Simon Yates na anticlimax in Giro: “Ik had niks anders gedaan”

maandag 28 mei 2018 om 11:29
Simon Yates na anticlimax in Giro: “Ik had niks anders gedaan”

foto: LaPresse

Voor Mitchelton-Scott-kopman Simon Yates duurde de Giro d’Italia net een halve week te lang. In de laatste week verloor de Brit zijn leiderstrui na een ware helletocht over de Finestre. Toch is Yates tevreden met zijn Giro. “We hebben het goed gedaan. Als ik het opnieuw kon doen, had ik niks anders gedaan”, stelt de Brit op de website van Mitchelton-Scott.

“We stonden aan de start met als doel het winnen van het algemeen klassement en vanaf het begin hebben we ons hierop toegelegd”, bespreekt Yates de ploegentactiek. “Uiteindelijk is dit niet gelukt, maar de jongens zijn geweldig geweest. Vanaf het begin hebben ze me ondersteund en bijgedragen aan mijn leukste grote ronde ooit. Ik kom zeker nog eens terug!”

Ploegleider Matt White is trots op zijn 26-jarige pupil. “Het team stond 100% achter Simon (Yates, red.) en ondanks dat hij de trui is verloren zo kort op het einde, zijn we heel trots op hoe hij de ploeg heeft vertegenwoordigd in één van ’s werelds grootste sportevenementen.” Die trotsheid geldt voor het gehele team. “Dat Nieve nog een etappe wint na de teleurstelling van het verliezen van de roze trui, toont aan hoe sterk dit team mentaal is.”

White blijft vol ambitie. “Met vijf ritzeges en dertien dagen in de roze leiderstrui keren we terug en gaan we analyseren om in 2019 nog succesvoller terug te keren.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 11:35

Met kop en schouders DE man van deze giro.

De oerdegelijke flitsfavoriet Dumoulin en het hallucinante Monster van Wielerstein doen daar maar weinig vanaf.

reusjen 28 mei 2018 om 11:37

Ik denk dat het toch wel had gescheeld als hij minder met zijn krachten had gesmeten voor elke paar seconden. Iets berekenender rijden en dan bij een bergop finish wat tijd pakken door bijv aan het einde nog een versnelling te plaatsrn in plaats van elke tussensprint waar een boni ligt aangrijpen en altijd aanvallen

jwbriede 28 mei 2018 om 11:43

De door hem gepakte boni’s vertekenden het beeld onderweg natuurlijk wel een beetje maar hij reed een dijk van een Giro. Alleen smeet hij wel met zijn krachten en daar heeft hij stevig voor moeten boeten. Simon Yates heeft zijn leeftijd mee en met een goede analyse van deze Giro kan hij in de toekomst ver komen. Zijn ploeg was geweldig, daar heeft het volgens mij niet aan gelegen.

McMulenga 28 mei 2018 om 11:44

Weliswaar geen eindoverwinning maar wel, by far, de meest succesvolle ploeg deze Giro. Yates was episch goed, alleen is dat allemaal wel een beetje ondergesneeuwd door de nog epischere en verdachte coupe van Froomey.

Timocycling 28 mei 2018 om 11:44

@RV: inderdaad. Erg jammer wel dat hij zo hard moest lossen, maar het toont ook aan dat hij menselijk is en draagt bij aan de heroïek van de sport. Stuk sympathiekere renner dan die andere Brit…

Jungle Man 28 mei 2018 om 11:46

Ik denk dat Simon Yates heel veel heeft geleerd deze Giro. We zijn voorlopig nog niet van hem af; tenzij ie weer een keertje ‘verkeerd’ puft.
Ben benieuwd of zijn tweelingbroer op dezelfde manier uit gaat pakken in de TdF.
Chaves zakte -helaas- wel door het ijs dze Giro.

Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 11:48

Ik duim mijn duimen tot brandes toe dat tweede eitje Adam ook zo koersen kan en ze gezamelijk in de tour van 2019, ook nog eens vergezeld van Chaves gezond tegenwicht kunnen bieden aan Froome & Dumoulin. Het is hoog tijd voor opvolging van de Schlecks.

Dat 28 mei 2018 om 11:58

@Reusjes, dat lees ik dus meer, maar ik vraag mij dat wel sterk af. Iedereen rijdt in principe op de limiet richting de finish neem ik aan?

jooprioolpijp 28 mei 2018 om 12:00

Wat mij betreft kunnen we de Schlecks missen als kiespijn. In hoeverre de Yates op de Schlecks lijken gaat de toekomst uitwijzen. De attractieve rijstijl is zeker mooi, en ik hoop dat de analyse van de Giro niet als uitkomst heeft dat hij net zo’n laffe afwachter wordt als de meeste klassementsmannen – en groupe over alle bergen en dan sprinten op de laatste km, zeg maar zoals Sky doet als ze eenmaal een voorsprong hebben…

reusjen 28 mei 2018 om 12:07

@Dat
Dat denk ik ook wel inderdaad, het zit hem denk ik meer in de energie die hij steekt in het winnen van een sprint voor 2 seconden en het veelvuldige aanvallen. Ik denk niet dat je heel veel extra verspilt door de laatste kilometer wat harder te rijden, maar hij heeft ook een grote aanval gedaan en is over het algemeen erg actief en springerig. Ik denk dat met meer gedoseerd rijden zoals Dumoulin je toch constanter kan zijn.

LB117 28 mei 2018 om 12:16

Volgend jaar weer een jaartje sterker en dan gewoon nog ene keer proberen.

tetedelacourse 28 mei 2018 om 12:16

@Reusjen: waarschijnlijk heb je daar wel gelijk in. Dat is alleen net als het verhaal Dumoulin/Reichenbach het verhaal achteraf. Op het moment dat Yates voor al die seconden vocht, was dat logisch met het oog op de tijdrit. Bovendien leek hij zoveel over te hebben, dat het allemaal niks uitmaakte.

Ab Normaal 28 mei 2018 om 12:21

Wat opvalt is dat de mensen die ruim vooraf al goede vorm hebben getoond, Yates, Pinot, Pozzovivo, het toch zwaarder kregen op het einde, terwijl de renners die echt gepiekt hebben naar de derde week van de Giro en voor de Giro weinig gepresteerd hebben, beter voor de dag kwamen in die laatste twee dagen.

Valt ook weer iets uit op te maken voor Yates.

Jean Dumas 28 mei 2018 om 12:34

Je zag Dumoulin inderdaad doseren: in de gretigheid het roze te pakken, in het vooruitschuiven in de groep, in zijn reacties op aanvallen. Minder bravoure dan vorig jaar bij Tom, maar daar was alle reden toe gezien de zwaarte van het parkoers.

reusjen 28 mei 2018 om 12:35

@tetedelacourse
Dat is ook zo, ik bedoelde het meer als dat het een puntje is waar hij een volgende keer misschien nog verstandiger mee om kan gaan omdat de kans dat de klap later komt wel reëel is.

VerstandOpNul 28 mei 2018 om 12:38

Achteraf vraag ik me af, stel dat Tom hem lekker had laten wegsprinten vorige week.. Misschien had hij dan afgelopen weekend wat extra gehad..

Bizziecle 28 mei 2018 om 12:48

Het pieken naar de 3e week wordt wat uit zijn verband getrokken. Topvorm duurt meestal ca 2 weken, piek je dan naar de 3e en 4e week? Wat Yates betreft redelijk normaal dus van Froome is raar.

Jan Blokland 28 mei 2018 om 13:07

Veel verschillende meningen hier. Één ding is zeker. Ik heb genoten van Simon Yates. En velen zaten toch wel in de rats of Tom hem wel zou pakken. Uiteindelijk is dat dan ook wel gebeurd, maar de manier van koersen van Yates zie ik liever als iemand die maar in het wiel blijft plakken en zo tot een goed klassement komt.

tetedelacourse 28 mei 2018 om 13:09

@reusjen: ja eens hoor. Als je nu weet dat je zo goed bent, kun je een volgende keer misschien beter wat overhouden. Neemt niet weg dat ik na de eerste 2 weken overtuigd was dat met Yates bijna niks meer mis kon gaan.

Plavka 28 mei 2018 om 13:32

@ verstand

Als je weet dat je gaat vallen, ga je al liggen. Van hetzelfde laken een pak…

Spinergy 28 mei 2018 om 13:50

Zijn Pantani-achtige demarrage (onder in de beugel en na net te zijn teruggepakt) is voor mij het moment van de Giro.

boomcie 28 mei 2018 om 14:55

Tenenkrullend dat de reacties op de prestaties van Yates plots zo getemperd zijn. Heeft er iemand de Giro van Dumoulin al kritisch onder de loep genomen ondertussen? Geen zwakke momenten en dergelijke meer.

josi 28 mei 2018 om 16:00

Hij heeft natuurlijk een fantastische Giro gereden, maar het verbaast me wel een beetje dat hij aangeeft dat hij het weer precies hetzelfde zou doen terwijl hij tegelijkertijd zegt dat het doel het winnen van het AK was. Volgens mij was hij met een andere tactiek een stuk dichter bij dat doel gekomen.

Gebruikersnaam 28 mei 2018 om 17:57

@boomcie

Eerder hilarisch dan tenenkrullend.

BoomHoogerland 28 mei 2018 om 18:51

Er zijn meer mannen geweest die eerst een grote ronde verloren in gewonnen positie om vervolgens toch (meerdere) grote rondes te winnen. Het winnen van een grote ronde is een hele zware prestatie.

Headlines

Materiaalzone

Populair