Sep Vanmarcke wint Maryland Cycling Classic en pakt belangrijke UCI-punten

maandag 5 september 2022 om 00:11
Sep Vanmarcke wint Maryland Cycling Classic en pakt belangrijke UCI-punten

foto: Cor Vos

Sep Vanmarcke heeft in Amerika de Maryland Cycling Classic op zijn naam geschreven. De ervaren Belg van Israel-Premier Tech was na een vermakelijke koers de snelste van een kopgroep van vijf. Hij bleef de verrassende Nickolas Zukowsky (Human Powered Health) maar nipt voor in de sprint. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) werd derde.

De Maryland Cycling Classic was de eerste grote Amerikaanse koers die weer op de UCI-kalender stond sinds het uitbreken van de coronacrisis in 2020. Met het label 1.Pro (net als onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne en de Scheldeprijs) was het bovendien erg interessant in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour. Niet voor niets stuurden ploegen als EF Education-EasyPost, Israel-Premier Tech en BikeExchange-Jayco sterke selecties naar de VS.

Al vroeg in de koers reed een kopgroep van zo’n twintig renners weg, met daarbij onder meer Quinn Simmons, Toms Skuijns, Magnus Cort, Neilson Powless, Tom Scully, Krists Neilands en Nick Schultz. Die groep brak uit elkaar en werd ook weer aangevuld door enkele achtervolgers die de oversteek konden maken.

Elitegroep maakt verschil in de heuvels
Zo ontstond in de heuvelachtige zone van zeker 130 kilometer een elitegroep van twaalf man, met daarbij Powless, Cort, Andrea Piccolo (allen EF Education-EasyPost), Simmons, Skujins (beiden Trek-Segafredo), Schultz, Alexandre Balmer (beiden BikeExchange-Jayco), Sep Vanmarcke en Jenthe Biermans (beiden Israel-Premier Tech). Zij pakten drie minuten voorsprong op het peloton en breidden die uit tot zes minuten.

Ondertussen was er ook een achtervolgende groep met Tony Gallopin en Krists Neilands ontstaan. Daarachter reden dan weer Michael Matthews, Giacomo Nizzolo en oudgediende Óscar Sevilla in een groepje, maar dat was ook op ruime achterstand van de koplopers.

Kopgroep gaat het halen
Bij het binnenrijden van Baltimore, ongeveer 50 kilometer voor de finish, was het verschil tussen de voorste groep en de groep-Gallopin al opgelopen tot meer dan vier minuten.

Drie opvallende namen in de kopgroep waren Nickolas Zukowsky (Human Powered Health), David Lozano (Novo Nordisk) en Robigzon Leandro Oyola (Medellin-EPM). Zij draaiden goed mee met de WorldTeam-renners vooraan, tot diep in de finale. Zukowsky schoof in de voorlaatste ronde in Baltimore zelfs mee in een nieuwe vluchtpoging.

Vijftal strijdt om de zege
Hij ontsnapte met Vanmarcke, Powless en Skujins in wat de beslissende ontsnapping zou zijn. Het viertal sloeg namelijk meteen een groot gat met de rest. Omdat in de slotronde er nog gepokerd werd vooraan, kon Piccolo nog wel – in zijn eentje – de oversteek maken naar de kopgroep. Hij probeerde vervolgens het overtal met ploegmaat Powless uit te spelen, maar dat lukte niet.

Het draaide uiteindelijk uit op een sprint van vijf. Piccolo probeerde Powless te lanceren, maar de Amerikaan kon het niet afmaken. Het was Sep Vanmarcke die de sprint als eerste aanging en zijn inspanning volhield tot op de streep, al kwam Zukowsky nog gevaarlijk dichtbij. Voor Vanmarcke is het zijn eerste overwinning sinds de Bretagne Classic in 2019.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Groetjesaandevoetjes 5 september 2022 om 08:17

Ik blijf het idioot vinden dat een Cian Keogh met een 30e plek in deze koers meer UCI punten pakt dan Roglic gisteren pakte met een 5e plek op Sierra Nevada.

9
Krist The Vanma 5 september 2022 om 08:59

Keogh reed wel geen 14 km in het wiel.

-15
Groetjesaandevoetjes 5 september 2022 om 09:42

wel of niet in het wiel rijden is ook heel relevant voor de UCI ranking

0
Groetjesaandevoetjes 5 september 2022 om 09:44

en ter aanvulling: Sam Brand pakt met een 40e plek nog 3 punten, terwijl hij op 15.03 minuten achterstand binnenkomt. Meer dan de Ben O’Connor (nummer 6) gisteren op Sierra Nevada.

1
Draadband 5 september 2022 om 10:16

@Krist: inderdaad, Cian Keogh reed maar liefst 196 km in de schaduw van zijn collegas.

1
Krist The Vanma 5 september 2022 om 10:50

’t was maar een (inderdaad) stom grapje. Ik gun het Vanmarcke van harte. Sympathieke gast, en enorm veel pech gekend.

2
Samamba 5 september 2022 om 00:43

Deze race was toch weer het perfecte voorbeeld van de UCI die overzeese races wilt pushen door ze een statuut (.Pro deze keer) te geven dat ze echt niet verdienen. Het begin en de finale was nog vrij entertaining, maar 4 WT ploegen en 1 fatsoenlijke PCT ploeg die wat amateurs komen belachelijk maken, gecombineerd met een dramatisch slechte productie (interviews zonder geluid, groepjes op 10 minuten laten zien terwijl ze vooraan aan het aanvallen zijn etc.) en geen kat langs de weg. Dat is het toch echt niet.

Makkelijke UCI punten voor Israel en EF, dat wel. BEX die moeten toch wat minder klagen want ze slagen er keer op keer in om dit soort kansen gewoon te verpesten. Hebben ondertussen al heel wat kleinere koersen gereden waar ze gewoon te weinig uit haalden.

Heel leuk voor Vanmarcke wel. Blijft een sympathieke gast.

2
Sean Kelly 5 september 2022 om 09:12

Het was inderdaad dramatisch. Prof koers (en uitzending) onwaardig. Als je als UCI dit soort races wil promoten, dan stel in ieder geval minimum eisen aan aantal wt of pro teams en zorg ervoor dat de tv uitzending van niveau is. Het was in de finale nog te veel gevraagd om het nog te rijden aantal kilometers weer te geven.

0
Alderpark 5 september 2022 om 00:35

Mooie zege voor Vanmarcke, maar omdat hij nog maar een stuk of 80 punten heeft en nu maar net in de top 10 uci ranking van zijn team komt, stoot hij de iemand van zijn team uit de top 10 waardoor zijn team dit maar circa 60 nieuwe punten oplevert ipv 200

0
Samamba 5 september 2022 om 00:41

Het levert hem gewoon 140 punten op hoor (de 10e (Impey) had er 142, Vanmarcke had er 83, 60 van zijn 200 punten tellen niet). Biermans werd ook nog 7e en Nizzolo 25e dus dat zijn er al 205 in totaal. Heel goede zaak.

0
Thoin 5 september 2022 om 07:26

Ze staan er nog altijd 500 achter Lotto. Aangezien Woods in Britain zit, zie ik niet wie in Canada nog grote punten gaat pakken. Terwijl Lotto wel nog gaat scoren in die Belgische koersen.

0
Ronellenfitsch 5 september 2022 om 06:55

Komische koers, en Matthews en co missen deze weken kans na kans na kans …

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone