Simon Gerrans is Tom Dumoulin te snel af in Grand Prix Québec

Door , vrijdag 12 september 2014 om 21:48

foto: Sirotti

Simon Gerrans volgt Robert Gesink op op de erelijst van de Grand Prix Cycliste de Québec. De Australisch kampioen van Orica-GreenEDGE wist in de laatste meters Tom Dumoulin (Giant-Shimano), die even daarvoor weg was gesprongen, in te halen en de zege op te eisen. Dumoulin strandde op de tweede plek. Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) werd derde. Met Bauke Mollema eindigde er nog een landgenoot in de top tien.

Van Winden in de vroege vlucht
Dennis van Winden vertegenwoordigde Belkin in de ontsnapping van de dag. De Nederlander kreeg gezelschap van Jan Polanc (Lampre-Merida), Moreno Moser (Cannondale) en Yukiya Arashiro (Europcar). Hun maximale voorsprong was ruim tien minuten, maar met nog zestig kilometer te gaan was hun verhaal uit. Uiteindelijk zou Van Winden de finish niet halen, hij gaf met nog veertig kilometer te gaan op.

Groep van elf opent slotfase
Op dat moment waren nog twee plaatselijke ronden van 18,1 kilometer te rijden. FDJ.fr en Lotto-Belisol namen de leiding in het peloton nadat een elftal renners (Minard, Sorensen, Agnoli, Bookwalter, Hivert, Keukeleire, Navardauskas, Von Hoff, Reza en Woods) weggereden was. Ze hadden al snel een halve minuut voorsprong. Op het moment dat de heuvelzone begon in de voorlaatste ronde viel Tim Wellens uit het peloton aan. Achterin datzelfde peloton moest Simon Gerrans van fiets wisselen en was hij aangewezen op achtervolgen, maar al snel keerde hij terug in de voorste regionen.

Wellens kreeg Bakelants, Trentin en Gasparotto mee en met z’n vieren sloten ze aan bij de kopgroep, die bij aanvang van de slotronde 25 tellen voorsprong had op het peloton. Ploegen die de slag hadden gemist gingen in de achtervolging. Langzaam kwam het pak dichterbij en op zeven kilometer volgde een samensmelting.

Tom Dumoulin heel dicht bij overwinning
Op de Cote de la Montagne zette Keukeleire er een strak tempo op, waardoor er een selecte favorietengroep overbleef. Een klim later gaf een splijtende demarrage Jelle Vanendert een voorsprong op de favorieten. Met Van Garderen en Vakoc in zijn wiel gingen de man van Lotto-Belisol de laatste kilometer in. Even later werden ze weer bijgehaald. Tom Dumoulin demarreerde in de laatste lijn en leek op de zege af te stevenen, maar werd in extremis voorbijgestoken door Australisch kampioen Simon Gerrans.

Grand Prix Cycliste de Québec (WT)
Uitslag: Québec – Québec (199,1 km)

1. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) in 4u42m54s
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) allen z.t.
3. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
4. flag-za Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
5. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
6. flag-be Gianni Meersman (Omega Pharma – Quick-Step)
7. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin)
8. flag-it Enrico Gasparotto (Astana)
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Belisol)
10. flag-nl Bauke Mollema (Belkin)

11. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) z.t.
38. flag-nl Steven Kruijswijk (Belkin) op 29s
49. flag-nl Daan Olivier (Giant-Shimano) op 41s
50. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) z.t.
105. flag-nl Lieuwe Westra (Astana) op 3m51s
118. flag-nl Nick van der Lijke (Belkin) op 4m10s
119. flag-nl Tom Leezer (Belkin) z.t.
123. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) op 5m28s

DNF flag-nl Dennis van Winden (Belkin)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.