Simon Gerrans maakt ploegenwerk overtuigend af in Montréal
zondag 14 september 2014 om 22:33

Simon Gerrans maakt ploegenwerk overtuigend af in Montréal

foto: Sirotti

Simon Gerrans heeft met overmacht de Grand Prix Cycliste de Montréal weten te winnen. Na eerder deze week al in Québec de zege te hebben gegrepen, wist zijn ploeg Orica-GreenEDGE de Australisch kampioen fantastisch af te zetten, waarna Gerrans met lengtes verschil kon juichen. Wereldkampioen Rui Costa werd tweede, Tony Gallopin eindigde als derde. Met Tom Dumoulin (6e) en Bauke Mollema (10e) staan twee Nederlanders in de top tien.

Het 12,1 kilometer lange circuit in Montréal kende drie beklimmingen. Begonnen werd met de Côte Camilien-Houde, wat ook meteen de langste en de steilste (1,8 km, 8% gemiddeld) van de drie is. Halfweg de ronde stond de Côte de la Polytechnique (780 m, 6% gemiddeld) op het menu, waarna de finishstraat – Avenue du Parc – van vijfhonderd meter lang een gemiddeld stijgingspercentage van vier procent kende. Dit parcours moest men zeventien keer afleggen.

Kwartet in de aanval
Vier renners kregen direct een vrijgeleide van het peloton. Aanstichter was Arnold Jeannesson (FDJ.fr) en hij kreeg Jan Polanc (Lampre-Merida), Louis Vervaeke (Lotto-Belisol) en thuisrijder Ryan Roth (Canada) met zich mee. Het peloton liet begaan en gaf het viertal al snel tien minuten.

Lange tijd bleef het gat boven de tien minuten, maar daarna liep de voorsprong langzaam terug, mede door werk van Astana en Orica-GreenEDGE. Met nog drie rondes te gaan sloegen Vervaeke en Polanc de handen ineen op de Côte Camilien-Houde, Roth en Jeannesson haakten af op kop van de koers. Ondertussen waren Katusha en Cannondale ook vooraan komen postvatten.

Vooraan liet de Sloveen Polanc Vervaeke achter op de voorlaatste beklimming van de Côte Camilien-Houde, terwijl in het peloton AG2R La Mondiale het tempo opvoerde. Hierdoor moest onder andere Alexander Kristoff lossen. Bij het ingaan van de slotronde in de universiteitsstad had de 22-jarige renner van Lampre-Merida nog een kleine minuut voorsprong.

Mollema laat zich zien in slotronde
Rafael Valls reed het gat op zijn eigen ploegmaat dicht, waardoor op tien kilometer van de meet het verhaal van Polanc uit was. Onder andere Rui Costa, Greg Van Avermaet en Bauke Mollema staken hun neus aan het venster tijdens de laatste keer Côte Camilien-Houde. De wereldkampioen was de eerste favoriet die ten aanval trok, waarna Bauke Mollema hard doorversnelde. Een negental (met Mollema en Wellens) maakte zich los van de rest. Tom Dumoulin had de slag gemist, maar maakte in zijn eentje de oversteek naar de kopgroep.

In de afdaling viel Mollema weer aan, maar hij werd op zes kilometer van de streep weer gegrepen. Dit was het sein voor Sep Vanmarcke om op de Côte de la Plytechnique aan te vallen. De Belkin-Belg kreeg een tiental metgezellen, maar echt los kwamen ze niet. Pieter Weening onderhield een stevig tempo in dienst van Simon Gerrans.

Gerrans krijgt koninklijke lead-out
Orica-GreenEDGE had nóg een viertal knechten voor hun kopman Gerrans en de Australische trein zette zich op kop in de aanloop naar de laatste kilometer. De Australisch kampioen werd fantastisch afgezet en eiste met grote klasse de zege op, net als twee dagen eerder in Québec. Het is een primeur voor Gerrans: nog nooit wist een renner beide Canadese WorldTour-koersen in hetzelfde jaar te winnen.

Grand Prix Cycliste de Montréal 2014 (WT)
Uitslag: Montréal – Montréal (205,7 km)

1. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
2. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) allen z.t.
3. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Belisol)
4. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
6. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano)
7. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
8. flag-fr Jonathan Hivert (Belkin)
9. flag-it Enrico Gasparotto (Astana)
10. flag-nl Bauke Mollema (Belkin)

RIDE Magazine