Simon Yates trekt goede vorm door: dubbelslag in slotrit Vuelta a Castilla y Leon

donderdag 28 juli 2022 om 18:21
Simon Yates trekt goede vorm door: dubbelslag in slotrit Vuelta a Castilla y Leon

foto: Cor Vos

Simon Yates heeft duidelijk de goede vorm te pakken. De Britse klimmer van BikeExchange-Jayco won afgelopen maandag al de Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika en verzekerde zich vandaag van de eindzege in de Vuelta a Castilla y Leon. In de slotrit van de Spaanse rittenkoers bleek er geen kruid gewassen tegen Yates.

Vandaag stond de tweede en ook meteen laatste etappe van de Vuelta a Castilla y Leon op het programma. Het ging in en rond Guijuelo continu op en af, met de Alto de Valero (5,9 km aan 5,4%), Alto de Cristóbal (6,4 km aan 4,6%), Alto Peñacaballera (4,7 km aan 5,4%), Alto del Castañar (4 km aan 5,8%) en wat dieper in de finale de Alto de Los Santos (5 km aan 5,2%) als voornaamste scherprechters. De top van deze laatste beklimming lag op ruim twintig kilometer van de streep. Voordat de renners aankwamen in Guijuelo, moest er evenwel nog wel wat geklommen worden.

Zes renners reden al vroeg in de etappe weg. Daniel McLay (Arkéa-Samsic), Juan López-Cozar (Burgos-BH), David González (Caja Rural), Daniel Viegas (EOLO-Kometa), Daniel Muñoz (Drone Hopper-Androni Giocattoli) en Pier-André Coté (Human Powered Health) sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong te vergaren van bijna drie minuten. Deze vlucht was echter geen lang leven beschoren en na heel wat schermutselingen was er weer sprake van een hergroepering. Niet veel later was het aan Simon Yates om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Sterke Yates soleert naar de zege 
De Britse klimmer van BikeExchange-Jayco viel aan met nog goed 27 kilometer te gaan en wist zijn voorsprong al snel uit te diepen tot een minuut. Een achtervolgende groep (van een vijftiental renners) probeerde nog wel wat te doen aan de overmacht van Yates, maar die laatste bleek veel te sterk voor de concurrentie. George Bennett probeerde het dan maar solo, maar ook de Nieuw-Zeelandse klimmer van UAE Emirates kwam geen sikkepit dichter op een ontketende Yates. De 29-jarige koploper bleek definitief vertrokken en soleerde naar de rit- en eindzege in de Vuelta a Castilla y Leon.

Bennett kwam nog als tweede over de streep, maar alle ogen waren na de finish gericht op Yates. De Brit was dus de grote slokop op de slotdag van de Spaanse meerdaagse en zal nu met vertrouwen uitkijken naar de Clásica San Sebastián van aankomende zaterdag. Yates is een van de topfavorieten voor de zege in Donostia-Donostia Klasikoa, maar zal het wel moeten opnemen tegen onder meer Remco Evenepoel, Tadej Pogačar, João Almeida en Alexey Lutsenko.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wheely 28 juli 2022 om 18:48

Hoppa, weer 140 puntjes in de pocket.

0
Brabander 28 juli 2022 om 19:00

Die gaan ineens als een trein ja

0
harryjohan71 28 juli 2022 om 19:09

Deze ploeg is gewoon in de breedte stukken sterker dan Lotto Soudal. Een Yates in vorm gaat nog veel punten scoren net als bijvoorbeeld Matthews. Het is echt niet realistisch om te verwachten dat Lotto Soudal deze ploeg gaat inhalen. Lotto Soudal gaat het zoals van te voren verwacht gewoon niet redden. Op WT niveau kunnen ze het gewoon niet waarmaken.

0
assen 28 juli 2022 om 19:10

Het lijkt wel voetbal; de teams onderaan in het rechterrijtje halen aan het eind van het seizoen veel punten.

Welke ploegen delven het onderspit? Toch het sympathieke Lotto Soudal vrees ik.

0
Thoin 28 juli 2022 om 19:16

Zo breed nu ook weer niet: Matthews en Yates scoren meer dan 1.000p daarna komt Groenewegen met 667p dan het grote gat. Schiltz, Smith en co zitten rond de 200p. Probleem voor Lotto is Ewan. Die staat ondertussen 5de in de stand van 10 beste renners.

0
IlPirata 28 juli 2022 om 19:55

@assen Al jaren een erg matig selectiebeleid. Hangen al jaren alles op aan één topsprinter, in het verleden Greipel en nu dan al jaren Ewan. Soms Wellens die nog wat moois laat zien(met punten als gevolg). Ze hadden ook jaren Tomasz Marczyński rondrijden als enige renner die een beetje kon klimmen. (Soms ook De Gendt inderdaad). Maar zal wel met budget ook te maken hebben natuurlijk, maar het scoutings-en selectiebeleid is al jaren erg matig (zacht gezegd).

0
Thoin 28 juli 2022 om 21:15

Ze hebben Movistar al ingehaald. Zonder Valverde is dat ook een stuurloos schip.

0
ssj 28 juli 2022 om 21:33

Zou toch wat zijn als Movistar degradeert omdat MAL vorig jaar weigerde de Vuelta uit te rijden.

0
IlPirata 28 juli 2022 om 22:14

@ssj Dat zeker, maar zie dat niet zo snel gebeuren. Hebben meer kwaliteit dan Lotto, hoewel ik niet weet of Ewan de Vuelta gaat rijden. Met Mas op een degelijke plek in het AK en Valverde met toch weer genoeg punten in etappes en misschien ook wel een redelijk AK, pakken ze zo al meer punten. En nog wat tweederangs renners die dat misschien ook wel kunnen in etappes als Sosa, Pedrero en Verona (weet echter de selecties nog niet).

0
Mwielerfan 29 juli 2022 om 09:34

Ik vind lotto als ploeg niet sympathiek. Individuele renners wel, maar hun beleid past meer bij pro conti niveau. Het is goed dat er in de top geen ruimte is voor een ploeg die vooral renners van één land opleidt

0
vevie 28 juli 2022 om 19:05

Rijdt hij de Vuelta? In deze vorm is hij namelijk meteen een van de favorieten.

0
Thoin 28 juli 2022 om 19:13

Na zijn forfait in de Giro was hij dat al

0
Romāns Vainšteins 29 juli 2022 om 06:36

Benieuwd naar zijn team, vast niet 1 dat makkelijk de koers dragen kan.

0
Romāns Vainšteins 29 juli 2022 om 06:35

Ik haat punten maar lui als Matthews, Yates en Groenewegen zijn toch klassecoureurs die grote koersen winnen. Heb je die fit moet het goed komen toch?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone