Sky-ploegleider Cioni: “Ploeg is gewend om te verdedigen”
foto: Sirotti
zondag 11 september 2016 om 09:51

Sky-ploegleider Cioni: “Ploeg is gewend om te verdedigen”

Chris Froome probeerde op de voorlaatste dag van de Vuelta a España Nairo Quintana nog van de troon te stoten, maar de kleine Colombiaan was attent en reageerde op elke versnelling van de Britse Tourwinnaar. Froome zelf gaf geen reactie na de rit naar de Alto de Aitana, zijn ploegleider en oud-prof Dario Cioni wel. “We gingen de dag in alsof het een eendagskoers was”, zegt Cioni tegen CyclingNews.

“De opdracht was redelijk ambitieus, we moesten 1.20 goedmaken op Quintana, maar iedereen was het erover eens dat we alles zouden geven om dat te doen”, beschrijft Cioni. Namens de Britse formatie zat David Lopez mee in de vroege vlucht. “We kozen ervoor om hem terug te laten zakken, zodat Chris alle hulp kreeg die nodig was.”

Start in Formigal-rit onderschat
Na de vliegende tijdrit van Froome moest hij het gat met Quintana dichten in de stroken bergop richting de Aitana. “We hebben gezien dat Nairo en hij in het tweede deel van de Vuelta nagenoeg gelijkwaardig waren in de bergen”, aldus Cioni, die in de etappe naar Aramon-Formigal Froome veel tijd zag verliezen. “Achteraf kun je daar veel dingen over zeggen.”

Volgens de Italiaanse ploegleider hadden de Sky-renners de lastige beginfase onderschat. “Ik denk dat de ploeg meer gewend is aan verdedigen dan aan aanvallen. Dat heeft ons daar wellicht niet geholpen. We kijken meer naar de finale van etappes dan naar de start. Dat is een fout die we nooit meer zullen maken.”

Op Twitter plaatste Froome wel een reactie. “Chapeau Nairo Quintana en Movistar. Ik heb alles eraan gedaan, bedankt Sky”, met een foto bijgevoegd waarop hij applaudisseert voor de winnaar van de Vuelta a España.

https://twitter.com/chrisfroome/status/774660440597094400

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
11 september 2016 10:34
Etappes zoals gisteren tonen maar weer eens aan hoe belangrijk een goede ploeg. Je kunt als kopman nog zo sterk zijn. In je eentje ga je niet alle gaten dichtrijden. Dat Sky gewend is te verdedigen is flauwekul. De ploeg was niet sterk genoeg.
11 september 2016 10:41
De ploeg zat vooral collectief niet op te letten.
Grappig trouwens dat een deel van de media die sportieve gebaar van Froome opvat als een cynisch applaus... iets met spijkers en laag water...
11 september 2016 10:45
Goede analyse, mooie actie van Froome bij de finish, groot sportman.
Jammer van al die haat richting hem en zijn team (met name in Frankrijk.)
Dat verdiend hij niet.
Waarom is deze afkeer niet merkbaar in de Giro/Vuelta?
Is het alleen omdat sky een aantal Spanjaarden en Italianen en geen Fransen in het team heeft of is er een andere rede voor.
Persoonlijk vind ik sky ook minder leuk om naar te kijken omdat ze meestal voorspelbaar/gecontroleerd fietsen en het grootste budget hebben en daarmee de beste renners kopen, net zoals Etixx (Lefevre..zucht).
Maar ik zal een team/renner nooit beschimpen en altijd respect hebben voor hun prestatie.
11 september 2016 10:50
@ruudenkit

Heb je ze in de Giro/Vuelta al een keer zien rijden zoals ze in de Tour doen?
11 september 2016 11:00
Nee Lutsenko maar dat was omdat dit een Veel zwakkere Sky samenstelling was.
Ik denk dat de Fransen er andere beweegredenen voor hebben.
11 september 2016 11:02
Froome heeft echt dat (oprecht) sportieve uit de Angelsaksische school waar Quintana duidelijk iemand is die totale maling aan al dit soort 'mooie gebaren' heeft. Daar ging het een beetje mis toch :) Het tekent wel een beetje hun persoonlijkheden die zeer verschillend en wat mij betreft allebei prima zijn, op naar meer 1 tegen 1's !
11 september 2016 11:02
Nou, welke dan ?
11 september 2016 11:03
Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld, ze zeggen wel dat ze alles hebben geprobeerd maar dat gevoel heb ik zeker niet. Eén versnelling in de afdaling van de eerste beklimming en wat demarrages van Froome in de laatste 10 kilometer. Ik denk dat Quintana gewoon te sterk was, hoor, maar of ze er écht alles aan gedaan hebben om te winnen? Naar mijn mening niet.
11 september 2016 11:08
Quintana de terechte winnaar. Mooi gebaar van Froome over de finish. Respect!
11 september 2016 11:19
Op deze manier is een (sterkere) selectie van Sky in de Tour ook te verslaan. Alleen missen we daar vaak het aanvallend rijden van andere ploegen.
11 september 2016 12:35
@Max, ja als de volledige TdF op Italiaanse/Spaanse beklimmingen wordt gereden en Henao, Landa en Thomas zijn alledrie niet fit dan zou Sky in de Tour ook te verslaan zijn op deze manier.
11 september 2016 13:01
Mooie strijd tussen Quintana en Froome gezien. Froome in de Tour met een vlakke tijdrit gaat toch een probleem blijven voor Quintana ben ik bang.
11 september 2016 13:08
“We gingen de dag in alsof het een eendagskoers was”. Tja, met die insteek...
11 september 2016 13:20
Froome is een gentleman verder was sky niet bij de les in die korte berg etappe. Het siert Froome dat hij dit niet als excuus aanvoert. We kunnen wel zien dat Froome te pakken is als zijn ploeg niet goed is en er echt stijle bergen zijn. Het is bij Sky echt de puzzel van een fantastische ploeg+kopman als een van die twee ingredienten er niet zijn valt het plan in duigen. (En het is mooi te zien dat de rijkste ploeg hier faalt)
11 september 2016 13:37
De rijkste faalt hier geenszins, liet alleen maar zien dat ook zij steken kunnen laten vallen wat bij andere ploegen veelvuldig voorkomt. Grootste kracht is en blijft natuurlijk onderlinge communicatie tijdens de koers.

Reacties zijn gesloten.