Sky en Brailsford bijten van zich af na controverse rond onderzoek

dinsdag 7 maart 2017 om 19:04
Sky en Brailsford bijten van zich af na controverse rond onderzoek

Foto: Sirotti

Sky en teambaas Dave Brailsford hebben inhoudelijk gereageerd op het veelbesproken onderzoek van het Britse anti-dopingagentschap UKAD. Dat is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden rond de levering van een pakketje aan Bradley Wiggins in het Critérium du Dauphiné van 2011. De ploeg geeft toe fouten te hebben gemaakt, maar ontkent anti-dopingregels overtreden te hebben.

Wiggins ontving tijdens de betreffende ronde een pakketje, wat door een trainer vanuit Manchester naar La Toussuire werd gebracht. De ploeg werd ervan beschuldigd dat het de corticosteroïde triamcinolon bevatte. Brailsford verklaarde eerder dat het om het toegestane slijmoplossende middel Fluimicil zou gaan. Afgelopen week werd bekend dat de ploeg deze bewering niet met bewijsmateriaal kon staven, omdat het de administratie niet op orde had.

Er zijn fouten gemaakt
Brailsford schreef een brief aan de parlementaire onderzoekscommissie om de situatie uit te leggen. “De gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben aangetoond dat er fouten zijn gemaakt bij Team Sky”, klinkt het. “Sommige leden van ons personeel hebben niet volledig in overeenstemming gehandeld met het beleid en de procedures die op dat moment van toepassing waren. Die fouten betekenen dat we niet in staat zijn om het dossier voor deze specifieke wedstrijd uit het onderzoek van UKAD te kunnen overleggen. We accepteren hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.”

Hij is echter van mening dat er ook verkeerde conclusies worden getrokken. “Veel veronderstellingen en aannames van de manier waarop Sky handelt, zijn onjuist. Er is een fundamenteel verschil tussen een fout in het proces en een misstand. Onze toewijding aan anti-doping is een van de belangrijkste principes van Team Sky sinds onze oprichting. Onze missie is om wedstrijden op een schone manier te winnen, zoals we de afgelopen acht jaar gedaan hebben”, geeft hij aan.

Geen anti-dopingregels overtreden
“Het onderzoek van UKAD gaat over een uiterst serieuze aantijging dat wij in 2011 een anti-dopingregel hebben overtreden. Het is belangrijk om te benadrukken dat ondanks het uitgebreide onderzoek van UKAD, er niets is gevonden dat deze bewerking kracht bijzet. Wij waren in 2011 pas in ons tweede jaar en sindsdien hebben wij ons voortdurend verbeterd en de procedures aangescherpt. Wij hebben een paar belangrijke stappen gezet in de manier waarop wij invulling geven aan ons anti-dopingbeleid en zullen dit blijven doen.”

Sky heeft daarnaast een document samengesteld waarin het de context uitlegt. Het geeft onder meer aan dat hoewel Fluimicil ook in Frankrijk te verkrijgen is, dat op een andere manier is dan de wijze waarop het door de ploeg gebruikt wordt. Daarnaast benadrukt het dat het enkel triamcinolon voorschrijft wanneer daar een medische noodzaak voor is. De meerderheid van de 55 ampullen die de ploeg tussen 2010 en 2013 bestelde, zouden voor stafleden gebruikt zijn.

Dit artikel delen:

16 Reacties

pedro126 7 maart 2017 om 19:25

Ik word hier zo moe van.Legaliseer doping nou! Dan zijn we tenminste van die hemeltergende hypocrisie af.

woutersluis 7 maart 2017 om 19:26

Waarom zou je in godsnaam triamcinolon kopen voor je stafleden, die hebben toch huisartsen??

Frankw 7 maart 2017 om 19:26

Ironisch is dat het bewijs dat niet gevonden is dat ze de regels hebben overtreden ook het ontbrekende bewijs is dat ze zich wel aan de regels gehouden hebben…

marehoek 7 maart 2017 om 19:32

Ze hebben volgens mij wel veel ziek personeel, het is toch een lachertje
als je zo iets hoort.
Maar de Engelse pers heeft de tanden erin gezet , en daar zal nog meer uitkomen en zo dat Sky geen uitweg meer heeft.

schipperaar 7 maart 2017 om 19:44

Blijft zeker een lachertje, nu blijkt het de andere samenstelling van fluimicil de oorzaak te zijn die ze in elke legale vorm mee hadden kunnen nemen vanuit Engeland. Net een paling, hoe verder de fuik in hoe nauwer.

Thijs E 7 maart 2017 om 19:54

Een medicatie die wordt ingezet tegen zware ontstekingen en in meerderheid voor je stafleden is. Tuurlijk. Niks zeggen is beter.

En in Frankrijk zijn er tegenwoordig meer apotheken dan bakkers.

Baukema Tomoulin 7 maart 2017 om 21:10

Wel chill van Sky om allemaal personeel aan te nemen dat anders waarschijnlijk volledig arbeidsongeschikt zou zijn vanwege chronische ziektes. Mooie en belangrijke maatschappelijke functie van deze ploeg.

girardengo 7 maart 2017 om 21:25

Elke zet die zij doen brengt hen verder in de problemen, omdat die hun eigen stelling verslechtert. Het wachten is op schaak en eventueel zelfs mat. Matig spel van de tegenspeler kan natuurlijk ook nog een moeizame remise opleveren;-).

Djoop 7 maart 2017 om 21:27

Geen regels overtreden, maar waarom stinkt het toch zo.

Het enige positieve aan deze zaak is dat de teambaas de wind vangt. Als het een renner betrof was ie al lang aan de pers uitgeleverd. Mijn voorspelling; Wiggins wacht nog even tot Dave zichzelf voldoende heeft ingegraven om te bekennen dat hij geparticipeerd heeft in leesclub sessies van het team waarin, onder het genot van pot belges, uit het wielerboek van Willy Voet werd voorgelezen. Uiteraard in de periode dat hij niet de TDF won.

Verzuurde Benen 7 maart 2017 om 21:52

Tja, jammer. Misschien het team een maand schorsen. Bijvoorbeeld de July maand.

Coldeportes 7 maart 2017 om 22:26

Oh oh oh wat stinkt dit zaakje :(
Alle personeel aan de zware ontstekingsremmers, tuurlijk.
Maar de renners niet hoor, neuh…

Ik vermoed dat Brad er een dosis of 7 per Tour ingejast kreeg. Maar dat komt nog wel een keer uit. Dit dekseltje gaat niet meer terug op het potje

Edit: remember, dit spul inspuiten werd door Dumoulin een ' paardemiddel' genoemd waarmee je dus echt niet kunt fietsen (lees: ziek bent). Maar men heeft 55 dosissen besteld. Omdat alle mechaniekers zwaar ziek doorwerken. De renners zijn helemaaaaaal clean. En transparant. En…. riding the line! (Crossing the line toepasselijker?)

Frits des Jeux 7 maart 2017 om 23:31

@Coldeportes vooralsnog is het vooral de groep rondom het project Wiggins wat voor mij totaal niet meer geloofwaardig is. Ik geef Froome zeker het voordeel van de twijfel. Froome heeft destijds zijn waarden zelf openbaar gemaakt en ook bij de Fancy bears, het gebeuren waardoor dit zaakje nog meer aan het licht kwam is Froome hier echt buiten gebleven. En Froome schaart zich ook niet pal achter Wiggo en David Brailsford. Dus ik wil niet alle renners binnen de ploeg daar over een kam scheren.

Frits des Jeux 7 maart 2017 om 23:36

Overigens lijkt Davey op deze foto wel wat op Gertje Jakobs.

G-WoonM. 8 maart 2017 om 08:40

Hoe kun je het beter samenvatten dan met een zwaar Armstrong Deja vu geval…

Japiev 8 maart 2017 om 12:59

Het continu benadrukken dat ze toch zo voor een schone sport staan is dus een dekmantel in deze. Hij zegt dus "Ja, we maakten fouten maar val ons niet aan want wij staan voor een schone sport hoor!" Als mijn dochter van 4 zegt dat ze echt geen snoepje wilde pakken omdat ze staat voor een schoon gebit en dat altijd uitdraagt moet ik haar geloven terwijl ze met haar handen in de snoeptrommel zat. En dan nog de toevoegingen: het is heel lang geleden en we waren pas in ons 2e jaar en nu zijn we beter in onze processen en procedures. Wat en onzin is dat. Ik lees vooral: wij zijn veel slimmer dan jullie. Wat een arrogantie. Dit verhaal stinkt aan alle kanten en hopelijk wordt deze zeep/luchtbel snel doorgeprikt.

Spinergy 8 maart 2017 om 13:54

Mijn baas koopt ook medicijnen voor mij, heel normaal.

Headlines

Materiaalzone