Sebastian Langeveld verovert Nederlandse titel

zondag 29 juni 2014 om 16:14

Sebastian Langeveld is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen. De renner van Garmin-Sharp kwam in Ootmarsum solo als eerste over de finish. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) won de sprint van het achtervolgende peloton, voor Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert).

Vijftien vluchters
In Twente stonden achttien rondes van 13,5 kilometer op het programma. Al in de eerste ronde ontstond er een grote kopgroep van vijftien renners. Belkin was met drie man (Nick van der Lijke, Maarten Tjallingii en Tom Leezer) vertegenwoordigd. Giant-Shimano had Brian Bulgac en Tom Stamsnijder meegestuurd, terwijl ook Lars van der Haar van de opleidingsploeg vertegenwoordigd was. De kopgroep bestond verder uit een drietal renners van Koga (Bart van Haaren, Robbert De Greef en René Hooghiemster), Jarno Gmelich Meijling en Dennis Smit (Metec-TKH), Jasper Hamelink (Jo Piels), Kobus Hereijgers (Cyclingteam de Rijke), Patrick Kos (Airgas Cycling) en Martijn Verschoor (Team Novo Nordisk). Hoewel de maximale voorsprong boven de tien minuten uitkwam, werd dit door het door Parkhotel aangevoerde peloton terug gebracht tot ongeveer 6,5 minuut.

Favorieten in de tegenaanval
Tijdens de wedstrijd kregen de renners te maken met hevige regenval. Aan kop van het peloton voerde Garmin-Sharp het tempo in dienst van kopman Langeveld op. Na een valpartij met onder meer Wilco Kelderman ontstond er een groepje van tien renners die in de achtervolging gingen op de koplopers. Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) bepaalden het tempo, met in hun wiel Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), Lars Boom (Belkin), Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano), Danny van Poppel (Trek) en Coen Vermeltfoort en Ronan van Zandbeek (De Rijke). Op drie ronden voor het einde kwamen beide groepen bij elkaar.

Langeveld grijpt zijn kans
Vlak na de hergroepering volgden enkele demarrages en was het Tjallingii die vooruit bleef. Zijn poging strandde, maar zorgde wel van een verbrokkeling van de kopgroep. Met nog ongeveer anderhalve ronde te gaan sloop Langeveld weg bij zijn medevluchters. Al snel reed hij een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar. Tjalingii ging nog in de tegenaanval, maar Langeveld gaf zijn voorsprong niet meer af. De 29-jarige Zuid-Hollander passeerde als eerste de aankomst en won daardoor voor de eerste maal in zijn carrière de Nederlandse titel.

flag-nl NK Wielrennen 2014
Ootmarsum – Ootmarsum (243 km)

1. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) in 5u42m01s
2. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 33s
3. Wesley Kreder (Wanty Groupe Gobert)
4. Tom Veelers (Giant-Shimano)
5. Theo Bos (Belkin Pro Cycling Team)
6. Bram Tankink (Belkin Pro Cycling Team)
7. Berden de Vries (Cyclingteam Jo Piels)
8. Jesper Asselman (Metec-TKH)
9. Coen Vermeltfoort (Cyclingteam De Rijke)
10. Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling Team)
Volledige uitslag

Reacties na afloop:
Sebastian Langeveld: “Ik wist dat ik solo moest gaan voor de winst”
Niki Terpstra: “Dit parcours was onverantwoord”
Maarten Tjallingii: “Ik heb er het maximale uitgehaald”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone