Sergeant ziet ex-werkgever Lotto Soudal vechten tegen degradatie: “Nu vierde ploeg van België”
foto: Cor Vos
zondag 22 mei 2022 om 11:17

Sergeant ziet ex-werkgever Lotto Soudal vechten tegen degradatie: “Nu vierde ploeg van België”

Lotto Soudal verkeert in sportief zwaar weer. De Belgische formatie staat er momenteel slecht voor in de UCI Team Ranking en vecht tegen degradatie. Dat ziet ook oud-ploegleider en sportief manager Marc Sergeant. “Ik kan mij inbeelden dat sommige mensen binnen de Nationale Loterij dat een schande zullen vinden”, laat hij weten in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws.

Sergeant, die afgelopen zomer te horen kreeg dat zijn contract – na negentien jaar als ploegleider, sportief manager en sportief adviseur – niet werd verlengd, ziet het met lede ogen aan. “In de winter hoorde ik dat ze een seizoen à la Quick-Step-Alpha Vinyl moesten rijden om zich te redden. Een mission impossible.  In januari en februari wonnen ze vaak, maar toen het in de klassiekers om de knikkers ging, was het over”, schetst Sergeant.

Victor Campenaerts was wel zeer goed in de koersen tot tweehonderd kilometer. Duurt het langer, zie je zijn licht live op antenne doven. Hij mist ook sturing. In de bocht voor de Haaghoek rijdt hij aan de binnenkant, terwijl je aan de buitenkant moet zitten. Wie aan de binnenkant zit, moet quasi vanuit stilstand beginnen, terwijl de renners aan de buitenkant aan 40 km/u de Haaghoek opdraaien. Zonde. Gelukkig was er ook nog Arnaud De Lie, een godsgeschenk dankzij Kurt Van De Wouwer, maar van zo’n jonge gast mag je niet verwachten dat hij het in zijn eentje redt…”

“Ook de Tour is geen zekerheid meer”
Het is zeker niet de eerste keer dat Lotto Soudal het sportief moeilijk heeft. Sergeant: “Als ploegmanager heb ik er altijd over gewaakt dat we in de WorldTour konden blijven. Soms was het met de hakken over de sloot, maar in 2011 wonnen we dat klassement zelfs. Toen was het de beste ploeg ter wereld, nu is het de vierde ploeg in België en is de degradatie nakend. Ik kan mij inbeelden dat sommige mensen binnen de Nationale Loterij dat een schande zullen vinden.”

“Ook de Tour is geen zekerheid meer. Organisator ASO geeft zijn wildcards eerst aan de Franse teams en dan blijft er vaak maar één plek meer over… Als er al drie Belgische teams starten, kunnen ze die laatste wildcard vanuit publicitair oogpunt net zo goed aan het Noorse UNO-X geven… Het doet mij wel pijn als ik zie hoe het met de ploeg gaat.”

Over Caleb Ewan

Lotto Soudal is in zijn jacht op UCI-punten voor een groot deel afhankelijk van Caleb Ewan. De Australische sprinter moet ook dit seizoen weer voor de nodige overwinningen zorgen. Ewan heeft nog een contract tot eind 2024 bij de ploeg van manager John Lelangue, maar daar zag het vorig jaar helemaal niet naar uit. Sergeant gaat terug naar de Giro van 2021. “Tijdens de eerste massasprint van de Giro was de lead-out voor Caleb mislukt. Niet leuk, maar Caleb heeft dat slecht geventileerd. Hij at zelfs niet meer samen met de ploegmaats. Toen ik na vijf dagen in Italië aan kwam, zag ik een ploeg van los zand.”

foto: Cor Vos

“Ook de ploegleiders wisten het niet meer. Mario Aerts zei dat hij twee kilo was vermagerd door de stress. Voor Marc Wauters hoefde de Giro zelfs niet meer door te gaan… Ik heb Caleb toen een uur apart genomen. Na een halfuur geklaag van hem, zei ik: ‘Voor mij is het duidelijk: jij moet van ploeg veranderen.’ Hij zei: ‘Mijn vriendin zegt dat ook.’ Ik zei: ‘Het is goed, we gaan dat regelen, maar eerst ga je er in deze Giro nog het beste van maken en vriendelijk zijn voor je ploegmaats.’ De dag nadien heeft hij zich verontschuldigd voor de groep en de volgende sprint was het prijs. Drie maanden later heeft hij zijn contract verlengd.”

 
18 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2022
Dat verhaal over Caleb Ewan is tekenend voor de ploeg en had eigenlijk wel een eigen topic verdiend. Wat een slechte ploegleiders.
22 mei 2022
Dat is nogal een verhaal :)
22 mei 2022
Lotto heeft wel al 15 overwinningen , Wanty heeft er maar 8 en Alpecin 14
  22 mei 2022
  Ze doen het ook gewoon prima dit seizoen
  @JensVdB Het gaat om de kwaliteit van de overwinningen en behaalde punten! Kwantiteit is minder belangrijk.
  22 mei 2022
  1) Het aantal overwinningen zegt niks. Etappes in rittenkoersen leveren niks op ivm eendagswedstrijden en klassementen in diezelfde etappekoersen. 2) Niet alleen overwinningen leveren punten op.
Dus Ewan z’n vriendin is de baas? Interessante (en vrij ontluisterende) passage. Vooral omdat sprints in rondes nou juist de basis van een Lotto seizoen zijn.
Met alle respect voor Marc Sergeant maar vermoedelijk (!) zit er nog oud zeer omdat hij aan de kant is geschoven. Beter gezegd; buiten geschopt. En Lotto Soudal is al jaren geen schim meer van de succesploeg.
  22 mei 2022
  Nou ja, is het ooit wel een succesploeg geweest? Ze hebben de laatste 10 jaar altijd geteerd op die ene topsprinter met zijn trein zonder veel waarde in de klassiekers, een matige klassiekerkern met veel te weinig uitschieters, veel talenten waarvan er weinig doorbreken en al 5 jaar geen fatsoenlijke klassementsrenner meer.
22 mei 2022
Dit artikel bij HLN, de grootste roddelgazet van Vlaanderen, zit achter een betaalmuur, maar gaat onder de ronkende titel: 'Vrijuit en zonder rancune'. Daar geloof ik eerlijk gezegd weinig van. Alsof Campenaerts die bocht wel juist zou nemen, als Sergeant nog steeds ploegleider was. Alsof Sergeant wel in staat zou zijn om Campenaerts om te bouwen voor een man die met de toppers meekan in de klassiekers van 250km. Alsof Ewan in deze Giro wel een rit had gewonnen voor hij uitstapte, als Sergeant gewoon even op bezoek was gekomen. 2011 dan. Wat is de precieze verdienste van Sergeant aan het wonderjaar van Gilbert? De OmegaPharma in OmegaPharma-Lotto weegt hoe dan ook zwaarder door dan Lotto, zeker als je kijkt hoe Boonen in 2012 na Gilbert zijn eigen laatste wonderlente beleeft in dienst van... OmegaPharma-QuickStep.
  Misschien moet ik eigenlijk dit in een privébericht doen maar kan jij die OmegaPharma-shit regelen voor me?
  22 mei 2022
  In 2011 was ene José Ibaguren ploegdokter van OPL, hij verhuisde mee naar QS in 2012. Waar hij begin dit jaar de deur achter zich dichttrok.
  @Thoin: Correct. Ik ben het geblondeerde kopje van Gilbert in de Tour van 2011 nog niet vergeten. Dat deed me denken aan Virenque, VDB, Ricco, Millar, enz... Een mooi gezelschap. Intussen is dr I naar Movistar vertrokken en daar blijven de resultaten toch wat uit. Ik ben benieuwd naar hun prestaties in de TdF.
  22 mei 2022
  @rv Omega-Pharma is zo mogelijk nog schimmiger geworden dan toen ze nog aan wielersponsoring deden. Google maar eens 'overname' 'Perrigo' 'Coucke'... @Thoin Ik dacht: laat ik die naam nu maar eens niet expliciet vermelden, bedankt voor de aanvulling ;-)
  Riccò heeft zijn haar nooit geblondeerd toch? Frigo wel.
  22 mei 2022
  2012 boonen, die zo goed als gelost werd door pozzato nota bene, die voor het eerst sinds 2009 in beeld reed? Drie vier jaar later wint diezelfde boonen bijna nog Roubaix. 202
22 mei 2022
De media is er duidelijk weer lekker aan het genieten van de miserie van een ander. Elke dag een nieuw artikel waar letterlijk niets nieuws in staat. Iets positiefs gaan ze natuurlijk ook niet publiceren, dat past niet binnen het verhaal.

Reacties zijn gesloten.