Sepp Kuss ziet toekomst bij Jumbo-Visma: “Hoop ooit klassementsrenner te worden”

donderdag 25 juni 2020 om 09:03
Sepp Kuss ziet toekomst bij Jumbo-Visma: “Hoop ooit klassementsrenner te worden”

foto: Cor Vos (archief)

Sepp Kuss verwacht dat hij binnen Jumbo-Visma door kan groeien tot volwaardige klassementsrenner. De Amerikaanse klimmer, die vorig jaar als knecht van Primoz Roglic in de Vuelta een rit won, weet dat hij daarvoor nog wel stappen moet zetten. “Ik hoop een klassementsrenner te worden voor grote rondes. Waar ik nog aan moet werken is de focus voor een hele ronde”, zegt hij in een interview met Ciclismo Internacional.

Kuss heeft al drie grote rondes achter zijn naam staan, alle drie reed hij die als helper van een klassementskopman. “Als helper kan je mentaal even de knop op ‘uit’ zetten op dagen die niet cruciaal zijn, maar als je voor een klassement gaat vraagt dat een heel andere mentaliteit. Het is iets dat ik nog moet leren. Ik ben normaliter niet heel nerveus, dus ik zou het moeten doen op een manier waarbij ik een ‘relaxte’ kopman kan zijn”, zegt hij.

‘Koersen met meer kopmannen geeft mij minder druk’
De Amerikaan ziet mogelijkheden om door te groeien binnen zijn huidige team. “Ik denk dat dat kan bij Jumbo-Visma. Uiteindelijk gaat het erom dat je de beste bent, toch?”, vraagt hij zich af. “Ik functioneer beter als ik een koers rijd met meerdere kopmannen. Dat geeft dat beetje minder druk en dan kan ik vrijer koersen, in plaats van dat ik zeven man heb die op mij letten. Dat kan ook stress opleveren.”

Om klassementsrenner te worden zal Kuss zijn tijdrit nog moeten verbeteren, weet hij. “Ik werk daar wel aan, maar nog niet zo veel als de klassementsrenners. De ploeg weet dat de tijdrit altijd lastig zal blijven voor mij, maar we hebben tot nu toe jaarlijks aerotests gedaan. Als knecht rijd ik een tijdrit ook vaak niet op volle kracht, omdat ik daarin energie spaar. De komende jaren wil ik dat anders aanpakken, omdat ik die tijdrit-flow moet ontwikkelen. Fysiek en mentaal.”

‘Steven, Tom en Primoz hebben geen grote ego’s’
Dit najaar debuteert Kuss in de Tour de France, als knecht van de drie kopmannen Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. “Ik kijk ernaar uit. In de Verenigde Staten denken mensen dat ik fiets voor mijn hobby, tot ik ze vertel dat ik de Tour de France heb gereden. Hopelijk is de coronasituatie op tijd onder controle en kunnen we met hetzelfde enthousiasme koersen. Zeker omdat het straks voor mij de eerste keer is, kijk ik ernaar uit om de gekte en het spektakel van de Tour te ervaren”, zegt Kuss, die nog een contract heeft tot eind 2021.

Dat Jumbo-Visma met drie vooruitgeschoven pionnen start, ziet Kuss niet als een probleem. Bij andere teams heeft die strategie wel eens fout uitgepakt. “Ik denk dat het grote verschil is, als ik Steven, Tom en Primoz ken, dat zij geen grote ego’s hebben. Natuurlijk zijn ze allemaal ambitieus en willen ze winnen, maar volgens mij hebben ze een gemeenschappelijk doel. Nog meer dan dat ze een interne strijd willen voeren. Ik denk dat dat het beste uit hun naar voren brengt.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Spake Breekerd 25 juni 2020 om 09:13

Hoe goed kent hij Tom eigenlijk, meer dan van alleen de fotoshoot en nieuwjaarsborrel?

Franco Ballerini 25 juni 2020 om 09:29

Hooguit niveau Bennett, meer zit er volgens mij niet in. Nog mooi natuurlijk.

josi 25 juni 2020 om 09:36

Het vastleggen van Kuss is een hele goede greep gebleken. Als hij zijn dag heeft, kan hij in bergritten tot diep in de finale mee. Voor een goed AK zal hij nog stabieler moeten worden en aan zijn tijdrit moeten sleutelen. En als dat niet lukt zie ik hem de komende jaren nog wel een aantal mooie bergritten winnen, ook niks mis mee.

Bahamontes Fanclub 25 juni 2020 om 10:01

De vraag is dan natuurlijk ook een beetje op welk niveau hij klassementen hoopt te rijden. Ronde van Oostenrijk of Tour de France?

Yeez 25 juni 2020 om 10:42

@bahamontes “ik hoop een klassementsrenner te worden voor grote rondes”.

Vee duidelijker kan niet toch? Grote rondes dus

Bahamontes Fanclub 25 juni 2020 om 11:14

Het was dan ook bedoeld als zijnde wat zou hij daadwerkelijk kunnen en niet als zijnde wat denkt hij te kunnen…

Om echt de top van het rondewerk te bestormen, lijkt hij mij toch wat te kort te komen.

KnightBiker 25 juni 2020 om 10:15

25 jaar, plus zijn Amerikaanse achtergrond (een minder gefocuste opleiding tot wielrenner dan in Europa) geven aan dat er nog wel wat verbetering in zit. Als je kan wat hij kan is de gedachte aan een klassement logisch, maar of dat in dit team gaat gebeuren lijkt mij twijfelachtig: er zijn 4, en met Oomen erbij 5 renners die meer aanspraak maken op kopmanschap.
Vooralsnog best nog een paar jaar te blijven, alvorens elders het kopmanschap uit te proberen.

Kannibaal van Schepdaal 25 juni 2020 om 10:19

Staat niet echt op mijn radar als toekomstig ronderenner. Lijkt me eerder dat zijn niveau inderdaad ligt op dat van Bennett. Is toch ook al van 1994.

Yeez 25 juni 2020 om 10:42

Primoz is van 1989 en begon in 2017 op zijn 28ste te scoren. Ook sepp begon in 2016/2017 pas op de weg te fietsen

ChefSpijker 25 juni 2020 om 10:51

In 2015 begon ie op de weg (alleen nog niet bij een profploeg) en daarvoor was ie MTB’er. Da’s wel een wat makkelijkere overstap dan van schansspringen naar wielrennen vermoed ik. Laat Kuss eerst maar eens klassementen gaan rijden in WT-rondjes van een week. De piek van Kuss lijkt wel hoger te liggen dan bij Bennett afgaande op zijn uitschieters, de vraag is of ie ook zo constant kan presteren. Bennett heeft toch al een zooi top 10-klasseringen bij elkaar gefietst.

Kannibaal van Schepdaal 25 juni 2020 om 13:19

Zolang Kuss niet constant presteert en een goede tijdrit kan neerzetten, zie ik hem maximaal in de tweede helft van de top tien eindigen in een slechtbezette Giro of Vuelta. Voor een team als Jumbo is dit natuurlijk onvoldoende om als kopman uitgespeeld te worden. In een team als CCC kan het wel. Maar ik vraag mij vaak af wat het nut is van een kopman die maximaal dat resultaat kan halen. Zoek iets waar je echt goed in bent. Zou hij bijvoorbeeld niet beter tot zijn recht komen als een type Teuns of Woods? Ritten kapen in de grote ronden, af een toe een ereplaats in een kleine ronde en sterk presteren in het explosieve eendagswerk?

Romāns Vainšteins 25 juni 2020 om 10:44

Geen mening gestemd omdat het er om zal hangen welke ronde, welk parcours, in welk team.

Mocht hij zich toespitsen op extreme klimrondes met steile klimmen in overvloed denk ik het wel dat hij in zich heeft om met de besten mee te kunnen, op het vlakke vlak acht ik hem fragiel. Samengevat is het een renner die je op achterstand kan plaatsen, een vrije rol als aanvaller / klimtruibezitter, zeg het Barguilidee zie ik meer zitten.

josi 25 juni 2020 om 10:55

De vergelijking met Bennett, die hier door sommigen wordt getrokken, zie ik eigenlijk niet zo. Bennett is een vrij constante renner die in de bergen goed kan meekomen, maar net wat tekort komt tegen de toppers. Kuss is tot dusver een renner met pieken en dalen. Hij is een stuk explosiever dan Bennett en als hij zijn dag heeft, kan hij heel veel. Als zijn ontwikkeling zich voortzet, zie ik hem heel wat meer overwinningen boeken dan Bennett ooit zal doen.

Romāns Vainšteins 25 juni 2020 om 11:05

Tenzij hij net zoals de beter met hem vergelijkbare Poels in het sleurhondscenario vast komt te zitten ergens.

vanSpringel 25 juni 2020 om 12:24

Kuss is nog een ongeslepen diamant. Dat is een renner met Duende. Verwacht, gezien zijn eerdere prestaties, nog veel van hem. Die rijdt met vingers in z’n neus een steile weg op en dan moeten ze hem via z’n oortje nog afremmen.

boenk 25 juni 2020 om 12:44

Een Vuelta of Giro indien er amper tijdritten in zitten, misschien. Maar het probleem dat ik bij hem zie, is dat hij helemaal niet constant is, zelfs al kan hij zich nu op vlakke ritten sparen als knecht. Als kopman kan je je niet sparen op vlakke ritten en mag je geen enkele mindere dag hebben. En daar komt die tijdrit nog eens bovenop.
Hij zou zich beter toeleggen op klimklassiekers en rondjes van een week denk ik.

kelderfan 25 juni 2020 om 12:52

Kuss en De Plus zijn juist de schakels, die er voor zorgen, dat hun kopmannen goed functioneren. Wat dat betreft is het heel jammer, dat De Plus kennelijk de ploeg gaat verlaten.

Krul 26 juni 2020 om 00:52

Je krijgt Oomen er voor terug. Sommigen schatten Oomen als minder in, sommigen als meer, maar ik zeg dat het niet zo veel uitmaakt. Het gaat om de 4e/5e/6e schakel in een de beste ploeg die Jumbo Visma op kan tuigen.

tdola 25 juni 2020 om 13:00

Komend jaar in de giro samen met Bennett als co kopman, kijken hoe ver hij kan komen. En zn knechten.
En dan een 2e grote ronde knechten? Of andersom, eerst knechten en in vuelta voor eigen kansen?

Gaf vorig jaar aan best wat kilometers nodig te hebben, voordat hij beste presteerde.
Was vorig jaar in de vuelta wel echt heel goed. Toen de meesterknecht van roglic en pakte zelf ook nog etappe.

boenk 25 juni 2020 om 13:37

Dat betekent dat hij geen hoge basisvorm heeft, en dus langer moet pieken dan andere renners (bvb Roglic, Pogacar, Evenepoel… die een heel jaar lijken een hoge basisvorm te halen). Dat is nog een bijkomend probleem. Stel dat hij gepland staat voor de Vuelta, maar door een verschuiving (blessure van een ploegmaat) moet hij plots in de Tour of Giro aan de bak, wordt dat plots een stuk problematischer om op tijd in vorm te geraken.
Of als hij valt in de Giro, is het ook niet vanzelfsprekend om dan met een goeie vorm naar de Tour of Vuelta te gaan.

Ik zie toch heel wat beperkingen om te overwinnen voor hem, en het stopt zeker niet bij zijn tijdrit.

Jopie 25 juni 2020 om 13:37

Kuss lijkt me nu juist een renner die zich niet op het klassement moet richten. Lekker aanvallen in de bergen en ritten winnen om zo alsnog ergens in de top 10 terecht te komen en misschien meespelen voor de bergtrui, type Rasmussen.

Klaas Foppen 25 juni 2020 om 19:43

Rasmussen zou de tour hebben gewonnen. dus in dat opzicht :-)

Krul 26 juni 2020 om 00:53

Oscan Pereiro heeft de tour gewonnen

peervaneynthoven 25 juni 2020 om 18:38

Volgens mij zei de belg De Plus dat recentelijk ook nog, maar ‘verkocht’ zich recentelijk nog aan Ineos.

Franco Ballerini 25 juni 2020 om 19:02

Echt zonde. De Plus heeft zoveel meer capaciteiten dan een Bennett of een Kuss, en voor zover ik het kan inschatten werd dat ook bij TJV onderkend, maar helaas (maar ook wel begrijpelijk) kiest hij voor het geld en een wellicht roemloze carrière.

Klaas Foppen 25 juni 2020 om 19:42

Uiteindelijk is dat niet bevestigd nog, vorig jaar weren er wekenlang berichten geschreven dat roglic niet zou verlengen en dat deed hij wel. zolang dat iet officieel is geloof ik het nog niet.

kelderfan 26 juni 2020 om 14:42

Ik hoop, dat Froome blijft en dat derhalve Laurens De Plus ook blijft op ’t nest.
Hij en Kuss zijn voor mij de mannen om ’t Ineos moeilijk te maken in de GT’s

chasse patat 26 juni 2020 om 11:19

Als je ziet welke vermogens Sepp Kuss kan trappen tijdens de online wedstrijden dan moet met wat training het tijdrijden toch ook wel te verbeteren zijn. Ik denk dat hij het in zich heeft.

Headlines

Materiaalzone

Populair