Sergio Higuita snelste van favorietengroep in Ronde van het Baskenland

vrijdag 7 april 2023 om 17:18
Sergio Higuita snelste van favorietengroep in Ronde van het Baskenland

foto: Cor Vos

Sergio Higuita heeft de vijfde rit van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Colombiaan won de sprint van een groep met favorieten voor Andrea Bagioli en Mattias Skjelmose. Jonas Vingegaard blijft de leider van het algemeen klassement.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Vrijdag kregen de renners in het Baskenland andermaal flink wat bergen en heuvels voorgeschoteld. De vijfde etappe van de Spaanse ronde was met 164,5 kilometer wel niet al te lang. Meteen na de start in Amorebieta wachtte de beklimming van de Monte Kalbo (2,9 km aan 6,9%). Een aantal renners zagen dat als het signaal om aan te vallen, maar de aanvalspogingen kenden geen succes.

Het was wachten op een nieuwe aanval na de eerste klim. Soudal Quick-Step zat al een aantal keer mee in de vlucht deze week en deze keer was het opnieuw raak. Met name Rémi Cavagna en Mattia Catteneo sloegen de handen in elkaar en gingen samen op pad. De twee kregen even Mattieu Bourgaudeau van TotalEnergies achter hun, maar de Fransman geraakte niet bij de twee leiders en liet zich uitzakken.

De twee vluchters in beeld – foto: Cor Vos

Jayco AlUla en INEOS Grenadiers willen etappe winnen
Cavagna en Cattaneo hadden een mooi voorsprong te pakken. Na een goede 60 kilometer fietsen in Spanje reden ze een viertal minuten voor het peloton uit. Het zorgde ervoor dat Cattaneo de virtuele leider werd van de Ronde van het Baskenland. De Italiaan stond namelijk vijftiende in het algemeen klassement en volgde op slechts een minuut en zeven seconden van leider Jonas Vingegaard.

Het duo van Soudal Quick-Step bleef stevig tempo maken, maar verloor in de laatste 40 kilometer toch wat terrein. Dat was een gevolg van het kopwerk van de renners van Jayco-AlUla, die Jumbo-Visma assisteerden. Nadat ook INEOS Grenadiers zich op kop zette, smolt de voorsprong van de twee aanvallers als sneeuw voor de zon. Op 20 kilometer van de streep werd Cattaneo, die het langste standhield, dan ook gegrepen.

Jumbo-Visma aan kop van het peloton – foto: Cor Vos

Favorietengroep rijdt weg
Bij de tussensprints onderweg gebeurde er niet al te veel. Vingegaard deed in de laatste tussensprint wel mee en liep zo een seconde verder uit op Mikel Landa. Vervolgens was het wachten op de absolute finale, waar nog een aantal stevige heuvels op het programma stonden. Nog voor het ingaan van de laatste tien kilometer nam INEOS Grenadiers andermaal het initiatief. De Britse formatie zorgde voor een flinke tempoversnelling in het peloton.

Op een zeer steil stuk was het Enric Mas die de knuppel in het hoenderhok gooide. Vingegaard sprong meteen mee en een select groepje kon volgen. Na de top kon er een grotere groep aansluiten. In totaal kregen we een kopgroep van een twintigtal renners. Naast Vingegaard waren ook onder meer Mas, Landa, David Gaudu, Mattias Skjelmose, Simon Yates, Mauro Schmid, Matteo Sobrero, Ion Izagirre en Sergio Higuita waren van de partij.

De sprint – foto: Cor Vos

Sprinten in Amorebieta
Soudal Quick-Step had ook Andrea Bagioli en James Knox in de eerste groep. De Belgische ploeg koos er dan ook snel voor om zich op kop te zetten en tempo te maken in functie van Schmid. De Zwitser sprintte eerder al tweemaal naar een podiumplaats in de Ronde van het Baskenland. De achtervolgende groep, met Ethan Hayter als gevaarlijkste man, was niet ver weg, dus was het zaak om tempo te blijven maken.

De groep met favorieten had genoeg voorsprong om te sprinten in de straten van Amorebieta. Na een chaotische laatste kilometer ging Higuita de sprint van zeer ver aan. De Colombiaan had meteen een mooie voorsprong te pakken en kon die uiteindelijk ook vasthouden tot aan de streep. Bagioli legde beslag op plek twee, voor Skjelmose. Sobrero en Schmid, die slecht gepositioneerd zat, vervolledigden de top-5. Vingegaard blijft de leider in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

20 Reacties

debarreman 7 april 2023 om 17:26

Vanavond straftraining voor Ineos.

2
Kopinkas 7 april 2023 om 17:53

Wat valt er aan te merken op Valter? NIets, behalve dat hij even een bocht miste, maar zich binnen de korste keren weer op kop van het Vingegaard-groepje nestelde.
Wat valt er aan te merken op the Wolfpack in de laatste kilometer? Dat ze zich ondanks hun overtal in de verdrukking lieten rijden. Schmidt had hier toch echt nog eens moeten kunnen winnen.

2
Dutch Smartie 7 april 2023 om 17:20

Nou die Guerreiro kan een potje in de weg rijden. Voor de ritzege maakte het gelukkig weinig uit.

1
Bom Teugelsdijk 7 april 2023 om 17:22

Is Valter niet beter dan Kruiswijk voor de tourploeg van Jumbo?

1
kelderfan 7 april 2023 om 17:28

Die Valter is zeker kandidaat voor de TdF, maar ik denk dan voor Kuss, die nu de Giro gaat rijden.

1
Cycling 7 april 2023 om 17:28

Voor mij is Kruijswijk ook geen zekerheidje voor de Tour, maar het kan ook zijn dat ze Benoot vervangen door Valter. Als het trainingskamp voor de Tour begint, zullen we het wel weten. Vingegaard heeft in iedergeval in het Baskenland een goede knecht aan Valter

4
bswinkelss 7 april 2023 om 17:30

Wat een rare renner is die Hayter toch eigenlijk. Valt geen pijl op te trekken. De ene dag wint hij en de volgende dag wordt hij 154e in een rit die hem op papier uitstekend ligt. Ik vraag me af hoe lang Ineos nog voor hem gaat rijden in ritten als deze

0
De Zeboe van de Zoncolan 7 april 2023 om 17:38

Zolang hij er af en toe een wint? Ze hebben op dit moment niet veel kansrijke alternatieven.

0
Steven_E 7 april 2023 om 17:53

Bagioli die werk opknapte van km10 tot km2 (samen met Knox) en uiteindelijk zelf nog moest sprinten omdat Schmid zich had laten wegdrummen.

0
Lennimator 7 april 2023 om 18:23

Uh, mooie overwinning van die kleine…

0
Ivanoviclover 8 april 2023 om 00:20

Zo kan het dus ook. Geen centimeter op kop rijden als ploeg en de etappe winnen. De ploegleiding bij Team Jayco was aan hun eerste koers toe?

0
Dikke Vrouw 7 april 2023 om 18:03

Quickies net als gister net niet maar ze zitten wel in vorm

-1
Steven_E 7 april 2023 om 18:27

Hele dag met 2 op kop, 2e en 5e worden, 4min los staan in het ploegenklasseent, maar geen enkele renner in de top-10 …

0
peerduell 7 april 2023 om 23:53

Andries Lamijn, uitspraak: Gerníka/Guernica. Door de vreselijke oorlogs geschiedenis in dit Baskische dorp waar we doorheen kwamen,onderwerp van één van Picasso’s meest bekende en aangrijpende schilderijen. Cultuur/Geschiedenis.Te bezien in Reina Sofia in Madrid.Maar ja,het is koers en ezeltjes zijn ook leuk Andries.

-1
Arie den Blanken 7 april 2023 om 17:25

Wie is de Eurosport commentator naast Traksel? Ik heb alleen de laatste 10 km gezien. Ze repten met geen woord over Amorebieta als plaats waar in 1978 Albert Zweifel zijn derde wereldtitel behaalde , Roland Liboton WK bij de amateurs werd en Rein Groenendaal debuteerde in een WK. Hebben ze het daar eerder in de rechtstreekse nog over gesproken?

-14
debarreman 7 april 2023 om 17:28

Arie, wordt tijd dat je een open sollicitatie instuurt.

2
De Zeboe van de Zoncolan 7 april 2023 om 17:33

Ja, daar hebben ze tussen km 50 en 15 uitvoerig over gepalaverd. Gelukkig voor jou wist jij dat allemaal, dus heb je niets gemist, en kon je je volledig op de finale richten.

11
Emergo 7 april 2023 om 17:38

Natuurlijk niet, je moet je ook niet met wegwielrennen bemoeien.

2
Kopinkas 7 april 2023 om 17:55

Arie, je klinkt alsof je toch even uit het veld geslagen bent nu…
Nog een maandje of zeven volhouden, beste man.

4
Romāns Vainšteins 8 april 2023 om 07:08

Gelukkig hebben ze het daar de hele koers niet over gehad. Sowieso ben jij de enige die mij uberhaupt op het bestaan van die lui wijst. Ik heb er nog nooit ook maar 1 commentator iets over horen zeggen.

Het is een beetje alof ik hier doorlopend iedereen aan zou blijven raden om een live gig van Sexton Creeps te gaan bezoeken omdat, hoe vaag het ook klinkt in de opnames, live een super goede band is. Sexton Creeps onthoud die naam, volgens mij broeden ze op een comeback!

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone