Sergeant wil Van den Broeck zien bevestigen in Catalonië

zondag 22 maart 2015 om 13:11
Sergeant wil Van den Broeck zien bevestigen in Catalonië

foto: Sirotti

Marc Sergeant kijkt uit naar de prestaties van Jurgen Van den Broeck in de Volta Ciclista a Catalunya. In de voorbije Tirreno-Adriatico eindigde de kopman van Lotto Soudal op de elfde plek, al had hij zelf graag tiende geworden. “Ik heb hem gezegd dat 10e of 11e eindigen voor mij niets uitmaakt. Het was een kwestie van seconden”, zegt ploegmanager Sergeant tegen Sporza.

“Als hij op minuten was geëindigd, dan had het een ander verhaal geweest. Ik vond zijn prestatie niet slecht”, kijkt de baas van Lotto Soudal terug op de Italiaanse rittenkoers. Morgen start de Ronde van Catalonië. “Die koers is iets lastiger dan Tirreno en daar komt hij meer aan zijn trekken. Er is ook geen tijdrit”, blikt Sergeant vooruit. Van den Broeck oogt ontspannen, volgens Sergeant heeft dat gedeeltelijk te maken met het schrappen van de Tour uit het programma van de Vlaming. “Dit hebben we al jaren niet meer gezien. Hij moet zich bewijzen voor een nieuw contract en bouwt voor zichzelf dus wel spanning op. Maar die is niet zo zichtbaar als vroeger.”

Of er een plekje voor Jurgen Van den Broeck ingeruimd wordt voor de Giro is nog niet honderd procent zeker. “De evaluatie is voorlopig gunstig, maar ik wil bevestiging zien in Catalonië. Dat was ook de afspraak. Jurgen beseft dat zelf ook. Voor zichzelf had hij slecht gescoord in Tirreno. Hij is kritisch voor zichzelf en dat is positief. Hij weet dat hij zijn plaats moet verdienen.”

Mocht de Catalaanse etappekoers tegenvallen voor Van den Broeck, dan kan hij volgens Sergeant de Giro vergeten. “Dan is er met de Vuelta nog een plan B. Dat was mijn idee. Maar als hij laat zien dat hij kan presteren in de Giro, dan mag hij starten”, aldus Sergeant.

Dit artikel delen:

24 Reacties

AZH 22 maart 2015 om 13:24

Top 20 zou mooi zijn!

vlek 22 maart 2015 om 13:30
Quote:
Mocht de Catalaanse etappekoers tegenvallen voor Van den Broeck, dan kan hij volgens Sergeant de Giro vergeten.

Dit lijkt me echt de manier om naar een grote ronde toe te werken met je kopman..

Bazzz 22 maart 2015 om 13:39

Wat een gebakje, bijzondere manier van prikkelen zeg.
Dus mocht hij uitvallen door wat voor reden dan ook, kan hij de giro vergeten :S

nero 22 maart 2015 om 13:40

@vlek JVDB heeft afgelopen jaren laten zien dat de ‘normale’ manier van naar een ronde toe werken niet het gewenste resultaat geeft. Logisch dat Sergeant het eens op een andere manier probeert.

vlek 22 maart 2015 om 13:44

Alsof een andere manier van voorbereiden zou voorkomen dat hij geblesseerd op moet geven na een val. Zijn normale manier van voorbereiden heeft zich toch al genoeg bewezen om afgeschoten te worden op basis van dat soort zaken. Daarnaast was het verhaal vorig jaar dat hij misschien iets te goed was in de Dauphine, omdat hij zich nog moest bewijzen. Waarom dan dit jaar de omstandigheden scheppen voor zo’n zelfde scenario? Onbegrijpelijk.

nero 22 maart 2015 om 13:50

@vlek Ik bedoel dat als je alle koersen alleen benadert als voorbereiding op de Tour, het risico dat een valpartij je hele seizoen verknalt wel erg groot maakt.
Sergeant eist nu ook prestaties in kleinere koersen, logisch. Hij koppelt dat aan het mogen starten in een grote ronde omdat hij weet dat JVDB dat graag wil.

vlek 22 maart 2015 om 13:56

Dat eerste is inderdaad wel een punt. Het gaat echter voorbij aan het gegeven dat JVDB in het verleden echt niet minder was in de kleinere rondjes dan hij nu is, dus vraag ik me af waar de winst van deze aanpak op dat punt nu dan zou zitten?

Zijn grootste kwaliteit zal altijd blijven liggen bij de grote rondes. Daar heeft hij met zijn normale manier van voorbereiden de laatste jaren laten zien tot mooie dingen in staat te zijn. Ik vind het wat dat betreft niet te begrijpen waarom je een Giro deelname af zou laten hangen van het verloop van Catalonië. Dat JVDB zich dat graag wil kan ik me ook moeilijk voorstellen. Waar heeft hij dat aangegeven?

Daan° 22 maart 2015 om 14:00

Ik ben benieuwd, maar als ploegleider zou ik ook wel wat meer willen zien van je nog redelijk jonge renner.

koos1 22 maart 2015 om 14:00

typisch Sergant weer, het is sinds het vorigjaar toch al duidelijk dat Van den Broeck dit jaar nog wat mag rondfietsen voor Lotto en dan mag/moet vertrekken.

nero 22 maart 2015 om 14:02

Wat ik bedoel is dat JVDB graag een grote ronde (in dit geval de Giro) wil rijden. Sergeant wil graag dat hij zich ook in andere wedstrijden laat zien. Dus koppelt hij prestaties in die wedstrijden aan het mogen starten in de Giro. Of dat verstandig is weet ik niet, de tijd zal het leren. Maar ik snap het wel, gezien het verleden.

Jungle Man 22 maart 2015 om 14:05

Gewoon, net als Vinokoerov een brief schrijven…

schipperaar 22 maart 2015 om 14:13

Had graag tiende geworden, mooie doelstelling.

Haanaf 22 maart 2015 om 14:16

Rijdt Jurgen wel de tour?

cosmo 22 maart 2015 om 14:21

@Haanaf: Neen
Hopelijk Giro en Vuelta, en als hij daar zijn ding mag doen (zonder gezaag van zo’n Sergeant) haalt die in zeker een van de twee wel een mooie ereplaats (denk ik toch)

nero 22 maart 2015 om 14:25

Dat de Tirreno niet lastig genoeg was klinkt ook raar. Met Quintana, Mollema, Uran, Pinot en Contador in de top-5 leek het toch echt een parcours bij uitstek voor ronderenners.

Thijs E 22 maart 2015 om 15:35

Straffe taal van Sergeant, wie gaat het in de Giro dan beter doen voor het klassement dan VBDII?

Giant-GreenEdge 22 maart 2015 om 15:41

Moest lotto een soort van Sky of Saxo selectie hebben, zou ik het nog snappen, maar nu? Wie is dan anders de klassementsman? Monfort? Moet die zich ook eerst bewijzen? Als hij niet goed is volgende week zal het misschien de vuelta worden… Dus misschien ook geen grote ronde? Waarom rijdt hij dan nog in je ploeg? Zelfs een falende vdb levert heel wat publiciteit op in de giro, dus wat vindt de sponsor hiervan? Hoeveel potentiële top 10 renners moeten zich eerst bewijzen vooraf vooraleer ze zeker zijn van een selectie? Kkortom; ik begrijp het niet echt…

Chaba 22 maart 2015 om 17:09

Deja vu… In de Dauphine moest hij ook al bevestigen voor de Tour nu dit..we weten hoe dat uitpakte. Piek lag te vroeg. Ik zou dit echt niet kunnen waarderen als je meermaals bevestigd hebt in het verleden

Turtlehead 22 maart 2015 om 17:10

@Giant-GreenEdge: mijn idee, heel raar zo. Als er geen druk is, verwacht dan ook niet teveel en ga ervan uit dat, zonder grote tegenvallers, hij in de Giro voor het klassement gaat.
Dat miljoen salaris is toch al uitgegeven, maak dan gebruik van zijn capaciteiten.

Neilstrung 22 maart 2015 om 17:15

Zo vreemd vind ik dit nu ook weer niet. Het afgesproken doel voor VDB was de Vuelta. VDB wil zelf graag de Giro er nog bij nemen, dus moet hij bewijzen dat de conditie in stijgende lijn zit voor de Giro. Niet vergeten dat Lotto de laatste jaren vrij goede Giro’s gereden heeft met vrijbuitersploegen. Nu komt daar Greipel met een trein bij. VDB is dan niet écht nodig daar.

DerPantzerwagen 22 maart 2015 om 18:07

In de lastigste etappe van de tirreno zag je toch dat hij eerder 7e-8ste sterkste klimmer was ipv de 11e plek die hij behaalde in het algemmen klassement. Catalonië heeft een mooi deelnemersveld maar top-10 moet in principe wel lukken. Ook in de giro zie ik hem wel een mooi resultaat behalen, als het meezit top-5.

F e r o x 22 maart 2015 om 18:27

Opnieuw bevestiging van de onbekwame ploegleiding bij Lotto. Je zou denken dat ze toch niet tweemaal op rij dezelfde fout maken.

Gelukkig hebben ze momenteel goede renners (en bredere kern) en eindelijk wat meer geluk, waardoor het mismanagement minder opvalt dan vroeger.

JDG 22 maart 2015 om 18:40

ik kijk vooral weer uit naar De Gendt. hopelijk is die weer in aanvalsmodus. in 2012 won hij nog de slotrit, na zijn typische aanval/hardrijdersdrift

Kelder is de Man 23 maart 2015 om 18:43

Vind het zo vreemd niet. Als ik mn werk niet goed genoeg doe, word er ook meer druk op gelegd om het beter te doen. Als renner moet je daar maar mee om gaan.

Headlines

Materiaalzone