Sep Vanmarcke grijpt winst in WorldTour-koers Plouay

zondag 1 september 2019 om 17:02
Sep Vanmarcke grijpt winst in WorldTour-koers Plouay

foto: Cor Vos

De Bretagne Classic – Ouest-France in Plouay is op naam gekomen van Sep Vanmarcke. De Belg was na bijna 250 kilometer koers de beste aanvaller in de WorldTour-koers. Hij liet in de slotkilometer Tiesj Benoot (tweede) en Jack Haig (derde) achter zich.

Kopgroep met Fransen
Vier renners vormden de kopgroep van de dag: Johan Le Bon, Romain Sicard, Anthony Perez en Romain Combaud kregen op een gegeven moment zelfs tien minuten van het peloton. Die voorsprong werd daarna beetje bij beetje kleiner. Op honderd kilometer van de finish had het kwartet op kop nog maar drie minuten van de eerder opgebouwde tien over.

Op 75 kilometer van de finish werden de vier Fransen gegrepen, waarna de eerste favorieten zich toonden. Benoît Cosnefroy viel aan, gevolgd door onder meer Bob Jungels, Warren Barguil en Richard Carapaz. Dat werd te veel voor Bryan Coquard, die de rol moest lossen op het heuvelachtige en deels onverharde parcours.

Deceuninck-Quick-Step rijdt voor Viviani
Een grote kopgroep van 35 man (of zie het als een flink uitgedund peloton) ging uiteindelijk de finale in. Deceuninck-Quick-Step bepaalde het tempo, omdat sprintkopman Elia Viviani ook onderdeel uitmaakte van de groep. Dat was nodig, omdat een achtervolgende groep op ruim een halve minuut reed.

Beslissende aanval
Op de Côte de Marta (2,5 km aan 4%) werd aangevallen door onder meer Tim Wellens, maar hij werd gecounterd. Wel dunde de kopgroep uit, waarna Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke en Jack Haig profiteerden van een stil moment. Zij pakten een halve minuut en kregen hulp van ploegmaats die de achtervolging verstoorden.

De drie gingen daardoor met veertig seconden voorsprong de slotronde in rond Plouay, en die liep alleen maar op. Benoot, Vanmarcke en Haig werkten goed samen en konden de laatste vijf kilometer wat meer gokken. Benoot sprong op 1400 meter van de finish weg, maar die demarrage werd gecounterd. Vanmarcke was de volgende die aanviel, en die demarrage kreeg wél de ruimte. De Belg kwam daardoor solo over de finish.

Dit artikel delen:

13 Reacties

drikkes 1 september 2019 om 17:05

Dat gaat Sep nogal is deugd doen.

0
Hollow Knight 1 september 2019 om 17:06

Mooie dag voor het Belgische wielrennen. Het leek wel of Benoot & Vanmarcke samenwerkte tegen Jack Haig.

0
KnightBiker 1 september 2019 om 18:11

Van Marcke reed anders ook gewoon achter Benoot aan… Benoot liet inderdaad wellicht Het gat naar VanMarcke vallen maar het kan net zo goed zijn dat hij niet het niet kon.

0
stalle 1 september 2019 om 17:55

Leuk voor Sep.Is hem gegund.

0
Muldriaen 1 september 2019 om 17:59

Grote gunfactor heeft deze man. Van harte Sep, het is je gegund!

0
Baik-Baik 1 september 2019 om 18:49

Opvallend om Haig hier tussen de specialisten te zien staan.

Heeft die al eens een Waals voorjaar gereden?

0
Bryan 1 september 2019 om 21:05

Was dat dit jaar van plan als een vd kopmannen. Maar raakte geblesseerd (waardoor ook de giro niet doorging)

0
Matisz 1 september 2019 om 20:20

Wat ben ik blij voor Sep!

0
koos verrek 1 september 2019 om 21:23

Vanmarcke wint e koers ga ik in m’n dagboek schrijven

0
Retro Lex 1 september 2019 om 23:35

Sep van Marcke wint Plouay !!!

Ik ben al een aantal jaar Die Hard Fan van Sep van Marcke. Ook dit jaar weer in het opvallende zuurstok roze van EF. Sep, de man die als allersnelste over de kasseien kan dokkeren. Al Jarenlang vooraan te vinden in de de zware, koude, gure Vlaamse voorjaars koersen, vanaf de Omloop kris kras door Vlaanderen tot aan Roubaix. Maar ook altijd tegenslag. Lek op het verkeerde moment, uitwijken voor een valpartij en zelf in de greppel terecht komen. Zelf met voorwiel tussen betonplaten komen. (op home ground !!) . Net de slag missen, Net op het verkeerde moment aangaan, etc. Sep is nog wel eens de sterkste in koers maar Sep wint nooit. Tot vandaag GP Plouay of hoe die koers tegenwoordig ook mag heten. Een memorabele dag zou je zegen. (Ik had zelf helaas geen beeld.)

Helaas zijn zege vandaag wordt overvleugelt door de winst van supertalent Pogacar in de Vuelta.

0
Barry Batsbak 2 september 2019 om 08:44

Vanmarcke die een koers wint. Dat is inderdaad nieuws! Moet ie in het voorjaar ook eens doen. Denk dat er weinig rijders zijn met zo’n hoge gunfactor, maar die het steeds weer weten te verknallen door pech of matig koersinzicht. Hij had al minstens een paar topklassiekers op zijn naam mogen hebben wat mij betreft.

0
SteelHorseCowboy 2 september 2019 om 09:31

Leuk voor Vanmarcke.
Dit is voor hem dan ook de enige manier om nog te winnen: eindeloos rondjes rijden totdat hij in zijn eentje overblijft.

0
Jean Dumas 2 september 2019 om 15:00

Eigenlijk is Tiesj nu de nieuwe Sep aan het worden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone