Simon Gerrans zegeviert in GP Québec

vrijdag 7 september 2012 om 21:59

foto: Sirotti

Simon Gerrans heeft zojuist de Grand Prix Cicliste de Québec op zijn naam geschreven. De Australische kampioen reageerde in de slotfase van de Canadese WorldTour-koers op een demarage van Greg van Avermaet en klopte de Belg vervolgens in een sprint-a-deux.

De 201,5 lange Worldtourkoers op glooiende Canadese wegen werd zoals verwacht een zware wedstrijd. Nadat een lange ontsnapping met onder meer Tom Leezer werd teruggepakt volgde de ene na de andere demarrage. De sterk rijdende aanvaller Chris Anker Sörensen (Saxobank) en Dries Devenyns (OmegaPharma- Lotto) hielden het op 4 kilometer van de streep voor gezien waarna alles op een groepsspurt leek uit te draaien.

Greg van Avermaet koos echter het hazenpad op een goede 3 kilometer van het einde en sprong weg uit de groep der favorieten. Enkel de rappe Gerrans (Orica-Greenedge) had de macht om de BMC-coureur te volgen en sprong mee. Met een minieme voorsprong doken de twee de laatste kilometer in. De Slowaak Peter Sagan zag de bui al hangen en probeerde het gat nog te dichten maar de veelwinnaar bleek niet meer bij machte om de twee koplopers tot de orde te roepen. Gerrans liet Van Avermaet vervolgens in mineur achter en spurtte naar zijn 4e overwinning van het seizoen. De Portugees Rui Costa van Movistar completeerde het podium. De jonge Tom-Jelte Slagter van Rabobank reed ook een sterke wedstrijd en einde als 5e.

Voor Gerrans was het alweer zijn derde overwinning in een Worldtourkoers dit jaar. Eerder won hij al de Tour Down Under voor eigen publiek en Milaan- San Remo. De kleine Australier lijkt een geboren finalerijder want ook in La Primavera reed hij in de laatste kilometers met een klein groepje weg en had hij met Vincenzo Nibali en vooral Fabian Cancellara twee sterke locomotieven. Vandaag was Greg Van Avermaet de klos en werd de sterke Belg naar de ondankbare 2e plaats verwezen. De 27-jarige inwoner van Lokeren lijkt dit jaar maar niet te kunnen winnen en reed al een heel regiment ereplaatsen bij elkaar. Zondag wellicht een nieuwe kans voor Van Avermaet als het Canadese Worldtourcircus neerstrijkt in Montréal. Deze iets minder selectieve koers zal tevens de afsluiting zijn van het tweeluik.

Grand Prix Québec 2012 (1.WT)
1. Simon Gerrans (Australië/Orica-Greenedge) in 4u53m
2. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing) z.t.
3. Rui Costa (Portugal/Movistar) op 4s
4. Luca Paolini (Italie/Katusha) allen z.t.
5. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Rabobank)
6. Diego Ulissi (Italië/Lampre-ISD)
7. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar)
8. Fabian Wegmann (Duitsland/Garmin-Sharp)
9. Gerald Ciolek (Duitsland/Omega Pharma- Quickstep)
10. François Parisien (Canada/Spidertech)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.