solozege Nairo Quintana op Arosa, Richie Porte behoudt de leiding

De zevende etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan van Movistar was na 170 kilometer de beste op de slotklim naar Arosa, waar de klassementsrenners elkaar onder vuur namen. Richie Porte kwam 22 seconden na Quintana over de meet, maar behoudt wel het geel.

Een kopgroep van liefst 31 renners maakte zich los in de openingsfase. Onder hen Enrico Battaglin, Koen Bouwman, Greg Van Avermaet, Michael Albasini, Simon Geschke en Michael Matthews. Aan de voet van de lange slotklim naar Arosa spatte de kopgroep uit elkaar. Joe Dombrowski bleef het langst vooruit van de vroege vluchters.

Quintana begint er vroeg aan
Vanuit de achtergrond opende Nairo Quintana de debatten op Arosa. De Colombiaan trok meerdere keren ten aanval en zette Richie Porte onder druk met nog 25 kilometer te gaan. Hij pakte een halve minuut en vond in zijn achtervolging de hulp van ploegmaat Victor De la Parte, die vanuit de voorste gelederen zijn kopman opwachtte. Porte volgde op een halve minuut in een favorietengroep met ook Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Sam Oomen en Bauke Mollema.

Zestien kilometer voor de meet werd Dombrowski ingerekend door de groep-Quintana, met daarin ook nog de nodige vroege vluchters. De favorietengroep had een achterstand van 35 seconden, maar die werd op het vals platte tussenstuk van Arosa verkleind door toedoen van Van Avermaet.

Quintana houdt gretige Porte achter zich
Met een voorgift van een halve minuut begon Quintana aan de laatste steile kilometers richting de top. Hier waren stroken van 8% te vinden. Van Avermaet lanceerde Porte uit de favorietengroep, waarmee de BMC-kopman de rest verraste. De geletruidrager leek richting het wiel van Quintana te kletsen, maar bleef hangen op een seconde of achttien. Uiteindelijk kwam Porte 22 seconden na de Colombiaanse ritwinnaar over de finish, in het gezelschap van Jakob Fuglsang.

Vanuit de achtergrond hadden de Nederlanders geen reactie op de demarrage van Porte. Op hun eigen tempo zetten zij de achtervolging in. Kelderman (vijfde) kwam op 38 seconden over de eindstreep. Kruijswijk (achtste) passeerde de finish met 50 seconden achterstand op Quintana. Sam Oomen werd tiende op 59 tellen.

Quintana nadert Porte, Kelderman derde
In het klassement klimt Nairo Quintana naar de tweede plek, op 17 seconden van Porte. Kelderman is derde met 52 seconden achterstand, kort gevolgd door Enric Mas op 53 seconden. Oomen zakt naar de vijfde plaats op 1.13. Kruijswijk is nu achtste op 1.37, terwijl Mollema de top-10 afsluit met een achterstand van 2.26 op de gele trui.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2018 17:05
Nog steeds heel bijzonder wat Oomen hier op zijn 22ste doet, vlak na zo'n zware giro waar hij top10 reed.
15 juni 2018 17:05
porte: 2x top 10 in grote ronde, kruiswijk: 4X,

zie ook yates en pinot recent in giro.

dit rondje winnen doet er helemaal niet toe voor sommigen: het gaat erom voor kruiswijk, mollema dat ze straks op het juiste moment goed zijn, heel en gezond blijven, en geluk hebben. Voor Kelderman ligt het iets anders: die was oorspronkelijk niet van plan voor het klassement te gaan, en heft een rotperiode achter de rug. Die wil scoren, net als oomen met leuke vorm uit de giro gekomen. Fatatsisch, 4 nl bij de top 10
15 juni 2018 17:11
Molle ma en landa hebben nog wat werk te doen lijkt mij voor de tour. Hopelijk kan Nairo met zijn movistar ploeg Froome (en zijn te dure ploeg) onder druk zetten in de tour.
15 juni 2018 17:13
Toch weer prima gereden van Wilco. Ben trots op hem.
15 juni 2018 17:29
OK Kruiswijk vandaag iets op achterstand.
Maar in de 3e week werd hij altijd beter (of minder slecht).
Ben benieuwd, als hij geen schade oploopt in de 1e week.
Dan kunnen we nog best mooie dingen van hem verwachten.
15 juni 2018 17:34
Wél het geluid van de race en omgeving, NIET het gewauwel van JB. Echt geweldig! Kan dat vaker Eurosport, commentaar uitzetten?
15 juni 2018 17:40
@Cap Zolang er maar beelden zijn toch? Het is al fantastisch dat eurosport zoveel wielrennen aan het uitzenden is. Bij de nos komen ze niet verder dan elk schaatsrondje, volleybal en ruitersport. En als ze wielrennen een keer uitzenden wordt men opgezadeld met die uiterst vermoeiende (maar goed ingeburgerd bij de sekte NOS ) Herbert Dijkstra.
15 juni 2018 17:58
Girardengo: Dat was wel na een goede Giro. Toch wat anders dan tijdens de voorbereiding van de Tour. De Ollanders staan er goed op!
15 juni 2018 17:58
De kritiek van iedereen valt me wel op. Als je topvorm wilt bereiken (die fysiologisch gezien ongeveer 10 dagen tot 2 weken aanhoudt) moet je niet 4 weken voor de start van de tour de France in Zwitserland jezelf binnenstebuiten keren. Ik weet niet of Kruijswijk en Mollema zich hebben 'laten' lossen of gewoon op waarde geklopt zijn en zich wel of niet binnenstebuiten hebben gekeerd. Oomen komt net uit de Giro die kan alles geven want zijn seizoen is klaar maar die is over zijn vormpiek en Kelderman kan goed in supercompensatie zijn ivm veel rust, wat vaak een positief effect heeft in het begin maar later merk je dat de basis te smal is.

