Sloveen David Per beste belofte in Ronde van Vlaanderen U23

Sloveen David Per beste belofte in Ronde van Vlaanderen U23

foto: Sirotti

zaterdag 9 april 2016 om 16:49

De Ronde van Vlaanderen voor beloften heeft een zege opgeleverd voor David Per. De 21-jarige Sloveen kwam na een koers met veertien hellingen als eerste over de streep in Oudenaarde. Hij versloeg Jonathan Dibben en Corentin Ermenault. 

Vroege vlucht krijgt ruimte
In beloftenkoersen is het vaak vanaf kilometer nul koers. In de Vlaamse Ardennen dachten de aanstormende talenten daar echter anders over. Na twee kilometer nam de Zweed Filip Bengtsson de benen. Niet veel later maakten onbekende namen als Bohdan Musiienko (Oekraïne), Yevgeniy Gidich (Kazachstan), Alexander Cowan (Canada) en Michael O’Loughlin (Ierland) de oversteek. Geheel tegen het druistige koersgedrag van vrijwel alle U23-wedstrijden in, kregen de vijf een vrijgeleide van het peloton. Na zeventig kilometer in de aanval bereikte de kopgroep op de Pottelberg hun maximale voorsprong van vier minuten en vijftig seconden.

Peloton geeft gas
Daar was Cowan al niet meer bij. De onfortuinlijke Canadees kende materiaalpech en wist nadien de aansluiting met zijn vier kompanen niet meer te maken. Onder aanvoering van de Spanjaarden werd het peloton ook wakker geschud. De voorsprong van de overgebleven koplopers smolt als sneeuw voor de zon. Vooraan ging het bovendien te hard voor Musiienko, die de rol moest lossen. Binnen no time had het peloton de overige drie alweer binnen de minuut gereden. Dat was echter zonder Nathan Van Hooydonck. De Belgische troef was ten val gekomen en moest met een pijnlijk sleutelbeen de koers verlaten.

Nieuwe situatie: veertien koplopers
De Belg Piet Allegaert stak niet veel later vanuit het pak over naar de het trio leiders. Dat voorbeeld volgden vervolgens nog eens tien renners: ook Ole Forfang (Noorwegen), James Shaw (Groot-Brittannië), William Barta (Verenigde Staten), Sean Mackinnon (Canada), Krists Neilands (Letland), Davide Ballerini (Italië), Jon Irrisarri (Spanje), Gent-Wevelgem Kattekoers U23-winnaar Mads Pedersen (Denemarken) en onze landgenoten Peter Lenderink en Pascal Eenkhoorn maakten de oversteek. Het peloton gaf de veertien echter niet te veel ruimte, waardoor er een algemene hergroepering volgde net voor de eerste van twee plaatselijke (op 38 kilometer van de aankomst) omlopen in Oudenaarde.

Amerikaan Costa solo
Vervolgens zetten de Noren zich op kop van het peloton en onderhielden een stevig tempo. Het ging echter niet hard genoeg voor de 18-jarige Adrien Costa. De Amerikaan is dan wel een eerstejaars belofte, in 2015 was hij de beste en meest regelmatige junior van de wereld en pakte hij zilver op het WK tijdrijden U19. Costa reed snel een voorsprong van twintig seconden bijeen, terwijl het peloton achter hem in verschillende stukken uiteen brak. Het eerste pelotonnetje besloeg zo’n zestig renners, waaruit na de tweede beklimming van de Wolvenberg vier renners in de achtervolging gingen. Artem Nych (Rusland), David Per (Slovenië), Lucas Eriksson (Zweden) en Eddie Dunbar (Ierland) waagden de sprong naar Costa.

Kopgroep van vijf duikt bloedstollende slotronde in
De vier achtervolgers kregen het gat met hardrijder Costa moeizaam dicht, maar slaagden er uiteindelijk wel in. Net voor de tweede en laatste keer Boigneberg, op negen kilometer van de aankomst, bedroeg de voorsprong van de vijf nog altijd dertien seconden. Op de kasseien van die helling reed topfavoriet Pedersen lek en kon een goede uitslag daardoor vergeten. Vooraan bleven met Nych, Per en Costa de drie sterksten over. Zij reden met een minieme voorsprong van slechts vijf seconden door naar de Wolvenberg, die haar top had op zes kilometer voor de aankomst. Het peloton herbergde toen nog slechts achttien renners. De Noor Amund Jansen wipte op drie kilometer voor de streep over naar het leidende drietal, terwijl Groot-Brittannië de meute daarachter aanvoerde. In de slotkilometer vonden nog enkele renners aansluiting, waarna Per uiteindelijk toch over de beste sprintersbenen bleek te beschikken.

Dit artikel delen:

9 Reacties

ah-ja 9 april 2016 om 17:00

Sterk, geef die per direct een profcontract

123poetertjes 9 april 2016 om 17:19

Wel een uitstekende performance van de Sloveen. Z’n afgelopen jaren gingen wat moeizaam, maar echt talent ontbolstert zich altijd nog wel, en hij heeft nu in elk geval al twee jaar ervaring in .1-koersen.

Die Fransoos op nummer drie kende ik nog niet, maar schijnt een best goede tijdrijder te zijn. Prettige kennismaking monsieur Armenault.

Oh, en die Costa maakt ook een mooie binnenkomer. Vorig jaar met afstand de beste junior.

Youri IJnsen 9 april 2016 om 17:21

Exact mijn gedachte, @123poetertjes. Met David Per, Domen Novak en ook Matej Mohoric heeft Slovenië een paar mooie talenten. Misschien geen toekomstig wereldtoppers, maar zeker geen koekenbakkers.

Costa daarentegen: pòh, wat een klasbak wordt dat zeg!

gesink3101 9 april 2016 om 17:26

lotto nl jumbo? like roglic

Quick step minded 9 april 2016 om 17:42

@youri
Mohoric is nog steeds zeer jong maar mag nu toch wat flitsen beginnen laten zien imo. Ik weet ook niet of Lampre wel een goede ploeg is voor jong talent. Hopelijk geen verloren talent.

Tuubke 9 april 2016 om 17:59

Weer een Ballerini in de uitslag in een Vlaamse koers. Dat moet familie zijn!

123poetertjes 9 april 2016 om 18:06

En van Polanc had ik eigenlijk ook al meer verwacht. Tuurlijk, wel een Girorit op zijn naam (uit een zwakke kopgroep, laten we eerlijk zijn), maar in rittenkoersen rijdt hij meestal tussen plek 20 en 50 zonder grote uitschieters.

Youri IJnsen 9 april 2016 om 18:37

@Quick-Step-Minded
Mohoric is imo ook geen renner die tot over zijn oren overloopt in het talent. Goede pieker en kampioenschapsrenner die véél te vroeg de overstap heeft gemaakt. Denk dat de verwachtingen rondom hem iets te hoog gespannen zijn, maar ik laat me altijd graag verrassen.

@123poetertjes
Polanc heb ik ook nooit als een supertalent ervaren. Toch een Giro-rit op z'n naam, kunnen weinig Nederlanders zeggen de laatste jaren ;-)

@Tuubke
Nee, het is geen familie van Franco. Heb ik laatst uitgezocht, maar geen enkel spoor leidt tot een match.

123poetertjes 9 april 2016 om 19:11

Ik vond Polanc, afgaande op 2012 en 2013, een betere uitvoering van Simone Petilli eerlijk gezegd. Die knul werd op zijn 21e al tweede in de Ronde van Slovenië, won vlak daarvoor nog de Friuli en op zijn twintigste de Babylombardije. Daarnaast best wel wat toptiens in de .2u-koersjes in Italië. En hij had bij Lampre ook meteen een mooie binnenkomer in Beijing.

Maar goed, een Girorit is inderdaad voor velen al te hoog gegrepen. En volgens mij ben ik ook een chronisch overschatter van het Italiaanse circuit. En Slovenen. En eigenlijk alle Balkanrenners. :)

Headlines

Populair

Materiaalzone