‘Sky misleidde Giro-organisatie door verzwijgen positieve test Froome’

‘Sky misleidde Giro-organisatie door verzwijgen positieve test Froome’

Foto: Sirotti

vrijdag 4 mei 2018 om 09:23

Het Britse Sky zit de laatste maanden in de hoek waar de klappen vallen. De Salbutamol-zaak van Chris Froome hangt nog altijd als een donkere wolk boven het team. Tijdens de persconferentie voor aanvang van de Giro d’Italia – waar Sky aan de start zal staan mét kopman Froome – beschuldigt koersdirecteur Mauro Vegni de ploeg daarnaast van misleiding van de Giro-organisatie.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Vegni stelt dat Giro-organisatie de afgelopen maanden gesprekken heeft gevoerd met Sky over een eventuele deelname van de viervoudig Tourwinnaar aan La Corsa Rosa. Volgens The Guardian zou de organisatie uiteindelijk 1,4 miljoen euro hebben betaald aan de Britse formatie om deelname van de Brit veilig te stellen.

Op de persconferentie laat de koersdirecteur echter weten dat teammanager Dave Brailsford al tijdens de gesprekken wist dat Froome tijdens de voorbije Vuelta a España positief had getest op een te hoge hoeveelheid Salbutamol. Vegni hoorde naar eigen zeggen pas voor het eerst over de positieve test in december, toen The Guardian en Le Monde met het nieuws naar buiten kwamen.

Op de vraag of hij zich misleid voelt door Brailford en Sky, is Vegni duidelijk. “Ik voel me absoluut misleid. De gesprekken met Sky vonden plaats voor de Giro-presentatie van eind november, dus ik had verwacht dat ik hierover geïnformeerd zou worden. Het feit dat dit niet is gebeurd, zit me niet lekker.”

Vegni laat weten dat Brailsford na de bekendmaking van het nieuws – in een poging de kou uit de lucht te halen – naar Italië is afgereisd voor een persoonlijk gesprek. “Dave was ook niet blij met de situatie, en verzekerde mij dat hij pas eind september op de hoogte werd gesteld. Hij gaf ook aan vertrouwen te hebben in een uiteindelijke oplossing van de zaak.”

“Goede uitkomst als Dumoulin de Giro wint”
De deelname van Froome mag dan veelbesproken zijn, de 32-jarige Brit wordt beschouwd als de grote favoriet om de Giro te winnen. Vegni zou het echter niet erg vinden als zijn grote rivaal Tom Dumoulin er opnieuw met de zege vandoor gaat.

“Als organisator supporter ik geen renner in het bijzonder, maar laat ik voorop stellen dat Tom een fijn persoon is. Hij is jong, knap en goed voor de wielersport in het algemeen. Daarnaast is het een goede atleet. Laten we zeggen dat het een goede uitkomst zou zijn, mocht hij de Giro winnen”, aldus Vegni.

Dit artikel delen:

65 Reacties

Romāns Vainšteins 4 mei 2018 om 09:32

Flink door blijven hakken met zijn allen en Froome haalt Italie niet eens . Elke dag opnieuw ga je dit krijgen en de hele giro wordt verpest door 80% die vind dat Froome opzouten moet en een hardnekkige 20% Stockholmers die hem overal gaan verdedigen. Of de Italianen hem gaan pruimen weet ik niet hoor, een goed katholiek wordt pas vergeven na de biecht, even goed gaan zij hem al wegschreeuwen uit hun mooie ronde waar Frankrijk ‘out of question’ is.

Diego99 4 mei 2018 om 09:32

Waarom betaald de organisatie ook in godsnaam zoveel geld aan een renner.
Is dit normaal? Krijgt Dumoulin 700.000?

Romāns Vainšteins 4 mei 2018 om 09:38

Geld komt natuurlijk rechtstreeks uit de Israelische staatskas. Die wilden koste wat kost de beste ronderenner van de afgelopen jaren is Israel zien rijden.

Vegni heeft groot gelijk dat hij misleid is en nu in een hoek vastgezet, dat hij daar met gekke sprongen op reageert is zijn goed recht en volkomen logisch.

SprintMaster 4 mei 2018 om 09:40

De hele kar met stront gaat over Sky heen. En volkomen terecht!

Ik verbaas me er trouwens wel over dat er geen clausule in zit dat men de overeenkomt kan ontbinden op het moment dat Froome ergens van verdacht wordt.

Magikdatzeggen 4 mei 2018 om 09:46

En dit gezeur gaat de hele Giro door. SKY heeft het aan zichzelf te danken…

Baukema Tomoulin 4 mei 2018 om 09:51

Wauw, Vegni vindt Dumoulin knap. Die heb je maar mooi in je zak Tommeke ;)

JaBo 4 mei 2018 om 09:51

Waarom betaalt de organisatie zoveel geld voor deelname. Krijgen andere ploegen ook vergoedingen? Of moeten we dit zien als een soort gevarengeld voor de start in Israël?

jan jansen 4 mei 2018 om 09:52

Als Sky echt van het wielrennen houdt dan verlaten ze de Giro.
Maar het lijkt meer op “Stop at nothing” van Armstrong.

Kirsipuu 4 mei 2018 om 09:55

Goed punt Sprintmaster. Dat zijn de juristen van de Giro kennelijk vergeten. Hoewel ik het idee heb dat de Giro-start in Jeruzalem (en het geld dat daarmee gepaard gaat) ook weer afhankelijk is van de deelname van Froome.

Verder mooie woorden van Vegni over Dumoulin. Forza Tom!

Frits des Jeux 4 mei 2018 om 09:57

Gisteren weet Vegni nog zeker dat Froome niet geschrapt wordt en dat de start volgens de regels is en nu wordt hij misleidt. Lijkt haast op een publieke knieval naar alle Froome en Skyhaters.

vluggejapie 4 mei 2018 om 10:03

Het klinkt als een heel bedrag, maar is eigenlijk een heel goedkope manier om de aandacht af te leiden van dode Palestijnen. Dat blijkt uit deze persconferentie wel. Straks betoogt de advocaat van Froome dat de Mossad de test heeft vervalst en wint Froome nog iedere grote ronde tot de Vuelta 2023, die door Sky zal worden geboycot vanwege de start in Gibraltar, dat na de Brexit-onderhandelingen verrassenderwijs toch Spaans grondgebied zal worden. Omdat Spanje bij protesten in Gibraltar honderden burgers doodschiet, betalen ze de omstreden Moscon om te starten, waarna iedere persconferentie alleen nog maar gaat over de vraag of hij Tom Dumoulin wel of niet een ravijn in heeft geflikkerd.

Fernandi 4 mei 2018 om 10:13

@ Vluggejapie

Dat zou nog eens een uitzending “andere tijden sport” zijn zeg. :D

Romāns Vainšteins 4 mei 2018 om 10:16

Dikke kans dat Froome na de 3 dagen Israel met een tenenkrommend jankverhaal afstapt waarbij we voor astmahaters die onschuldige zielen in de elektrische stoel zetten uitgemaakt gaan worden. Het is zo enorm tijd voor het einde van SKY,.

Jan Blokland 4 mei 2018 om 10:17

Het is inderdaad te hopen dat Dumoulin wint. Al was het alleen maar voor de rust. Stel dat Froome wint. Conclusie: Niet goed voor de wielersport en nog veel meer discussie waar niemand op zit te wachten.

Wielrennertje 4 mei 2018 om 10:18

Dit ga je dus de hele Giro krijgen he..

Sonsbach Allstars 4 mei 2018 om 10:18

Het verzwijgen van een positieve test is gewoon een marginal gain wielerliefhebbers. Niks aan de hand gewoon doorfietsen graag.

Jacco van Stierop 4 mei 2018 om 10:21

Vegni heeft zijn handen vol aan deze zaak en zit er behoorlijk mee in zijn maag.
Lijkt me dat hij in zijn ijver zichzelf flink in de voet heeft geschoten.

LaurentJalabert 4 mei 2018 om 10:22

@sprintmaster. In Nederland zou je de overeenkomst mogelijk kunnen vernietigen op grond van dwaling, daar hoeft geen clausule voor opgenomen te worden. Als Vegni daadwerkelijk deze mening zou hebben gehad, dan had hij dit wel gedaan, nu ik ervan uitga dat eenzelfde wetsartikel ook wel in wetboek zal staan van het land welk recht van toepassing is verklaard op de overeenkomst.
De opmerking van Vegni is denk ik dus gewoon voor de buhne. Hij snapt wel dat het commercieel gewoon aantrekkelijk is dat Froome er is en kiest er derhalve voor om er niets aan te doen.

Frits des Jeux 4 mei 2018 om 10:31

@Romans het is ook tijd voor het einde van jouw sky en froome bashen. Per nieuwsbericht over de man laat je in gemiddeld 3-5 posts je afkeer blijken tegen Froome en Sky vaak ook nog met onnozele strekkingen van je teksten.

Plavka 4 mei 2018 om 10:41

@frits de jeux, ik ben het wel met je eens en lees de meeste bdrichten niet meer, omdat ik ook nog wel wat anders dan wielerflits te doen heb. Vanmorgen toch eens een paar dagen berichten gekeken. Veelal over Froome en Sky.

Ik moet je wel zeggen dat wat deze ploeg zich permiteert buiten proportioneel is. Dat kan echt niet meer. De hele geloofwaardigheid van de wielersport wordt kapot gemaakt door Sky. Dus daar heeft RV helemaal een punt dat hij hierover blijft reageren.

Zou met niet verbazen, dat er dadelijk in koers ongevallen gebeuren ivm. Tifosi. Bijv. Als Aru erg kort staat in klassement tov. Froome. Dat zou in italie zeker niet de eerste keer zijn.

MatthiasVDH 4 mei 2018 om 10:44

Froompie ondertussen al stevig op zijn smikkel tijdens de parcoursverkenning deze ochtend.

assen 4 mei 2018 om 10:55

@MatthiasVDH
Bron?
Wordt lekker smikkelen dan…

Edit: Zie sporza.be

MDKIDW 4 mei 2018 om 11:07

het mooiste zou zijn als hij geschorst wordt als hij op de ramp staat bij de proloog

Spinergy 4 mei 2018 om 11:08

Die foto spreekt boekdelen

illu 4 mei 2018 om 11:08

Het is eigenlijk vooral hopen dat de andere teams eens actie ondernemen.

Als elk team nu eens 1 renners opoffert… lekker elke SKY renner klem rijden en buiten tijd laten binnen komen (iets met korreltje zout)… Maar dat durven ze allemaal weer niet natuurlijk :)

Laatste nieuws

Materiaalzone