Slechte dag houdt Jonas Vingegaard van mogelijke eindwinst Polen
Jonas Vingegaard (m) - foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2019 om 10:36

Slechte dag houdt Jonas Vingegaard van mogelijke eindwinst Polen

Jonas Vingegaard zag gisteren op de slotdag van de Ronde van Polen de eindoverwinning aan zich voorbijgaan. In de laatste etappe naar Bukowina Tatrzańska begon de jonge Deen (22) van Jumbo-Visma in de leiderstrui, maar door een slechte dag kon hij de koppositie niet verdedigen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Vingegaards ploegmaats controleerden de rit nadat een kopgroep was ontsnapt. In de laatste veertig kilometer spatte de koers uiteen, waarbij de Deen niet langer bij machte was om te volgen. “Totdat het peloton echt ging beginnen, zag het er goed uit voor ons”, reageerde ploegleider Addy Engels in een persrelaas van Jumbo-Visma. “Helaas zakte Jonas er vrij snel door. Dat is jammer, maar gezien zijn leeftijd en de prestatie van de voorlaatste etappe niet onverklaarbaar.”

Uiteindelijk zag de ploeg Neilson Powless wel nog de tweede plaats veroveren in de daguitslag. De Amerikaan, leeftijdgenoot van Vingegaard, ging in de tegenaanval op vroege vluchter Matej Mohorič, maar de Sloveen bleek niet meer te achterhalen. Powless: “Het doel was om Jonas aan de eindoverwinning te helpen. Helaas was hij niet zo goed als gehoopt, waardoor ik uiteindelijk voor mijn eigen kans mocht rijden.”

Neilson Powless – foto: Cor Vos

“In de finale kon ik mee in de achtervolging op Mohorič, maar helaas gingen we niet snel genoeg. De samenwerking was niet optimaal. Ik voelde me goed, dus het is jammer dat ik de etappewinst misgelopen ben”, aldus de Amerikaan. Engels: “Neilson heeft het goed opgepakt toen hij te horen kreeg dat hij voor eigen kans mocht gaan. Zijn tweede plek is zowel voor hem als voor het team een mooi resultaat.”

“We kunnen terugkijken op een sportief goede week, die overschaduwd is door het overlijden van Bjorg Lambrecht. Dat overstijgt alles.”

 
13 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2019
Ja, heel mooi en hoopgevend. Jammer genoeg wel zonder resultaat (weinig WT punten), maar het zij TJV vergeven. Al vraag ik me wel af of met meer verstand koersen er geen resultaat behaald zou zijn met Powless...
  10 augustus 2019
  Ik denk dat de sleutel daarvoor in dit geval bij Tolhoek lag. Die had in de voorlaatste etappe de benen niet, terwijl de ploeg de hele dag in zijn dienst gereden heeft. Los daarvan vraag ik me af of het überhaupt slim is om Tolhoek als klassementsrenner te zien. In alle gevallen waar dat de bedoeling was, eindigt hij zo tussen plek 10 en 15.
  10 augustus 2019
  @xistnc Tolhoek had de benen wel in de voorlaatste etappe. Alleen hij nam wel veel hooi op zijn vork. Gelukkig kwam 't groepje met Jonas Vingegaard nog terug. De sleutel lag volgens mij bij Powless. Die ging zich met Danny van Poppel {weer DNF} bemoeien met de vluchtgroepen. Die had beter zijn kruid droog kunnen houden tot de forcing.
  10 augustus 2019
  'Weer DNF', is niet zo gek toch als ie gelost is (na flink wat werk verricht te hebben voor een achteraf kansloze Vingegaard) en afstapt op het lokale rondje. Dan zie je doorgaans veel afstappers onder geloste renners in een slotrit. Beetje een misplaatste sneer naar Danny die gewoon een prima week achter de rug heeft. Kan niet tegen de snelheid van Ackes, Fabio en Gaviria op, maar was na Ackes wel de meest constante sprinter deze week.
  10 augustus 2019
  @chefspijker Het is ook niet denigrerend bedoelt. Hij heeft helaas door malheur niet veel uitgereden. Dat lijkt mij niet goed.
  10 augustus 2019
  Daar heeft deze DNF echter niets mee te maken.
10 augustus 2019
Ja, de teamleiding heeft dit jaar niet altijd de gelukkige hand. Jonas zal toch echt doorgegeven hebben, dat hij zware benen had. Dan hadden Tolhoek en Powless hun plan kunnen trekken. Maar het was wel netjes, dat Hofstede bij Vingegaard is gebleven.
  10 augustus 2019
  Tolhoek en Powless hebben hun plan kunnen trekken. Hebben zich geen moment bezig moeten houden met de achtervolging op de kopgroep. Powless kon vervolgens na het lossen van Vingegaard mooi profiteren van zijn achterstand in het klassement, waardoor hij een leuke finale kon rijden. Van Poppel en Van der Hoorn hebben gisteren overigens ook een hele goede rit gereden. Die hebben met zijn tweeën een relatief sterke kopgroep, op lastig terrein, honderd kilometer onder controle gehouden.
  10 augustus 2019
  Ja, dat was goed om te zien, dat Van Poppel en van der Hoorn zich goed hebben laten zien bij het controleren van de relatief sterke kopgroep. Wat dat betreft heb ik wel eens eerder aangegeven, dat Danny van Poppel {als hij goed is} ook in de Vuelta mee kan komen en dan ook de kopmannen kan ondersteunen. Dus ik had 't niet verkeerd gevonden, als hij de Vuelta gaat rijden. Dat hij er nu buiten valt, ligt aan de goede keuze om twee kopmannen mee te nemen
  10 augustus 2019
  Beide hadden uitstekend in de Vuelta selectie gepast als knecht voor dit soort werk. Van der Hoorn nog iets meer dan Van Poppel.
10 augustus 2019
Ik lees opvallend weinig over Gesink ...! Bij voorbaat sorry , maar het viel me op ...!
  10 augustus 2019
  laat toch gaan oude zuurpruim, laat gaan.
10 augustus 2019
@sooike: Misschien is het verstandig om niets te posten als je gedronken hebt...

Reacties zijn gesloten.