De renners zitten er goed bij, maar kijk Nibali eens die reed niet top in de Dauphine maar gaat er waarschijnlijk wel staan in de tour.

Kortom koffiedik kijken als je de Ronde van Zwitserland aanhoudt als graadmeter voor de TdF, je weet niet wat de intentie is en waar ze precies staan in de voorbereiding.
15 juni 2018 17:59
@Cap godgod... ook al zo'n azijnpisser
kan je dat effe ergens anders doen... thuis bijvoorbeeld, waar niemand het hoort
15 juni 2018 18:03
En 4!!!! Nederlanders in de top tien van het klassement. Dat is weleens beduidend minder geweest.
15 juni 2018 18:12
NL 4 man in top10
NL 6 man in top25

Wat een luxe.
15 juni 2018 18:20
Het lijkt mij toch niet verkeerd om mee te doen voor 't klassement. Quintana lijkt mij klaar voor de TdF. Ook Porte is in vorm.
Het is leuker om te volgen, als Kelderman, Oomen, Kruijswijk en Mollema lekker bezig zijn.
15 juni 2018 18:22
@girardengo
Nadat hij in topvorm uit de Giro kwam. Nooit als voorbereidingskoers of op zichzelf staande koers.
15 juni 2018 18:27
Beste wiebe, ik pis geen azijn maar meld ik juist dat ik iets GEWELDIG vind: wielrennen mét geluid maar zonder gewauwel er overheen.
Jij bent wel aan het azijnpissen namelijk over mijn opmerking. Dat aangevuld met een foutieve persoonlijk flame (hier thuis horen ook anderen het). Dus volgens mij kan jij dat wat je mij adviseert beter zelf doen?
15 juni 2018 18:43
In ieder geval heeft Been ook een fraai gezelschap Dotans in huis :

https://twitter.com/TourDeJose/status/1007619989359210496
15 juni 2018 18:46
Of het Dotans zijn weet ik niet maar in ieder geval fijn dat ze 'fans' heeft, op twitter en hier.
15 juni 2018 18:48
Kruiswijk zoals verwacht, kan dit jaar met hem wel heel mooi worden in de tour. Eerste weken kan hij de schade beperkt houden ivm veel vlakke ritten etc. dan de derde week knallen!
15 juni 2018 19:48
Mooi dat Quintana zich weer eens heeft laten zien. Heeft zich getest en is klaar voor de Tour. Denk niet dat het hem veel zal interesseren op welke plek in het eindklassement hij zal uitkomen aanstaande zondag.
Toch één van de mooiste stilisten onder de klimmers, zijn bovenlijf beweegt vanuit de heupen en niet zoals vele anderen door het schokken van de schouders.
In ieder geval was er gelukkig dankzij hem wat actie vandaag want de koers is vrij lauw. Waarom morgen, op de voorlaatste dag, een criterium met veel rechte stukken moet worden afgewerkt is mij een groot raadsel. In die regio kan met een beetje fantasie een leuk selectief, klassiekerparcours worden uitgetekend. Doe een criterium aan het begin van de ronde, of liever helemaal niet.
Klap in het gezicht voor de liefhebber.
15 juni 2018 19:55
ELK criterium is een klap en de artificiele knockout op dat gebied 'de Canadese klassiekers'.

Hou het gewoon bij de C-E en het WK, vd rest opzouten ermee.
15 juni 2018 20:58
@ghostwriter Wanneer heeft Kruijswijk dan en grote ronde gewonnen??
15 juni 2018 21:26
Echt een Dumoulin klim.

Porte leek terug te komen, maar Quintana gaf gas en Fuglsang passeerde Porte. Zo bezien viel Porte mij tegen. Niet Froome-waardig, als je begrijpt wat ik bedoel.

Verder vond ik ALLE Nederlanders goed, incl Mollema. Ok, kan beter, maar ook veel slechter.
15 juni 2018 22:14
Wat doen die 6 buitenlanders eigenlijk in de top 10 van het AK? Best leuk zo'n Nederlands kampioenschap in de Zwitserse bergen...
15 juni 2018 22:56
@flyellus42 Moeilijk he? Dat begrijpend lezen.
15 juni 2018 23:43
Dat "kenners" aan de hand van de huidige vorm van renners al kunnen voorspellen hoe ze over vier weken in de Tour zullen gaan rijden, is knap, maar tegelijkertijd getuigt het van weinig kennis van zaken vwb trainingsopbouw , vormplanning en mentale processen.

Reacties zijn gesloten.