‘Sky veegt voorstel met korte schorsing voor Froome opnieuw van tafel’

Door Nick Doup, woensdag 30 mei 2018 om 11:18

foto: LaPresse

Sky heeft een nieuw voorstel om Chris Froome met terugwerkende kracht voor zes maanden te schorsen verworpen. Dat schrijft La Gazzetta Dello Sport. Volgens de krant is afgelopen week in Rome gesproken met Sky over de afhandeling van de Salbutamol-affaire, maar de Britse ploeg heeft het voorstel van tafel geveegd.


Naast de schorsing met terugwerkende kracht, zouden ook Froomes Vuelta-zege en zijn bronzen plak van het WK tijdrijden afgenomen worden. Daar ging Sky niet mee akkoord. Men ziet Froome liever schoon uit de strijd komen, waardoor het aan zal moeten tonen dat de waarde niet door hem veroorzaakt is.

In januari ging het gerucht dat Froome akkoord zou willen gaan met een schorsing met terugwerkende kracht van zes maanden. Dat idee was geopperd door zijn vrouw en manager Michelle. Sky stak daar toen een stokje voor en wilde zijn kopman hoe dan ook via de juridische weg vrijpleiten.

ASO zoekt nog steeds manier om Froome te weren
De ASO is volgens de Italiaanse sportkrant bovendien nog steeds bezig om te bekijken hoe Froome geweerd kan worden uit de Tour de France. Volgens La Gazzetta bekijkt de organisator of het gebruik kan maken van een regel die de mogelijkheid geeft om renners of ploegen die het imago en de reputatie van de wedstrijd in gevaar brengen, uit te sluiten. In 2009 werd geprobeerd Tom Boonen met deze regel uit te sluiten, maar werden de Fransen in het ongelijk gesteld.

UCI-voorzitter David Lappartient gaf na de voorbije Giro d’Italia andermaal aan dat hij niet verwacht dat de Salbutamol-zaak voor aanvang van La Grande Boucle afgerond is. De zaak loopt sinds de door Froome gewonnen Vuelta a España. “We zullen zo snel mogelijk een knoop doorhakken, maar er is geen deadline. Onze twijfels moeten worden weggenomen door middel van onderzoek”, aldus Lappartient tegen AS.

119 Reacties

DerEffe 30 mei 2018 om 11:22

Ik hoop eigenlijk dat Froome gewoon naar de Tour gaat. Kan niet wachten op het heldenonthaal dat de Fransen hem zullen geven.

assen 30 mei 2018 om 11:23

Dank voor het bericht, neem ik voor kennisgeving aan. Het over wielrennen en wielerprestaties hebben vind ik nog steeds leuker. :-)

Zie voor nu vooral uit naar de Ronde van Zwitserland.

AWestie 30 mei 2018 om 11:25

Kan iemand mij verlichten (mogelijk met linkjes) omtrent die Boonenzaak? Ik was toen nog geen groot wielervolger, maar ik ben benieuwd naar de vergelijkingen

goldfinger 30 mei 2018 om 11:26

Ik hoop alleszins ook dat Froome de Tour kan rijden. Als hij die op eenzelfde manier als de Giro rijdt – want hij zal toch wat sporen van de Giro meeslepen, veronderstel ik – en gedwongen wordt tot een zotte aanval kan dat enkel de spanning in de race ten goede komen. Het is en blijft een kampioen. Ik was nooit fan van hem, maar wat hij in de Giro gedaan heeft: tja, daarvoor kijk je naar het wielrennen.

SprintMaster 30 mei 2018 om 11:26

Was te verwachten. Voor hun is er geen weg meer terug. Zal waarschijnlijk net zo hard worden beantwoord worden door de ASO/de Fransen. Die gaan echt geen besmeurde 5 voudige winnaar pikken.

vlaamse ardennen 30 mei 2018 om 11:27

Alle krediet voor Froome sedert Giro etappe 19!

john 30 mei 2018 om 11:29

Maar 6 maanden?? ik meende me te herinneren dat er 2 Italiaanse renners 9 maanden kregen .het begint steeds meer te stinken daar in Zwitserland bij de UCI

Tour 30 mei 2018 om 11:29

Geen deadline, dan is het dus blijkbaar ook voldoende als Froome zijn onschuld over 25 jaar aantoont.
Pfff, wat een trieste geschiedenis.

DerEffe 30 mei 2018 om 11:29

@Awestie Eind april dat jaar werd bekend gemaakt dat Tommeke 3x positief getest had op cocaïne.

mus van de maasstad 30 mei 2018 om 11:30

Boonen had toen coke gesnoven

Nick Doup 30 mei 2018 om 11:30

@AWestie
Boonen was betrapt op cocaïne, in een controle buiten competitie. Daarom wilde de Tour hem niet aan de start hebben. Hij vocht dat aan bij de Arbitragecommissie van het Franse Olympisch Comité en kreeg de dag voor de Tour zijn gelijk, waardoor hij mocht starten.

ah-ja 30 mei 2018 om 11:31

@AWestie, Boonen zat toen aan de coke, dus helemaal niet te vergelijken met Froome

EddyB1958 30 mei 2018 om 11:32

@Awestie, gewoon boonen coke googelen

Tour 30 mei 2018 om 11:33

Kan de renners vakbond hier niet wat in betekenen ?

Bertvd 30 mei 2018 om 11:35

Niemand wil Froome meer.

Maar Sky doet er alles aan om de sport zoveel als mogelijk schade te berokkenen.

Merlinappa 30 mei 2018 om 11:37

Schorsing met terugwerkende kracht is sowieso belachelijk, dan is ie nooit echt geschorst geweest. Dit kan op de lange termijn maar zo in het nadeel van Sky uitpakken, ik hoop het in ieder geval.

Het zou Froome toch enorm sieren om zelf niet te willen starten. Helaas is ie niet zo’n groot sportman.

Bertvd 30 mei 2018 om 11:40

@ John: en die Italianen hadden een lagere overschrijding van de toegestane waarden. Klassenjustitie dit.

Johnny7 30 mei 2018 om 11:43

Froome heeft ook een bord voor de kop. Hij moet toch voelen dat niemand hem meer wil. Wegwezen!

wielerfan95 30 mei 2018 om 11:49

Je vrouw als manager? Volgens mij zit Chris behoorlijk onder de plak bij Michelle.

reusjen 30 mei 2018 om 11:50

Wanneer zou die schorsing dan in moeten gaan? Want het is dan toch alleen het schrappen van resultaten ipv een daadwerkelijke schorsing want hij heeft gewoon doorgereden.

04398 30 mei 2018 om 11:53

“Men ziet Froome liever schoon uit de strijd komen, waardoor het aan zal moeten tonen dat de waarde niet door hem veroorzaakt is”.
Dit is toch te lachwekkend voor woorden, dan krijgen we net zoiets als met Contador dat het door een of andere dokter zonder dat Froome het zelf door had een paar pompjes te veel in zijn mond gestopt heeft, als astma patiënt weet je zelf(spreek uit eigen ervaring) maar al te goed of je het pompje nodig hebt en als je het nodig hebt doe je een pufje niet meteen 100 pufjes, dit is echt te gek voor woorden hij moet gewoon gestraft worden hij heeft te veel gebruikt punt uit hij wist maar al te goed wat ie deed kan me echt niet bij voor stellen dat hij van niks weet als “zware”astma patiënt

kleomantre 30 mei 2018 om 11:54

Die man is geen gentleman, dat is duidelijk geworden, hij hangt er alleen eentje uit voor de camera.

Sowieso strontvervelend als je eigen vrouw het voorstel doet voor een schorsing, die lager is dan gebruikelijk en ook nog eens een periode behelst waarin hij helemaal niet meer fietst buiten de WK-medaille dan, dat zoiets ook nog eens wordt voorgesteld door de UCI als ik dit bericht goed interpreteer. Dat is natuurlijk helemaal kromme gang van zaken en lijkt al op een dealtje.

Sky heeft nu de insteek blijkbaar dat Salbutamol blijkbaar soms vreemde afwijkingen kan geven en/of helemaal niet zo prestatiebevorderend is. Dat is prima, misschien is daar bewijs voor te vinden (dat onafhankelijk aangeleverd wordt). Pleit hem nog steeds niet vrij.

Als Sky, die toch echt aan goede medische begeleiding doet, merkt dat waarden af kunnen wijken hadden ze destijds dit aanhangig kunnen maken. Zo van Salbutamol waaiert soms vreemd uit, ook al gebruiken we het binnen de veronderstelde norm. Blijkbaar gebruikten ze dit liever dan dat het in het nieuws kwam. Dit hebben ze niet gedaan, dus is Froome schuldig voor het moment dat hij gebruikte met afname Vuelta-titel tot gevolg. Dat daarna de grens/gebruik eventueel aangepast gaat worden is prima…maar nie voor dat bewuste moment.

Verder bekruipt me toch het gevoel dat Sky wel eens vaker boven de grens is gekomen, maar dit onder het tapijt heeft kunnen vegen vai de juiste contacten. Ditmaal is dat niet gelukt.

Froome gaat hangen, knappe advocaat die daar nog wat van weet te maken.

Polleke 30 mei 2018 om 11:57

ASO zal geen enkel risico nemen zo groot als de Giro organisator, die zitten nu met een winnaar die straks misschien geschrapt gaat worden en waaraan ze ook nog eens een pak geld kwijt zijn…en ondertussen gaat het geschipper in allerlij achterkamertjes blijkbaar gewoon door….

Veloburto 30 mei 2018 om 12:01

6 maanden is natuurlijk een schikkingsvoorstel en niet te vergelijken met Ulissi en Pettachi (daar was 9 maanden de uiteindelijke sanctie). Sky accepteert het voorstel niet, dus ik neem aan dat de UCI uiteindelijk minimaal 9 maanden eist bij de rechter

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.