Sepp Kuss wil (nog) niet als kopman naar de Tour
foto: Cor Vos
Nick Doup
donderdag 21 september 2023 om 08:15

Sepp Kuss wil (nog) niet als kopman naar de Tour

Interview Sepp Kuss mag zich sinds zondag officieel eindwinnaar noemen van een grote ronde. Door zijn overwinning in de Vuelta a España gaan vanaf 2024 nog meer ogen op hem gericht zijn. Zijn plek in de anonimiteit van het peloton verandert naar een plek in de schijnwerpers. “Maar ik kan nog steeds diezelfde renner zijn die achterin het peloton zit, maar er gaan wel meer verwachtingen komen van de buitenwereld”, weet hij.

“Dat wordt anders. Maar ik moet vooral mezelf niet te veel verwachtingen opleggen en door blijven gaan, zoals ik dat altijd heb gedaan in het verleden”, aldus Kuss in gesprek met WielerFlits, dat dinsdag aanwezig was bij zijn huldiging in de service course van Jumbo-Visma in Den Bosch.

Jarenlang was Kuss de luxeknecht binnen de Nederlandse ploeg. Bij alle eindzeges in de grote rondes, van Primož Roglič en van Jonas Vingegaard, was de Amerikaanse klimmer erbij. Ook de Vuelta a España 2023 won Jumbo-Visma. Niet met Vingegaard of Roglič, maar juist mét Kuss.

Nu hij voor het eerst zelf drie weken lang op de toppen van zijn kunnen moest presteren, heeft Kuss veel geleerd over het zijn van een kandidaat-winnaar van een grote ronde. “Het mentale gedeelte”, zegt hij. “Het rijden in een wedstrijd waarin je alles kunt verliezen. Normaal heb ik niets te verliezen, omdat ik mij focus op mijn werk en dat goed wil doen. Vanuit dat oogpunt heb je niets te verliezen, maar elke dag gefocust zijn en elke etappe alles eruit halen is mentaal niet makkelijk.”

‘We wilden duidelijkheid na de Angliru’
Het bepalende moment in de voorbije Vuelta was de bergetappe naar de Alto de l’Angliru in de slotweek, waar Kuss nipt zijn leiderstrui behield nadat Roglič en Vingegaard waren weggereden. “Voor de Angliru wisten we niet zeker dat we de drie sterkste renners in koers zouden zijn. Tot dat moment koersten we vooral tegen de concurrentie, maar toen stonden we daar met z’n drieën…”

“Dat verraste ons allemaal. Dat kun je niet plannen van tevoren, want die situatie hadden we niet verwacht. We wilden daarom wel duidelijkheid in die nieuwe situatie”, vertelt hij nu. Uiteindelijk werd na die bergrit de knoop doorgehakt en stond iedereen achter het doel om met Kuss de Vuelta te winnen en het volledige eindpodium te bezetten met Jumbo-Visma-renners; Vingegaard werd tweede, Roglič derde.

Joker
Met het oog op 2024 gaat Sepp Kuss ook een grote rol spelen binnen Jumbo-Visma. Als winnaar van een grote ronde zal hij wat te eisen hebben. De vraag is of hij als kopman naar de Tour de France wil, in een ploeg waarin tweevoudig winnaar Vingegaard en Giro- en Vuelta-winnaar Roglič ook nog koersen. “Je mag die aspiraties altijd hebben”, zegt Kuss over het willen winnen van de Tour. “Maar ik realiseer mij dat de Vuelta heel anders is dan de Tour.”

“Dan heb ik het over de dynamiek van de wedstrijd. De Vuelta is de perfecte koers. In de Tour is het veel nerveuzer. Daar zijn de overgangsritten zwaarder en zijn de beklimmingen minder steil. Dus die wedstrijd is echt anders, voor mij dan”, aldus Kuss.

De wil om kopman te zijn in de Ronde van Frankrijk volgend jaar, spreekt hij nu niet uit. Hij verwacht in zijn ‘oude’ rol als luxeknecht daar weer aan de start te staan. “Normaal gesproken wel, maar ik houd er ook van om als joker uitgespeeld te worden. Voor mij is dat ook motiverend, om op die manier voor een kopman te werken en ook te kunnen koersen. Ik ben het plezier in het knechten ook zeker niet verloren.”

foto: Cor Vos

Merijn Zeeman: “Vanuit onze benadering verandert er niets voor Sepp”

Volgens sportief directeur Merijn Zeeman hoeft in de rol van Sepp Kuss niets te veranderen voor de komende jaren. “Als je redeneert vanuit hoe wij de sport benaderen, verandert er niets voor Sepp. Hij kan zeker bij ons nog een grote ronde winnen, net zo goed als dat we hem dat nu ook hebben laten doen”, zegt Zeeman. “Sepp weet dat hij juist bij Jumbo-Visma een grote ronde kan winnen, veel meer dan dat hij ergens als enige kopman wordt uitgespeeld.”

“Overigens hebben we Sepp in 2021 op dezelfde manier de Vuelta laten rijden, alleen verloor hij toen zes minuten in de laatste tijdrit”, doelt hij op de uiteindelijke achtste plaats van Kuss, op bijna 19 minuten van eindwinnaar Roglič. “Dit hebben we vaker zo gedaan.”

Trots
“Kijk hoeveel verschillende winnaars er in ons team zitten. Juist als je in zo’n ploeg rijdt, dan komen er tactisch altijd situaties waarbij je beschermd wordt van achteren. Dan krijg je juist de kans om te winnen”, vult hij aan. “Iemand als Sepp kan bij ons zo een grote ronde winnen. Iemand als Tiesj Benoot kán een klassieker winnen in onze ploeg, omdat het niet alleen maar om Wout van Aert gaat. Wij proberen het op een andere manier te benaderen.”

En binnen Jumbo-Visma is ook bekend dat Kuss de rol van enige kopman in, bijvoorbeeld, de Tour de France niet ambieert. “Dat is niet zijn persoonlijkheid. Op deze manier vindt hij het geweldig. En hij kan ook intens genieten als Jonas de Tour wint, of Primož de Giro wint. Daar is hij net zo trots op als dat hij zelf wint.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
19 Reacties
Sorteer op:
20 september 2023 12:51
Roglic en vingegaard zijn de grote tenoren binnen jumbo. Dat kuss zo goed gaat in de vuelta heeft ook te maken dat er meer berg etappes zijn en dit jaar waren er veel finish berg op. Dat is in zijn voordeel. De tour heeft in mijn ogen teveel vlakke kilometers voor sepp.
20 september 2023 12:30
Is vanaf nu altijd schaduw kopman, waar hij ook start. Dat psychologische voordeel pak je nu wel mee
  20 september 2023 12:52
  Inderdaad, de concurrentie zal zijn deelname wel anders gaan beoordelen na dit succes in de Vuelta. Bovenop alle andere kwaliteiten van TJV is Kuss er nog een zorg bij. Hebben UAE en Ineos na de laatste Tour hun strijdplannen voor 2024 herschreven, kan dat 2 maanden later alweer de prullenbak in.
  20 september 2023 14:07
  en dat psychologische voordeel zal ook wel wat kosten als de onderhandelingen na 2024 beginnen.
  20 september 2023 14:57
  Ik denk niet dat dat een goed idee is. Gewoon meesterknecht. Vergeet niet dat hij ook een poosje ploeggenoot van Tom Dumolin was. Dat zal gerust wel indruk op hem gemaakt hebben.

  Zou TJV echt verwacht hebben dat Sepp in de zesde etappe 3 minuten zou pakken?
20 september 2023 12:31
Kuss kent beperkingen evengoed als zijn mogelijkheden. Heel verstandig om niet gelijk van alles te gaan eisen zoals ooit een Aru zo goed kon doen en daarna faalde.
Kuss wordt goed gewaardeerd, betaald, en is tevreden daarmee en dat is prima.
20 september 2023 16:08
Kuss rijdt toch geen tour meer. Die gaat elk jaar Giro/Vuelta doen. In juli lekker met het gezin vakantie houden in Colorado.
21 september 2023 02:25
Zeeman: “Sepp weet dat hij juist bij Jumbo-Visma een grote ronde kan winnen, veel meer dan dat hij ergens als enige kopman wordt uitgespeeld.”
Komt toch niet helemaal zeker over dat hij dit nog even denkt te moeten benadrukken (terwijl ik denk dat Kuss helemaal niet weg wil en zeker niet ergens alleen kopman wil worden).
  21 september 2023 07:17
  Klinkt ook wat godfatherig vanuit Zeeman: ik hoop vurig dat Roglic geen oren heeft naar datzelfde dreigement.
  21 september 2023 11:19
  Zeeman drukt zich soms wat onhandig uit. Als je kuss' houding en commentaren door de jaren heen naslaat zul je zien dat hij zelf niet een enige kopman wil zijn. Hij vindt die druk niet fijn en wil evt scoren in de luwter of naast een gelijke. Dat kan bij tjv, maar bij veel andere ploegen is daar niet de ruimte voor en zal hij met zijn kwaliteiten (en prijskaartje) al snel naar het front gestuurd worden.
21 september 2023 13:02
Voor Kuss is het ook beter dat dit zo blijft, voor Vingegaard is het ook te behappen. Voor Roglic wellicht moeilijker.
20 september 2023 12:39
Voor zover dat niet al in zijn contract staat, zou ik met Kuss een bonus afspreken als iemand van TJV een grote ronde wint en Kuss in die ronde meedeed. Een bonus bij eigen winst geeft het verkeerde signaal (Kuss moet een grote ronde winnnen) terwijl het bij een teambonus niet uitmaakt of Kuss knecht of per ongeluk zelf wint.
20 september 2023 14:32
Wat is het toch een baas. Binnen mum van tijd op gelijke hoogte met ne rem tav gr's, maar wat een karakter heeft Kuss, dienend en leidend tegelijk. Jumbo gaat komend jaar 5 kunnen uitspelen: Vingegaard, Roglic, Kuss, Kelderman, Kruijswijk, in wisselende samenstellingen. Voor de koers mogen we blij zijn dat Ayuso eraankomt, dat we Pogacar hebben, en hopelijk binnenkort Arensman. Een Bernal die weer terug wil bij de groten, zou prachtig zijn. En rem? Tja, zal nog wat stapjes moeten maken, als het er überhaupt inzit.
  20 september 2023 15:05
  Komende 5 jaar: Dan is Kruiswijk 41, Roglic 39. Beetje erg optimistisch...
  20 september 2023 16:03
  Wat doen Kelderman en Kruiswijk uberhaupt tussen die andere 3 namen?
  20 september 2023 16:15
  ...Jorgenson, Gloag, en over een paar jaar Staune-Mittet, Nordhagen...
  20 september 2023 22:00
  Vingegaard, Jorgenson, Arensman (vanaf 2025) en misschien Staune-Mittet lijken me namen die logischer zijn als je spreekt over een termijn van vijf jaar. Al hoop ik persoonlijk dat ze bij Jumbo-Visma zo slim zijn om Primoz de kans te geven z'n ultieme droom waar te maken. Na alles wat hij het team gegeven heeft is dat wel het minste wat hij verdiend.
  20 september 2023 22:09
  eh goed lezen jongens, er staat komend jaar, 5 namen. Kelderman wilden ze ook als joker uitspelen, kan dus ook met kruiswijk.
  21 september 2023 09:34
  ‘Kruis en Kelder uitspelen’: euuuuuh, als wat precies? Als knecht voor de buitenlanders nog steeds, toch wel?
  Terzijde: ne Rem naar TJV, ik vind het een steeds aantrekkelijker idee: Kuss en Roglic op zijn oude dag kunnen hem nog beter van dienst zijn dan Landa.

Reacties zijn gesloten.