Sep Vanmarcke over strijd om UCI-punten: “Blij om weer gewoon te koersen volgend jaar”

vrijdag 4 november 2022 om 19:23
Sep Vanmarcke over strijd om UCI-punten: “Blij om weer gewoon te koersen volgend jaar”

foto: Cor Vos

Israel-Premier Tech vocht het afgelopen seizoen voor lijfsbehoud, maar degradeerde uiteindelijk uit de WorldTour. De strijd om UCI-punten had veel gevolgen binnen het team, vertelt Sep Vanmarcke in gesprek met Cyclingnews. “Het veranderde mijn programma enorm én het veranderde de manier van koersen”, aldus de 34-jarige Belg.

“Op een bepaald moment werd het belangrijk om een tweede of derde renner te laten sprinten, terwijl dat iets is wat je normaal nooit doet”, begon Vanmarcke zijn uitleg. “Normaal zet je alles op één man, die moet proberen te winnen, maar nu veranderde die tactiek. Ik ben blij om weer gewoon te koersen volgend jaar.”

“De hele zomer was heel vreemd. Het was niet de manier waarop we wilden koersen, maar de focus lag echt op de punten. Iedereen wil het liefst koersen om te winnen of resultaten te behalen, niemand wil zich de hele tijd druk maken om punten. In dat opzicht is het fijn dat dit seizoen voorbij is.”

“Voor mij verandert het niet zoveel”
Dat Israel-Premier Tech volgend jaar geen WorldTour-formatie meer is en dus afhankelijk is van wildcards voor de grote koersen, is voor Vanmarcke zelf geen onoverkomelijke probleem, vertelde hij. “Het is altijd fijner om onderdeel van de WorldTour te zijn, maar voor mij – heel persoonlijk – verandert het niet zoveel. Ik weet dat we uitgenodigd worden voor alle eendaagse koersen. Maar natuurlijk zijn er ook de klassementsrenners binnen het team. Voor hen wordt het lastiger, als we niet automatisch naar alle koersen kunnen. De klimmers van het team zullen dus meer moeilijkheden krijgen.”

Ondanks dat hij een doorlopend contract heeft tot eind 2023, staat het Vanmarcke technisch gezien vrij om weg te gaan bij Israel-Premier Tech, nu dat team gedegradeerd is. Half oktober liet hij echter aan Cyclingnews weten die intentie niet te hebben. “Ik ben niet van plan om weg te gaan. Voor mij verandert het niet veel”, klonk het na de Veneto Classic.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Jawbone 4 november 2022 om 19:35

Wie gaat hem vertellen dat de cycle voor PCT invites 1-jaar is, en geen drie jaar zoals bij de WT licenties?

1
Cochise 4 november 2022 om 21:49

Dus eigenlijk zegt hij: we gaan ons nu weer 2,5 jaar niets aantrekken van UCI-punten om dan ergens in april 2025 te beseffen dat de deadline er weer aan komt, verontwaardigd te doen over het systeem en in blinde paniek punten proberen te scoren?

1
Ronellenfitsch 4 november 2022 om 19:54

En dan slaagde Israël er in tegenstelling tot andere teams ook nog eens zelden in om twee of drie man kort in een sprint te plaatsen …weinig gemerkt van die ‘tactiek’. Alleen dat Sep een koers kon winnen door het uitgebreide programma.

0
Chekie 4 november 2022 om 20:40

Sep aardige gast maar ook zijn tijd is wel voorbij. Die gaat er niet meer aan te pas komen in 2023. Zo gaat dat gewoon niets bijzonders. Vind hem persoonlijk ook enorm over gewaardeerd.

-1
Loek de Rooij 4 november 2022 om 22:14

Ik werd fan van hem en ging het wielrennen weer intensiever volgen door de Parijs Roubaix editie waar hij met Cancellara sur place op de wielerbaan ging afsprinten. Dank daarvoor mocht hij dit lezen.

Er zijn ook slechts enkele wedstrijden waarin hij kan floreren en daarbij heeft hij nauwelijks wapens die anderen niet hebben, maar dan (net iets) beter. Ook heeft hij heel veel pech gekend op momenten waarop hij juist heel goed was.

Ook ik zie hem niet meer veel uithalen, maar overgewaardeerd gaat mij wat ver. Het is/was echt een sterke renner Ik vind het juist lullig hoe dat er vaak de spot gedreven wordt met zijn pech. Hulde voor zijn carrière. Jammer dat Sep nooit een monument wist te winnen.

4
Wim Kruithof 4 november 2022 om 22:53

100% eens met Loek, mooie invalshoek.

0
Romāns Vainšteins 4 november 2022 om 22:58

De PR van 16, toen met Haymann, reed ie nog even los op de carrefour. Daar was ie nog dichter bij de kei dan tegen de geweldige Cancellara denk ik.

0
havana 4 november 2022 om 21:56

Type Jurgen v/d Poepbroek. Heel veel verwachtingen. Nooit kunnen presteren. Heeft de dacto eigenlijk bijna niks gewonenen.

-3
Mooie Sjors 4 november 2022 om 22:08

Tegen de grote successen van havana van op WF kunnen ze niet op nee. :D

1
Thoin 4 november 2022 om 22:35

VDB reed gewoon top 5 in 2 Tours. Top 10 in 4 grote rondes. Weet niet wat jij meer verwacht dan

2

Headlines

Populair

Materiaalzone