Slechte positionering nekt Alaphilippe in San Remo: “Jammer, hij had goede benen”

zondag 19 maart 2023 om 08:22
Slechte positionering nekt Alaphilippe in San Remo: “Jammer, hij had goede benen”

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe voerde in het verleden wel eens de forcing op de Poggio, de laatste klim in Milaan-San Remo, maar zaterdag kwam hij niet in het stuk voor. De Fransman van Soudal Quick-Step zat veel te ver op het moment dat er écht werd doorgetrokken in de groep der favorieten.

Alaphilippe, in 2019 nog winnaar van de Italiaanse lenteklassieker, was eerder in de koers al eens betrokken bij een valpartij. De tweevoudig wereldkampioen kwam met nog 140 kilometer te gaan ten val op de Turchino, maar kon zonder al te veel kleerscheuren zijn weg vervolgen en reed vervolgens een attente koers.

Op de beklimming van de Poggio zat hij echter niet ideaal geplaatst, met alle gevolgen van dien. “We mikten op een goed resultaat, maar het mocht niet zijn. Julian was teleurgesteld met zijn positioneren voor de Poggio”, laat ploegleider Wilfried Peeters weten op de website van Soudal Quick-Step.

Lees ook:
Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo

“Voor die klim bracht Florian Sénéchal de jongens naar voren, maar toen gebeurde er iets en Julian zat er niet meer bij vooraan. Dat was jammer, want hij had goede benen en had mee kunnen doen voor een beter resultaat”, aldus Peeters. Alaphilippe kwam uiteindelijk als elfde over de streep. De 114e editie van Milaan-San Remo werd gewonnen door Mathieu van der Poel.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Tripodboom 19 maart 2023 om 09:53

Ik denk dat ze bij SQS zich aan het omvormen zijn tot een Grote Ronde ploeg met Evenepoel. De miniset bij Levevre ligt niet meer bij klassiekers maar alle ballen op Remco.

3
Kartouche 19 maart 2023 om 09:24

Het geloof lijkt weg bij SQS. Een ploeg dat in een kopman geloofd, zal er staan. Zie BV, UAE en ook AD. WvA was zijn mannetjes al eerder kwijt geraakt, maar stond er toch in de finale.

2
Mooie Sjors 19 maart 2023 om 10:50

Het komt er de laatste tijd vaak niét uit, meestal houdt dat toch verband met hoe de benen zijn. :)

Maar goed, MSR is natuurlijk een koers apart en hoeft geen blauwdruk zijn voor de aankomende klassiekers. Als de conditie inderdaad goed is, zal dat daar wel blijken. Nog 5 weken tot LBL trouwens.

2
Steven_E 19 maart 2023 om 08:40

Zeer vreemd. SQS zat daar nog met 5 (sterke) renners en toch raakten ze niet opnieuw vooraan. Senechal bleef sleuren maar Asgreen, Lampaert, Ballerini en Alaphilippe lieten zich wegdrummen. Bij het opdraaien van de Poggio zat geen enkele van deze renners in de top-20.

1
Cycling 19 maart 2023 om 09:02

@Steven_E Het is ook onverstandig om met een treintje van 5 en Alaphilippe in laatste wiel naar de Poggio te gaan. 1 goede lead out is voldoende. Een renner met goede benen rijdt trouwens direct het gat dicht welke Trentin liet vallen.

3
Steven_E 19 maart 2023 om 09:09

Correct wat betreft de lead-out, maar zelfs erna was er nog tijd genoeg maar het leek of niemand van de 3 anderen wou zelf z’n kansen opofferen. Maar Alap zat achter Trentin nog steeds niet bij de eerste 6-7 renners, dan moet al 2/3km/u per uur sneller rijden dan het pakket vooraan. En dat is dus pas gelukt eens Wellens van kop ging en de sterkste 4 zich vooraan hadden losgerukt.

0
Baukema Tomoulin 19 maart 2023 om 09:10

Zelfde verhaal als ‘reed de snelste sprint’. Waardeloos als je positionering waardeloos is.

1
mauri 19 maart 2023 om 11:55

Vond Allaphillipe toch hoopgevend, denk dat hij echt wel klaar is om een spetterend voorjaar te rijden. Al is dat vooral gebaseerd op wishful thinking van een Quickstepfan.

0
Kopinkas 19 maart 2023 om 12:53

Jammer dat hij niet meesprintte voor Een toptienplek.
Dan was MVDP misschien wel winnaar met vier i.p.v. drie ex-winnaars achter hem in de top tien (nu WVA, Mohoric, Stuyven) – al is de kans groot dat Stuyven dan was afgevallen.
Opvallend trouwens hoe met SKA en Turgis nog sterkhouders van vorig jaar zich mee in de top tien nestelen.
Benieuwd of SKA hier ooit gaat winnen.
Alaphilippe zie ik dat kunstje niet zo snel nog herhalen…

0
Zabelfan 19 maart 2023 om 18:55

@Kopinkas Alaphilippe sprintte wel degelijk mee, maar raakte ingesloten/ te dicht bij de bording en liet de sprint vervolgens lopen

0
Silent Hill 19 maart 2023 om 08:44

Een man van uitvluchten aan het worden. Als je goed bent, zit je vooraan. Punt andere lijn.

-4
Steven_E 19 maart 2023 om 09:00

Ik vind het altijd van hoogheidswaanzin getuigen als iemand zegt “punt ander lijn”. Dat betekent dus “ik spreek de waarheid en niemand anders”. Terwijl je gewoon geen gelijk hebt hier. Positioneren richting Poggio is nu eenmaal zeer delicaat en je bent zelf niet als enige verantwoordelijk voor het resultaat. Alaphilippe was met Turgis en Stuyven de enige die nog richting groepje Andersen/Pedersen/Mohoric/Powless reed.

5
Silent Hill 19 maart 2023 om 09:08

Het woord ‘positioneren’ is overrated. Je kan je pas goed positioneren als je goeie benen hebt. Goede benen hebben is en blijft het uitgangspunt (andere lijn).

-6
Steven_E 19 maart 2023 om 09:10

Dan weet je minder van wielrennen als ik dacht. Positioneren aan 55km/u in een groep van 60-70 renners waar er 10-15 ploegen wringen om hun kopman vooraan te krijgen is echt geen sinecure.

3
Japiejo 19 maart 2023 om 09:18

Geen sinecure en ja, er kan van alles gebeuren. Maar toch opvallend dat de beste uit koers wél goed gepositioneerd zaten. Net zoals Allaphilipe daar in voorgaande jaren ook geen problemen mee had.
Het was iig een grote fout om met de hele ploeg proberen naar voren te rijden.

4
Silent Hill 19 maart 2023 om 09:25

Sorry Steven, maar nu doe je een Alaphilippeje: excuses en verzachtende omstandigheden zoeken. Ik ben te stug en blijf erbij: als je echt goed bent, rij je vooraan.

0
Steven_E 19 maart 2023 om 09:25

Ik vond Van Aert ook niet goed gepositioneerd eigenlijk. Zat 12e ofzo. Schoof op naar 9 toen Trentin als 10e het gat liet vallen. En schoof dan op naar 3 toen Pogacar aanging en Pedersen, Powless, Andersen & Mohoric er vantussen moesten.

5
Steven_E 19 maart 2023 om 09:26

En Alaphilippe zat dus nog meer dan 8 posities verder, en raakte niet meer korter dan de groep Mohoric.

4
Baukema Tomoulin 19 maart 2023 om 09:29

Het punt zit hem denk ik ook in de mindset. Waar QS in voorgaande jaren de branie van wolfpack had in het klassieke voorjaar en daardoor wat meer aanzien afdwongen en kregen in de aanloop naar een (smalle) belangrijk punt. Laten de puppies zich nu zelf wegdrukken door de nieuwe teams die met branie rijden (Bahrein, UAE, TJV, oa.). In een zware koers met goeie benen kan je dat wel repareren maar in MsR moet je op dat ene punt koersen met de alure van een winnaar.

3
nasibal 19 maart 2023 om 10:07

Gras is groen, maar niet alles wat groen is is gras.

M.a.w: Je hebt goede benen nodig om je te kunnen positioneren, maar alleen goede benen is geen garantie op een goede positie.

Je kan dus onmogelijk stellen dat iemand die slecht gepositioneerd zat per defenitie ook wel geen goede benen had.
Stel alleen al dat er 50 man uitstekende benen hadden gehad, die kunnen niet allemaal op hetzelfde stukje weg rijden. Had je dan durven stellen dat renner 50 goed gepositioneerd zat? Of dat hij kennelijk toch slechte benen had? Je kan wel stellen dat hij het minder goed heeft gedaan dan renner 1 t/m 49, maar daar houdt het ook wel op.

3
Silent Hill 19 maart 2023 om 10:38

Een denkwijze die ik niet snap, Nasibal. Als Alaphilippe goede benen had, die van enkele jaren terug, dan draaide hij in positie 10 de Poggio op. Pluimers had ook goede benen maar is niet van het niveau van Aert, dan zal hij ook niet bij de eerste 10 de Poggio opdraaien.

Ik begrijp je standpunt niet. Een Pluimers met goede benen is niet hetzelfde als een Alaphilippe met goede benen. Van Alaphilippe mag je meer verwachten. Doet hij dat niet, is het omdat hij niet goed genoeg was. En dan zoekt hij excuses en verzachtende omstandigheden. Dat was mijn punt.

-3
nasibal 19 maart 2023 om 11:20

Fair enough,

Ik denk dat de discussie een beetje vastloopt op semantische zaken.

Uiteindelijk bepalen denk ik meerdere factoren de uiteindelijke positie van een renner aan de voet van de Poggio. De kwaliteit van de benen is daar één van. De kwaliteit van de renner een tweede. Het lijkt echter alsof in jouw ogen het daar vervolgens ophoudt. Volgens mij kan het prima zijn dat een renner op zn niveau is en goede benen heeft, maar een inschattings fout maakt. Of de jongens die hem naar voren moesten brengen. Of er waren gewoon enkele renners die op papier misschien minder zijn, maar het hier toch beter deden.

Ik vind niet dat er in dit artikel gesuggereerd wordt dat ze alles perfect deden. Ik lees een artikel waarin gezegd wordt dat de conditie en kwaliteiten van een renner goed genoeg was om hier mee te doen voor een hogere positie, maar dat dat de uitvoering te wensen over liet. Ergo, een deel van de benodigde factoren was wel aanwezig en een ander deel niet.

Jij trekt in mijn ogen vervolgens de conclusie dat dat ene deel er ook wel niet geweest zou zijn, anders was het vast wel gelukt. En dus is hij excuses aan het maken. Dat is naar mijn mening een te uitgeklede kijk op iets wat echt wel complexer ligt.

3

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone