Simon Yates kijkt terug op verloren Giro: “Had iets meer geduld moeten hebben”

Simon Yates kijkt terug op verloren Giro: “Had iets meer geduld moeten hebben”

foto: Sirotti

dinsdag 26 juni 2018 om 15:26

Simon Yates leek in de voorbije Giro d’Italia op weg naar eindwinst. De 25-jarige Brit voerde drie dagen voor het einde nog het klassement aan, maar zag zijn roze droom uiteindelijk uiteenspatten in de knotsgekke negentiende etappe naar Bardonecchia. Een maand na Il Giro kijkt de Mitchelton-Scott-renner terug op zijn optreden in de Italiaanse ronde. “Wellicht had ik iets meer geduld moeten hebben”, zo is hij eerlijk in gesprek met Cyclingnews.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Yates wist al in de eerste bergrit – met aankomst op de Etna – indruk te maken door met ploeggenoot en ritwinnaar Esteban Chaves hand in hand de finish te passeren. Wat volgde was een tweeweekse klimdemonstratie, met ritzeges op Gran Sasso D’Italia en Sappada en winst in Osimo.

Wat toen werd gezien als meesterschap, kan achteraf wellicht worden beschouwd als onstuimig rijgedrag. “Misschien had ik wat meer geduld moeten opbrengen”, zo erkent ook Yates. “We gingen volle bak vanaf het begin, terwijl je niet hoeft te knokken voor elke seconde. Misschien had het geholpen als ik iets rustiger had gekoerst.”

“Uiteindelijk zijn er veel kleine dingen die je kunt veranderen. Wellicht had ik tijdens de voorbereiding ook wat meer rust moeten inbouwen, om zodoende iets frisser te beginnen aan de ronde.”

Yates over ondergang op Colle delle Finestre: “Heb nog altijd geen verklaring”
Zijn mindere optreden op Prato Nevoso – waar hij een halve minuut verloor op Chris Froome en Tom Dumoulin – was al een teken aan de wand. Toch kwam zijn complete ineenstorting op de Colle delle Finestre aan als een verrassing. Yates zoekt een maand later nog altijd naar een verklaring.

“Ik heb nog altijd geen verklaring waarom ik die dag geen benen had. Wellicht werd ik wat ziekjes, want vlak na de Giro kreeg ik zware griep. Toen ik eenmaal gelost was, verloor ik alle moraal en moed om door te gaan. Ik had nog kunnen vechten voor een top 10-notering, maar ik was alleen maar op zoek naar de overwinning.”

Klimmer lijkt te blijven bij Mitchelton-Scott: “Keuze gebaseerd op sportieve gronden”
Toch heeft zijn Giro-optreden Yates veel goeds gebracht. “Ik geloof nu nog meer dat ik een grote ronde kan winnen. Ik weet nu hoe het is om een team te leiden, en het is iets waar ik me comfortabel bij voel. Ik geloof dat we er ooit in zullen slagen.”

De vraag is echter of hij zijn dromen zal blijven najagen bij Mitchelton-Scott. Eerder werd bekend dat Trek-Segafredo hengelt naar de diensten van de klimmer. Volgens Cyclingweekly blijven de gebroeders Yates de Australische ploeg echter ook na 2018 trouw.

Uit de reactie van Yates kan een langer verblijf bij Mitchelton-Scott worden afgeleid. “Ik heb twee concrete aanbiedingen gehad. Daarnaast heb ik ook met andere teams gesproken. Ik heb echter al een beslissing genomen. Een beslissing die gebaseerd is op sportieve gronden, en niet op geld. Ik wil gewoon grote koersen winnen”, aldus Yates.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Romāns Vainšteins 26 juni 2018 om 15:31

Nee man. Ongeacht wat hij verder nog wel of niet winnen gaat was dit natuurlijk zijn vetste ronde ooit. Met kop en schouders DE man van de giro ver boven de oerdeglijke Dumoulin en het opgevoerde monster van Wielerstein uit.
edit wf: niet doen

Jammer dat hij die laatste net niet wist te pakken op de Zoncolan.

0
hartstikkebedankt 26 juni 2018 om 15:34

Voor zover de ronde mislukt is natuurlijk, met 3 keer etappewinst en 2,5 week roze en smaakmaker.

0
Veloburto 26 juni 2018 om 15:43

Zou mooi zijn als hij naar Trek gaat en Adam bij Mitchelton blijft. Kunnen ze samen grote rondes rijden als kopmannen

0
n3razzurri 26 juni 2018 om 15:50

@RV wat is het vandaag weer mooi weer hé!

0
Timocycling 26 juni 2018 om 15:52

Toch een mooie renner die er gewoon vol ingegaan is en altijd volle bak gekoerst heeft. Hiervoor ook beloond met een aantal erg mooie ritzeges. Het is zéker mogelijk dat hij grote rondes kan gaan winnen als hij iets meer inhoud krijgt! Wellicht deze Vuelta nog dit jaar. Tenzij onze Engelse labrat voor 5 grote rondes achter elkaar gaat (de Tour zal hij ook wel weer winnen).

0
TeamNL 26 juni 2018 om 16:10

Uiteindelijk dezelfde fout gemaakt als Dumoulin in de Vuelta 2015? Als je eenmaal te diep bent gegaan, kan je simpelweg niet meer herstellen en word je enorm vatbaar voor ziektes.

0
bilthoven 26 juni 2018 om 16:14

Intelligente renner, die ongetwijfeld van gemaakte fouten heeft geleerd en in de toekomst in de grote rondes een belangrijke (hoofd)rol zal gaan spelen.

0
zomaareens 26 juni 2018 om 16:18

Zn broer in de tour maar in de gaten houden denk ik

0
Frits des Jeux 26 juni 2018 om 16:18

Keuze op sportieve gronden klinkt niet per se als verlenging. Trek liggen zeker ook kansen voor Yates. Kan hij volgend jaar op herkansing in Italie en Bauke de Tour doen. Het jaar erna is Bauke 33 en lijkt het mij logisch als er naar al dat gebeuk van Bau wat sleet op de botten komt.

0
KennyKlimmen 26 juni 2018 om 16:19

teamnl; De meeste renners zouden anders graag zulke fouten maken:)

0
Wortel 26 juni 2018 om 16:23

Ik snap het niet goed hoor. Die andere renners zijn toch ook gewoon vol gegaan in de eerste 2 weken? Als ze over hadden gingen ze Yates wel achterna. Ik denk eerder dat het te maken heeft met te vroeg pieken, of nog te weinig inhoud op deze leeftijd om het 3 weken vol te houden.

0
Alexander 26 juni 2018 om 17:13

Je mag in een grote ronde niet of nauwelijks in het rood rijden. Dit heeft hij waarschijnlijk wel gedaan. Iemand als Froome weet perfect te doseren. Ik heb zelf vaker een week gekoerst. Dan merk je dat je van een echte zware inspanning niet of langzaam herstelt. Als je net niet tot gaatje gaat herstel je zonder problemen. Simpelweg gezegd spierpijn na een etappe mag niet. Moe zijn wel.

0
LB117 26 juni 2018 om 19:44

Volgend jaar beter Simon… gegokt en verloren

0
Romāns Vainšteins 26 juni 2018 om 19:49

Dat ie gewoon lekker zo rondes mag blijven rijden. Als ie er als een Meintjes aan blijft kleven vermijdt hij er wellicht een echte jour sans mee maar per se dan vd zege meedoen ? Blijf de renner die je het beste bent, dan maar geen grote ronde winnen.

0
VerstandOpNul 26 juni 2018 om 20:39

Ik zag hem echt wel de Giro winnen.. Maar bij een paar van die inspanningen vroeg ik me wel af of hij niet teveel met zijn krachten aan het smijten was.

En of hij Dumoulin daar niet een beetje in mee heeft gesleurd..

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone