Sergeant: “Als Ligthart goede benen heeft, gaat hij kopman voor een dag zijn”

Sergeant: “Als Ligthart goede benen heeft, gaat hij kopman voor een dag zijn”

foto: Marcel Koch

woensdag 4 mei 2016 om 17:36

Lotto Soudal start de Giro d’Italia met André Greipel als grote man. De Duitse sprinter heeft in het routeboek een zestal ritten aangekruist waar hij denkt kans te maken. Dat vertelde Greipel op de persconferentie voor de Giro. Onder meer Pim Ligthart zal deel uitmaken van zijn sprinttrein. De Nederlander hoeft echter niet volledig in dienst rijden. “Als Pim goede benen heeft, dan gaat hij zeker de gelegenheid krijgen om de kopman van een dag te zijn”, vertelt sportief manager Marc Sergeant aan WielerFlits.

Mikken op Greipel en aanvallers
“Wij hebben altijd een ploeg die gebouwd is rond een paar mensen, in dit geval vooral rond André in de vlakkere ritten. Voor de rest hebben we kansen gegeven aan de aanvallers”, aldus Sergeant, die met Adam Hansen (2013) en Lars Bak (2012) voorbeelden uit de voorbije jaren aanhaalt. “Dus als Pim goede benen heeft, dan gaat hij zeker de gelegenheid krijgen om de kopman van een dag te zijn.”

‘Heb het gevoel dat hij goed in zijn vel zit’
“Ik vermoed dat hij wel ver kan geraken in bepaalde ritten. Hij heeft aan het begin van de winter zich erop ingesteld: ‘Dit is mijn grote ronde’, natuurlijk ook omdat de start in Nederland is. Ik heb het gevoel dat hij er echt naar toegewerkt heeft en dat hij goed in zijn vel zit.” Naast Ligthart en de sprinttrein van Greipel, heeft Lotto Soudal met Maxime Monfort ook een renner die voor een goed klassement wil gaan. Tim Wellens mikt op ritzeges in de etappes met meerdere heuvels.

Sparen voor de lastige etappes
Met de openingstijdrit in Apeldoorn en daarna twee vlakke etappes tussen Arnhem en Nijmegen trekken de eerste drie ritten door het thuisland van Ligthart. Sergeant heeft graag dat de voormalig Nederlands kampioen in zijn rol blijft het eerste weekend. “Hij weet ook wel dat de eerste twee ritten niet echt zijn ding zijn. Hij gaat opgevreten worden”, is Sergeant realistisch. “We willen hem er ook voor behoeden. We hebben liever dat hij zijn benen spaart voor als de etappes komen die iets moeilijker te controleren zijn. De Giro is een geschikte ronde om weg te rijden met vijftien à twintig man. Daaruit wegrijden kan Pim wel.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Vinyakke 4 mei 2016 om 18:05

Sprinten voor Greipel, oké!
Aanvallen voor onder meer Hansen, Bak, wellens & Ligthart, oké!
Maar dat ze blijven inzetten op een klassement voor iemand als Monfort snap ik niet.
Ik begrijp dat je met een beperkt budget niet alles kan hebben maar in een hele WT-ploeg geen enkele die aanspraak kan maken op top-10 in de grote rondes (dat is 3 keer 3 weken koers) vind ik wat mager op dat gebied. Het lijkt dat ze dit jaar wilden inzetten op het voorjaar. In de breedte was dat OK maar voor een top-kopman is het wachten op de verdere ontwikkeling van Benoot. Wat die top-10 betreft in de grote rondes, dat zie ik Vervaecke nog wel klaarspelen in de toekomst. Voorlopig is het echter een overgangsjaar aan het worden, jammer…

Neilstrung 4 mei 2016 om 18:16

Er zijn best wel renners die potentieel hebben om top 10 te rijden. Vervaeke moet nog wat groeien, De Clercq kan dat met wat meeval ook in Giro of Vuelta en De Gendt, moet dat zeker nog ergens in zich hebben, vrees wel dat hij dat er nooit meer zal uithalen.

Sonnycolbrelli 4 mei 2016 om 18:25

Monfort gaat weer lekker rondrijden voor plek 14 in het AK

pirazzi 4 mei 2016 om 18:27
Quote:
Sergeant heeft graag dat de voormalig Nederlands kampioen in zijn rol blijft het eerste weekend. “Hij weet ook wel dat de eerste twee ritten niet echt zijn ding zijn. Hij gaat opgevreten worden”, is Sergeant realistisch.

Dat “opvreten” zou ik niet erg vinden als Ligthart daarmee de eerste drager van de blauwe trui kan worden deze Giro als leider van het bergklassement door als eerste boven te komen in Berg en Dal, al willen Nederlanders van LottoNL – Jumbo dat ook wel natuurlijk.

ivo001 4 mei 2016 om 18:28

Als Greipel denkt in 6 etappes mee te kunnen doen, zou hij dan het plan hebben om de Giro uit te rijden?

pirazzi 4 mei 2016 om 18:43

@ivo001 Op de site van Lotto Soudal zegt Bart Leysen, sportdirecteur:

Quote:
“André Greipel is uiteraard ons speerpunt om etappes te winnen. Hij heeft minder koersdagen in de benen in vergelijking met vorig jaar. Maar ik ben er zeker van dat André er klaar voor is, er zijn zeker vijf sprintkansen en daarin zal hij zich laten zien.”

Dus wie weet dit jaar wel de volledige Giro.

Hakkie2 4 mei 2016 om 18:56

@Vinyakke: ik denk dat jij Monfort onderschat met ‘geen enkele aanspraak op een top 10 in een klassement’. Vorig jaar 11e in de Giro, jaar daar voor 16e in de Vuelta en 14e in de Giro, jaar daar voor 14e in de Tour. Ook ooit al zesde in de Vuelta (2011).

Dan maak je toch wel een kans op een top 10 klassering, ik zie hem dit jaar eigenlijk wel gewoon weer tussen plek 10 en plek 14 eindigen.

Samamba 4 mei 2016 om 19:25

Greipel stapt er uit na etappe 12 normaal gezien.

nasibal 4 mei 2016 om 19:26

Ach, Hakkie, het is maar net hoe je het uitlegt. Je kan het ook uitleggen als: Op een uitschieter na heeft hij al meerdere keren bewezen (ruim) tekort te komen. Kans? Ja. Groot? Nee.

superbove 4 mei 2016 om 20:02

tja een 10de plaats zoals monfort brengt wel uci punten op.

BlancoProCycling 5 mei 2016 om 00:53

Adam Hansen met z’n 14e grote ronde op rij?

Headlines

Materiaalzone

Populair