Solozege Marlen Reusser in gravelrit Tour de France Femmes, weinig verschillen bij favorieten

Solozege Marlen Reusser in gravelrit Tour de France Femmes, weinig verschillen bij favorieten

foto: Cor Vos

woensdag 27 juli 2022 om 16:30

Marlen Reusser heeft woensdag de lastige vierde etappe van de Tour de France Femmes, met onderweg vier onverharde stroken, gewonnen. De Zwitserse renster van SD Worx rondde een solo van 23 kilometer succesvol af in Bar-sur-Aube. Bij de favorieten waren op de diverse gravelpassages de nodige pechgevallen, maar aan de streep waren er – op Mavi Garcia na – geen verschillen te melden. Marianne Vos behoudt haar gele trui.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De etappe naar Bar-sur-Aube kon in twee delen opgedeeld worden. De eerste helft was zo goed als vlak en nodigde uit voor groepjes om aan te vallen. Thalita de Jong toonde zich in die openingsfase, net als wereldkampioene Elisa Balsamo, Nederlands kampioene Riejanne Markus, Maaike Boogaard, Jeanne Korevaar, Mischa Bredewold, Nina Buysman en Sanne Cant. Zij werden echter weer gegrepen door het peloton.

Laura Asencio (Ceratizit-WNT), Valérie Demey (Liv Racing Xstra) en Coralie Demay (St-Michel Auber 93) kregen na 40 kilometer koers wel de ruimte. Het drietal kreeg meer dan 2.30 minuut voorsprong, maar in aanloop naar de Côte de Celles-sur-Ource werd daar een grote hap vanaf gedaan. Die klim was het begin van de finale, want meteen daarna begon de eerste onverharde strook van 2,3 kilometer.

Kopgroep snel ingerekend na eerste stroken
Het peloton werd direct uitgedund en op de witte wegen meldden de topfavorieten zich direct van voren. Na de strook kwam een grote groep weer bij elkaar, maar de steile Côte du Val des Clos (900 meter aan 8,8%) zorgde opnieuw voor een schifting. Deze werd direct gevolgd door een zeer stoffige gravelstrook van 3,2 kilometer, waar het gat met de laatste vluchter Demay bijna werd gedicht.

Het peloton op weg naar de onverharde stroken – foto: Cor Vos

Andermaal viel het tempo stil na de onverharde weg, waardoor de Française aan kop weer weg kon rijden. Op de Chemin blanc du Plateau de Blu van 4,4 kilometer, de zwaarste strook van de vier, kwam haar avontuur ten einde door ploegwerk van SD Worx. Voor Cecilie Uttrup Ludwig en Mavi Garcia was er pech, want zij reden lek en moest achtervolgen. De Spaanse kampioene kreeg zelfs twee keer pech.

Pechgevallen stapelen zich op
In de elitegroep waren het SD Worx en Trek-Segafredo die het tempo bepaalden. Kasia Niewiadoma reed door een fietswissel ook even op achterstand, maar omdat het overgebleven ‘peloton’ wat temporiseerde konden Niewiadoma, Garcia en Ludwig op 30 kilometer van de meet terugkeren.

Marlen Reusser profiteerde van dat stille moment om vlak voor de Côte de Vitry (900 meter aan 6,9%) en de 3 kilometer lange strook van Vitry weg te rijden. Zij reed 25 seconden weg, terwijl in de favorietengroep Garcia opnieuw lek reed. Ondertussen dunde die groep steeds verder uit, met onder meer gele trui Vos, Niewiadoma, Liane Lippert, Silvia Perisco en Ashleigh Moolman op de voorposten.

Favorieten laten Van Vleuten en Longo Borghini terugkeren
De grootste afwezigen vooraan: Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini en Mavi Garcia. Maar opnieuw viel het stil bij de favorieten, waar SD Worx en Canyon-SRAM een overtal hadden. Bij het afdraaien van de laatste onverharde strook, 17 kilometer voor meet, was het verschil met Reusser nog altijd 25 seconden en dat breidde ze uit naar 55 seconden.

Gevolg van de impasse was dat Longo Borghini en Van Vleuten konden terugkeren in de grote favorietengroep. Daaruit waren ondertussen Alena Amialiusik, Evita Muzic en Veronica Ewers weggereden. Voor Garcia werd het een kansloze missie om nog terug te keren, nadat ze – na haar eerdere lekke banden – ook nog aangereden werd door haar eigen volgwagen van UAE Team ADQ.

Marlen Reusser rondt knappe solo af
De verschillen werden in de laatste tien kilometer, die gekleurd werden door de Côte des Bergères en de Côte du Val Perdu, alleen maar verder uitgediept. Reusser pakte een minuut voorsprong op de drie achtervolgers, terwijl de favorietengroep op 1.25 minuut gereden werd. De Zwitserse hardrijdster van SD Worx hield knap stand en kwam zo, na een solo van 23 kilometer, in haar eentje over de streep.

Marianne Vos won de sprint bij de favorieten – foto: Cor Vos

Muzic sprintte op ruime achterstand naar de tweede plaats, voor Amialiusik en Ewers. Ruim anderhalve minuut na Reusser was het Vos die de sprint voor de vijfde plaats won in de daguitslag. De geletruidraagster was sneller dan Lotte Kopecky. De gehavende Mavi Garcia verloor 1.31 minuut op haar concurrenten in het algemeen klassement en zakt daardoor uit de top-10 van de ranglijst.

Dit artikel delen:

22 Reacties

martini151 27 juli 2022 om 16:33

Geen verschillen bij de favorieten? Volgens mij is Mavi Garcia na Van Vleuten de grootste favoriet

0
madeinstars 27 juli 2022 om 16:35

Tactisch gezien één van de domste koersen die ik ooit heb gezien.

0
Murcia 27 juli 2022 om 16:39

SD Worx blonk vooral uit in kortzichtigheid, diepe finale en de concurrenten van Demi + Moolman rijden op achterstand en dan niet doorrijden vanwege Reusser kan je een gift aan Annemiek en Longo Borghini noemen.

0
harryjohan71 27 juli 2022 om 16:40

Volgens SD Worx hebben ze de rit zwaar gemaakt. Ik denk dat AK renners daar anders over denken

0
Murcia 27 juli 2022 om 16:42

Lars is in de studio ook al voorzichtig kritisch LOL

0
madeinstars 27 juli 2022 om 16:45

Niet alleen SDW, ook Canyon… Die gingen liever iemand in de chasse patate laten rijden, dan tijd pakken met Niewiadoma.

0
klootje kriekeljon 27 juli 2022 om 16:54

Je ziet elke dag dingen die je zelden tot nooit bij de mannen ziet. Maar het maakt het wel interessant om naar te kijken. Alleen niet voor de goede redenen denk ik.

0
Alfred Issendorf 27 juli 2022 om 16:55

Ik heb Lars niet gezien, maar had hij ook nog iets te melden over zijn pupil Vas, die sinds dat ze onder zijn hoede rijdt niets meer laat zien?

0
sooike 27 juli 2022 om 17:07

Dat viel wel mee. Moeilijk om met de beschikbare info het verschil te zien tussen de kopgroep en de groep Van Vleuten. En ook moeilijk om in de koers met haperende verbindingen etc. het koersverloop tot in detail te kunnen volgen. De groep Van Vleuten was er snel weer bij, dus zal het tijdverschil niet zo groot zijn geweest dat het de moeite waard was om de etappezege van een ploeggenote te riskeren. Overigens had lars er in de studio ook niet echt zicht op . Tom Egberts natuurlijk wel, maar die kwalificeerde zichzelf erg goed: “ik ben natuurlijk een buitenstaander en heb er allemaal niet zo’n verstand van”, zei hij. Blijf dan thuis man en zet er iemand neer die wel iets heeft met wielrennen ! Of laat Danny en Roxanne wat langer aan het woord. Maar ja, dan moet Egberts uit het beeld verdwijnen en dat pikt hij natuurlijk niet. Wat een drama als interviewer. Lars Boom kon zijn lach nog net niet inhouden !

0
ChefSpijker 27 juli 2022 om 18:03

Vas is bij SD toch vooral knecht nu op de weg. Die dames starten vaak maar met zes aan een wedstrijd en dan zijn er genoeg namen bij SD die nog wat treetjes hoger staan op dit moment. Haar veldritseizoen was gewoon top op een mislukt WK na.

0
nickdt 27 juli 2022 om 18:35

Volgens mij zijn ze bij SD allemaal kopvrouw en dus willen ze niet rijden.

0
Deel Koeper 27 juli 2022 om 22:08

Vas had een heel matig seizoen in het veld.

0
ChefSpijker 27 juli 2022 om 22:49

Dat ligt dan waarschijnlijk aan een te hoog verwachtingspatroon bij een 20-jarige meid. Als je haar mislukte WK (ze had ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen en bij de beloftes meedoen), Hongaarse titel (geen concurrentie) en enige DNF in Namen niet meerekent, lag haar gemiddelde eindpositie op 4,5. En dan reed zij louter klassementscrossen, dus geen losse crossen met een heel slecht deelnemersveld.

0
Alfred Issendorf 27 juli 2022 om 16:42

Ik ben een groot liefhebber van het vrouwenwielrennen, maar vandaag hebben ze verzuimd er een spektakel van te maken. Een gezapige vertoning.

0
sooike 27 juli 2022 om 17:09

Gezapig? Dat viel wel mee toch ! De Oranje Leeuwinnen op het EK, die waren pas “gezapig” !

0
FMasciarelli 27 juli 2022 om 16:54

Rare titel.. want Garcia was geen favoriet?

0
Jacco van Stierop 27 juli 2022 om 16:59

Knappe zege van Reusser zonder meer, maar de stoere praat vooraf van haar team indachtig, was het schamel wat SDworks heeft laten zien. Strijd tussen de klassementsrensters was er niet, van spektakel was geen enkele sprake. Jammer, vond het wel een leuk parcours, even afgezien van de discussie of dit thuis hoort in een rittenkoers.

0
Paceline 27 juli 2022 om 18:03

Slimme overwinning geboekt door Reusser. Zonder er een oordeel over te vellen: het lijkt sterk alsof veel ploegen toch vooral zekerheid willen door een prijs mee naar huis te nemen. Vollering stemt heel haar seizoen af op de Tour maar toch gaan ze vandaag als team voor de rit terwijl de grootste kans om een tik uit te delen daar was. Een ritzege telt hier relatief dus meer dan het AK ten opzichte van de mannen TDF. Al schiet vergelijken niks op, het is toch een leuke bezigheid: het lijkt ook wel alsof er bij de dames soms gewoon collectief wordt besloten te stoppen met elke vorm van tempo. Dan gaat ineens 5 minuten lang het tempo er compleet uit waardoor er hergroeperingen volgen zonder al te veel moeite, zo ook vandaag. Dat collectief stoppen en breeduit rijden na alle effort daarvoor blijft toch een apart beeld.

0
Brabander 27 juli 2022 om 18:20

Klopt wel wat je zegt. Soms gaat het tempo er echt volledig uit, viel me ook al een aantal keren op. En dan is het vrij makkelijk terugkeren voor de gelosten.

0
marilise 27 juli 2022 om 18:43

Dat viel mij ook op. Telkens als er wat tempo in komt, valt het stil. Het kan me tot nog toe niet boeien. Maar wat niet is, kan nog komen, hopelijk…

0
Barend Boudewijn 27 juli 2022 om 18:42

De sponsor SD worx eist prijzen, vandaar dat ze liever voor een zekere dagoverwinning gaan dan die kleine kans op een eindoverwinning… Daarom wordt ook met veel geld Wiebes weggekocht, er moet meer gewonnen worden van de grote baas. Verder zijn het vooral eenlingen en geen team, Moolman en Vollering vertikken het om een trap voor elkaar te doen waardoor er ook niet wordt door gereden en ze gisteren allebei werk verzetten in de twee groepen toen Vollering achterop lag

0
xistnc 27 juli 2022 om 18:43

Gelukkig maar.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone