Sneller dan verwacht: Tim Declercq maakt woensdag rentree in Dwars door Vlaanderen

dinsdag 29 maart 2022 om 11:55
Sneller dan verwacht: Tim Declercq maakt woensdag rentree in Dwars door Vlaanderen

foto: Cor Vos

Tim Declercq maakt sneller dan verwacht zijn rentree. De 33-jarige Belg leek vanwege een ontsteking van het hartzakje te moeten passen voor de komende kasseiklassiekers, maar is toch op tijd wedstrijdfit om woensdag deel te nemen aan Dwars door Vlaanderen. Dat laat zijn ploeg Quick-Step Alpha Vinyl vandaag weten.

<!-- Castelli -->

De problemen van Declercq begonnen kort na de Saudi Tour, waar hij nog knap vierde werd in het eindklassement. Uiteindelijk kon hij door corona en de ontsteking van het hartzakje meer dan twee weken niet trainen. “In totaal zal ik zeventien dagen niet hebben gefietst. Dat is bijna even lang als mijn traditionele winterbreak”, vertelde de trouwe helper eerder deze maand.

Hoewel Declercq enkele weken geleden alweer helemaal gezond was en naar eigen zeggen weer “voluit aan de slag kon”, zag hij door zijn lange pauze niet meer de kans om op tijd fit te zijn voor zijn geliefde kasseiklassiekers. “Afhankelijk van mijn conditieverloop is er misschien een heel, heel, heel minieme kans dat ik alsnog Parijs-Roubaix haal.” El Tractor blijkt nu echter alweer klaar om deel te nemen aan Dwars door Vlaanderen.

Sterke selectie 
Het is nog onduidelijk of Declercq zondag ook aan de start zal verschijnen van de Ronde van Vlaanderen. Fabio Jakobsen, Yves Lampaert, Zdeněk Štybar, Stijn Steels, Jannik Steimle en Bert Van Lerberghe maken woensdag ook hun opwachting in Dwars door Vlaanderen. “Het zal een hectische koers worden, gezien de smalle wegen en de vele hoogtemeters. Een sprint met een grote groep is mogelijk, maar er zal onderweg flink worden aangevallen”, voorspelt ploegleider Tom Steels.

Selectie Quick-Step Alpha Vinyl voor flag-be Dwars door Vlaanderen (30 maart)
flag-be Tim Declercq
flag-nl Fabio Jakobsen
flag-be Yves Lampaert
flag-be Bert Van Lerberghe
flag-be Stijn Steels
flag-de Jannik Steimle
flag-cz Zdeněk Štybar

Dit artikel delen:

12 Reacties

AnderJ 29 maart 2022 om 12:13

Gamechanger? ;)

EDIT: maar belangrijker, fijn dat hij weer gezond genoeg is om weer te koersen.

0
bartp25 29 maart 2022 om 12:30

Nee, lijkt me geen gamechanger, Declercq is geen kopman maar een man voor de eerste uren. Als de kopmannen niet sterk genoeg zijn, en daar lijkt het op buiten Asgreen, dan maakt dit geen verschil.

0
Michelangelo 29 maart 2022 om 12:38

Eens met Bartp. Die slaat de spijker op zijn kop. Momenteel is het bij QS Asgreen, dan een hele tijd niks, en dan Senechal en de rest. Senechal ligt momenteel vaak op het asfalt, dat is misschien nog de enige die wat toevoegt aan de klassieke kern.

Momenteel is het dus geen wolfpack, maar “lone wolf Asgreen”. En eenzame wolven zijn een stuk minder gevaarlijk. En Tim is een fantastische renner, maar voegt geen extra aanvalskracht toe aan de ploeg.

0
Massimo Bataille 29 maart 2022 om 13:22

Ja en neen, normaal is Tim idd de eerste man om de koers te controleren en is het in de finale aan de kopmannen.
Maar heeft toch ook al meermaals rol gespeeld in finales, zoals bv Omloop 2020 (waar Stuyven voor Lampaert wint) waar hij zelf nog 5de wordt
Zelfde jaar in de Samyn, waar Senechal wint nadat Declercq zelf bijna solo de finish haalde.
Of Brugge-Depanne waar hij 2e wordt na Lampaert.

Is gewoon zo’n sterke beer dat hij vaak in de pre-finale er ook nog bijzit en soms (bij toeval) voor een breuk in het peloton zit.
Dan is het gewoon van goudwaarde dat hij blijft volle bak rijden in dienst en niet wat halfslachtig kopwerk om wat krachten sparen

0
Steven_E 29 maart 2022 om 13:33

Ik denk dat Declercq ook een rol speelt in de “rust” binnen het team. Zowel voor als tijdens de wedstrijd. Ik denk dat dat hier door enkelen serieus onderschat wordt, ook al is het geen kopman.

0
Michelangelo 29 maart 2022 om 14:07

@Steven E,
Dat hij een grote rol speelt in “de kleedkamer” dat geloof ik meteen. Maar Tim heeft volgens mij nog minder koersen gewonnen dan Kruijswijk; hij is gewoon geen wapen, ook al is het een steengoede renner.

Ik onderschat hem absoluut niet als renner, maar het is niet hetgeen QS op dit moment mist. Een renner als Declercq heb je nodig als je de koers zelf moet dragen in de eerste 150 km, maar met de huidige ploeg is er niemand die als eerste naar QS kijkt om een vlucht te controleren.

Als je al wat wilt met Declerq in deze situatie, dan moet je hem mee vooruit sturen in de vroege vlucht, en hem daar laten doen wat hij normaal in het peloton doet.

0
bartp25 29 maart 2022 om 14:19

@steven E, je hebt volledig gelijk dat deze Declercq niet onderschat mag worden. Hij is van ontzettend grote waarde voor Quickstep en ik ben er van overtuigd dat hij een grote rol speelt voor rust in de ploeg.
Echter de vraag waarop de meeste reageren is of het een gamechanger is dat hij terug is, en dat lijkt me absoluut niet het geval. Daarvoor moeten de benen van de kopmannen gewoon in orde zijn, en daar heeft de terugkomst van Declercq niks mee te maken.

0
Sjonge Jonge 29 maart 2022 om 14:29

Misschien dat met Tim erbij echt alles op alles wordt gezet voor een (massa)sprint met Jakobsen

0
Barry Batsbak 29 maart 2022 om 13:13

Gelukkig heeft TJV Jos van Emden niet mee. Hoeft Tim ook niet te bietsen om op kop te mogen karren. Forza Tim!

0
Baard 29 maart 2022 om 18:34

Die kunnen mooi samen een Duo Normand rijden.

0
Jooop 29 maart 2022 om 13:13

Goed nieuws voor Alpecin Fenix, kunnen zij mooi weer het sleurwerk aan QS overlaten.

0
Dikke Vrouw 29 maart 2022 om 13:28

Die hebben ze gemist !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone