Giro 2017: Silvan Dillier rondt vlucht succesvol af in Terme Luigiane

donderdag 11 mei 2017 om 16:45
Giro 2017: Silvan Dillier rondt vlucht succesvol af in Terme Luigiane

Silvan Dillier heeft in de Giro d’Italia de zesde etappe gewonnen. De renner van BMC maakte onderweg naar Terme Luigiane deel uit van de vlucht van de dag en toonde zich in de finale de sterkste vluchter door Jasper Stuyven te kloppen in de sprint.

Vijf vluchters
In de eerste etappe op het Italiaanse vasteland koos een groep van vijf renners voor de aanval. Trek-Segafredo had met Jasper Stuyven en Mads Pedersen twee man vertegenwoordigd in de kopgroep, die verder bestond uit voormalig rozetruidrager Lukas Pöstlberger (Bora – Hansgrohe), Simone Andreetta (Bardiani – CSF) en Silvan Dillier (BMC). De vijf kregen de zegen van het peloton en reden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar. Met name Cannondale-Drapac en Wilier-Selle Italia bepaalden aan kop van het peloton het tempo.

Peloton komt te laat
De wind waaide in Calabrië hevig en de voorsprong bleef lang rond de vijf minuten. De Quick-Step-ploeg van rozetruidrager Bob Jungels liet het initiatief aan de andere teams en de ploegen aan kop van het peloton slaagden er niet in om het gat met de koplopers te dichten. De vluchters mochten onderling de strijd aangaan voor de dagzege.

Pedersen – die in de kopgroep veel werk verzet had – moest op 6,5 kilometer van het einde afhaken. Na een demarrage van Stuyven ging ook Andreetta overboord. In de straten van Terme Luigiane plaatste Dillier op 150 meter van de finish een versnelling. Stuyven probeerde langszij te komen, maar slaagde daar niet in. Dillier passeerde als eerste de finish en boekte de grootste overwinning uit zijn carrière.

Het peloton finishte 39 tellen later. Omdat er geen verschillen waren tussen de klassementsmannen, start Bob Jungels morgen opnieuw in de roze leiderstrui.

Dit artikel delen:

66 Reacties

jorryt 11 mei 2017 om 17:08

Gewoon de sterkste uit de kopgroep. Nederlanders zijn goed! Er gaan 8 weg van voren en ze zitten er direct op.

PedroDelgado 11 mei 2017 om 17:11

Ik vind het toch wel veelzeggend dat de klassementsmannen (met een spurtje in de benen) hier vooraan het peleton finishen. Zegt namelijk alles over de topvorm van die mannen, als ze de bekende puncheurs massaal achter zich laten. Je gaat mij niet vertellen dat die laatsten niet geprobeerd hebben zich te tonen op deze aankomst, ze zijn gewoon verslagen door Yates, Mollema, Kelderman, Woods en co.

ah-ja 11 mei 2017 om 17:11

Een giro rit is als een semiklassieker, als je er zo twee weggeeft op drie dagen. Totale gemakzucht

schipperaar 11 mei 2017 om 17:13

@kk
Regel een, de baas heeft altijd gelijk, regel twee mocht hij onverhoopt toch geen gelijk hebben treedt automatisch regel een in werking, geen kruid tegen gewassen.

PedroDelgado 11 mei 2017 om 17:14

Dat Quintana op deze aankomst als elfde, voor Dumoulin, finisht zegt ook alles over hoe scherp die is. Ik vrees ervoor.

Sebas 11 mei 2017 om 17:14

Het is Dillier gegund. Wat een rot periode heeft die achter de rug. In het voorjaar nog geklopt worden door Van Emden (tuurlijk, andere omstandigheden) en nu Stuyven van zich af houden: knap.

Waarom blijft Jantje Polanctje zich zo vastklampen? Pak wat minuten, ga voor die bergtrui én nog een etappe.

Kruissie weer attent hoor, op een voor hem lastige aankomst. Laat zich geen stro breed in de weg leggen door valpartijen en/of criticasters. Het zit voorlopig nog goed in de kop!

De Oostenrijkse enclave van Bora weet ook van geen ophouden: 3 man bij de eerste groep. Knap van die jonge knapen.

Noud89 11 mei 2017 om 17:14

Als er hier bekende puncheurs hadden rond gereden had je verhaal zeker geklopt PedroDelgado.

TykkeThor 11 mei 2017 om 17:16

@ah-ja
Jij ziet liever zo’n gare sprint van net-niet sprinters die een heuvel over kunnen?Kopgroepen rijden niet altijd alleen voor de TV-uurtjes. Is dat nieuw voor je?

Wheely 11 mei 2017 om 17:18

@Pedro
Die namen die je noemt zouden toch ook in een heuvelklassieker bij de voorste gelederen zitten.

PedroDelgado 11 mei 2017 om 17:22

@Noud89
Ik hap wel. OK; Gilbert rijdt hier niet rond. Maar in de voorbeschouwing hebben toch velen van ons ‘mannen met een sprintje bergop in de benen genoemd’. Ik had bijvoorbeeld (en Cannondale kennelijk ook) wel gehoopt dat Slagter hier top 10 zou rijden. Rui Costa is laatste van de groep klassementsmannen. Ewan en Gaviria (die volgens mij meer kunnen dan biljartlakens finshen) komen er totaal niet aan te pas. Dat zegt volgens mij iets over de topvorm van bijvoorbeeld Kruijswijk en Quintana, die je hier normaal geen kansen zou toedichten. What say you?

Kosmonaut 11 mei 2017 om 17:25

Vond Postberger het sterkste ogen, maar amai, Dillier klopt ze op waarde. Wat fijn voor Renaat dat hem dit bespaard blijft.

huis31 11 mei 2017 om 17:27

Vooral mentaal zal dit lekker moeten zijn voor Kruijswijk. Hij moet er toch een beetje doorkomen. Moet vertrouwen geven.

LyndaLid 11 mei 2017 om 17:27

@ Pedro

Quote:
Ik had bijvoorbeeld (en Cannondale kennelijk ook) wel gehoopt dat Slagter hier top 10 zou rijden.

Cannondale reed natuurlijk voor Woods, dat zullen ze overmorgen weer doen, en hadden ze vandaag veel harder moeten doen…

Quote:
Je gaat mij niet vertellen dat die laatsten niet geprobeerd hebben zich te tonen op deze aankomst, ze zijn gewoon verslagen door Yates, Mollema, Kelderman, Woods en co.

Je noemt nu wel twee mannen die San Sebastian gewonnen hebben, waarvan er eentje top 10 reed in alle heuvelklassiekers, en mannen die top 10 reden in de Waalse Pijl en zeker Kelderman heeft al zo vaak bewezen in zo'n sprint bergop bijna wereldtop te zijn…

Noud89 11 mei 2017 om 17:27

Ik zeg dat je Ewan en Gaviria hier compleet onterecht kansen toe hebt gedicht. Dat Slagter inmiddels volledig voorbij gestevend is door ploeggenoten, waaronder een subtopper in het punchwerk als Woods, de enige die hier wel voor die mannen blijft.

De enige klassieker waar Rui Costa altijd tegenvalt is de Waalse Pijl, toevallig ook de enige echte klassieker voor Puncheurs. Het is niet opvallend dat een aantal van de beste klimmers de laatste 600 meter aan 8% als beste overbruggen. Zeker niet doordat springveren die dat beter kunnen zoals Ulissi, Gilbert etc. hier allemaal gewoon ontbreken.

beskes 11 mei 2017 om 17:28

@pedrodelgado,

Cannondale rijd hier natuurlijk niet voor slagter, presteert al tijden niets meer. Woods is de man voor zulk soort aankomsten, getuige ook de etappeuitslag

thorsen 11 mei 2017 om 17:34

Als de kopgroep nog was teruggehaald hadden misschien ook meer renners meegesprint. Nu hebben de puncheurs hier niks te winnen, terwijl de klassementsmannen elke dag moeten rijden om geen seconden te verliezen.

PedroDelgado 11 mei 2017 om 17:37

Dat is natuurlijk allemaal waar mannen. Ik wil alleen maar aangeven dat ik het opvallend vind dat de klassementsmannen hier de rit hadden gepakt als de groep niet vooruit was gebleven. Ben ik trouwens de enige die Woods een outsider voor een klassement vindt? Ik had hem vooraf 1 plekje voor Kelderman geschat.
Overigens denk ik dat Slagter hier wel voor zichzelf reed en dat hij die vrijheid ook kreeg, want waarom zou je anders in de voorbeschouwing zeggen dat je de rit hebt omcirkeld? Voor Woods? Tevens heb ik Ewan en Gaviria zelf geen kansen toegedicht, maar ik geloof dat het Thijs Zonneveld was die na een verkenning zei dat Gaviria die klim zou overleven. Ik neem dat dan weer serieus…

Mos 11 mei 2017 om 17:37

Haas komt binnen op plek 188, werd toch gezien als een van de favorieten. Misschien zag die dat zelf anders en heeft hij een snipperdagje genomen?

LyndaLid 11 mei 2017 om 17:41

@ Pedro

Nee, ik noemde hem vooraf als top-10 kandidaat, dat werd skeptisch ontvangen. Maar de stand tot nu toe is nog geen enkele indicatie, en ik zie hem ook wel gewoon tijd verliezen en op ritwinst in de derde week mikken… Hangt ervanaf wat ie wil, ook of ie de stress van constant voorin rijden wil verduren, want hij heeft al in een vlakke etappe tijd verloren.

Lombarda 11 mei 2017 om 17:54

Als die vier Nederlanders heel blijven zie ik ze zomaar alle vier top 10 rijden. Ja, dit wordt een fantastische maand voor wielerminnend Nederland.

Noud89 11 mei 2017 om 17:55

Tsja het is Woods zijn eerste gronde ronde sowieso dus dat is lastig te zeggen. Daarnaast is Woods een behoorlijk slechte tijdrijder en verteert hij over het algemeen hele lange klimmen, en zeker meerdere daarvan achter elkaar niet heel geweldig.

Persoonlijk geloof ik niet echt in een top-10 van Woods. Maar als een stuk of 5/6 van de mannen voor hem erdoorheen zakken of pech hebben dan kan hij daar wel naartoe opschuiven denk ik.

marehoek 11 mei 2017 om 17:56

Kelderman uitstekend , Tom Dumoulin had het moeilijk.
Blockhaus zondag a.s. , zal ons leren hoe het met de favorieten gesteld is.

denistel 11 mei 2017 om 17:56

Stuyven had eerder aan moeten gaan natuurlijk. en verder geen snelle mannen in de top 25 dus zegt wel genoeg.woods wint nu de peletonsprint maar dat was niet gelukt als het om pelk 1 ging denk ik.

Hunneman180 11 mei 2017 om 18:00

Ze mogen die Hubert Dupont van AG2R ook wel uit koers halen. Rijdt andere renners in de wielen met zijn gezwalk. Bergop op de Etna deed hij dat, maar ook vandaar weer. Vind echt dat er wat tegen gedaan moet worden.

beskes 11 mei 2017 om 18:02

Ik zie Woods eerder voor een etappe gaan idd. Misschien zaterdag al of in en anders in week 3 als die al op forse achterstand staat, want zie hem er toch wel doorheen zakken op gegeven moment.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair