Simon Yates: “Op Tom heb ik nog veel meer voorsprong nodig”

dinsdag 15 mei 2018 om 10:05

foto: Sirotti

Niet veel kansen werden Simon Yates toegedicht voor de start van de Giro d’Italia – de 25-jarige Brit van Mitchelton-Scott werd vooral gezien als een outsider naast met name Tom Dumoulin, Chris Froome en Fabio Aru. Na de eerste negen etappes draagt hij echter de Maglia Rosa, volgt Dumoulin op 38 seconden en bedraagt de achterstand van Froome en Aru inmiddels minuten. “Op Tom heb ik nog veel meer voorsprong nodig dan ik nu heb”, zegt Yates in het AD.


Yates ziet zijn ploeggenoot Johan Esteban Chaves, die tweede staat, als bondgenoot. Zijn grootste rivalen noemt hij Thibaut Pinot (4e), Domenico Pozzovivo (5e) en Tom Dumoulin (3e). In de Nederlandse tijdritspecialist vindt hij een geduchte concurrent. “Op Tom heb ik met de tijdrit die komt nog veel meer voorsprong nodig dan ik nu heb.” De Brit verwacht volgende week dinsdag veel tijd te gaan verliezen op de wereldkampioen.

Ondanks de sterke tijdrit in Jeruzalem, waar hij op de zevende plaats eindigde, denkt hij dat hij zo’n twee minuten moet toegeven. Het parcours in Israël vindt hij dan ook onvergelijkbaar met de beproeving tussen Trento en Rovereto. “Dat was een technisch parcours, met veel bochten en continu stukken op en af. Ideaal voor mij.”

Giro winnen
Toch blijft Yates vastberaden en spreekt hij de ambitie uit dat hij de Giro wil winnen. “Ik heb eerder in mijn carrière een leiderstrui moeten verdedigen in de Ronde van Romandië en in Parijs-Nice. Daar lukte het steeds niet, maar hier heb ik de trui nu al langer vast weten te houden dan bij die wedstrijden. We zijn hier met een extreem sterk team, dat is onze kracht.”

23 Reacties

Ab Normaal 15 mei 2018 om 10:09

Het is nog veel te vroeg voor conclusies.
Yates, Pinot en Pozzo waren al vroeg in vorm. Kunnen ze die vorm doortrekken tot de loodzware derde week? Of moeten ze daar hun meerdere erkennen in die renners die juist gepiekt hebben naar die zware derde week?

Er kan nog zoveel gebeuren, feit is dat het een hele leuke Giro is tot nu toe.

Jean Dumas 15 mei 2018 om 10:10

Dat tijdverschil in de lange tijdrit kan best kloppen. In Marseille (22,5 km) verloor Yates in de Tour van 2017 bijna anderhalve minuut op Froome.

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 10:12

Wel grappig dat hij er sowieso vanuit lijkt te gaan kopman te zijn.

horsm 15 mei 2018 om 10:18

@RV, ja – het is natuurlijk de vraag of Chaves op hem moet wachten als hij er doorheen zakt. Ik denk niet dat ik ‘m dat als ploegleider zou opdragen.

Maar ze hebben gelukkig nog drie andere klimknechten van wereldniveau.

Arry1337 15 mei 2018 om 10:24

Zolang Yates de betere papieren heeft rijden ze voor hem, maar Chaves zal in weinig situaties zijn eigen kansen moeten en hoeven opofferen voor de ander. We gaan zien hoe het in week 3 zal gaan, en waarschijnlijk zullen er best momenten zijn dat 1 van de 2, of misschien zelfs beide er doorheen zakken. Ik kan me niet indenken dat ze voor de kansen van de 1, de ander zijn kansen zullen hypothekeren, dat geloof ik gewoon niet.
2 kopmannen dus…

Frits des Jeux 15 mei 2018 om 10:28

De kans dat Chaves er doorheen zakt in week 3 lijkt mij ook aannemelijk. Zijn prestaties in Parijs-Nice en Catalonië gaven weinig hoop. Staat hier dan toch verrassend sterk. Yates is ook afwachten vorig jaar in de Tour een mindere derde week. Ik zie Tom niet minder worden eerlijk gezegd, eerder beter. Begint nu zelf ook aan te geven dat het gevoel op Grande Sasso beter was dan op de Etna. Het gaan nog leuke 2 weken worden!

ditisdavid 15 mei 2018 om 10:32

Chaves is nooit goed geweest voorafgaand aan grote rondes, die hoeft er niet doorheen te zakken.

Javier 15 mei 2018 om 10:38

@Frits

Waar heeft Dumoulin dat aangegeven? :)

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 10:43

Mijn tactiek zou zijn > Chaves wegsturen op de Zoncolan met Poels en deze de rit beloven als ze wegblijven (SKY en Scott zijn teams die elkaar verstaan sowieso). Dan lekker Yates en Froome in het wiel van Dumoulin tot hij wat kraakt en dan pogen de oversteek te maken.

Ab Normaal 15 mei 2018 om 10:50

@RV
Vraag is of Yates zijn kans op Girowinst wil riskeren. wat als Chaves weg blijft en minuten pakt?

Wheely 15 mei 2018 om 11:16

@RV
Dan wint Chaves de Giro, waarom zou Sky dat doen?

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 11:24

De vraag is of Scott de giro wil winnen of dat deze per se met Yates gewonnen moet worden. En Froome zie ik in de huidige vorm eerder vanuit de rug van Dumoulin nog wat pakken dan zelf demarreren, als ie uberhaupt nog aan de voet van de Zoncolan geraakt.

Rhohan 15 mei 2018 om 11:28

@RV
Want Dumoulin, Lopez, Pozzo en Pinot laten Chaves ook lekker wegrijden op de slotklim.. wat een onzin zeg. Als Chaves vertrekt heeft ie 5-6 man in z’n wielen

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 11:31

Denk het niet. Als Chaves vertrekt denk ik dat al die lui naar Dumoulin gaan kijken en hopen dat ie breekt in de achtervolging. Dat is ook het leuke aan voorspellertje he, allemaal een eigen idee en lekker bek dicht achteraf als er geen snars van klopt :)

Wheely 15 mei 2018 om 11:39

Feit is dat ze met twee man kort in het klassement de troef in handen hebben maar ik ga er niet vanuit dat er een andere ploeg hun de hand gaat reiken. Elk voordeel heb zn nadeel. Yates en Chaves krijgen echt geen cadeautjes en Dumoulin kan in de luwte koersen.

Col du Bramont 15 mei 2018 om 11:47

Deze Giro kenmerkt zich door veel, ik vind te veel aankomsten bergop en weinig, ik vind te weinig tijdrit kilometers, dat is bepaald niet in het voordeel van Tom Dumoulin die tot nu toe een goede indruk achter laat.

Kijk je naar wat TD in de vlakke tijdrit op de klassements mannen kan winnen dan mag je uitgaan van iets van 30-45 sec winst per 10km op de betere tijdrijders onder de klimmers en daar (zie de tijdrit in Jeruzalem) mag je Yates en ook Pinot toe rekenen. Op de mindere tijdrijders (Aru, Chaves) wint ie bijna 1 minuut per 10 km.

Ik denk dan ook dat het verschil met Yates ronde 2 minuten zal zijn voor een tijdrit van iets meer dan 30 km en met Pinot net wat meer. Het blijft natuurlijk allemaal koffiedik kijken.

Er zijn vd aankomsten bergop er nog minimaal 2 die behoorlijk steil en zwaar zijn en waar TD wat tijd kan verliezen, dat moet ie dan tot minder dan 30 sec bij voorkeur beperken.

Kijk je naar het profiel vd etappes die nog gaan komen dan denk ik dat aanvallen vooral op de slotklim gaan plaats vinden al zijn er zeker etappes (Finestre) waar ik hoop dat de strijd eerde los brandt en waar natuurlijk ook TD tijd kan winnen als anderen een slechte dag hebben.

Als je alleen maar in de laatste 2-3 km wat strijd ziet zit je eigenlijk naar een vrij saaie koers te kijken, maar met zo veel aankomsten bergop lijkt dat een beetje voorgeprogrammeerd.

Jungle Man 15 mei 2018 om 12:37

Yates en Chaves hebben m.i. wel beschikking over de sterkste ploeg op dit moment.

Frits des Jeux 15 mei 2018 om 12:38

@Javier stond in de (papieren) Telegraaf vandaag. Interview met Kerckhoffs.

Wheely 15 mei 2018 om 12:52

Kansen zijn alweer aan het keren, zo snel kan het gaan.

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 12:58

Nu zullen we het dus nooit weten ….. :(

Plavka 15 mei 2018 om 13:29

Tom staat er perfect voor. Geen stress nodig. Hij verliest 12 seconden op een zeer steile eindstrook, wat is et probleem. Die pocket klimmers gaan echt niet al die aankomsten bergop winnen en kunnen ook op andere momenten in de koers flink wat tijd verliezen.

Plavka 15 mei 2018 om 13:30

Maar is wel zeker dat zij zwaar gaan verliezen in de tijdrit. Ik zie dus geen probleem voor Tom.

Sonsbach Allstars 15 mei 2018 om 16:37

Tja, als de tactiek is dat Yates in alle aankomsten bergop gaat punchen en 15 sec wint + boni’s dan zie ik hem TD verslaan. Ondanks de tijdrit. Maar ja, de vraag is of het kleine manneke dit niveau 3 weken vast houdt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.